Η Αυτοκρατορία χτυπάει τη Συρία – το φάντασμα του παγκόσμιου πολέμου πάνω από την ανθρωπότητα

syria-missile-strike-ap-ps-180413_hpmain_4x3_992

Π. Παπ. για το avantgarde

Ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου, που τις τελευταίες μέρες μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον αντίστοιχο κατά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, κλιμακώθηκε περαιτέρω με το εγκληματικό χτύπημα τα ξημερώματα της 14ης Απρίλη. Αμερική, Γαλλία και Βρετανία εξαπέλυσαν μπαράζ πυραύλων ενάντια  στη Συρία, με το γνωστό γελοίο πρόσχημα περί χημικών. Η γελοιότητα του πράγματος υπογραμμίζεται περαιτέρω από το γεγονός πως σήμερα το Σάββατο ήταν προγραμματισμένο να καταφθάσει στη Συρία κλιμάκιο του OPCW για να ελέγξει τους ισχυρισμούς περί χημικών, ενώ η Ρωσία κατηγορεί ανοιχτά τη Βρετανία πως συμμετείχε ενεργά στο στήσιμο της προβοκάτσιας. Η συριακή αεράμυνα φαίνεται να κατέρριψε τους περισσότερους πυραύλους (το 75% σύμφωνα με τις συριακές πηγές), ξεφτιλίζοντας τους δολοφόνους των λαών. 

Πριν από την επίθεση, τα βασικά σενάρια ήταν πρακτικά πέντε. Γράφει ο -έγκυρος στα στρατιωτικά θέματα- Saker:

1) Μια επανάληψη της περσινής επίθεσης στη βάση της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Σαϊράτ. Αυτή θα ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή και αυτό θα επέτρεπε στους νεοσυντηρητικούς να διασώσουν τα προσχήματα, έστω και εντελώς συμβολικά, δείχνοντας πόσο σκληροί είναι. Θα μπορούσαν επίσης να χτυπήσουν τη βάση T4, όπως έκαναν οι Ισραηλινοί πριν από λίγες ημέρες, απλώς με περισσότερους πυραύλους. Και για να το κάνουν όλο αυτό να φανεί πολύ «δημοκρατικό» θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους Γάλλους, τους Βρετανούς ή τους Ισραηλινούς να συμμετάσχουν σε αυτήν την επίθεση.

2) Είναι πολύ αργά, από στρατιωτικής άποψης, να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν την κατάσταση στο έδαφος, αλλά το να καταφέρουν πλήγματα ενάντια σε περισσότερες βάσεις της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, κόμβους επικοινωνίας, αντιαεροπορική άμυνα κ.λπ. είναι σίγουρα μια επιλογή. Μετά από μια τέτοια επίθεση, οι σύμμαχοι των Αμερικάνων στο έδαφος (οι «καλοί» και οι «κακοί» τρομοκράτες) θα επιτίθονταν και οι Σύροι και οι σύμμαχοί τους θα προσπαθούσαν να «βουλώσουν τις τρύπες» που δημιουργήθηκαν. Αυτό δεν θα άλλαζε θεμελιωδώς το αποτέλεσμα, αλλά θα παρέτεινε το χάος και το μακελειό.

3) Επίθεση στους Ιρανούς. Αυτή είναι η μεγάλη προτίμηση των Ισραηλινών και των νεοσυντηρητικών, αλλά είναι επίσης μια πολύ πιο επικίνδυνη επιλογή, καθώς εάν η επίθεση είναι επιτυχής, οι Ιρανοί θα έχουν έναν τεράστιο αριθμό πιθανών αμερικάνικων στόχων για να επιλέξουν για αντίποινα, όπως θα έχει και η Χεζμπολλά. Παρ΄όλα αυτά, αυτό θα εξευμένιζε όσους μισούν το Ιράν, τουλάχιστον προσωρινά, και θα επέτρεπε στον Τραμπ να δείξει πόσο «σκληρός» και «σπουδαίος» είναι.

4) Μια επίθεση πλήρους κλίμακας ενάντια στο στρατό της Συρίας και την κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εγκαταστάσεων). Μιλάμε για εκατοντάδες πυραύλους κρουζ στο πρώτο κύμα. Οι στόχοι θα περιλαμβάνουν όχι μόνο καθαρά στρατιωτικούς στόχους (αποθήκες πυρομαχικών, συγκεντρωμένα στρατεύματα κ.λπ.) αλλά και την «υποδομή στήριξης του καθεστώτος», δηλ. τους αμάχους και αυτό που καθιστά δυνατή τη ζωή των αμάχων: σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και καθαρισμού ύδατος, επικοινωνίες, γέφυρες, δρόμους, λιμάνια, σχολεία και νοσοκομεία («καμουφλαρισμένοι καθεστωτικοί στόχοι») κλπ. Βασικά, αυτό είναι που έκαναν οι ΗΠΑ / ΕΕ / ΝΑΤΟ στη Σερβία και αυτό που έκαναν πολλές φορές οι Ισραηλινοί στο Λίβανο: να δολοφονήσουν όσο το δυνατόν πιο πολλούς αμάχους, ώστε να τους κάνουν να πληρώσουν που υποστηρίζουν το «Κτήνος Άσσαντ». Πρόκειται για μια διαχρονικά τιμημένη αγγλοσαξονική και εβραϊκή παράδοση, παρεμπιπτόντως.

5) Μια σκόπιμη επίθεση εναντίον των ρωσικών και ιρανικών θέσεων στη Συρία για να τους τιμωρήσει που υποστηρίζουν τις χημικές επιθέσεις του «Κτήνους Άσσαντ».

Φυσικά, είναι πιθανός και ένας συνδυασμός των παραπάνω επιλογών. Σε γενικές γραμμές, οι επιλογές 1, 2 και 3 ενδέχεται (υπό όρους) να παραμείνουν διαχειρίσιμες. Μόνο η επιλογή 1 είναι (σχετικά) ασφαλής. Οι επιλογές 4 και 5 είναι εντελώς τρελές και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση.

Φαίνεται πως τα επιτελεία του ιμπεριαλισμού επέλεξαν κάτι μεταξύ των επιλογών 2 και 3. Ο υπουργός Άμυνας Μάττις βγήκε και δήλωσε πως επρόκειτο για «ένα μοναδικό χτύπημα» που πιστεύει «πως έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», απειλώντας με επόμενα χτυπήματα «αν ο Άσσαντ αποφασίσει να χρησιμοποιήσει περισσότερα χημικά όπλα στο μέλλον».

Διαρροές στη Wall Street Journal ανέφεραν πως την Πέμπτη τη νύχτα ο Τραμπ, με συμβουλή του Μπόλτον, διέταξε δύο διαφορετικές επιθέσεις ενάντια στη Συρία, που συμπεριελάμβαναν ιρανικούς και ρωσικούς στόχους – αλλά τον σταμάτησε ο Μάττις. Η εφημερίδα σημείωνε πως ο Μπόλτον θέλει πόλεμο μεγάλης κλίμακας για να καταστρέψει το συριακό στρατό και τις ιρανικές και ρωσικές θέσεις στη χώρα, ενώ ο Μάττις αντιτάσσεται σε αυτό (προφανώς κατανοώντας πως κάτι τέτοιο σημαίνει παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων).

Το γεγονός πως το συγκεκριμένο χτύπημα φαίνεται να μην προκαλεί το ξεκίνημα ενός γενικευμένου πολέμου δε σημαίνει πως υπάρχει ο παραμικρός χώρος για εφησυχασμό. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αντίθεση: την αναντιστοιχία μεταξύ της παρακμάζουσας οικονομικής του δύναμης και της -τεράστιας- στρατιωτικής του ισχύος. Με το νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης να του πριονίζει σταθερά τον ηγεμονικό θρόνο, προσπαθεί να ρεφάρει χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική του δύναμη για να εκμηδενίσει τους γεωπολιτικούς του ανταγωνιστές. Αυτό αντανακλάται με τον καλύτερο τρόπο στα πρόσωπα-κλειδιά της αμερικάνικης κυβέρνησης που πλαισιώνουν τη γκροτέσκα φιγούρα του Τραμπ. Στρατηγοί, ο πρώην διευθυντής της CIA Πομπέο, το γεράκι ο Μπόλτον κλπ. Σε σημείο να φαντάζει ο Μάττις –διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που διέπραξαν τη σφαγή στη Φαλούτζα, που φέρει το προσωνύμιο «Λυσσασμένος Σκύλος»- ψύχραιμη και υπεύθυνη φωνή!

Είναι τρομακτικό –και ενδεικτικό της κλίμακας της ήττας του ταξικού μας στρατοπέδου διεθνώς– που το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται στο επίπεδο που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή, όταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός απειλεί να βάλει φωτιά στον πλανήτη. Είναι καθήκον κάθε συνειδητού προλετάριου να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε το κίνημα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό να γίνει παράγοντας ικανός να λαμβάνεται υπ’ όψη – και να μπλοκάρει τα στρατιωτικά σχέδια της Αυτοκρατορίας, που απειλούν να σύρουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο.

Η Συρία δε θα γονατίσει

Αντί επιλόγου ο λόγος στον Μπασάρ αλ-Τζααφάρι, πρέσβη της Συρίας στον ΟΗΕ:

«Ακούστε με καλά, οι απειλές σας για επίθεση,οι ελιγμοί σας, τα τεχνάσματά σας, τα ψέματά σας και η τρομοκρατία σας, δεν θα μας εμποδίσουν να ασκήσουμε το καθήκον και το δικαίωμά μας ως ιδρυτικό κράτος αυτού του διεθνούς οργανισμού, σύμφωνα με τη Χάρτα [του ΟΗΕ] και το εθνικό μας σύνταγμα: να προασπίσουμε την κυριαρχία του έθνους μας και την ενότητα των εδαφών μας,αποκρούοντας οποιαδήποτε επίθεση από όπου και αν προέλθει.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, μεγάλο ή μικρό, μόνιμο ή μη μόνιμο μέλος να επαναλάβει και να κάνει σε εμάς ό,τι έκαναν στο Ιράκ και στη Λιβύη.»

Και τέλος ο λόγος στα εκατομμύρια του λαού της Συρίας, που αντιμετώπισαν για μια ακόμα φορά περήφανα το θάνατο απόψε το βράδυ και τώρα πανηγυρίζουν τη νίκη τους απέναντι στην επίθεση των δολοφόνων. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κόσμος έχει μαζευτεί στις πλατείες της Δαμασκού και με το χαμόγελο στα χείλη χορεύει και γιορτάζει. Το συνειδητό προλεταριάτο στη Δύση έχει κάθε λόγο να χαίρεται με τη χαρά του – και να σκίζεται να μετατρέψει το δίκαιο μίσος ενάντια στους νατοϊκούς δολοφόνους σε υλική δύναμη που θα τους μπλοκάρει τα πολεμικά σχέδια και θα τους ανατρέψει, συμβάλλοντας στο να γίνει η Συρία ο τάφος της Αυτοκρατορίας.

Τιμή και δόξα στους λαούς που αντιστέκονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τσακίζοντας στην πράξη την παγκόσμια δικτατορία του ΤΙΝΑ και ανοίγοντας με το αίμα τους το δρόμο για οποιαδήποτε προοδευτική εξέλιξη στον πλανήτη.

30698245_897239537111905_6498220331103060559_n

Δαμασκός, σήμερα τα χαράματα. Μετά από 100+ τόμαχοκ.

Advertisement

2 responses to “Η Αυτοκρατορία χτυπάει τη Συρία – το φάντασμα του παγκόσμιου πολέμου πάνω από την ανθρωπότητα

 1. Φωτογραφία του χρήστη ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ.
  Από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Γύρω στους 700 διαδηλωτές στις 7μμ. Λίγο αργότερα διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία και 2000 μέλη και φίλοι του ΚΚΕ.

  Μου αρέσει!

 2. ανακοινωση της ανταρσυα για τον βομβαρδισμο του ιμπεριαλισμου στη Συρια: http://antarsya.gr/node/4789
  Κάποια στιγμή, εκεί στην ανταρσύα, καλό θα ήταν να σταματήσετε να προσπαθείτε σώνει και ντε να συρράψετε μια ανακοίνωση του «μετώπου» για το Συριακό γιατί πονάνε τα ματάκια μας.
  «…Η νέα επέμβαση δεν έχει άλλο στόχο παρά να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που συγκρούονται με αυτά της Ρωσίας…»
  Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους συντρόφια, θέλουν να νικήσει η ισλαμιστική εξέγερση, να ανατραπεί ο Άσαντ και να γίνει η Συρία οικόπεδο του ιμπεριαλισμού. Να φύγει από τη μέση ένα ενοχλητικό για τον ιμπεριαλισμό κράτος, που δεν έχει αμερικανικές βάσεις και ενοχλεί την pax americana. Να εξαφανιστεί ένα εχθρικό προς το Ισραήλ κράτος, μαζί και το χημικό του οπλοστάσιο που ήταν δύναμη αποτροπής απέναντι στον πυρηνικό σιωνισμό.
  Τα «ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ρωσίας» ποια ακριβώς είναι στη Συρία συντρόφια; Είναι «ιμπεριαλιστικό συμφέρον» το να αποτρέψει την πτώση ενός απ’ τα ελάχιστα μη φιλοαμερικάνικα κράτη που υπάρχουν στην περιοχή; Το να εμποδίσει το προχώρημα της περικύκλωσης της από νατοϊκές βάσεις; Σας χάλασε πολύ που η Ρωσία συνέδραμε την συριακή κυβέρνηση για να μην ανατραπεί από την χρηματοδοτούμενη από τον ιμπεριαλισμό ισλαμιστική εξέγερση;
  Η Ρωσία, λέει, δεν το κάνει για την ελευθερία του λαού αλλά για τα πετρέλαια και την γεωπολιτική ισχύ! Σωπάτε καλέ! Δεν πολεμάει για τον κομμουνισμό ο Πούτιν αλλά για την υπεράσπιση της θέσης της Ρωσίας και των φίλιων χωρών της απέναντι στον ιμπεριαλισμό; Σκοπεύετε να πείτε τα ίδια αν αύριο οι Αμερικάνοι βομβαρδίσουν την Β. Κορέα και η Ρωσία ή η Κίνα συνδράμει στην άμυνα της;
  «Στο πλαίσιο αυτού του αιματηρού ενδοιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που διαλύει τη Συρία και καταστρέφει το λαό της, πλασάρονται μια σειρά από αντιδραστικές περιφερειακές δυνάμεις (Τουρκία, Ισραήλ, Σ. Αραβία, Ιράν) και άξονες».
  Τσουβαλάκι το Ισραήλ με το Ιράν συντρόφια; Αντιδραστικό το Ισραήλ, αντιδραστικό και το Ιράν; Κι από πότε το ανακαλύψατε ότι το Ιράν είναι αντιδραστικό; Σ’ έναν ενδεχόμενο πόλεμο Ιράν – Ισραήλ θα μας πείτε μήπως ότι είναι αντιδραστικός εκατέρωθεν γιατί και οι δύο πολεμάνε για πετρέλαια και γεωπολιτική ισχύ; Κι αν αύριο οι Ισραηλινοί μπουκάρουν στον Λίβανο και το Ιράν συνδράμει τη μόνη ουσιαστική ντόπια άμυνα του Λιβάνου, τη Χεσμπολάχ, θα μας λέτε «έξω όλες οι αντιδραστικές περιφερειακές δυνάμεις από το Λίβανο»;
  «Να σταματήσει η ιμπεριαλιστικός βομβαρδισμός από ΗΠΑ-Γαλλία-Βρετανία στη Συρία. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ξένοι στρατοί από τη Συρία».
  Καταρχήν, προσέχτε λίγο με την κοπτοραπτική γιατί τα κάνατε σαλάτα με τα άρθρα. Παρακάτω, ποιοί είναι οι ξένοι στρατοί που τους θέλετε έξω απ’ τη Συρία; Την Χεσμπολάχ ας πούμε; Τους Ιρανούς φρουρούς; Την Ρώσικη αεράμυνα; Αφού είστε ενάντια στην επίθεση ΗΠΑ – Γαλλίας – Βρετανίας, να υποθέσουμε άρα ότι θέλατε να αποκρουστεί η επίθεση από το Συριακό Στρατό ή όχι; Ή μήπως θέλατε να το κάνει η Συρία μόνο με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς ρώσικη βοήθεια; Eίναι αυτό κάποιου είδους fair play απέναντι στην αμερικάνικη πολεμική μηχανή; Έχετε κάποια αμφιβολία για το γεγονός ότι καθοριστικός λόγος που η Συρία δεν έγινε Λιβύη είναι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης;
  «Ο λαός της Συρίας θα αναμετρηθεί με το αντιδραστικό καθεστώς Άσαντ και θα τσακίσει το σκοταδιστικό «Ισλαμικό Κράτος».»
  Να σας ενημερώσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του συριακού λαού στηρίζει το Συριακό Στρατό, επικεφαλής του οποίου είναι ο Άσαντ. Αυτός ο στρατός, με τους συμμάχους του, αντιμετώπισε την ιμπεριαλιστική επίθεση. Και αυτός ο στρατός πολεμάει ενάντια και στο «ισλαμικό κράτος» αλλά και στην υπόλοιπη αντιδραστική -και χρηματοδοτούμενη από τον ιμπεριαλισμό και τα ντόπια σύμμαχα κράτη του- ισλαμιστική ένοπλη αντιπολίτευση. Τα «ούτε Σαντάμ – ούτε μπαρμπα Σαμ» στο δια ταύτα σημαίνουν έμμεση υποστήριξη στη νίκη του μπαρμπα Σαμ.
  (H παράσταση αρχίζει με το χορό του Kαραγκιόζη και της οικογένειάς του).
  KAPAΓKIOZHΣ: E!… E ρε γλέντια!
  KOΛΛHTHPHΣ: Ώπα, ώπα, γεια σου, μπαμπάκο!…
  KAPAΓKIOZHΣ: Γεια σου, ξυπόλυτη οικογένεια! E ρε γλέντια! Mπράβο όρεξη για χορό που ‘χα! Λοιπόν, αξιότιμοι κύριοι, κυρίες και παιδιά, η παράσταση αρχίζει με τον Kαραγκιόζη «αντιμπεριαλιστή»

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s