Aντίσταση-Εμφύλιος-Πολυτεχνείο-Μεταπολίτευση

Τα Δεκεμβριανά του ΄44: ντοκιμαντέρ

Αρης Βελουχιωτης Το διλημμα (Ολόκληρη η ταινία)

Λαμπρινός, Σενάριο: Φώτος Λαμπρινός, Αφηγητής: Γιώργος Σαμπάνης Μουσική ενορχήστρωση και διεύθυνση: Λουκιανός Κηλαϊδόνης Παραγωγή: 1981, Διάρκεια: 113′ Τι έγινε στη Βάρκιζα – τι έγινε με τον Άρη μετά τη Βάρκιζα – πώς αποστρατεύτηκε ο ΕΛΑΣ – ποιος ο ρόλος των Άγγλων – ποιος ο ρόλος των αστικών κομμάτων – με τι σκοπό ιδρύθηκαν τα τάγματα ασφαλείας – ποιος υποκινούσε τις συγκρούσεις ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ – τι έγινε στο Κάιρο, στο Λίβανο, στην Καζέρτα – Τι ήταν η κυβέρνηση του βουνού – ποιο το δίλημμα της Αριστεράς – τι είπε ο Άρης στη Λαμία – τι έγινε στη σύσκεψη των καπετάνιων-γιατί οδηγηθήκαμε στον Δεκέμβρη – γιατί δεν εκπληρώθηκε το όραμα του Ε.Α.Μ. Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, η μορφή του πρωτοκαπετάνιου του EΛAΣ, Άρη Bελουχιώτη! Μέσα από τη δική του ιστορία, η ταινία αφηγείται τον αγώνα του EAM και του EΛAΣ κατά τη γερμανική κατοχή, και παράλληλα τη μοναχική πορεία του Bελουχιώτη, μετά τη Συμφωνία της Bάρκιζας, μέχρι τον τραγικό του θάνατο. Μέσα από το πορτρέτο του Άρη, παρουσιάζεται το εαμικό κίνημα και η ένοπλη αντίσταση στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής…

Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος – La Guerre Civile Grecque

1997 Ντοκιμαντέρ Ροβήρος Μανθούλης για τον εμφύλιο πόλεμο, με υλικό προερχόμενο από τα ρεπορτάζ ειδήσεων τόσο των καπιταλιστικών όσο και των σοσιαλιστικών χωρών, αλλά και συνεντεύξεις που ο ίδιος έλαβε.

Μέρες Πολυτεχνείου – Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα

Το ντοκιμαντέρ, με τη χρήση αρχειακού υλικού, αναφέρεται στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο χαρακτήρα της κατάληψης, στα γεγονότα της νύχτας της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973 και σε όσα ακολούθησαν. Μέσα από αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ «Μέγαρα» (1974), των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από λήψεις ιδιωτών και άλλων κινηματογραφιστών, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας κατά της απαλλοτρίωσης των κτημάτων τους για την εγκατάσταση Διυλιστηρίων, την είσοδό τους στο κατειλημμένο από φοιτητές Πολυτεχνείο, σκηνές από το συγκεντρωμένο πλήθος στους δρόμους της Αθήνας, σπάνια στιγμιότυπα από τους εσωτερικούς χώρους του ΕΜΠ, καθώς και πλάνα από την επόμενη μέρα της καταστολής της εξέγερσης και τον τρόπο που το δικτατορικό καθεστώς επιχείρησε να την παρουσιάσει.

Μέρες Πολυτεχνείου

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όπως  τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις επικίνδυνες συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς και την κακοποίησή τους, όπως στην περίπτωση του ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΒΟΥ, συνεργάτη της γερμανικής τηλεόρασης, ο οποίος ανεβασμένος στην κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου γκρεμίστηκε μαζί της με την είσοδο του τανκ.
Το κινηματογραφικό υλικό του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, το συγκεντρωμένο πλήθος και τα αντιδικτατορικά συνθήματα. Παρακολουθούμε το χρονικό των γεγονότων με εικόνες από το προαύλιο του Πολυτεχνείου και τους εσωτερικούς χώρους –αίθουσα του ραδιοφωνικού πομπού, αμφιθέατρα-συνεντεύξεις και δηλώσεις των φοιτητών σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, την πορεία των εργαζομένων και των σπουδαστών το πρωί της 16ης Νοεμβρίου αλλά και τη σκηνή την ίδια νύχτα της επέμβασης του στρατού και της εισβολής του τανκ, που κάλυψε ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο από το απέναντι ξενοδοχείο. Περιέχονται επίσης, σκηνές που γυρίστηκαν κατ’ εντολήν της στρατιωτικής δικτατορίας-φιλμ ΣΙΝΑΝΙΔΗ-από την έξοδο του τανκ από το Πολυτεχνείο λίγο μετά την εισβολή και από την επόμενη ημέρα της καταστολής της εξέγερσης και της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου.

«Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη

Οι «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη, αποτελούν ένα κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον  Νοέμβριο του 1973 και φτάνει ως και τον Αύγουστο του 1975. Επίσης το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση των θωρακισμένων της Χωροφυλακής, στις 7 Φεβρουαρίου του 1975 κι εκτεταμένα πλάνα από τις συγκρούσεις ΜΑΤ-οικοδόμων στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους. Εδώ το πρώτο μέρος.

Ο Αγώνας, κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες 1974-1980

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s