Kομμούνα 1871-Οκτώβρης 1917-Μάης 1968

Η παρισινη Κομμούνα 1871 «Ένα έργο του Mehdi Lalaoui»

– Watch more Videos at Vodpod.

Η κομμούνα του Peter Watkins

Μέσα σε μια γιγαντιαία αποθήκη στα εργατικά Παρισινά προάστια (συμπτωματικά εκεί στεγάζονταν τα στούντιο του Ζωρζ Μελιές), ο Peter Watkins συγκεντρώνει 200 ερασιτέχνες (μεταξύ τους, πολλοί «άνθρωποι χωρίς χαρτιά» από την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο). Μαζί θα προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα της Άνοιξης του 1871, της ανόδου και της πτώσης της Παρισινής Κομμούνας.

μερος 1ο

μερος 2ο

https://youtu.be/WjDEf_B9fyU

Θωρηκτό Ποτέμκιν [1905]

H oκτωβριανή επανάσταση


Μεγάλες νύχτες, Μικρά πρωινά | Μάης ’68

Βίντεο για τον Μάη του ’68 που προβλήθηκε στην «Θεματική Βραδιά» της ΕΤ1.

Σε όλο σχεδόν τον κόσμο, το 1968 υπήρξε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την εξουσία και το συντηρητικό σύστημα αξιών. Ένα ανατρεπτικό κίνημα φαίνεται να διογκώνεται στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Πακιστάν και σε πολλές άλλες χώρες. Η καρδιά του όμως χτυπούσε αναμφισβήτητα στη Γαλλία.
Η σπίθα έλαμψε στη Σορβόννη, σε μια φοιτητική πορεία όπου η κρατική καταστολή την μετέτρεψε σε φλόγα. Αλληλέγγυοι φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενώθηκαν ενάντια στον τότε πρωθυπουργό, Ντε Γκωλ. Το κίνημα δεν άργησε από εκπαιδευτικό να μετενσαρκωθεί σε κοινωνικό. Πλέον στο στόχαστρο είχαν μπει όλες οι παραδοσιακές γαλλικές αξίες. Η θρησκεία, η αστική εξουσία, η θέση της εργατικής τάξης, ο πατριωτισμός, ο καπιταλισμός. Το κίνημα χτυπήθηκε από παντού. Πρωτίστως από το κράτος, απ’τα ΜΜΕ και απ’την φιλήσυχη μπουρζουαζία.

Μάης 68: Παγκόσμια Εξέγερση

Ντοκυμαντερ από το

ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΣΤΑ 30
MOURIR A TRENTE ANS / HALF A LIFE

του Ρομάν Γκουπίλ

Υπόθεση: Ο Ρομάν Γκουπίλ, στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου τότε, έζησε τα γεγονότα «από μέσα» όντας ακτιβιστής (μέλος της Λίγκας), σε πεζοδρόμια και οδοφράγματα. Πάντα μαζί του μια οχτάρα κάμερα, καθώς από τα μικρά του κιόλας χρόνια, έβρισκε πολύ πιο απλό να κινηματογραφεί παρά να μιλάει καν. Πολιτικός του μέντορας, αλλά και κολλητός του, τότε, ο Μισέλ Ρεκανατί, ταγμένος επαναστάτης, παρών σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε σύγκρουση, σε δεκάδες συζητήσεις για το μέλλον και την κατεύθυνση της επανάστασης, ταυτόχρονα, ένα παιδί με ένα διαρκές τραύμα μετά την ανακάλυψη πως ήταν υιοθετημένος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s