Να αρθούν οι δολοφονικές κυρώσεις ενάντια στη Συρία

Ο πρόσφατος σεισμός προξένησε τεράστια καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία. Η όποια προσπάθεια της Συρίας να φροντίσει το λαό της και να επανέλθει στα πόδια της τσακίζεται από τις […]

Read Article →

Όλ@ στις φετινές καρναβαλικές διαδηλώσεις!

Με κέφι και μπρίο ανοίγει φέτος το Τριώδιο. Και με την αριστερά να προετοιμάζει μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στη χώρα μας.

Read Article →

Το Πεντάγωνο πιέζει τη Λατινική Αμερική να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Το ίδιος το γεγονός ότι η περιφερειακή διοικητής του Πενταγώνου συγκαλεί συνάντηση πρεσβευτών και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων για να συζητήσουν πώς θα αποσπάσουν τον έλεγχο των αποθεμάτων λιθίου της Λατινικής Αμερικής από την Κίνα είναι ενδεικτικό. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στρέφεται στην επέκταση του μιλιταρισμού στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει τη διάβρωση της παγκόσμιας οικονομικής ηγεμονίας του. Βλέπει τη Λατινική Αμερική ως στόχο ιμπεριαλιστικής λεηλασίας και ως βασικό πεδίο μάχης στην πορεία προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη στιγμή μάλιστα που προσπαθεί να ενισχύσει και να συσφίξει τον έλεγχό του επί των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή της κοινωνικής επανάστασης σε όλη την υποήπειρο.

Read Article →

Κορυφαίος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ καλεί σε «πολεμική οικονομία»

Κορυφαίος στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ κάλεσε το Σάββατο 28/1/23 τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μεταβούν σε «πολεμική οικονομία» προκειμένου να «αυξηθεί η παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία».

Read Article →

James Stavridis: Τα τανκς χρειάζονται και μαχητικά αεροσκάφη!

 «Ενώ η προσφορά των αρμάτων είναι ζωτικής σημασίας, η πολεμική αεροπορική ισχύς μπορεί τελικά να είναι καθοριστική. Έχοντας περάσει χρόνια ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ μελετώντας τα ευρωπαϊκά πολεμικά σχέδια και την ιστορία του πολέμου των τεθωρακισμένων στην ήπειρο, δεν μπορώ να φανταστώ τη λειτουργία αυτής της τεθωρακισμένης δύναμης χωρίς επαρκή αεροπορική κάλυψη».

Read Article →

ANNA FOTYGA: ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ!

Η Fotyga μιλάει ανοικτά όχι μόνο για «αλλαγή καθεστώτος» και ανατροπή του Πούτιν αλλά για διάλυση της Ρώσικης Ομοσπονδίας, για να τελειώσει για πάντα, όπως γράφει, ο «ρώσικος ιμπεριαλισμός» που «είτε τσαρικός είτε σοβιετικός είτε πουτινικός» παραμένει ίδιος, «κατακτητικός, γενοκτονικός, αποικιοκρατικός».

Read Article →

Ισραηλινά drones κι αεροσκάφη χτυπούν σε Ιράν και Συρία

Πηγή: wsws, μετάφραση: Θ.Ν. Ομάδες του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του προέβησαν σε πολλαπλές επιθετικές ενέργειες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εναντίον του Ιράν και των ιρανικών δυνάμεων […]

Read Article →

Χρονικό της εβδομάδας έντασης στην Παλαιστίνη: ισραηλινά εγκλήματα και παλαιστινιακή αντίσταση

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν με φρικτό τρόπο Παλαιστίνιους πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα άοπλο παιδί και μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Read Article →

Καμία σπιθαμή γης στους φασίστες

Ανακοίνωση ΚΕΔ Το Σάββατο 28 Γενάρη οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανοί καλούν σε πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης με αφορμή την επέτειο των […]

Read Article →

Μικροτσίπ και μονοπώλιο: ένα νέο μέτωπο της παγκόσμιας μάχης

Ο αγώνας για τον έλεγχο της πρόσβασης στην τεχνολογία των ημιαγωγών είναι η τελευταία εκδοχή της ιμπεριαλιστικής προσπάθειας να διατηρήσει την τεχνολογική του κυριαρχία επί του αναπτυσσόμενου κόσμου – μια κυριαρχία που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της δυνατότητάς του να αποσπά υπερκέρδη.

Read Article →

Τα όρια του «βιώματος»

Η περίπτωση διαδηλώσεων στον μη ιμπεριαλιστικό κόσμο πυροδοτεί πλέον -σχεδόν αντανακλαστικά- ερωτήματα αμφισβήτησης των επίσημων αφηγήσεων της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας. Τουλάχιστον για το 2022 το κεκτημένο της καχυποψίας εφαρμόστηκε στο Καζακστάν, στην Ουκρανία, την Ταιβάν και φυσικά το Ιράν. Και πράγματι δεν άργησε πολύ οι προβληματισμοί μας να δώσουν τη θέση τους σε πραγματικά δεδομένα που κλόνιζαν τις βρωμιές των ΜΜΕ της αυτοκρατορίας και των αριστερών τους κολαούζων.

Αυτό όμως πλέον δεν είναι αρκετό. Έχει έρθει η ώρα να αποδομήσουμε όχι μόνο τις ιστορίες που μας πλασάρουν, αλλά και τη μέθοδο πάνω της οποία γράφουν τα ψέματα τους.

Read Article →

Αδάμαστο Περού

Αλλά έχουμε κάθε λόγο να ευελπιστούμε ότι τρόποι και εργαλεία θα σφυρηλατηθούν με παλιά και νέα υλικά μέσα στη φωτιά της μάχης. Η περουβιανή φτωχολογιά άλλωστε, με την ιθαγενική «πλέμπα» στην πρωτοπορία της, έχει ήδη επιδείξει τεράστια αποθέματα θάρρους κι αποφασιστικότητας, επινοητικότητας και μαχητικότητας, επιβάλλοντας την παρουσία της στο προσκήνιο των εξελίξεων με αιματηρές θυσίες και σπάζοντας την τρομοκρατία της καταστολής και το τείχος σιωπής κι απάθειας εντός κι εκτός χώρας. Τα βάθη αυτής της ψυχικής δύναμης και τις ιδιαιτερότητες που την καθορίζουν επιδιώκει να «αντηχήσει» το παρακάτω κείμενο.

Read Article →

ΗΠΑ και Ιαπωνία επιταχύνουν τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Κίνας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είχαν πρόσφατα συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, ως επιστέγασμα συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που προηγήθηκαν, όλες με έναν κυρίαρχο σκοπό: την ενίσχυση της στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας και την επιτάχυνση των κοινών προετοιμασιών για πόλεμο κατά της Κίνας.

Read Article →

Τι ζόρι τραβάει ο ευρωατλαντισμός με την Κίνα;

(Σκέψεις για την γεωπολιτική κατάσταση, τον «υπαρκτό ιμπεριαλισμό» και τους άξονες της αντιμπεριαλιστικής πάλης, με αφορμή τις πολεμικές ιαχές των ΝΑΤΟ-ΕΕ εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας)

Read Article →

Ο κυβερνοπόλεμος των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Σε μια εκπληκτική έκρηξη ειλικρίνειας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχθηκε πρόσφατα ότι εμποδίζει την πρόσβαση της Κούβας στο διαδίκτυο. Στα τέλη Νοεμβρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνέστησε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) να αρνηθεί στο νησί την άδεια σύνδεσης του νησιού στο υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει την Καραϊβική με την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Read Article →

Λατινική Αμερική και Καραϊβική: προκλήσεις για τη «ροζ παλίρροια» που αναδύεται πάνω από την κλονιζόμενη αμερικανική ηγεμονία

Το 2023 σηματοδοτεί την 200ή επέτειο του δόγματος Μονρόε. Αυτό το αυτοκρατορικό διάταγμα αποδίδει στις ΗΠΑ τη μονομερή εξουσία να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις κυρίαρχων κρατών στο δυτικό ημισφαίριο και να αποκλείουν κάθε άλλη δύναμη από το να παρεμβαίνει στη θεωρούμενη ως πίσω αυλή της Ουάσινγκτον. Δύο αιώνες αργότερα, το δόγμα βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα εύθραυστο μέλλον.

Read Article →