Κάνουν οι πτωχοί κακές επιλογές σε κρίσιμες στιγμές;

Π. Καρυστινός για το avantgarde

Το παρόν επιστημονικό πόνημα θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το ερευνητικό ερώτημα του τίτλου, το οποίο εισήχθη ως υπόθεση στον εγχώριο δημόσιο λόγο το 2015 από την κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη, τότε εκπρόσωπο τύπου του Ποταμιού. Θα το πράξει αυτό μελετώντας και συγκρίνοντας στοιχεία από τη σημερινή και πρόσφατη ελληνική πραγματικότητα.

Οι πτωχοί εμβολιάζονται λάθος…

Σύμφωνα με το euro2today: “Τεράστιες αποκλίσεις, που ενδεχομένως κρύβουν και ταξικό χαρακτήρα, εμφανίζονται στα ποσοστά των εμβολιασμένων εντός Αττικής, με τα βόρεια προάστια να κάνουν… πρωταθλητισμό στα εμβόλια, τη στιγμή που σε Δυτική, Ανατολική Αττική αλλά και Πειραιά, τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα. 

Ειδικότερα, στη Δυτική Αττική, το ποσοστό εμβολιασμένων με μία δόση είναι 21,09% κι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 16,29% μόνο.

Επίσης, στην Ανατολική Αττική, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21,97% και 15,88% μόνο.

Στον Πειραιά, έχει κάνει μία δόση το 28,43% κι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 22,88%.

Αντιθέτως, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ήδη έχει κάνει μία δόση το 81,27% κι έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 59,88% των κατοίκων τους. Οι διαφορές, εντυπωσιακές.”

Όποιος έχει μάτια βλέπει. Τα Βόρεια Προάστια κατοικούνται από υπέρμαχους τόσο του Ορθού Λόγου όσο και της κοινωνικής αλληλεγγύης, σε αντίθεση με τις φτωχογειτονιές, όπου ανθούν οι «φασίστες (neo-cons λέγονται) που με πρόσχημα τα ατομικά δικαιώματα ποντάρουν στην διατήρηση του χάους που φέρνει η πανδημία για να οικοδομήσουν επάνω στον φόβο τον νέο ολοκληρωτισμό και οι μικροαστοί φιλοτομαριστές που ενδύουν με αντικαπιταλιστική φρασεολογία τα ατομικά τους δικαιώματα νομίζοντας ότι δημιουργούν επαναστατικές συνθήκες ή κάνουν αντίσταση» (ευχαριστούμε το σύντροφο Γεροτζιάφα για την τόσο χρήσιμη και εύστοχη ταξινόμηση).

Και ψηφίζουν λάθος

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015, οπότε και ένας συρφετός αβράκωτων απείλησε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή θέση της χώρας μας. Ας εξετάσουμε πώς ψήφισαν οι προαναφερθείσες περιοχές.

Δυτική Αττική

ΠεριοχήΟΧΙ (%)ΝΑΙ (%)
Ελευσίνα71,8828,12
Ασπρόπυργος79,220,8
Μάνδρας-Ειδυλλίας67,6632,34
Φυλής77,2222,78

Ανατολική Αττική

ΠεριοχήΟΧΙ (%) ΝΑΙ (%)
Αχαρνών75,2524,75
Σπάτων – Αρτέμιδος68,3131,69
Λαυρεωτική71,8128,19

(Οι υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Αττικής είναι περίπου στον εθνικό μέσο όρο, οπότε δε με βοηθούν να υποστηρίξω το επιχείρημά μου – ως εκ τούτου, επιλέγω να κάνω πως δεν τις βλέπω. Πάγια επιστημονική μέθοδος που έχει την τιμητική της στα χρόνια του κορωνοϊού, βλ. κοινές δεξαμενές, επιλογή αριθμού κύκλων τεστ, ή τώρα τελευταία η ανακάλυψη ότι «δεν έχει σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις».)

Πειραιάς

ΠεριοχήΟΧΙ (%) ΝΑΙ (%)
Κερατσίνι – Δραπετσώνα72,8427,16
Κορυδαλλός71,2528,75
Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη72,6127,39
Πέραμα76,6423,36

Βόρεια Προάστια

ΠεριοχήΟΧΙ (%) ΝΑΙ (%)
Μαρούσι49,5250,48
Κηφισιά36,0863,92
Φιλοθέη – Ψυχικό28,1671,84
Παπάγου – Χολαργού42,7257,28

Πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μη δει τη συσχέτιση. Οι κάτοικοι των περιοχών που έσπευσαν να εμβολιαστούν είναι αυτοί που σε παρόμοια ποσοστά έσπευδαν να ψηφίσουν Ναι. Ενώ οι αντιεμβολιαστές είναι οι φτωχοί, οι αμόρφωτοι – αυτοί δηλαδή που ψήφισαν Όχι.

Οι ίδιοι άνθρωποι που το 2015 δε δίστασαν να θέσουν σε ρίσκο το μέλλον της χώρας και των συμπολιτών τους με την ανεύθυνη ψήφο τους είναι οι ίδιοι που απειλούν σήμερα την υγεία μας.

Οι ίδιοι άνθρωποι που το 2015 περιφρονούσαν τους επιστήμονες οικονομολόγους, οι οποίοι εξηγούσαν επιστημονικά ότι αν κερδίσει το Όχι θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, περιφρονούν σήμερα τον κύριο Τσιόδρα και τον κύριο Μαγιορκίνη. Ανατριχίλα…

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: η υπόθεση της κυρίας Λυμπεράκη κατά βάση επιβεβαιώνεται. Σημειώνεται ωστόσο ότι η διατύπωσή της πως «οι πτωχοί κάνουν λανθασμένες επιλογές σε κρίσιμες στιγμές», μολονότι σωστή στη βάση της, ήταν υπερβολικά απαλή και επιεικής. Αλλά όσο χαϊδεύουμε αφτιά δε γίνεται δουλειά…

Which side are you on?

Μπορεί οι χυδαίοι οικονομιστές να μην το βλέπουν, αλλά ποτέ πριν στην ελληνική ιστορία τα στρατόπεδα δεν ήταν τόσο καθαρά χωρισμένα. Από τη μια πλευρά οι κάτοικοι της Εκάλης, που βάζουν την κοινωνία πάνω από το άτομο. Από την άλλη, οι κάτοικοι του Κερατσινίου, που θεωρούν πως «δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο άτομα».

Ένας πραγματικός πολιτιστικός πόλεμος, η έκβαση του οποίου θα καθορίσει τον ταξικό συσχετισμό των επόμενων πολλών ετών.

Από τη μια οι Άνθρωποι, από την άλλη οι κανίβαλοι.

Από τη μια οι σύγχρονοι Τζιορντάνο Μπρούνο, από την άλλη οι σκοταδιστές με τις τσουγκράνες και τους δαυλούς.

Από τη μια οι μέλισσες, από την άλλη οι λύκοι.

Ο καθένας ας επιλέξει την πλευρά του!

____________________________________________________________

ΥΓ1. Οι ίδιοι αβράκωτοι ψεκασμένοι θα έχουν το θράσος να εκφέρουν άποψη για τις απόψεις του Νομπελίστα Επιστήμονα κυρίου Πισσαρίδη χωρίς να διαθέτουν ούτε ένα μάστερ στις Οικονομικές Επιστήμες. Ντρέπομαι…

ΥΓ2. Στους περιορισμούς της έρευνας να σημειωθεί ότι θα ήταν καλό να φτιαχνόταν και ένα διάγραμμα, για να είναι το μήνυμα πιο εύπεπτο και να γίνει βάιραλ στα σόσιαλ μίντια.

ΥΓ3. Δεν το γράφω με ευχαρίστηση. Αλλά, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος… Όπως ακριβώς έκανε και ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι. (Και μην πεταχτεί κάνας πονηρούλης να πει πως άλλα τα κίνητρα του Λένιν και άλλα του Μητσοτάκη. Όλες οι κυβερνήσεις τα ίδια μέτρα θα έπαιρναν.)

2 responses to “Κάνουν οι πτωχοί κακές επιλογές σε κρίσιμες στιγμές;

  1. Μπράβο σύντροφοι,αυτό έλειπε να μας λένε οι αγράμματοι σε μας τους γραμματιζουμενους.Και μόνο που οι απόψεις Γεροτζαφα φιλοξενούνται στον ανόητο και φελο Χατζηστεφάνου έχει μεγάλη αξία!

    Μου αρέσει!

  2. Επιτέλους και ένα άρθρο που δε φοβάται να πει τα πράγματα ως έχουν. Έχει παραγίνει το κακό με τους αμόρφωτους πλεμπαίους. “Λάβετε και τρυπηθείτε, τούτο εστί το σώμα μου” τους λέει η Αγία Επιστήμη και αυτοί την κάνουνε κοπάνα, αυτοί ακόμα και τη θεία λειτουργία θα φτύνανε στο πάτωμα της εκκλησίας για να κάνουνε χαβαλέ, τέτοιο είναι το επιπεδό τους. Αλλά για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να στηρίζουμε τη διακυβέρνηση μιας ολόκληρης χώρας στις επιλογές ενός τέτοιου αμόρφωτου όχλου; Τους χαρίσαμε δημοκρατικά δικαιώματα και ψηφίσαν λάθος ξανά και ξανά. Στο δημοψήφισμα έβγαλαν οχι, στην αμερική περιφρόνησαν την αξιαγάπητη Κίλλαρυ, δε νομίζετε πως έχει παραγίνει το κακό; Άλλο η ελευθερία και άλλο η ασυδοσία.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s