Θανατόμετρου συνέχεια: η περίπτωση της Γερμανίας

Π. Παπ. για το avantgarde

Ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για τη μακαβριότητα της δημοσίευσης αυτής, η οποία θα βγάλει το θανατόμετρο να μετρήσει και να συγκρίνει αριθμούς θανάτων θαρρείς και αυτοί είναι στραγάλια και δεν αναφέρονται σε ανθρώπους. Δεν έχουμε όμως επιλογή όταν το επίσημο κρατικό θανατόμετρο έχει μετατραπεί στο βαρύ πυροβολικό της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολυθεί ενάντια στην κοινωνία με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Στις 30 Απριλίου δημοσιεύθηκε από το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο της Γερμανίας (κρατική υπηρεσία, δηλαδή πιο επίσημα δε γίνεται) μια αναφορά που περιέχει τα στοιχεία θανάτων στη γερμανική επικράτεια για τα έτη 2016-2020. Θα παρουσιάσουμε κάποια κατά τη γνώμη μας αξιοσημείωτα στοιχεία της, με στόχο να συμβάλουμε στο να διεξαχθεί στο εσωτερικό του ταξικού μας στρατοπέδου ψύχραιμη συζήτηση που να βασίζεται σε στοιχεία, και όχι ανταλλαγή άναρθρων κραυγών για φέρετρα, μαζικούς τάφους, Μάλθους και αεροψεκασμούς.

Δυο σημειώσεις για το μεθοδολογικό κομμάτι, στο οποίο φυσικά κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη: νομίζουμε πως μπορούμε πλέον να συμφωνήσουμε ότι δεν αποτελεί ασφαλή μέθοδο εξαγωγής συμπερασμάτων η μοντελοποίηση με δεδομένα αχαρακτήριστης (είμαστε επιεικείς) ποιότητας, πράγμα που απέδειξαν περίτρανα μελέτες όπως αυτή του αυστραλιανού πανεπιστημίου που προφήτευε 15-68 εκατομμύρια νεκρούς ή του Imperial College που ήταν πιο συγκρατημένη… μιλώντας μόνο για 1.8 ώς 40.6 εκατομμύρια. Ούτε αποτελεί ασφαλή μέθοδο εξαγωγής συμπερασμάτων το να ακούει κανείς τους παρουσιαστές των ειδήσεων να εκτοξεύουν απόλυτα νούμερα θανάτων χωρίς κανένα πλαίσιο.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο ιό, ο οποίος έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων η μεταδοτικότητα και το ποσοστό θνησιμότητας, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν προσδιοριστεί επαρκώς ή τέλος πάντων δεν υπάρχει ομοφωνία επ’ αυτού. Αυτό βεβαίως καθόλου δεν έχει εμποδίσει διάφορα κράτη, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου, να πάρουν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα (που εμείς υποστηρίζουμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμιά σχέση με την καταπολέμηση του ιού, αλλά δε χρειάζεται να συμφωνήσουμε τώρα σε αυτό) στο όνομα ενός τρομακτικού κινδύνου, ενός «αόρατου εχθρού» που δολοφονεί μαζικά.

Πολύ ωραία. Αφού λοιπόν αντιμετωπίζουμε έναν τόσο φονικό ιό, δε θα πρέπει αυτό να αποτυπωθεί κάπως στον συνολικό αριθμό των νεκρών; Δε θα πρέπει ο συνολικός αριθμός νεκρών του 2020 να είναι πχ. μεγαλύτερος από αυτόν του 2019; Ή καλύτερα ας μειώσουμε το χρονικό διάστημα που θα εξετάσουμε. Ο ιός αυτός έπληξε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ (διαφορετικά δε θα μας έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση, άλλωστε, όπως συμβαίνει συνήθως όταν χτυπούν επιδημίες τον Παγκόσμιο Νότο) από τις αρχές του έτους. Θα συγκρίνουμε λοιπόν τους αριθμούς νεκρών για το διάστημα 1 Ιανουαρίου – 5 Απριλίου κατά τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020. Η ημερομηνία 5 Απριλίου επιλέχθηκε επειδή μέχρι τότε δίνει στοιχεία η αναφορά του γερμανικού κράτους για το έτος 2020.

Αν υπάρχει αντίρρηση ή επιφύλαξη για τη μέθοδο, ή έστω και η παραμικρή υποψία για ενδεχόμενη προσπάθεια μαγειρέματος δεδομένων από την πλευρά μας ώστε αυτά να επιβεβαιώσουν τις προκαταλήψεις μας, παρακαλούμε να εκφραστεί στα σχόλια. Για τη διευκόλυνση της οποιασδήποτε ενδεχόμενης κριτικής επισυνάπτεται και το σχετικό αρχείο: Θάνατοι Γερμανία.

Υπό αυτό το φως, λοιπόν, εξετάζουμε τα στατιστικά της Γερμανίας και υποσχόμαστε να κάνουμε το ίδιο και για άλλες χώρες όταν αυτές δημοσιεύσουν επίσημα τα στατιστικά τους. Πρόκειται για μια εργασία η οποία δεν απαιτεί καμιά εξειδικευμένη γνώση. Αρκούν βασικές γνώσεις λυκείου και ένα κομπιουτεράκι (ή καλύτερα ένα excel).

pic2

Βλέπουμε ότι για το υπό εξέταση διάστημα οι νεκροί των τελευταίων πέντε ετών στη Γερμανία κυμαίνονται χονδρικά από 255 χιλιάδες έως 292 χιλιάδες, με μια μέση τιμή 272 χιλιάδες. Μόνο που το 2020, τη χρονιά δηλαδή που ήταν σε έξαρση ο φονικός κορωνοϊός, οι νεκροί ήταν 264,650. Δηλαδή λιγότεροι από το μέσο όρο. Το 2018, δε, ο αριθμός των νεκρών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

pic1

Το 2017, λοιπόν, χωρίς φονιά COVID19, κατά την περίοδο 1 Γενάρη-5 Απρίλη η Γερμανία είχε καταγράψει 17,407 νεκρούς περισσότερους από ό,τι φέτος.

Το 2018 για την ίδια περίοδο, επίσης χωρίς φονιά COVID19, είχε καταγράψει 27,653 νεκρούς περισσότερους από ό,τι φέτος.

Το 2019 για την ίδια περίοδο, επίσης χωρίς φονιά COVID19, είχε καταγράψει 764 νεκρούς περισσότερους από ό,τι φέτος.

Μόνο το 2016 για την ίδια περίοδο είχε καταγράψει λιγότερους νεκρούς από ό,τι φέτος, και συγκεκριμένα 9,285.

pic3

Οι θετικές τιμές σημαίνουν περισσότερους θανάτους το 2020 σε σχέση με το υπό σύγκριση έτος και σημειώνονται με κόκκινο χρώμα. Οι αρνητικές τιμές σημαίνουν λιγότερους θανάτους το 2020 σε σχέση με το έτος υπό σύγκριση και σημειώνονται με γαλάζιο χρώμα.

Αυτά τα ολίγα για την μέχρι στιγμής φονικότητα του κορωνοϊού στη Γερμανία. Και βεβαίως η συζήτηση συνεχίζεται.

 

4 responses to “Θανατόμετρου συνέχεια: η περίπτωση της Γερμανίας

 1. Η Γερμανία έχει, μέχρι στιγμής, μόνο 6000 νεκρούς από τον ιό, αριθμό στατιστικά σχεδόν ασήμαντο ώστε να φανεί. Σε χώρες που επλήγησαν σοβαρά -και ακόμα περισσότερο στις περιοχές/πόλεις τους που επλήγησαν σοβαρότερα- η διαφορά του αριθμού θανάτων από το μέσο όρο είναι κραυγαλέα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ν.Υόρκη (επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ) : https://twitter.com/stevestuwill/status/1248763498307317760

  Μου αρέσει!

 2. Είναι γεγονός ότι στην πόλη της νέας Υόρκης εμφανίζονται αυτά τα τεράστια νούμερα, και επίσης στην υπόλοιπη πολιτεία της ΝΥ, όπως επίσης και στο Νιού Τζέρσει και λιγότερο στη Μασαχουσέτη. Στην υπόλοιπη χώρα η θνησιμότητα είναι όπως τα τελευταία 5 χρόνια και σε πολλές ακόμα χαμηλότερα.
  Εδώ και ο σχετικός πίνακας όπως δημοσιεύτηκε από Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας την 1η Μαΐου 2020. Σίγουρα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις τελευταίες μέρες του Απριλίου δεδομένου ότι υπάρχει μια καθυστέρηση μερικών ημερών στην ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων θανάτων. Όμως κι αυτό δεν θα ανατρέψει την τελική εικόνα.
  Στο σύνολο των ΗΠΑ πάντως η γενική θνησιμότητα εμφανίζεται 3% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Με την ενσωμάτωση της τελευταίας βδομάδας θα έρθει στο 100% ίσως και λίγο παραπάνω. Όπως και να χει μιλάμε για 720000 που μάλλον θα φτάσουν τις 750000. Αν οι 720χιλ είναι το 97% το μέσου όρου των 5 ετών τότε το 100% είναι 742χιλ. Αυτό σημαίνει ότι ο επιπλέον αριθμός θανάτων σε όλη η χώρα από 1/1/2020 μέχρι 25/4 θα περιοριστεί στις 8000. Η Νέα Υόρκη χρειάζεται μια ειδική ανάλυση για το τι ακριβώς συνέβη. Είναι γεγονός ότι ενώ στο διάστημα η πόλη έχει συνήθως 17χιλιάδες νεκρούς αυτή τη φορά έφτασε τις 31250 δηλαδή επιπλέον 14000. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί με covid-19 είναι 13000 ενώ δίπλα σε αυτό το νούμερο κοτσάρονται κι άλλοι 5230 «πιθανολογούμενοι». Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_New_York_City Προφανώς κι αυτό το νούμερο δεν βγαίνει από πουθενά. Όπως επίσης και α άρθρα των FT, NYT & Economist που αναδημοσιεύει και η ΕΦΣΥΝ που μαγειρεύοντας τα νούμερα προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι νεκροί από κορωνοϊό είναι 60% περισσότεροι από όσο λένε τα κοντέρ… Εξυπακούεται ότι είμαστε πλήρως ενήμεροι για την προπαγάνδα της ναυαρχίδας των διεθνών συστημικών μιντια και θα ασχοληθούμε με τα ψεματά τους, και το πως παρουσιάζουν επιλεκτικά στοιχεία για να στοιχειοθετήσουν το σενάριο του Αρμαγεδώνα.
  Ιδού και οι επίσημοι πίνακες από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας, από τους οποίους υποτίθεται οι γκεμπελίσκοι των FT, NYT & Economist και οι αβουλοι copy paste της της ΕΦΣΥΝ εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

  Δεδομένα την 1 Μαΐου 2020 

  ανα πολιτεία

  και εδώ τα δεδομένα την1 Μαΐου 2020 ανα πολιτεία

 3. Από ότι δείχνει το διάγραμμα που ακολουθεί η επιδημία στη Νέα Υόρκη έχει κανει τον κύκλο της.

  Στο ψηλότερο σημειο της καμπύλης στις 8/4 οι νεκροί έφτασαν τους 550 τη μερα εκείνη. Από τότε η καμπύλη αρχισε να πέφτει για να έχουμε σήμερα 50 νεκρους τη μερα. Ήδη όπως φαινεται από την εβδομάδα 19 με 25 Απρίλη η καμπύλη έπεφτε με εντυπωσιακό ρυθμό.

  Στην υπόλοιπη χώρα η πτώση αυτή έρχεται με μια βδομάδα διαφορά. Τα στοιχεία του προηγούμενου σχόλιου που έκανα όταν θα ενημερωθούν και επίσημα, οι δυό εβδομάδες θα έχουν επιπλέον 17000 θάνατοι με covid-19  σύμφωνα με τα στοιχεία του worldometers δεδομένου ότι μέχρι τις 25/4 οι κατεγραμμένοι θάνατοι με κορωνοϊό συμπεριλαμβανομένου και τουλάχιστον 6-7000 πιθανολογούμενων είχαν φτασει τις 54 χιλιάδες.

  Συγκρίνοντας τη στήλη της γενικής θνησιμότητας η πρωτελευταία βδομάδα 12-18/4 θα φτασει πολύ πιθανό τις 65χιλιάδες και η τελευταία (19-25/4) τις 60χιλ. Επομένως στις 720χιλ θα προστεθούν 45000 απώλειες και έτσι η γενική θνησιμότητα θα τείνει από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 25/4 στις 765 χιλιάδες και άρα περί τις 20 μέ 25 χιλιάδες επιπλέον του μέσου όρου των τελευταίων ετών (742χιλ). Αύξηση 3%.

  Όμως τόσο για το σύνολο των ΗΠΑ όσο και για τη Νεα Υόρκη τα ασφαλή συμπεράσματα θα βγούν όσο τρέχει η χρονιά, πρωτον γιατίι θα συμπληρώνονται τα στοιχεία και δεύτερον μόνο έτσι θα φανεί αν έστω κι αυτή η μικρή επιπλέον θνησιμότητα (για τη Νεα Υόρκη πολύ μεγάλη +100%) θα εξατμιστεί με τη μείωσή της κάτω του αναμενωμενου τους επόμενους μήνες, στο βαθμό που ευσταθεί η πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος της αναμενώμενης μέσα στο χρόνο θνησιμότητας να ηρθε πρόωρα εξαιτίας της επιδημίας.

  Όπως και να χει τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν στοιχειοθετούν επ ουδενί τις φαντασιοπληξίες περί επικείμενης καταστροφής το πλανήτη, με βάση την οποία το σύστημα επιχείρησε να συγκαλήψει αφενός τις ευθύνες του για τη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας και αφετέρου να αξιοποιήσει τον φόβο για την επιδημία αφού τον μετέτρεψε σε τρομουστερία για να επιβάλει το καθεστώς εξαίρεσης και απαγορεύσεων.
  Και κάτι τελευταίο. Η Γερμανία έχει το 1/4 του πληθυσμού των ΗΠΑ. Ανα εκατομύριο πληθυσμού η Γερμανία καταγράφει 81 θανατους και οι ΗΠΑ 203. Ποσοστό 40%. Όχι και τόσο αμελητέο οπως γραφτηκε στο 1ο σχόλιο. Κάπως θα έπρεπε να εχει επηρεαστει η γενικη θνησιμότητα όπως και στις ΗΠΑ. Το αν δεν επηρεάζεται δεν φταίμε εμείς. Ας απολογηθούν γι αυτό όσοι χρωστάνε την αναπνοή τους στον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά. Και θα το κανουν θελουν δεν θέλουν. Γιατι το θρασος που έδειξαν απέναντί σε όσους αμφισβήτησαν την ιερά εξέταση όλων αυτών των συμμορητών ήταν απύθμενο, στο όνομα μαλιστα της επιστήμης και του ορθού λόγου.
  Λοιπόν εμεις ειμαστε εδω, λέμε ανοιχτά τη γνώμη μας, κόντρα στο ρεύμα της γενικής ηλιθιότητας και περιμενουμε όλους αυτους τους εξυπνακηδες που μας έλουζαν ως ψεκασμένους και σωραιους να κάνουν τον απολογισμό τους. Αν δεν μπορουν ας εξαφανιστουν μια και καλή. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσαν να κανουν.

  Μου αρέσει!

 4. Η συνολική θνησιμότητα στις; ΗΠΑ δεν ξέρω κατά πόσον θα επηρεαστεί, απ’ τη στιγμή που υπάρχουν πολιτείες (μακριά από τις μητροπόλεις των δύο ακτών) όπου τα θύματα της επιδημίας ήταν ελάχιστα, έτσι κι αλλιώς. Παρόμοια η κατάσταση και στην Ιταλία: η θνησιμότητα στη βόρεια Ιταλία εκτοξεύτηκε, ενώ στην κεντρική & νότια ήταν πολύ χαμηλότερη, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένας μέσος όρος όχι τόσο δραματικός.
  Το κεντρικό ερώτημα είναι αν απλώς «η επιδημία έκανε τον κύκλο της» ή αναχαιτίστηκε λόγω των μέτρων (χωρίς τα οποία θα είχε πολλαπλάσια θύματα)? Η ζημιά που προκάλεσε στα επίκεντρά της (Μιλάνο, Μαδρίτη, Ν.Υόρκη κλπ), μπορεί εύλογα να ισχυριστεί κανείς, θα επαναλαμβάνονταν και σε ευρύτερες περιοχές χωρίς τους περιορισμούς που τέθηκαν!
  Δεν νομίζω πως μια αντιπαράθεση πάνω στην συγκεκριμένη όψη του ζητήματος προσφέρει κάτι (αφού περιλαμβάνει σενάρια & υποθέσεις που δεν μπορεί κανείς να επαληθεύσει). Πολύ πιο κραυγαλέο θεωρώ το γεγονός ότι η Γερμανία, που έχει τη μικρότερη αναλογία θυμάτων στον πληθυσμό της από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, είναι και αυτή που έχει τις περισσότερες ΜΕΘ και έχει υποστεί τις λιγότερες περικοπές στο νοσηλευτικό τομέα (σε αντίθεση με Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία ή Βρετανία – ο εκπρόσωπος των γάλλων γιατρών είπε πως η Γαλλία μείωσε τις νοσοκ. κλίνες κατά 200.000 μέσα σε 20 χρόνια!!). Ακόμα και οι ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’50 είχαν πολύ καλύτερη αναλογία κλινών σε σχέση με τον πληθυσμό τους!
  Κάτι άλλο που πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι το εξής: οι ασιατικές γρίπες του παρελθόντος προκαλούσαν εκατομμύρια θύματα διεθνώς (έστω και μειούμενα σε κάθε επιδημία). Το αν η τωρινή, αφηνόμενη ανεξέλεγκτη, είχε λιγότερα από τις παλιές, αλλά και πάλι περισσότερα απ’ όσα έχει σήμερα, δεν παρηγορεί κανέναν: αυτές του ’58 και του ’68 είχαν πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς έκαστη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σήμερα θα γίνονταν ανεκτά τέτοια νούμερα, στο όνομα της μη λήψης αυστηρών μέτρων!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s