Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει απειλητική προειδοποίηση προς την Κίνα

cina_-_usa_-_mar_cineseoki

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Peter Symonds, δημοσιευμένο την 21η Ιούλη του 2016 στο World Socialist Web Site, που αναφέρεται στις συνειδητές πολεμικές προετοιμασίες της δυτικής Αυτοκρατορίας ενάντια στην Κίνα, που έχουν οδηγήσει σε μια τεράστια στρατιωτικοποίηση της ευρύτερης περιοχής και απειλούν να προκαλέσουν πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Μετάφραση: Νίκος Χ.

Σε μια μιλιταριστική και τραμπούκικη ομιλία στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε χθες με ξεκάθαρο τρόπο την αποφασιστικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού να διατηρήσει την οικονομική και στρατηγική κυριαρχία στην Ασία με κάθε μέσο, ακόμα και τον πόλεμο.

Η ομιλία του Μπάιντεν αποτελεί όχι μόνο μια απειλητική προειδοποίηση προς την Κίνα στον απόηχο της απόφασης της περασμένης εβδομάδας από το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας (PCA) στη Χάγη το οποίο αποφάνθηκε κατά των κινεζικών αξιώσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ήταν επίσης μια σαφής υπενθύμιση προς την Καμπέρα (πρωτεύουσα της Αυστραλίας) και άλλους περιφερειακούς συμμάχους ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί καμία απόκλιση από το αμερικανικό σχέδιο της στρατιωτικοποίησης του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την χαρακτηριστική έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος Ομπάμα το Νοέμβριο του 2011 στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας όταν είχε ανακοινώσει το «pivot στην Ασία»: «Στον Ασιατικό Ειρηνικό του 21ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα τα δώσουν όλα.»

«Έχουμε τηρήσει αυτή την υπόσχεση», δήλωσε. «Έχουμε δείξει τη αποφασιστικότητα μας να  πάρουμε το προβάδισμα στην περιοχή ξανά και ξανά. Οποιοσδήποτε αμφισβητεί την αφοσίωση και την δύναμη της Αμερικής στον Ασιατικό Ειρηνικό δεν προσέχει τις εξελίξεις.»

O Μπάιντεν στη συνέχεια καυχήθηκε για την «απαράμιλλη» στρατιωτική ισχύ της Αμερικής: «Συνεχίζουμε να ξεπερνάμε τους ανταγωνιστές μας, επενδύοντας περισσότερα για τα συνολικά αμυντικά μας έξοδα από ό,τι τα επόμενα οκτώ έθνη του κόσμου μαζί. Έχουμε τις πιο ικανές χερσαίες δυνάμεις στον κόσμο, μια απαράμιλλη ικανότητα να προβάλλουμε ταυτόχρονα ναυτική και αεροπορική ισχύ σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη… Έχουμε δεσμευτεί να θέσουμε πάνω από 60% του στόλου μας και τις πιο προηγμένες στρατιωτικές μας δυνατότητες στον Ειρηνικό μέχρι το 2020.»

Η επιθετική πολιτική στρατιωτικοποίησης της Ασίας της κυβέρνησης Ομπάμα και η προκλητική ρητορική της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», που έχουν ως στόχο την αμφισβήτηση των κινεζικών εδαφικών διεκδικήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχουν προχωρήσει με το πρόσχημα της υπεράσπισης των διεθνών κανόνων, δηλαδή την παγκόσμια τάξη και τους κανόνες τους οποίους θέτει και επιβάλει η Ουάσιγκτον.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, δήλωσε ωμά πως στη διατήρηση «του εστιασμένου ενδιαφέροντός τους για το μέλλον του Ασιατικού Ειρηνικού», οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα κάνουν σε κανέναν χάρες. Αυτό έχει να κάνει υπερβολικά με το συμφέρον μας». Tόνισε επίσης: «Η αποφασιστικότητά μας να διαδραματίσουμε ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος αυτής της δυναμικής περιοχής είναι πραγματική. Όπως είπε ο Πρόεδρος, θα τα δώσουμε όλα. Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά.»

Ο Μπάιντεν επανέλαβε το ψέμα ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή «είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, χωρίς την οποία η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία θεωρώ ότι θα αποτυγχάνουν. Η Αμερική είναι ο συνδετικός κρίκος. Και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι θαλάσσιοι δρόμοι είναι ασφαλείς και ότι οι ουρανοί παραμένουν ανοιχτοί.»

Στην πραγματικότητα, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ήταν ο βασικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού. Στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διατήρησε την κυριαρχία του στην Ασία πραγματοποιώντας δύο αιματηρούς νεοαποικιακούς πολέμους – στην Κορέα και το Βιετνάμ – που κόστισαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και εγκαθιδρύοντας στρατιωτικές δικτατορίες σε όλη την περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της Ινδονησίας, όπου τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάστηκαν από το ενορχηστρωμένο από τη CIA πραξικόπημα του 1965-1966.

Τώρα, υπό το πρόσχημα της προστασίας της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αυξήσει δραματικά την παρουσία του στα διαφιλονικούμενα ύδατα και σε τρεις περιπτώσεις έχει στείλει με προκλητικό τρόπο πολεμικά πλοία εντός των 12 ναυτικών μιλίων των εδαφικών ορίων των κινεζικών νησίδων. Οι ναυτικές προκλήσεις τέτοιου τύπου είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν έπειτα από την απόφαση του Μόνιμου Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης με τον στρατό της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ απαιτούν από τους συμμάχους τους να εμπλακούν, και ιδιαίτερα από την Αυστραλία.

Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν έχει να κάνει με την προστασία των ζωτικών εμπορικών οδών που περνούν μέσα από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά το αντίθετο. Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την υπεροχή στα ύδατα που συνορεύουν με την κινεζική ενδοχώρα στα πλαίσια της πολεμικής στρατηγικής του Πενταγώνου, η οποία περιλαμβάνει ένα πιθανό ναυτικό αποκλεισμό που θα τσάκιζε την οικονομία της Κίνας.

Το απρόοπτο ταξίδι του Μπάιντεν στην Αυστραλία μετά την απόφαση της Χάγης είχε ως σκοπό να εξασφαλίσει πως η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Malcolm Turnbull θα υποστηρίξει τα σχέδια των ΗΠΑ για  όξυνση της αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με την Κίνα. Το 2011 και το 2012, ο Turnbull είχε επικρίνει δημόσια το «pivot», αντανακλώντας τις ανησυχίες εκείνων των τμημάτων της άρχουσας τάξης της Αυστραλίας των οποίων θα διακυβεύονταν οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα (η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας). Μολονότι στηρίζει πλήρως την απόφαση της Χάγης, η κυβέρνηση του Turnbull δεν έχει δεσμευτεί δημόσια να διεξάγει αυστραλέζικες επιχειρήσεις «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας”.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση όχι μόνο στους στενούς οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά, πρωτίστως στην αμερικανο-αυστραλέζικη στρατιωτική συμμαχία και το κοινό ιστορικό συμμετοχής σε αντιδραστικούς πολέμους. «Η ιστορία που σφυρηλάτησε τα σιδερένια θεμέλια της συμμαχίας μας και τα βάφτισε στο αίμα έχει εδώ και καιρό ενώσει τις τύχες των εθνών μας.» Μία τέτοιου είδους παρατήρηση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τη στιγμή που οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση για να υποστηρίξει τις παράτολμες προκλήσεις ενάντια στην Κίνα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόλεμο μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος τόνισε την πλήρη ενσωμάτωση των αυστραλιανών στρατιωτικών δυνάμεων με τις αμερικάνικες, επισημαίνοντας τις μεγάλες ναυτικές ασκήσεις RIMPAC που βρίσκονται σε εξέλιξη ως απόδειξη της δέσμευσης της αυστραλιανής κυβέρνησης να «συμμετέχει στην από κοινού αντιμετώπιση των απειλών στον Ειρηνικό ως ένα ενιαίο, διαλειτουργικό μέτωπο». Σημείωσε πως ένας Αυστραλός αξιωματικός, ο υποστράτηγος Greg Bilton, «συμμετείχε στην αμερικάνικη στρατιωτική διοίκηση» και είχε «άμεση διοίκηση αμερικανικών στρατευμάτων», προσθέτοντας ότι «δεν το αφήνουμε να συμβαίνει πολύ συχνά αυτό».

Πράγματι, οι αυστραλιανές στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις,  μεταξύ των οποίων κρίσιμες κατασκοπευτικές βάσεις όπως η βάση στο Pine Gap της κεντρικής Αυστραλίας, έχουν τόσο πολύ ενσωματωθεί στα πολεμικά σχέδια του Πενταγώνου, που εκ των πραγμάτων θα συμμετείχαν αυτόματα σε οποιοδήποτε πόλεμο με την Κίνα.

Ο Μπάιντεν έδωσε μια αρκετά συγκεκριμένη υπενθύμιση της αμερικάνικης οικονομικής επιρροής στο τμήμα εκείνο της αυστραλιανής επιχειρηματικής ελίτ που ανησυχεί για το εμπόριο και τις επενδύσεις με την Κίνα. «Έχω διαβάσει τις αναφορές σας… Το ερώτημα είναι το ποιοι είμαστε εμείς, και αν έχουμε τη δύναμη να παραμείνουμε; Έχουμε την οικονομική δύναμη;» ρώτησε, απαντώντας στη συνέχεια: «Δεν το λέω αυτό για να καυχηθώ, αλλά για να καθησυχάσω. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.»

Συνεχίζοντας απροσχημάτιστα στο ίδιο μοτίβο, ο Μπάιντεν δήλωσε απειλητικά: «Αν έπρεπε να στοιχηματίσω ποια χώρα θα κυριαρχήσει οικονομικά στον 21ο αιώνα… θα στοιχημάτιζα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά θα ήθελα να το θέσω διαφορετικά: Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να στοιχηματίζει κανείς εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.» Με άλλα λόγια, όσοι ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με την Κίνα εις βάρος των ΗΠΑ, να αναμένουν ότι θα αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά αντίποινα.

Παρά τις διακηρύξεις του Μπάιντεν περί του αντιθέτου, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορική παρακμή ως κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διατηρήσουν τη θέση τους, έχουν καταφύγει σε ενίσχυση της στρατιωτικής τους ισχύος τα τελευταία 25 χρόνια. Η ομιλία του Μπάιντεν καθιστά σαφές ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης μιας όλο και επιδεινούμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επιτείνει τις προσπάθειές του να διατηρήσει την ηγεμονία του προσπαθώντας να υποτάξει την Κίνα, πράγμα που απειλεί να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

 

2 responses to “Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει απειλητική προειδοποίηση προς την Κίνα

  1. Η κα ΟΒΑΜΑ μόλις μας είπε κουνώντας το δάχτυλό της, ότι είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο! και ο πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ William Perry μόλις δημοσίευσε το βιβλίο του που λέει ότι βρεθήκαμε και οδεύουμε προς ένα πυρηνικό πόλεμο.

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s