Κάτω το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης – Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα

Όλες και όλοι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς 10:30 πμ. στα Χαυτεία

Ανακοίνωση ΚΕΔ

Κάτω το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης 

Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα

Οι επιδημίες και η διαχείριση της ζωής και του θανάτου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με μια επιδημία που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα. Το 1918 από την επιδημία της “ισπανικής γρίπης” προσβλήθηκε το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού (σχεδόν 500εκ) και πέθαναν διαπιστωμένα 21 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως νέοι. Κατ’ άλλους ο τελικός απολογισμός ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια. Μόνο στην Μ. Βρετανία πέθαναν 220 χιλιάδες, στις ΗΠΑ 550 χιλ, στην Ιαπωνία 250 χιλ ενώ στις Ινδίες εκατομμύρια! Οι επιδημίες συνεχίστηκαν πάρα την πρόοδο της επιστήμης (αντιβιοτικά, εμβόλια) μετά τον πόλεμο. Το1957-58 η “ασιατική γρίπη” ξεκίνησε κι αυτή από την Κίνα για να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ασία και από κει σε 3-4 μήνες στην Ευρώπη, στην Αφρική, στη Βόρεια και Νότια Αμερική και σε έξι μήνες σε ολόκληρη τη Γη επηρεάζοντας συνολικά το 40%του πληθυσμούΗ μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρήθηκε σε άτομα νεαρής ηλικίας, 5-19χρονών, και μόνο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 70.000 θάνατοι ενώ στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2 εκατανθρώπους παγκοσμίως. Το1968-9 μια ακόμα επιδημία γρίπης που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ επεκτάθηκε στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι στρατιώτες που γύριζαν απ’ το Βιετνάμ την έφεραν στις ΗΠΑ. Παρά την διάθεση εμβολίων κατά της γρίπης του Χονγκ Κονγκ η επιδημία προκάλεσε τον θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, με υψηλά ποσοστά προσβολής στα παιδιά 10-14 ετών και σε άτομα άνω των 65 ετώνΜολύνθηκε το 30-40% του πληθυσμού. Σε παγκόσμια κλίμακα η θνητότητα από την πανδημία του 1968 υπολογίζεται μεταξύ 500.000-1.000.000 ανθρώπων. Δέκα χρόνια αργότερα χτύπησε η «ρωσική γρίπη» που εμφανίστηκε αρχικά από τη Βόρεια Κίνα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο στοιχίζοντας τη ζωή σε 700.000 ανθρώπους παγκοσμίως, και που -σε αντίθεση με την επιδημία του κορωνοϊού- περιορίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά και τους εφήβους αφού ο πληθυσμός άνω των 25 ετών παρουσίασε αντισώματα. Tο όνομά της η πανδημία του ’77 το οφείλει στο ότι τα πρώτα επιδημικά στοιχεία προέκυψαν από την τότε ΕΣΣΔ, στην οποία νόσησαν παιδιά και νέοι ενήλικες μικρότεροι των 23χρονών. Το 1997 εμφανίστηκε η “γρίπη των πτηνών” με σποραδικές επανεμφανίσεις ως το 2006 και το 2009 η “γρίπη των χοίρων” (Η1Ν1) η οποία έπληξε κυρίως τον πληθυσμό αναπαραγωγικής ηλικίας, αφού άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είχαν εκτεθεί σε ιούς που κυκλοφορούσαν πριν από το1957, εμφάνισαν μια ορισμένη ανοσία. Από πνευμονίες που προκαλούνται από τα διάφορα στελέχη γρίπης χάνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από 200 μέχρι 650 χιλιάδες άνθρωποι.

Δυστυχώς οι άνθρωποι πεθαίνουν, όσο κι αν ο καπιταλισμός μπορεί να υπόσχεται στους πρωτοκοσμικούς υπηκόους του -που η ζωή τους “αξίζει” ανέκαθεν εκατοντάδες φορές περισσότερο από των υπολοίπων- την αθανασία. Και πεθαίνουν και νέοι άνθρωποιΜόνο από το AIDS μια μεταδιδόμενη ίωση έχασαν τη ζωή του τα τελευταία 40 χρόνια 32 εκατομμύρια άνθρωποιΑκόμα, παρά τις θεραπείες που “κοιμίζουν” την ασθένεια και που έχουν εξαλείψει σχεδόν τη θνητότητα στον πρώτο κόσμο, συνεχίζουν να πεθαίνουν και σήμερα σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι κυρίως στον τρίτο κόσμο όπου εξαιτίας και αυτής της ασθένειας σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής το προσδόκιμο επιβίωσης από τα 65 έχει πέσει κάτω από τα 40 χρόνια.

Το ανθρώπινο είδος ζει και θα συνεχίσει να ζει με τις μεταδοτικές ασθένειες και με το θάνατο. Όλα τα άλλα είναι μονάχα η υστερία που σπέρνει η άρχουσα τάξη και οι κυρίαρχες πολιτικές ελίτ όχι μόνο τώρα αλλά πάντοτε, για να εκμεταλλευτούν το φόβο του θανάτου, είτε με τον τρόπο που το έκανε κάποτε η απολυταρχία του μεσαίωνα φορτώνοντας στους «αμαρτωλούς» υπηκόους τους την πανούκλα ως την τιμωρία του θεού για τις “αμαρτίες” του ανθρώπινου είδους, είτε με τον τρόπο που το κάνει η ελεεινή και τρισάθλια άρχουσα τάξη σήμερα που εδώ και βδομάδες χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία διαχείρισης μιας επιδημίας φορτώνοντας τη «διασπορά» της στους «ανεύθυνους» και «ανυπάκουους» πολίτες, ή και την ύπαρξή της στον “επάρατο εχθρό”, την Κίνα.

Από την αλαζονεία στα ψέματα και την κορωνοϋστερία

Αυτή η βρωμερή προπαγανδιστική τεχνική ουδεμία σχέση έχει με την επιστημονική καταπολέμηση μιας νέας ιουγενούς λοίμωξης που προσβάλει το αναπνευστικό. Όταν ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στην Κίνα οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι αποικιοκράτες επιδόθηκαν σε μια ελεεινή ρατσιστική προπαγάνδα κατά της Κίνας, με υποτιμητικά σχόλια που ξεκινάγανε από τις αγορές τροφίμων και κατέληγαν στη στοχοποίηση του κινέζικου λαού ως φορέα μολυσματικών ασθενειών. Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον του ντόπιου ρατσισμού επικεντρώθηκε στο πώς ο ιός δεν θα εισέλθει διαμέσου των προσφύγων στα ελληνικά νησιάΤαυτόχρονα σε μια επίδειξη αλαζονείας και αυταρέσκειας οι πολιτικές ελίτ της αυτοκρατορίας ενημέρωναν τους υπηκόους της ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο αφού τα υγειονομικά τους συστήματα είναι υπερσύγχρονα και ο ιός δεν πρόκειται να τα επηρεάσει. Όλα όμως άλλαξαν όταν ο ιός έφτασε στην ΕυρώπηΤότε ο πανικός διαδέχτηκε τον εφησυχασμό και την αλαζονεία μέσα σε λίγα 24ωρα. Μπροστά στον κίνδυνο να αποκαλυφθεί η φούσκα και η Αυτοκρατορία να χρεωθεί μερικές χιλιάδες νεκρούς η στρατηγική άλλαξε. Ξαφνικά ο κορωνοϊός δεν ήταν μια «κινέζικη» ίωση που έπεσε σαν τιμωρία στους άξεστους ασιάτες αλλά η συντέλεια του κόσμου. Ο ΠΟΥ κηρύσσει πανδημία και οι κυβερνήσεις του πρώτου κόσμου και στη συνέχεια οι υπόλοιπες η μια πίσω από την άλλη κηρύσσουν καθεστώς πολιορκίας.

Ξαφνικά τα κρούσματα και στη συνέχεια τα θύματα καταγράφονται σε ζωντανή μετάδοση και ο κορωνοϊός γίνεται το μοναδικό θέμα στα τηλεοπτικά κανάλιαΈρχεται ο Αρμαγεδώνας, αυτό ήταν το μήνυμαΤο θανατόμετρο το επιβεβαιώνειΟ κορωνοϊός από το σημείο εκείνο και πέρα γίνεται ένα εργαλείο μαζικής τρομοκράτησης των πληθυσμών ανά τη γη. Οι κυβερνήσεις, αναλόγως της σύνθεσης, πρωταγωνιστούν ή σύρονται σε έκτακτες νομοθεσίες,απαγορεύσεις κυκλοφορίας και γενικευμένο lockdown. Οποιαδήποτε κριτική «εν καιρώ πολέμου» κηρύσσεται ως εχθρός του έθνους και της ζωής. Η παρουσίαση του κορωνοϊού ως συντέλεια του κόσμου δεν είχε καμία εν θερμώ αθώα πρόθεση. Ήταν μια ψυχρή και μεθοδευμένη απάντηση από αυτές που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν στο τσεπάκι τους τα αντεπαναστατικά επιτελεία της Αυτοκρατορίας που με το παραμικρό κηρύσσουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και είναι μια στρατηγική που αποδίδει. Μια προσομοίωση πολέμου, έτσι ώστε να επιτρέπονται όλες οι συνταγματικές παρεκτροπές και το καθεστώς εξαίρεσης από τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα,χωρίς όμως τις επιπτώσεις του πολέμου. Στο στημένο αυτό παιχνίδι ο νικητής ανακηρύσσεται από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Τα αποτελέσματα της κήρυξης πολιορκίας ήταν πέραν του αναμενόμενουΑρκετός κόσμος κρύφτηκε πανικόβλητος στα σπίτια του, συμφιλιώθηκε με τους μπάτσους που μας προφύλασσαν από τους διασπορείς του ιού και πλέον οι πάντες “χρωστάνε τη ζωή τους” σε αυτά τα καθάρματα που εν τω μεταξύ προλάβανε και μοιράσανε στους κολλητούς τους δεκάδες εκατομμύρια για την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσηςΑλλά το σημαντικότερο επικαιροποίησαν τη σημαντικότητα της ύπαρξής τους,ξεπλύθηκαν ως σωτήρες ενώ είναι οι υπεύθυνοι για τους χιλιάδες νεκρούς ανά τον κόσμο που πέθαιναν γιατί τα νοσοκομεία είχαν φουλάρει και στα γηροκομεία πέθαιναν αβοήθητοι πάνω στα κρεβάτια τους.

Την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι με χρόνια νοσήματα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους αφού εδώ και δύο μήνες δεν έχουν την παραμικρή πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία ενώ δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία ούτε και διάγνωση. Στον τρίτο κόσμο,που δεν υπάρχουν “800αρια”, εκατοντάδες εκατομμύρια εργάτες έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο και χωρίς φαγητό. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πεινά.

Απόκρυψη ευθυνών

Προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους για αυτή την αθλιότητα, τα αισχρά αυτά υποκείμενα από τις πρώτες μέρες της κήρυξης της πανδημίας μαγειρεύουν τα νούμερα προκειμένου να παρουσιάσουν τον κορωνοϊό ως μια δολοφονική μηχανή που αν τον κολλήσει κανείς θα πεθάνει. Παραμύθια. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 10 φορές μικρότερο, ίσως και παραπάνω, από αυτό που δείχνουν. Ανεξάρτητες έρευνες το κατεβάζουν στο 0,1 με0,3% αναλόγως της αντοχής του υγειονομικού συστήματος. Ενώ υπάρχουν τα μέσα κανένας από τους τελάληδες της τρομοϋστερίας και από τα κράτη που πρωταγωνιστούν δεν χρηματοδοτεί μια εκτεταμένη έρευνα αντισωμάτων προκειμένου να δοθεί επιτέλους μια σοβαρή και αδιαμφισβήτητη απάντηση για την φονικότητα του κορωνοϊού. Μπορούν και κινητοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες μπάτσους για να γεμίζουν το σκηνικό του πολέμου, μπορούν και οργανώνουν αυτά τα χυδαία τηλεσόου με τα παλαμάκια, τους πυροσβέστες και τις σειρήνες των ΕΚΑΒ, αλλά να ψάξουν την αλήθεια δεν μπορούν. Και δεν μπορούν γιατί έτσι θα αποκαλύπτονταν η απάτη. Ότι δεν είναι κανένας «αόρατος εχθρός» που απειλεί το έθνος και τον πλανήτη,αλλά η δική τους ανικανότητα να αντιμετωπίσουν ένα ιό που ξέρουνπολύ καλά τι είναι,όσο κι αν παριστάνουν ότι πρόκειται για τον κομήτη Χάλεϋ που θα καρφωθεί όπου να ναι πάνω στη γη. Και το χειρότερο να τον χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο καταστολής και ενοχοποίησης της κοινωνίας με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι ιεροεξεταστές του μεσαίωνα. Αντί να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση, να ενισχύσουν τα νοσοκομεία ή να φτιάξουν έκτακτες υποδομές όσο είχαν καιρό, οι απατεώνες αυτοί που εδώ καιδεκαετίες λοιδορούν,λυμαίνονται και πλιατσικολογούν πάνω στο δημόσιο σύστημα υγείας και γενικώς στα δημόσια αγαθά, έρχονται τώρα να μας πούνε για τους επικίνδυνους ασυμπτωματικούς που διασπείρουν τον ιό. Πρόκειται για μια συνειδητή ελεεινή και τρισάθλια εκστρατεία που ολοκληρώνεται με την δήθεν διάσωση και σωτηρία του πληθυσμού, πού «παρά τους λίγους ασυνείδητους έδειξε πόσο πειθαρχημένος είναι». Το ίδιο παραμύθι με την ιερά εξέταση και τους πνευματικούς δεσμοφύλάκες της μεσαιωνικής εποχής που αφού κατηγορούσαν τους πάντες ως αμαρτωλούς, υπεύθυνους για τις αρρώστιες και όλα τα δεινά, στη συνέχεια ως εντεταλμένοι του θεού μοίραζαν συγχωροχάρτια και θέσεις στον παράδεισο. Ουστ από δω, φαρισαίοι, μεταμοντέρνοι υποκριτές.

Το καθεστώς απαγόρευσης που έχουν επιβάλει και που δεν δείχνουν διάθεση να μας απαλλάξουν παρά μόνο κατά διαστήματα και με δόσεις απ’ αυτό, είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να στοιχηθεί η κοινωνία πίσω από τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Μια ευκαιρία να ανανεώσει την αυλή του το άρχον μπλοκ εξουσίας.Χιλιάδες ηλίθιοι μέσα στον πανικό τους δηλώνουν έτοιμοι να στρατολογηθούν στην εθνική προσπάθεια και να ενταχθούν στο χαφιεδότσουρμο προσβλέποντας, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, σε εντελώς ιδιοτελή συμφέροντα.

Κάθε διαφορετική άποψη, ακόμα και από επιστήμονες με νόμπελ και διδακτορικά ιατρικής και επιδημιολογίας, μάχιμους γιατρούς στο πεδίο, λοιδορήθηκε όχι τόσο από τους διάφορους τσιόδρες που έχουν αίσθηση της πραγματικότητας αλλά από το έντρομο χαφιεδότσουρμο που προσέτρεξε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, βρίζοντας όποιον αμφιβάλει έστω και για τις προθέσεις των κυβερνόντωνΕπικαλούνται την επιστήμη μόνο όταν αυτή είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά όταν αμφισβητεί βάσιμα τα θέσφατα της σύγχρονης απολυταρχίας τότε την κηρύσσουν διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Κρίση και κορωνοϊός

“Μα γιατί να τα κάνουν όλα αυτά;” συνεχίζουν να ρωτάνε κάνοντας επίδειξη της αφέλειας τους ορισμένοι. Γιατί να σταματήσουν την παραγωγική διαδικασία σαν να πυροβολάνε τα πόδια τους;” Για τον ίδιο λόγο που για ένα σύστημα ο λόγος ύπαρξής του δεν είναι το βραχυπρόθεσμο κέρδος της άρχουσας τάξης αλλά η ίδια η αναπαραγωγή του. Γιατί να διακινδυνέψουν δύο παγκοσμίους πολέμους, αφού αυτό μπορεί να φέρει την καταστροφή τους; Γιατί να επιτεθούν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, γιατί να διαλύσουν τη Λιβύη ή τη Συρία, γιατί να διακινδυνέψουν ένα πόλεμο στην Ουκρανία; Σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν λογικές απαντήσεις, υπάρχει μόνο η αγωνία της άρχουσας τάξης να εξασφαλίσει την αναπαραγωγή των σχέσεων εκμετάλλευσης. Κάθε απειλή είναι μια πρόκληση που συχνά αξίζει κανείς να θυσιάσει βραχυπρόθεσμα συμφέροντα προκειμένου να μην τα χάσει όλα. Από αυτή την άποψη το lockdown είναι η αναγκαία θυσία που όμως κι αυτή θα κληθεί να την πληρώσει ο «διασωθείς» πληθυσμός που πλέον χρωστάει την αναπνοή του στους αφέντες του. Άλλωστε ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η παγκόσμια οικονομία ήταν στα πρόθυρα μιας νέας κατάρρευσης πριν καλάκαλά συνέλθει από την ύφεση που προκάλεσε το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων και των κρατικών χρεών το 2008; Ο κορωνοϊός έγινε η αφορμή να σκάσει η νέα κρίση αλλά και το άλλοθί της. Τώρα οι καπιταλιστές και το πολιτικά τους επιτελεία μπορούν πλέον και με την ιδιότητα του σωτήρα, ως νέοι Νώε, να διαχειριστούν με τους καλύτερους συσχετισμούς και τους λιγότερους τριγμούς το χάος που έρχεται. Αλλά τώρα δεν αφορά μόνο μια νέα εσωτερική κατανομή. Είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λύσουν τις διαφορές τους με την Κίνα, τη Ρωσία,το Ιράν, τη Συρία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, τη Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ και όλους όσους αμφισβητούν την μονοκρατορία της Αυτοκρατορίας. Κάθε σταυροφορία απαιτεί ένα εσωτερικό αρραγές μέτωπο, μια συστράτευση στα «εθνικά οράματα» της αστικής τάξηςμια ομοψυχία στο πώς πρέπει να είναι ο κόσμος από δω και πέραΟ κίνδυνος ενώνει και απαιτεί μια νέα αρχιτεκτονική.

Η συντονισμένη και απολύτως συνειδητή επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες,τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, αποσκοπεί σε μια άλλη αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος. Μπροστά στο υποτιθέμενο κοινό συμφέρον (το συμφέρον δηλαδή της σαπισμένης άρχουσας τάξης) όλα πρέπει να επανασχεδιαστούνΑπό το διεθνές εμπόριο, που όλοι οι κατεργαραίοι πρέπει να μπουν στη θέση τουςμέχρι τον επανακαθορισμό των ελευθεριών και κάθε είδους δικαιωμάτων (ελευθερία γνώμηςσυνέρχεσθαισυνδικαλιστικής δράσης, πολιτικών δικαιωμάτων, εργατικού δικαίουατομικά δικαιώματα κοκ). Όλα πια βρίσκονται στο τραπέζι. Πλέον μνημονεύονται παντού οι αυταρχικές αποφάσεις. Ο Μητσοτάκης πήρε πάνω του όλη την ευθύνη γιατί αν έκανε αλλιώς ακόμα θα το συζητάγαμε”, ο Όρμπαν έκανε το ίδιο προχωρώντας και στην τυπική και επ’ αόριστο αναστολή του κοινοβουλίου, ο Μακρόν, ο Κόντε, ο ένας κι άλλος δικτατορίσκος όπου γης εισπράττει τα εύσημα των ΜΜΕ για την «αποφασιστικότητα της στιβαρής ηγεσίας». Παντού απλώνεται ως βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης σ’ αυτές της «δύσκολες εποχές» που ζει η ανθρωπότητα, μια μόνιμη αυταρχική διακυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε μια σειρά από έκτακτες νομοθεσίες που πλέον διαμορφώνουν το νέο σκηνικό. Ο κορωνοϊός άλλωστε μπορεί να ξαναέρχεται σε διάφορα κύματα και αν δεν είναι πια αυτός, η κοινωνία θα πρέπει να παραμείνει σε ετοιμότητα για τον επόμενο ιό που όπως μαθαίνουμε καραδοκεί. Η επιστροφή μας λένε σε κάθε τόνο δεν θα είναι σε αυτά που ξέραμεΘα ανοίξουν τα μαγαζιά αλλά θα μπαίνετε έναςένας και με μασκούλα. Θα κυκλοφορείτε όλοι με ένα ντετόλ και ίσως με κάποιο απλικέισον υγειονομικής νομιμότητας. Οι διπλανοί σας θα πρέπει να γνωρίζουν για το υγειονομικό σας ποιόν και ενδεχομένως για το ιστορικό μετακινήσεων και ιχνηλάτησης των επαφών σας. Αν σκεφτείτε να συγκεντρωθείτε, θα το κάνετε με όρους που δεν θα θέτετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οι αλυσίδες και τα πυκνά μπλοκ αφήστε τα για τις δεκαετίες (1970-80) που μας έφεραν μέχρι εδώ και που άλλωστε ευθύνεστε απολύτως γι’ αυτόΑπό δω και στο εξής θα ασκείτε τα πολιτικά σας καθήκοντα σαν αποστειρωμένα προβατάκια. Όποιος παραβιάζει τους γελοίους κανόνες που σας θέτουμε θα κηρύσσεται εχθρός της κοινωνίας και θα συλλαμβάνεται.Τώρα δεν χρειάζεται καν να θεσμοθετήσουμε ειδικό νόμο για τις διαδηλώσεις, αφού κάθε συγκέντρωση άνω ενός αριθμού δεν θα επιτρέπεται για να αποφευκτεί η διασπορά θανατηφόρων ιών».

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ή κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν όλα αυτά, αν δεν είναι εντελώς αφελής ή ηλίθιος, είναι ένας άθλιος απολογητής της δυστοπίας που μας επιφυλάσσει η αστική αντεπανάσταση. Σε αυτές τις συνθήκες ακυρώνεται ουσιαστικά κάθε πολιτική δράση.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τα αστικά επιτελεία νιώθουν ότι και ενδεχομένως- έχουν την κοινωνική συναίνεση για να επιβάλουν τη νέα κανονικότητα. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς πόσο χρήσιμη θα είναι η νέα αυτή συνθήκη -στο βαθμό πάντα που εγκαθιδρυθεί- στο ξεκαθάρισμα των γεωπολιτικών εκκρεμοτήτων της Αυτοκρατορίας. Η περικύκλωση της Ρωσίας, οιπορτοκαλί επιχείρησεις «αλλαγής καθεστώτων» και η απομόνωση της Κίνας πλέον θα μπουν σε άλλη βάση.

Ήδη οι συζητήσεις με αφορμή τις μάσκες για μια αποφασιστική στροφή στο παραγωγικό μοντέλο της Αυτοκρατορίας έχει αρχίσειΤέρμα πια η εξάρτηση από την Κίνα. Χρειαζόμαστε τη δική μας βιομηχανία”, λένε και ξαναλένε. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι οι υπήκοοι της Αυτοκρατορίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα εργοστάσια και σίγουρα να αλλάξουν τρόπο ζωής. Λιγότερα ταξιδάκια, λιγότερες απαιτήσεις, λιγότερα δικαιώματα. Τώρα οι συνθήκες έχουν ωριμάσει,ιδιαίτερα μετά το ισχυρό σοκ του κορωνοϊού.

Μα τι άλλο να γινόταν;

Αυτή η ερώτηση είναι το τελευταίο καταφύγιο του πανικόβλητου. Μια που την κάνει, μια που δεν έχει να πει τίποτα παρά μόνο δικαιολογίες για τον κάθε χαρδαλιά. Στην πραγματικότητα είναι μια εκλογίκευση του τρόμου. Κανείς δεν παραδέχεται ότι μπορεί να πιάστηκε τόσο κορόιδο. Η ταύτιση με τον θύτη (σύνδρομο Στοκχόλμης) αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Όταν κανείς πάει να πει κάτι διαφορετικό πάνω στο τι άλλο να γινόταν, οι ερωτήσαντες κόβουν κάθε συζήτησηΚλείνουν τα αφτιά και τα μάτια μαζί,συμπεριφερόμενοι ως ανανήψαντες στην εθνική ενότητα βαρώντας προσοχές στους κληρονόμους της Μακρονήσου, της μεταεμφυλιακής περιόδου και της χούντας.

Η Αριστερά που αισθάνεται ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καλό τέλος λέει μόνο για τις ΜΕΘ, τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και κάτι σιγοψιθυρίζει για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που περιορίζονται από την απαγόρευση κυκλοφορίας. Για το συνολικό αφήγημα τσιμουδιά και επί της ουσίαςυιοθέτηση της καταστροφολογίας και της έκτακτης συνθήκης.

Σε κάθε κρίση ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια. Και δεν θα μάθει τίποτα σε συνθήκες γενικής απαγόρευσης και ενημέρωσης μονάχα από τους χαρδαλιάδες. Η τρομοϋστερία είχε και έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Να κλείσει τα στόματα. Για τη φύση του προβλήματος,για τις εναλλακτικές αντιμετώπισης, για τις ανεπάρκειές του έτσι κι αλλιώς λεηλατημένου δημόσιου συστήματος υγείας, για το πλιάτσικο των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών κυκλωμάτων που λυμαίνονται τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία για να τσεπώνουν εκατομμύρια, για το ποιοι τελικά κινδυνεύουν από αυτόν τον νέο ιό, για τα εξειδικευμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες, για τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, για την επεξεργασία των πραγματικών δεδομένων που αποκτούνται όσο εξελίσσεται η επιδημία κοκ. Απεναντίας τίποτα από αυτά δεν γινόταν, παρά μόνο η κραυγή κρυφτείτε όλοι σπίτια σας.Είναι προφανές ότι το μείνετε σπίτια σας ήταν η αποδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και έδωσαν αυτή την εντολή για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες φορτώνοντας τες αδιακρίτως στην κοινωνία. Για αυτό και ο βασικός άξονας της στρατηγικής αυτής δεν ήταν η ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος αλλά η καταστολή και η προπαγάνδα. Εκεί έριξε το βάρος η κυβέρνησηταΐζοντας με εκατομμύρια ευρώ τα κανάλια και τους φίλους της, την ώρα που φόρτωνε πρόστιμα σε όσους δεν είχαν συμπληρώσει σωστά το χαφιεδόχαρτο.

Στρεψοδικία

Όμως το πιο εξωφρενικό είναι η αντιστροφή των ρόλων και των αποδεκτών αυτών των πονηρών ερωτημάτων. Αντί να ρωτάνε την κυβέρνηση τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, ή τι δεν έκανε, ή γιατί διέλυσε την πρωτοβάθμια υγεία, γιατί άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς δυναμικό και εξοπλισμό, γιατί δεν ενημερώνουν σωστά για την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, γιατί πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία σε ανοιχτούς χώρους, γιατί ένας που περπατάει στο ύπαιθρο διασπείρει τον ιό, τι γίνεται με τα χρόνια νοσήματα και τις άλλες γενικώς νοσηρότητες, γιατί το διάταγμα που δίνει το δικαίωμα στο εργοδότη να μειώνει το ωράριο και το μισθό μέχρι το ήμισυ βοηθάει στην μη εξάπλωση του ιού, γιατί τα πρόστιμα σε συνδικαλιστές βοηθάνε στην μη διασπορά, που ακριβώς βοηθάει το ν/σ της Κεραμέως για την εκπαίδευση και το ν/σ για το περιβάλλον μέσα σε αυτές τις συνθήκες κοκ ζητάνε από αυτούς που δεν κυβερνάνε αλλά ούτε έχουν πρόσβαση σε πολλά από τα δεδομένα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Μας δουλεύετε τώρα ή μας πουλάτε τρέλα. Όχι κύριοι, το φίδι θα το βγάλει η κυβέρνηση και θα αναλάβει και την ευθύνη. Από που και ως που υπάρχουν κάποιοι που επιχειρούν να χρεώσουν σε όσους τολμάνε να αμφισβητήσουν αυτούς τους αλήτες ότι ευθύνονται και για τους νεκρούς με ή από κορωνοϊό; Τι άλλο κάνουν όλοι αυτοί πέρα από το να συνεισφέρουν στην κυβέρνηση όταν κατηγορεί οποιαδήποτε κριτική ως διασπορά ψευδών ειδήσεων;

Και επειδή κάποιοι αναζητούν κι ευθύνες. Τι ευθύνες έχουν όλοι οι ξεπλυματίες της εγκληματικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης και των όλων των επιτελείων της Αυτοκρατορίας για τους χιλιάδες θανάτους όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού αλλά και των άλλων χρόνιων νοσημάτων που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, αλλά και των δραματικών επιπτώσεων από το lockdown ιδιαίτερα στον τρίτο κόσμο με εκατομμύρια ανθρώπους να απειλούνται άμεσα από την πείναΌλοι αυτοί οι λάτρεις της “απόλυτης αξίας της ανθρώπινης ζωής” έχουν σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά ή κοιμούνται ακόμα όρθιοι;

Την κρίση του κορωνοϊού, τους θανάτους και την ευθύνη για την ανικανότητα να την αντιμετωπίσουν την χρεώνονται εξολοκλήρου η κυβέρνηση, η άρχουσα τάξη και το καπιταλιστικό σύστημα. Όπως επίσης και την ευθύνη για τα ψέματα και την τρομουστερία με δόλο προκειμένου να μονιμοποιήσουν το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και με τη βούλα πλέονχτυπώντας ανεπανόρθωτα τα δημοκρατικά δικαιώματα και το κίνημα για μια μεγάλη ιστορική περίοδο. Επιπλέον ευθύνονται για την ανθρωπιστική καταστροφή που έρχεται στον τρίτο κόσμο με απόλυτη ευθύνη της πρωτοκοσμικής Αυτοκρατορίας αλλά και για τις επιπτώσεις από την επιθετική στρατηγική στοχοποίησης, επίθεσης και αποκλεισμού χωρών, από την Κίνα και το Ιράν,τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα, μέχρι την Υεμένη, τη Σομαλία και αλλού, στρατηγική που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα και σε παγκόσμια πολεμική αναμέτρηση.

Καμία ομοψυχία με την κυβέρνηση της τρομοϋστερίας

Όσο η κυβέρνηση ενδύεται το εθνοσωτήριο κουστούμι της,τόσο πιο επικίνδυνη γίνεταιΑποθρασυμένη από την δημοσκοπική της αποδοχή ετοιμάζεται να τα σαρώσει όλαΠριν καλάκαλά μας αφήσουν να βγαίνουμε από τα σπίτι μας χωρίς εξωδόχαρτο, η Κεραμέως έφερε στη Βουλή ένα ελεεινό ν/σ με όλους τους κρυφούς πόθους της Δεξιάς για την επόμενη μέρα στα σχολεία καιτις σχολές, αφού πρώτα έστησε ένα ακόμα τηλεσόου «επιτυχίας» με την εξ αποστάσεως δήθεν εκπαίδευση. Ο Βούρτσης έχει ήδη χαρίσει στους εργοδότες το δικαίωμα να κρατάνε το προσωπικό με μισό ωράριο και μισό μισθό, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον κωδικό «RECOVERY PLAN» δίνεται η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, να διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή σύμβασης και μετά τον Μάιο χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση. Αυτό ισούται με πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, το όνειρο της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκπροσώπων. Επίσης προβλέπεται καθιέρωση υποκατώτατου μισθού των 533 ευρώ για όλους όσους επανέλθουν στην εργασία τους, επαναφέροντας έτσι το βασικό μισθό στα επίπεδα του υποκατώτατου που είχε επιβάλει ο Σαμαροβενιζέλος με υπουργό τότε και πάλι τον Βρούτση, με τη διαφορά ότι τότε -αυτή η επίσης «έκτακτη» μείωση λόγω μνημονίου που υποτίθεται θα έπαυε να ισχύει όταν θα τελείωνε η έκτακτη περίοδος- αφορούσε τους κάτω των 25 ετών ενώ τώρα αφορά τους πάντες!! Τα μέτρα αυτά δεν θα περιοριστούν μόνο στις δραστηριότητες που επλήγησαν από την υποχρεωτική αναστολή λόγω κορωνοϊού. Ήδη ΚΑΔ που έχουν αυξήσει τον όγκο εργασιών όπως οι ταχυμεταφορές εντάσσονται σωρηδόν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, την ώρα που τα βοθροκάναλα σε διατεταγμένη υπηρεσία πουλάνε κουτόχορτο στους έγκλειστους ότι από δω και πέρα χρωστάνε την αναπνοή τους στον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά. Μια από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες της κορωνοϋστερίας είναι η ACS του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα, και των άλλων κούριερ φυσικά, που τους δίνεται η δυνατότητα να θέσουν τους εργαζόμενους σε αναστολή, να έχουν αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και να μειώσουν τα ενοίκια που καταβάλλουν κατά 40%.

Το απαράδεκτο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας έγινε το πέπλο για το καθεστώς εξαίρεσης και η προστασία της υγείας το πρόσχημα αφού και πριν την σχετική ΠΝΠ οι πολίτες τηρούσαν τους αυξημένους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης,και αυτό ήταν εμφανές με γυμνό μάτι. Η απαγόρευση κυκλοφορίας και ο εξευτελισμός που υποβάλλονται οι πολίτες για να βγουν από τα σπίτι τους με τα χαφιεδόχαρτο δεν συνέβαλε σε τίποτα στο περιορισμό της διασποράς του ιού, αλλά ήταν καθαρά ένα μέτρο αστυνομικής τρομοκρατίας που εξυπηρετεί ευρύτερους σχεδιασμούς της αστικής εξουσίας προς μια κατάστασης αλλεπάλληλων συναγερμών,τρομοϋστερίας με κάθε ευκαιρία και επιβολής μονίμου κατάστασης πολιορκίας.

Η αστική εξουσία ενδιαφέρεται μονάχα πως θα υπερασπιστεί το κύρος τηςκαι πως θα παρουσιάζεται ψευδώς ως σωτήρας μια ανεύθυνης και ανήμπορης κοινωνίας που μπορεί να επιβιώσει μόνο σε συνθήκες εγκλεισμού, και περιορισμού της ελευθερίας της. Επιπλέον μπροστά στην οικονομική κρίση που ήταν έτοιμη να ξεσπάσει και πυροδοτήθηκε με αφορμή τον κορωνοϊό η κυρίαρχη οικονομική και πολιτική ελίτ λαμβάνει προληπτικά τα μέτρα της όχι για να σωθούν οι ευάλωτες ομάδες από την επιδημία αλλά για να υπερασπιστεί το τομάρι της και κυρίως την αναπαραγωγή του σαπισμένου και παρακμιακού καπιταλισμού. Το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή θα έπρεπε να το είχαν αποδείξει εδώ και καιρό όταν δεν έδιναν δεκάρα για την καταστροφή του πλανήτη, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στον τρίτο κόσμο που χάνονται από την πείνα, από τη δίψα, από τη διάρροια, από το aids, από ασθενείς που οφείλονται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και από τις βόμβες της ευτραφούς δυτικής αυτοκρατορίας που εξαπολύει προκειμένου οι λαοί αυτοί να μειώνουν για πάντα κάτω από τη μπότα της. Ας την έδειχνε όταν χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται στον πάτο της Μεσογείου αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην κατά τα άλλα “φιλόξενη” και “πολιτισμένη” Ευρώπη.

Αρκετά πια με τα παραμύθια και τους τρομοφοβικούς συναγερμούς που άλλωστε έχουν μηδενική υγειονομική αξία, αντιθέτως διασπείρουν το μικρόβιο του κανιβαλισμού, του σκοταδισμούκαι του φασισμού. Ήδη μας απειλούν ότι η κατάσταση αυτή θα είναι μόνιμη και απλώς κάπουκάπου θα χαλαρώνουν τα μέτρα. Από τον Σεπτέμβρη θα έρθει το 2ο κύμα και ποιος ξέρει ποσά κύματα από αυτόν ή τον άλλο ιό μέχρι να μα αποτελειώσουν. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των αφεντικών παρά τα κηρύγματα για την υγεία,έχουν βρεθεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που μετά το φιλοδώρημα των 800 ευρώ θα βρίσκονται εντελώς ακάλυπτοι και στο έλεος της εργοδοσίας. Επιπλέον πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν είχαν ξεκινήσει την καλοκαιρινή σεζόν βρίσκονται εκτός αυτών των επιδομάτων, όπως επίσης και όσοι δούλευαν σε συνθήκες μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Τα χρόνια που έρχονται προμηνύονται μαύρα αφού η οικονομία βουλιάζει σε ένα πρωτοφανές κύμα ύφεσης που θα θυμίζει περισσότερο το 1929 παρά το 2008. Η ρητορική των απανταχού διαχειριστών της αμερικανοευρωπαϊκής Αυτοκρατορίας ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» ας μην πλανάται κανείς ότι αφορά τον κορωνοϊό. Ακριβώς γι αυτό το λόγο το ανταγωνιστικό ταξικό κίνημα, η Αριστερά που δεν στρουθοκαμηλίζει και δεν στοιχίζεται πίσω από τα στρατιωτικά κελεύσματα ήρθε η ώρα να πει μέχρι εδώ.

Η κινητοποίηση τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ύστερα από τις δηλώσεις Πέτσα που ουσιαστικά απαγορεύουν τον εορτασμό της δεν είναι μόνο για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων που πλήττονται σε θανάσιμο βαθμό, αλλά και μια πράξη υπεράσπιση των θεμελιωδών δημοκρατικών συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι η Εργατική Πρωτομαγιά, υπό απαγόρευση πλέον, θα λοιδορηθεί όπως και κάθε συλλογική εκδήλωση ως ανεύθυνη και επικίνδυνη κίνηση που θα διασπείρει τον ιό. Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να απειλεί και να εκβιάζει μετρώντας τις αντοχές της Αριστεράς και του οργανωμένου εργατικού κινήματος. Η επίδειξη αυταρχισμού δεν πρόκειται να σταματήσει. Αυτό είναι το μήνυμά τους. Ενόψει μάλιστα της κατάστασης που διαμορφώνεται στις συνθήκες μιας παρατεταμένης ύφεσης με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 30% και το ΑΕΠ να γκρεμίζεται από 10% μέχρι 20% μέσα στη χρονιά, το αστικό στρατόπεδο ακονίζει τα μαχαίρια του, αφού πρώτα έπεισε διαφόρους ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για την αξία της ζωής. Στην πραγματικότητα όμως ενδιαφέρεται μόνο για το τομάρι του και με κάθε κόστος, παίζοντας τις ζωές της κοινωνικής πλειοψηφίας κορώνα γράμματαΑυτή είναι η κανονικότητα που μας ετοιμάζουν, ένας μεγάλος λάκκος για να θάψουν οριστικά και αμετάκλητα ότι έχει απομείνει από εργατικάδημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα.

 • Να αποσυρθούν εδώ και τώρα οι αντιδημοκρατικές και αντεργατικές ΠΝΠ. Να σβηστούν όλα τα πρόστιμα περί άσκοπης μετακίνησηςΚανένας περιορισμός των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις, ΜΕΘ, δημιουργία πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και παραγωγή υγειονομικού αναλώσιμου υλικού
 • Κάθε απόλυση και δυσμενής αλλαγή σύμβασης εργασίας από τις αρχές του χρόνου να κηρυχθεί παράνομη. Καμία μείωση μισθού και ωραρίου. Όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων.
 • Πρόσθετα μέτρα υγιεινής στους εργασιακούς χώρους που συνεχίζουν τη λειτουργία τους με έλέγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 • Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Λιγότεροι μαθητές ανά τάξη.
 • Λέμε ναι στις αναγκαίες πρακτικές ατομικής υγιεινής αλλά όχι στον αναγκαστικό εγκλεισμό, στην περιστολή των δικαιωμάτωνστην αστυνομική επιτήρηση και στον αρρωστημένο εθελόδουλο χαφιεδισμό

Όλες και όλοι στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς 10:30 πμ. στα Χαυτεία

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση  Avantgarde

Χαυτεία, (Σταδίου & Αιόλου)
(1′ περπάτημα από σταθμό ΟΜΟΝΟΙΑ)

χάρτης

3 responses to “Κάτω το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης – Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα

 1. Στο πνευμα της ανακοινωσης της ΚΕΔ νομιζω ότι βρισκεται και η τοποθέτηση του Σαγκουνέτι . Μεταφραστηκε και δημοσιοιηθκε απο τις εκδοσεις των συναδελφων. Ο Σαγκουινετι χρησιμοποιει τον ορο ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΣ…

  Click to access despotism_final.pdf

  Μου αρέσει!

 2. Και κατι ακομα ισως ολιγον ασχετο , ισως κουτσομπολιστικο ισως ευτελες. Καποιος Νταβελης επιχειρηματιας που εχει φιλικες σχεσεις με την οικογενεια Μητσοτακη οφελειται απο την γενικευμενη χρηση μασκας. Η κυβερνηση με σκανδαλωδη τροπο επιβαλλει τη χρηση μασκας παντου χωρις φυσικα να υπαρχει καμια επιστημονικη ιατρικη βαση. Αλλά αυτό σημαινει «καθεστως εκτακτης αναγκης » ή αλλιως ΝΕΟΣ ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΣ (σαγκουινετι)
  https://tvxs.gr/news/ellada/o-ntabelis-i-oikogeneia-mitsotaki-kai-success-story-me-tis-maskes.

  Μου αρέσει!

 3. Ρε, ο Τσιόδρας δεν μας έλεγε πριν λίγες μέρες ότι οι μάσκες είναι μια μαλακία? Λοιπόν, σήμερα έτυχε και μίλησα με μια ελληνογερμανίδα φίλη μου και μου είπε ότι τα πρόστιμα αν δεν φοράς μάσκα στη Γερμανία (αναλόγως και το κρατίδιο) είναι τεράστια. Και μου εξήγησε ότι οι κάποιοι γερμανοί πράσινοι έχουν βγάλει στη φόρα ένα παρόμοιο σκάνδαλο με τις μάσκες. Η ίδια αναρωτήθηκε «τι σκατά θα κάνουν τόσες μάσκες μου έφτιαξαν? Να τις πετάξουνε?» Λοιπόν σφε Νάβης, είναι όπως τα λέει το άρθρο και δεν είναι καθόλου «κουτσομπολίστικο» το σχόλιό σου. Αυτοί δεν φτάνει που μας «σώσανε» μας ζητάνε να τους πληρώσουμε κιόλας για τα σωστήρια. Το είχε πει και ένας παππούς. Θα μας πουλήσουν και το σκοινί που θα τους κρεμάσουμε. Αν και νομίζω ακόμη απέχουμε από αυτό….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s