Τέλος χρόνου. Στους δρόμους και Κυριακή και Δευτέρα

1345_0

Κ.Μαραγκός για το Avantgarde

Από το απόγευμα της Παρασκευής οι δανειστές δια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ απεύθυναν τελεσίγραφο 72 ωρών στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.  Έκτοτε μένει ακόμα μια βδομάδα μέχρι να λήξει και τυπικά η παράταση της δανειακής σύμβασης, πάνω στην οποία τρέχουν όχι μόνο οι εκκρεμείς δόσεις και οι επιστροφές από τα ελληνικά ομόλογα που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και το ΤΧΣ -το ταμείο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ύψους 10 δις περίπου-, αλλά και η έκτακτη χρηματοδότηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA μέσω της ΕΚΤ. Στο βαθμό που δεν ανανεωθεί η δανειακή σύμβαση όλα αυτά παύουν να ισχύουν και εκεί τελειώνει το παιχνίδι των καθυστερήσεων που έχει επιλέξει το Μαξίμου ως διαπραγματευτική τακτική με την Τρόικα μαζί και οι σχετικές ασάφειες.

Όπως να χει, όποια και αν είναι τα πιθανά σενάρια στις 30 Ιούνη οι θεωρίες των παιγνίων λαμβάνουν τέλος. Από κει και πέρα ακόμα και αν το καλοκαιράκι είναι από μόνο του μια ανακωχή (δεν ξέρουμε για αυτό το καλοκαίρι, κι αν ορισμένοι μεθοδεύουν ιουλιανές εξελίξεις) αρχίζει εκ νέου το πραγματικό ματς. Και αυτό -ας ξέρουν όλοι οι παίκτες των σαλονιών- θα παιχτεί στους δρόμους. Ας πληροφορηθούν επίσης οι καραγκιόζηδες μεταξύ Κολωνακίου και Εκάλης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αδώνηδων και των τζήμερων, στήνοντας προεόρτια Ευρωμαϊντάν την Πέμπτη στο Σύνταγμα, με σκοπό να επανέλθουν δριμύτεροι τη Δευτέρα, αν φυσικά η αριστερά και το κίνημα τους το επιτρέψει, ότι στους δρόμους δεν υπάρχουν ασάφειες, ούτε περιθώρια για “κοινά αμοιβαίες επωφελείς λύσεις”. Με αφορμή λοιπόν τις συγκεντρώσεις κατσαρόλας αποκαλύπτεται και η κοινωνική μπόχα που έρχεται από την αυλή της άρχουσας τάξης, από τον απόπατο που ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά των αφεντικών και ας αντιληφθούν ορισμένοι μια και καλή ότι τα ζώα αυτά (η κάθε είδους νοικοκυροσύνη, μήτρα επίσης των γκοτζαμάνηδων) δεν συγκινούνται από τα δακρύβρεχτα του πατριωτικού μετώπου ενάντια στους “ξένους επικυρίαρχους”, γιατί για αυτούς πατριωτισμός είναι το “ανήκομεν εις τη Δύση”, είναι η ευγνωμοσύνη στους “εθνικούς -καπιταλιστές- ευεργέτες” που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η Ελλάδα (της ρουφιανιάς και της υποταγής). Για αυτό και στις 30 Ιούνη καταρρέει ολοκληρωτικά και ο μύθος του πατριωτικού αγώνα, του “όλοι οι έλληνες ενωμένοι με μια ψυχή”, αφεντικά και δούλοι. Οι εικόνες από αυτή τη βρωμερή συγκέντρωση με τα πλακάτ που χρέωναν τον ΕΝΦΙΑ και την ανεργία στους επαναπροσληφθέντες απολυμένους της ΕΡΤ και τις καθαρίστριες, είναι η τρανή απάντηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία εθνική ενότητα, με τα σκυλιά των αφεντικών, των τραπεζιτών και όλων όσων λεηλατούσαν μαζί φυσικά με τις αυλές τους τη δημόσια περιουσία και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης, ντόπιας και ξένης.

Στις 30 Ιούνη τελειώνουν οριστικά και οι αυταπάτες. Όχι μόνο για τους εταίρους και την Ευρώπη που “πρέπει να σταματήσει να πυροβολάει τα πόδια της”, και για την “κυρια Μερκελ που ως ηγέτιδα της Ευρώπης πρέπει να αποτολμήσει μια ομιλία της Ελπίδας σε μια ελληνική πόλη”, αλλά κυρίως για τις ρεφορμιστικές εμμονές  ότι μπορεί αυτή η καπιταλιστική σαπίλα να μεταρρυθμιστεί αλλάζοντας σιγά-σιγά τους συσχετισμούς. Αλλά για αυτά έχουμε ακόμα καιρό. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στα άμεσα, από τα οποία  θα ανοίξει και ο δρόμος για τα υπόλοιπα.

Νέα παράταση;

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εμμένει στην γνωστή στρατηγική του ροκανίσματος του χρόνου. Προφανώς η μανία της διαπραγμάτευσης και του “που θα πάει κάποτε θα πειστούν” ότι ο θάνατός μας θα τους συμπαρασύρει, δεν αφήνει περιθώρια στο Μαξίμου για άλλες σκέψεις. Η κυβέρνηση λοιπόν ζητάει 9μηνη παράταση αλλά από ότι φαίνεται οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να δώσουν αναλόγως των υποχωρήσεων που θα κάνει η Αθήνα τις επόμενες ώρες, από 3 μέχρι το πολύ 6 μήνες. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί με την ασάφεια της 20ης Φλεβάρη. Άλλωστε δεν υπάρχουν περιθώρια. Μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανελαστικές δανειακές ανάγκες είναι πάνω από 15 δις. Οι εσωτερικές πηγές έχουν στεγνώσει και ως εκ τούτου χωρίς πρόγραμμα ο μόνος άλλος δρόμος είναι η στάση πληρωμών. Η τρόικα όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της 4μηνης παράτασης (Μάρτης-Ιούνης) δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ χωρίς συγκεκριμένα μέτρα. Επομένως το ροκάνισμα του χρόνου από δω και πέρα για να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δεν έχει κανένα άλλο νόημα πέρα από την μεταβίβαση ευθυνών. Μόνο που μια χρεοκοπία δεν αντιμετωπίζεται με προπαγανδιστικούς ελιγμούς. Άλλωστε κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για το ποιος έφταιγε που χάλασε το ειδύλλιο με τας Ευρώπας, αλλά για το τί θα επικρατεί στους δρόμους την επόμενη μέρα. Αν η χρεοκοπία αφεθεί στην τύχη της, τότε απλά θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της εσωτερικής και εξωτερικής τρόικας. Ας μην θεωρήσει κανείς ότι θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας πότε θα έρθει η θεία επιφοίτηση στο Μαξίμου. Η αντιμετώπιση τέτοιων κινήσεων δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια κανενός Τσίπρα. Όταν η αστική αντίδραση σηκώνει κεφάλι κάνεις δεν δικαιούται να κοιτάει σαν χάνος μην τυχόν και του καταλογιστεί υπεράσπιση των 47 σελίδων ή του ενός εκ των πολλών διαχειριστών του συστήματος. Αν είναι έτσι εντάξει. Ας κάτσουμε στα αυγά μας και ας αφήσουμε τον Αδωνη, τον Τζήμερο, το Σαμαρά, το Θεοδωράκη, τους μπομπολαίους, το Σκαι, το ΔΟΛ και τα φιλαράκια τους στην Τρόικα να διορίσουν μια δική τους κυβέρνηση. Ας ελπίσουμε ότι δεν υπάρχουν πολλοί από το στρατόπεδό μας που σκέφτονται έτσι.

Πέρα όμως από τις κραυγές της αστικής αντεπανάστασης από μια κατάρρευση των συνομιλιών, δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία χωρίς σκληρά μέτρα. Δεν πρόκειται για μια διαφορά μισής μονάδας του ΑΕΠ όπως διατείνεται ο Βαρουφάκης και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης. Η διαφορά δεν βρίσκεται στους αριθμούς. Οι τροϊκανοί δεν είναι απλώς  τεχνοκράτες κολλημένοι με τα νούμερα. Είναι κυρίως αντεπαναστάτες. Είναι εντολοδόχοι των καπιταλιστών, των τραπεζιτών, των επενδυτών σε ομόλογα, μετοχές, παράγωγα, αμοιβαία και ένα σωρό τραπεζικά τραπουλόχαρτα που αγγίζουν τα 700 τρις δολάρια και που απαιτούν τεράστιες αποδόσεις, ακόμα και το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ,  (ολόκληρο είναι 70 τρις) για να διατηρήσουν τις αποδόσεις τους.  Δεν πρόκειται για ένα καρκίνωμα πάνω στο καπιταλισμό, αλλά για τον ίδιο τον καπιταλισμό που είναι έτοιμος να ψοφήσει, συμπαρασύροντας μαζί του την ανθρωπότητα στον πάτο. Αυτοί οι άνθρωποι, ο Τουσκ, ο Γιούνκερ, η Μέρκελ, η Λαγκάρντ, ο Ντάϊσελμπλουμ δεν έχουν χάσει τα λογικά τους και δεν εκτιμούν τις υποχωρήσεις του Συριζα. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρουν οι αριθμοί, ούτε τα ισοδύναμα που τους πάει κάθε τρεις και λίγο ο Τσακαλώτος, και ο Βαρουφάκης.  Ο τελευταίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να δίνει τα πάντα αλλά και πάλι χωρίς αντίκρισμα: «Προτείναμε η παρακολούθηση του προϋπολογισμού να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, με αυτοματοποιημένο σύστημα που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα».  Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχιστεί η ισοπέδωση των υποτελών, η συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων, η λεηλασία του δημοσίου από το κεφάλαιο, η διάλυση του κράτους πρόνοιας μέχρι τέλους. Τους ενδιαφέρει η απαξίωση των πάντων για να κρατήσουν τις αξίες τους  οι ακρίδες των 700τρις της αριστοκρατίας του χρήματος. Οι υποστηριχτές αυτής της μαφίας στην Ελλάδα, (εσωτερική τρόικα) δεν είναι γερμανοτσολιάδες. Είναι η ίδια μαφία, ανήκουν στην ίδια κοινωνική τάξη και γι’ αυτό ταυτίζονται και τα συμφέροντά τους.  Η σωτηρία της Ελλάδας για αυτούς ταυτίζεται με τη σωτηρία των ομολόγων, των μετοχών, των χρηματιστηρίων, των παραγώγων, των δομημένων, αυτού του χάρτινου πύργου που έχει κατσικωθεί πάνω στην ανθρωπότητα και την απειλεί με αφανισμό με τον ίδιο τρόπο που την απειλούσε κάποτε η παρακμιακή αριστοκρατία του μεσαίωνα. Τότε είχαμε την ιερά εξέταση που έκαιγε στην πυρά όσους αμφισβητούσαν την καθολική εξουσία (βασικό εργαλείο ιδεολογικής κυριαρχίας). Tώρα έχουμε την ιερά εξέταση της Κομισιόν, του Eurogroup, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των οίκων αξιολόγησης – θυγατρικών των τραπεζών και των τοκογλύφων. Οι συμμορίτες αυτοί δεν κάνουν καμία διαπραγμάτευση, ζητάνε αίμα για να ζήσουν όπως τα ζόμπι και οι νυχτερίδες. Γι’ αυτό και η μόνη λύση είναι να τους στείλουμε στον αγύριστο, χωρίς καμία παράταση κανενός υπάρχοντος προγράμματος.

Μισή μονάδα του ΑΕΠ η διαφορά;

Ακόμα ένα σαθρό επιχείρημα των καλοκάγαθων διαπραγματευτών της Αθήνας. Μα αν είναι μισή μονάδα διαφορά, υπογράψτε το. Εκεί καταλήγουν οι γελοίες ασκήσεις λογικής του Μαξίμου. Η διαφορά δεν είναι μισή μονάδα και όποιος τα λέει αυτά απλά ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή του σε ένα τρίτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση ως γνωστόν έχει εγκαταλείψει προ πολλού το προεκλογικό της πρόγραμμα, ακόμα και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Στις 20 Φλεβάρη αποδέχτηκε τις προηγούμενες συμφωνίες και την υποχρέωση να εξοφλήσει το χρέος. Η παράταση της δανειακής σύμβασης σήμαινε και την αποδοχή των μνημονιακών δεσμεύσεων όσο κι αν η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε με ταχυδακτυλουργίες να εξαφανίσει αυτό το σκέλος της συμφωνίας. Το γεγονός ότι δεν πήρε φράγκο, προφανώς έχει να κάνει με την ντε φάκτο αναστολή των νέων μνημονιακών μέτρων που έμπαιναν σε εφαρμογή από 1/1/2015 (μηδενικές ρήτρες ελλείμματος σε εφάπαξ, επικουρικές, και ΕΚΑΣ -γι’ αυτό και καταργούνταν με το email Χαρδούβελη- αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, βασική σύνταξη 360 ευρώ συν ότι έχουν τα ταμεία κοκ, όπως όριζε ο νόμος 3863/2010). Η κυβέρνηση υπέγραψε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και όταν το έκανε με τις 100 δόσεις, την κουτσουρεμένη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά κυρίως με τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και των διαθέσιμων εκπαιδευτικών αυτό εξόργισε εντελώς την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών τοκογλύφων δεν παίζουν. Όταν λένε να απορυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις κάτι έχουν στο νου τους. Δεν περιμένουν κανένα να τους εξηγήσει ότι αυτό δεν θα είναι σε όφελός τους. Η κυβέρνηση και εδώ  υποχωρεί ατάκτως. Ότι κι αν λέει ο Σκουρλέτης, στις 47 σελίδες δηλώνεται ευθαρσώς ότι “η Ελληνική κυβέρνηση θα επαναφέρει τις διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παρόμοιων με τις υπάρχουσες σε άλλες χώρες της ΕΕ και κάτω από την έγκριση του ILO.  Το νομοσχέδιο θα δοθεί για διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους και θα περιλαμβάνει μοντέρνες πρακτικές χωρών της ΕΕ στον χώρο των εργασιακών σχέσεων”. Εντάξει ας μην δουλευόμαστε. Ξέρουμε πολύ καλά να διαβάζουμε νομικίστικα κείμενα, πολύ πιο μπερδεμένα από δαύτο. Εδώ όμως δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να κάνει τη μετάφραση. Και ποιος λοιπόν σας εγγυάται κύριοι της κυβέρνησης ότι ο ILO θα εγκρίνει την επαναφορά των συμβάσεων; Δεν είναι πιο απλό να του πούνε οι “εταίροι” να τις απορρίψει; Και τότε τι θα κάνετε, θα αρχίσετε πάλι τις κλάψες που δεν σας καταλαβαίνουν; Δεν βλέπετε πια ότι όλα αυτά δεν καταλήγουν πουθενά. Ότι εδώ δεν πρόκειται για αμφιθέατρο ανταλλαγής απόψεων; Ότι οι συναντήσεις με τους ”θεσμούς” δεν είναι συναντήσεις με πρωτοετείς για να γραφτούν στην ΠΣΚ, ή στο Δημοκρατικό Αγώνα, άντε και στην ΑΡΕΝ.  Το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι γενική συνέλευση, ούτε πεδίο “ταξικής πάλης” και διεκδίκησης της ηγεμονίας. Αλλά φυσικό είναι, όταν πιστεύει κανείς ότι το κράτος δεν είναι μηχανισμός ταξικής κυριαρχίας αλλά συσχετισμός δύναμης τι περιμένεις;

Λοιπόν για να τελειώνουμε. Αν η διαφορά του Μαξίμου ήταν μισή μονάδα του ΑΕΠ όλα θα είχαν τελειώσει. Αν μας το λένε αυτό για να καταπιούμε ευκολότερα τη συμφωνία που θα τους φέρουνε τη Δευτέρα, τότε αντιλαμβανόμαστε το στόχο της διαπίστωσης. Μόνο που όλα δείχνουν ότι οι “εταίροι” τοκογλύφοι δεν θα τους κάνουν τη χάρη. Για τον πολύ απλό λόγο ότι θέλουν να τους αποτελειώσουν. Η τακτική των υποχωρήσεων διευκολύνει αφάνταστα την Ιερά Συμμαχία να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε έναν ξεδοντιασμένο αντίπαλο, που έδειξε στους 4 μήνες που είναι κυβέρνηση ότι μπορεί για λίγο χρόνο παραπάνω να κάνει κουρελόχαρτο όλες τις προεκλογικές του διακηρύξεις. Ότι από τα σκισίματα του μνημονίου έφτασε στην αποδοχή τους στις 20 Φλεβάρη και με τις 47+8 σελίδες όρισε εκ νέου τις κόκκινες γραμμές, αποδεχόμενος όλες τις ιδιωτικοποιήσεις σε νευραλγικά σημεία (αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια, ε δεν έμεινε και τίποτα άλλο) και το εντυπωσιακό υπόσχεται  ότι θα διευρύνει τον κατάλογο μέχρι και το 2022. Απίστευτα πράγματα. Επιπλέον ότι θα ανεβάσει τα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη δεκαετία στο δημόσιο κατά δέκα χρόνια (!!!), με μέση ηλικία τα 67 χρόνια. Αλήθεια κύριοι του Σύριζα με τους ένστολους να αποτελούν το 1/3 του δημοσίου και να βγαίνουν στη σύνταξη από τα 50 (στα 45 μέχρι πέρσι) πώς θα σας βγει ο μέσος όρος των 67; Μήπως οι καθηγητές θα βγαίνουν στα 77; Και με την ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από το 2017, κανένα πρόβλημα; Και με την ενεργοποίηση του ν.3863/2010  για τη σύνταξη των 360 ευρώ, επίσης κανένα πρόβλημα; Λοιπόν κομμένες οι πονηριές. Το δούλεμα έχει και τα όριά του. Αλλά ακόμα και έτσι οι “εταίροι” ζητάνε ακόμα περισσότερα.

Το θέμα από δω και πέρα δεν είναι πότε θα καταλάβουν στο Μαξίμου ότι ο χρόνος δουλεύει για την τρόικα (εξωτερικού και εσωτερικού), αλλά πότε θα αντιδράσει ο κόσμος που βρέθηκε στους δρόμους τη διετία 2010-12, ο κόσμος που ψήφισε για να φύγουν οι ταλιμπάν των μνημονίων από την κυβέρνηση.  Γιατί η διαφορά δεν είναι μισή μονάδα του ΑΕΠ, αλλά ένας κόσμος ολόκληρος. Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει καμία ταξικά αμοιβαία επωφελής λύση. Οι Ευρωπαίοι “εταίροι” θεσμοί, τρόικα ή όπως αλλιώς λέγονται θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο μια καπιταλιστική Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα ανήκει στη δύση, στην αυτοκρατορία, που δεν θα βάζει σε δοκιμασία τα θέσφατα της αριστοκρατίας του χρήματος και της ιερής συμμαχίας. Όλα αυτά είναι απολύτως λογικά, όσο ήταν και το σχέδιο της χιτλερικής Γερμανίας να ενοποιήσει την Ευρώπη υπερβαίνοντας τον εθνικό της κατακερματισμό κάτω φυσικά από την μπότα της γερμανικής ηγεμονίας. Σε κάθε καμπή της ιστορίας υπάρχουν πάντα εναλλακτικές. Κάποιοι όμως πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό.

Ένα grexit όντως είναι μια καταστροφή. Αλλά μόνο για το ελληνικό κεφάλαιο. Για όσους έχουν παχυλές καταθέσεις σε ευρώ, για όσους τα εισοδήματά τους προέρχονται από την εμπλοκή τους με τον χρηματιστικό παρασιτισμό και για όσους επίσης ταυτίζονται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Όμως δεν υπάρχει μόνο ο θεός της “αγοράς” σε αυτή τη ζωή, όπως δεν υπήρχε κάποτε μόνο το παλάτι. Η πτώση του παλατιού εκλαμβάνονταν τότε ως συντέλεια του κόσμου. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την αγορά. Η απάντηση των καταπιεσμένων δεν μπορεί να αφήνει ασάφειες επ’ αυτού. Η αγορά να πάει στον αγύριστο. Έτσι κι αλλιώς αυτή η αγορά δεν αξίζει να υπάρχει μαζί και με τους τοξικοεξαρτημένους από τα δάνεια των τραπεζών. Την ίδια ώρα που βρίζουν το κράτος που δεν διαλύεται για να σωθεί η αγορά, ζητάνε βοήθεια, επιδοτήσεις, χαμηλή φορολογία, υποδομές, τουρίστες, ωράρια ό,τι να ‘ναι, απελευθέρωση των πάντων. Ο καρκίνος για να ζήσει πρέπει να φάει τα σωθικά του οργανισμού που τον τρέφει. Πρόκειται για γελοιότητες. Σαν τα πρεζόνια που θέλουν ένα ευρώ για να “σωθούν”. Η αγωνία τους είναι ειλικρινής και των μεν και των δε. Θέλουν τη δόση τους για να συνεχίσουν να ζουν τις ψευδαισθήσεις τους. Και σαν να μην έφτανε η βλακεία της σκέψης τους θα πρέπει τώρα να τους ανεχτούμε και στο δρόμο. Τους είδαμε σαν τα ζόμπι την Πέμπτη και φιλοδοξούν να είναι εκεί και τη Δευτέρα την κρίσιμη μέρα του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Τα αποκαΐδια της παρακμής θέλουν πίσω το παλάτι ολόκληρο. Για να συνεχίσουν τη λεηλασία. Αυτοί που 20 χρόνια διέλυσαν τα πάντα, τζόγαραν στο χρηματιστήριο, και αφού τα έχασαν πλακώθηκαν στα δάνεια. Ενώ το κράτος υπό την εκσυγχρονιστική νεοφιλελεύθερη δεξιά και κεντροαριστερά δανείζονταν για να ικανοποιεί τη ματαιοδοξία του ελληνικού μικροαστισμού και τη μεγαλομανία της άρχουσας τάξης. Τι ζητάνε αυτά τα καθίκια τώρα; Να αποψιλωθούν εντελώς τα σχολεία και τα νοσοκομεία και τα λεφτά αυτά να τα πάρουν νέες επιδοτήσεις για να παριστάνουν τους επενδυτές και τις παραγωγικές τάξεις. Ε λοιπόν, όχι. Έφτασε η ώρα της εσωτερικής ταξικής αναμέτρησης. Ο αντίπαλος απέναντι δοκιμάζει τις αντοχές μας. Ετοιμάζεται για την ολική επαναφορά. Θα το επιτρέψουμε να συμβεί;

Καμία συμφωνία παράτασης των  μνημονίων. Να τσακίσουμε την αστική αντιεξέγερση

Έχουν μείνει 10 μέρες μέχρι το τέλος του Ιούνη. Οι μέρες και οι ώρες από δω και πέρα είναι οριακές. Ο στόχος πρέπει να είναι ένας. Οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε κατάρρευση. Ακόμα και αν αυτό είναι μια επιλογή της τρόικα για να αποσπάσει μια συμφωνία στο τέλος της βδομάδας τζογάροντας στο σενάριο Κύπρου, το κίνημα δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια στο συμβιβασμό, δήθεν γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι δρόμοι της Αθήνας και η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα δεν πρέπει να αφεθούν στον αστικό απόπατο και στις διαδηλώσεις κατσαρόλας που προετοιμάζουν παλατιανές λύσεις. Τα βελούδινα σχέδια πρέπει να συντριβούν εν τη γενέσει τους. Το κάθε Μαϊντάν ξέρουμε πού οδηγεί, και εδώ δεν θα γίνει Κίεβο. Η αριστερά, το κίνημα, η εργατική τάξη, η προλεταριακή νεολαία, οι άνεργοι, πρέπει εδώ και τώρα να αναλάβουν δράση. Τα συνθήματα πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από δω πρέπει να ηχήσουν και πάλι με όλη τη δύναμη. Η κυβέρνηση ούτε να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία ακόμα και των 47+8 σελίδων. Να το ξέρουν ότι ούτε αυτό θα περάσει, ως δήθεν καλύτερη λύση από το χειρότερο σχέδιο Γιούνκερ. Όσο για τα φερέφωνα λουμπενοειδή κόμματα και κομματίδια της αστικής τάξης που ετοιμάζουν την αστική αντιεξέγερση, όχι τόσο ενάντια στον Τσίπρα, όσο ενάντια στο κίνημα του 2010-12, ας καταλάβουν ότι οι δρόμοι δεν τους ανήκουν. Ας περιοριστούν στους διαδρόμους του χρηματιστηρίου, των χαρτοπαικτικών λεσχών, στο τζογάρισμα μετοχών, δομημένων και παραγώγων. Αν δεν τους φτάνει ας εκτονωθούν στο καζίνο της Πάρνηθας και του Λουτρακίου και οι υπόλοιποι της συνομοταξίας ας περιμένουν το επόμενο τζακ ποτ του τζόκερ. Ας πάνε εν ανάγκη να μείνουν στην Ελβετία αγκαλιά με τα ευρώ τους και τα τούβλα χρυσού. Αλλά όχι να παριστάνουν και τους διαδηλωτές.

Την Κυριακή η ΑΔΕΔΥ, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς και του κινήματος καλούν σε συλλαλητήριο ενάντια στα μνημόνια. Η κυβέρνηση μπορεί να μας λέει ότι το συλλαλητήριο είναι υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού. Άλλοι να λένε ότι όποιος πάει στο συλλαλητήριο είναι σαν να στηρίζει τις 47 σελίδες. Όλα αυτά είναι τρίχες κατσαρές. Στο συλλαλητήριο θα είναι οι χιλιάδες κόσμου που ήταν στα οδοφράγματα και στις απεργίες της διετίας 2010-12. Θα είναι ο κόσμος που είναι ενάντια σε κάθε μνημόνιο παλιό και νέο, θα είναι και αυτοί που λένε αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές (ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας εδώ) να πάμε σε ρήξη. Εκεί θα είμαστε και εμείς. Αυτό είναι το στρατόπεδο του ευρύτερου προλεταριάτου, των υποτελών τάξεων, των καταπιεσμένων, των μη βολεμένων. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι απλά τυφλός και αφήνει χώρο στην αστική αντιεξέγερση να καλύψει το κενό.

Τη Δευτέρα οι λακέδες της αστικής αντίδρασης και της ευρωπαϊκής ιερής συμμαχίας φιλοδοξούν να στήσουν σκηνικό Μαϊντάν στο Σύνταγμα. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τίποτα. Η συγκέντρωση της Κυριακής εκτός από το να είναι μια επίδειξη δύναμης πρέπει να πάρει και την ευθύνη για την παρουσία της στον ίδιο χώρο και τη Δευτέρα. Όποιος δώσει το Σύνταγμα τη Δευτέρα σε σταυροαδωνηδοτζήμερους παίζει το παιχνίδι του συμβιβασμού και της αντεπανάστασης.

Από το βράδυ της Κυριακής κόσμος πρέπει να παραμείνει στην πλατεία. Σκηνές, σταντ, και οτιδήποτε άλλο που εξασφαλίζει την παραμονή ικανού αριθμού ανθρώπων πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Την Δευτέρα η ΑΔΕΔΥ και σωματεία κάθε είδους πρέπει να κηρύξουν απεργία, για να μπορεί κόσμος να συγκεντρωθεί εκ νέου στο Σύνταγμα από το πρωί. Το απόγευμα της Δευτέρας η πλατεία πρέπει να γεμίσει με χιλιάδες κόσμο, που να απαιτεί το τέλος της λιτότητας και των μνημονίων. Ο εφησυχασμός δεν βοήθησε το κίνημα σε καμία στιγμή. Οι φοβητσιάρηδες και οι λακέδες μπορεί να έχουν στο κεφάλι τους υποπροϊόντα υπονόμου, αλλά είναι ικανοί να δώσουν τις εικόνες που έχουν ανάγκη τα διεθνή και ντόπια -σε διατεταγμένη υπηρεσία- μίντια για να κάνουν τη δουλειά τους. Ας τους χαλάσουμε το σκηνικό. Ο αγώνας για το ξήλωμα των μνημονίων συνεχίζεται. Τα εργαλεία υπάρχουν και τίποτα δεν θα περάσει χωρίς κόστος. Το καλοκαίρι θα είναι θερμό και το φθινόπωρο ακόμα περισσότερο.

sort link: http://wp.me/pryYN-1Wq

Διαβάστε επίσης την Aνακοίνωση της ΚΕΔ:  Καμία συμφωνία παράτασης των μνημονίων.  Να τσακίσουμε την αστική αντιεξέγερση.  Όλοι στο Σύνταγμα Κυριακή και Δευτέρα

13 responses to “Τέλος χρόνου. Στους δρόμους και Κυριακή και Δευτέρα

 1. Πολύ καλό και εύστοχο άρθρο. Εχω μόνο μία επιφυλαξη για το σημειο :»Η κυβέρνηση λοιπόν ζητάει 9μηνη παράταση αλλά από ότι φαίνεται οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να δώσουν αναλόγως των υποχωρήσεων που θα κάνει η Αθήνα τις επόμενες ώρες, από 3 μέχρι το πολύ 6 μήνες. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί με την ασάφεια της 20ης Φλεβάρη.» Ενδεχεται νομιζω τη Δευτερα 22/6/15 να επαναληφθεί η ρυθμιση που εγινε στις 20 Φλεβαρη. Δηλαδή να γινει νεα παραταση της δανειακής συμβασης ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ. Αυτό σημαινει οτι η κυβερνηση δεν θα μπορεσει πληρωσει τις δανειακές υποχρεωσεις προς το ΔΝΤ αρα θα εχουμε «ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ». Οι αστοί οικονομικοί δημοσιογράφοι γραφουν οτι δεν μπορει να υπαρξει «πτωχευση εντος ευρώ». Αλλά καποια πραγματα συμβαινουν στην ιστορία για πρωτη φορά. Θα δούμε….

  Μου αρέσει!

 2. «αν φυσικά η αριστερά και το κίνημα τους το επιτρέψει»
  Τι εννοεί ο ποιητής; Ότι η «αριστερά και το κίνημα» με το άστε ντούε θα απαγορεύσει μια ειρηνική συγκέντρωση, μια και η επάρατος αστυνομία είναι «πανταχούσα απούσα»; Αυτό δεν είναι δημοκρατικό, πολίτη Μαραγκέ!

  Μου αρέσει!

 3. Σε λίγο θα μπουν και μεσα σε απευθειας μετάδοση από τα βρωμοκαναλα των εφοπλιστων και των μεγαλοεργολαβων. Οι λωποδήτες σε δράση. Θα τους αφήσουμε;

  Μου αρέσει!

 4. Εσυ τι λες δηλαδη να κατσουμε και να κοιταμε τα λουμπενακια της αστικής αντιδρασης να μας καβαλήσουν; Το μαϊντανικο πραξικοπημα δεν θα περασει, δεν πα να χτυπιεσαι και συ και η οακκε, ο Αδωνης, ο Σταυρος και ο Τζημερος σαν το χταποδι. Αμα θελετε πραξικοπηματα να πατε στο Κιεβο, ή στη Λιβυη. Αλλα εκει εχει και σφαιρες που να πατε, καλυτερα εδω, που θα σας σωσει ο Μπομπολας και ο Αλφουζος. Καημενουληδες, τσιρακια των καπιταλιστων και ουτε που το παιρνετε χαμπαρακι. Αντε καληνυχτα και να μας γραφετε.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Παράθεμα: Fine del tempo. Nelle strade e la Domenica e Lunedi| Avantgarde | NUOVA RESISTENZA·

 6. ttp://www.kathimerini.gr/820100/article/epikairothta/ellada/nea-sygkentrwsh-menoyme-eyrwph-th-deytera-sto-syntagma

  Ενω ολοι οι αντιμνημονιακοι παιζουμε με τα κομπιουτερ τα καθηκια θα ειναι την δευτερα στην πλατεια .Που ειναι οι συλλογικοτητες; Γιατι δεν καλει κανεις; Ολοι στο κολπο για να δειξουν οτι ο κοσμος πιεζει για μνημονιο.Ο Συριζα τουμπεκι.Ενω η ανταρσυα καλει για την κυριακη!!
  http://antarsya.gr/node/3104
  Κριμα για οσους απο μας φαγαμε δακρυγονα και ξυλο τοσα χρονια να βλεπουμε απο το καναπε το συνταγμα.Στα γραφεια χαναμε παντα,αλλα κ στον δρομο ρε γαμωτο;

  Μου αρέσει!

 7. Επικαιρο ακομα κι αν γραφτηκε πριν 3 μήνες:
  «….Στην περίπτωση που έστω και από ατύχημα οδηγηθούμε στη ρήξη, τότε το κίνημα και η αντικαθεστωτική αριστερά όπου κι αν βρίσκεται θα πρέπει να καθορίσει τις εξελίξεις. Κάθε απόπειρα του βαθέως κράτους, του κεφαλαίου να παρέμβουν οργανώνοντας οποιοδήποτε τύπου πραξικόπημα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως. Ταυτόχρονα, καμία ρήξη δεν θα έχει αντοχή, αν δεν συνοδευτεί με ένα έκτακτο πρόγραμμα άμεσων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, υπεράσπισης του βιοτικού επιπέδου των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων. Σε αντίποινα της οικονομικής ασφυξίας που θα επιβάλει το διεθνές κεφάλαιο και οι θεσμοί του, παράλληλα με το σαμποτάζ του ντόπιου κατεστημένου, θα πρέπει να ακυρωθούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας 6ετίας και να κρατικοποιηθούν χωρίς καμία αποζημίωση. Κανάλια, κατασκευαστικές εταιρίες, τραπεζίτες και ντόπια συμφέροντα που στήριξαν και επωφελήθηκαν από τα μνημόνια αφού πρώτα λεηλάτησαν τη δημόσια περιουσία θα πρέπει επίσης να κρατικοποιηθούν και να κατασχεθούν οι ατομικές τους περιουσίες στο βαθμό που αποτελούν προϊόν παράνομου πλουτισμού εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Επιχειρήσεις που κλείνουν γιατί πρώτα λεηλατήθηκαν ή οδηγήθηκαν στην χρεοκοπία να επαναλειτουργήσουν με την υποστήριξη του κράτους και με διαχείριση των ίδιων των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή πρέπει να επιβληθεί κεντρικός έλεγχος στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, όπως επίσης σε όλες τις κινήσεις κεφαλαίου και για όσο διαρκεί οποιοδήποτε καθεστώς αποκλεισμού και κυρώσεων από κάθε είδους τοκογλύφους και πιστωτές. Στις αναλήψεις από τις τράπεζες είναι αναγκαίο ένα πλαφόν και αν χρειαστεί ένα εναλλακτικό νόμισμα σε ισοτιμία ένα προς ένα και με αναγκαστική κυκλοφορία στην αγορά. Εξυπακούεται ότι παύει οποιαδήποτε εξυπηρέτηση του χρέους εις το διηνεκές. Στο εσωτερικό μέτωπο, αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας και προστασία των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην εργοδοτικά αυθαιρεσία. Συνεργεία της επιθεώρησης εργασίας με την φυσική παρουσία εργατικών επιτροπών μπορούν να ελέγχουν επιτόπου κάθε καταγγελία εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Τέλος οποιαδήποτε προσπάθεια από συμμορίες να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με κλοπές, ληστείες και κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες θα πρέπει να τσακιστεί χωρίς κανένα έλεος. Επιβάλλεται σε αυτές τις συνθήκες να ελεγχθεί το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας με πολιτικούς επίτροπους που δεν θα αφήσουν περιθώρια για προβοκάτσιες του βαθέως κράτους. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της υπεράσπισης μιας άλλης κοινωνικής προοπτικής δεν μπορεί να εξαρτάται από τον παλιό μηχανισμό του κράτους. Το κίνημα πρέπει να φροντίσει για τη δική του αυτοάμυνα. Αυτή είναι μια πραγματική ρήξη, μια επαναστατική προλεταριακή ρήξη…» https://avantgarde2009.wordpress.com/2015/03/27/the-day-after/
  Βημα 1ο: Την Κυριακη να βουλιαξει το Συνταγμα [Η ΚΕΔ θα είναι εκει με δικό της μπλοκ, επί της Αμαλίας στην πλευρά του Μεγ.Βρετάνια]
  Βημα 2ο: Την Δευτέρα να είμαστε ξανα εκει και τα τσιρακια των μνημιονίων, και οι αυλοκολακες της μπουρζουαζιας ας κλαίγονται στην πλ.Κολωνακιου.

  Όσοι δεν μπορουν να διακρινουν τα διαφορετικα ταξικα στρατοπεδα σε αυτη τη μαχη και συνεχίζουν να βλέπουν στις δύο συγκεντρώσεις ενδοαστικές συγκρούσεις, αν δεν είναι απλά σεχταριστές, παίζουν το παιχνίδι της αστικής αντίδρασης.

  Μου αρέσει!

 8. Παράθεμα: ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα·

 9. Παράθεμα: ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ / ¡ΒΑΣΤΑ ΥΑ! DOMINGO Y LUNES TODOS EN LAS CALLES / ENOUGH! SUNDAY & MONDAY AGAIN IN THE STREETS | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα·

 10. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ- ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 22/6, 5 ΜΜ
  Στο ίδιο σημείο που ξεψύχησε ο Δημήτρης Χριστούλας, καλώντας το λαό να ξεσηκωθεί στους δυνάστες του, τιμάμε τη μνήμη του και δεν αφήνουμε σπιθαμή στους σύγχρονους μαυραγορίτες, γδάρτες των ονείρων μας.
  Εκεί που τον Δεκέμβρη του ’44 ο ιμπεριαλισμός του τότε, δολοφονούσε τους αγωνιστές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, στους ίδιους δρόμους που σκότωσαν τον Πέτρουλα, εκεί που το 2011 οι σύγχρονοι μπουραντάδες των ΔΕΛΤΑ επιτίθονταν στους εξαγριωμένους διαδηλωτές που εξεγείρονταν ενάντια στην επιδρομή των μνημονίων, καλούμε όλες τις προλεταριακές – λαϊκές δυνάμεις να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο μαύρο μέτωπο που τολμά να πατήσει το πόδι του στο δρόμο, ως άλλο «Μεϊντάν», για να διατρανώσει τη στήριξή του στον ιμπεριαλισμό, την ελληνική αστική τάξη και το κράτος της. Αυτοί που συνεχίζουν να παρασιτούν σε βάρος των φτωχώτερων στρωμάτων της κοινωνίας είναι αυτοί που φόρτωσαν την κρίση στις πλάτες των εξαθλιωμένων.

  Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/6, 5 ΜΜ
  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ

  Πρωτοβουλία συντρόφων- συντροφισσών

  ————————–

  ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙ ΕΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
  Πέντε μήνες «αριστερής» διακυβέρνησης και πλέον έχει καταστεί κάτι παραπάνω από πρόδηλο, ότι ο δρόμος της εμπρακτης αμφισβήτησης της αστικής ηγεμονίας και της ανάδειξης μιας άλλης -δυνάμει ηγεμονικής- στρατηγικής για τον κόσμο της εργασίας περνά μέσα από την προβολή στόχων ρήξης με τον ευρωπαϊκό μονόδρομο.
  Περνά μέσα από την χωρίς περιστροφές απάντηση στο εκβιαστικό δίλημμα «ΕΕ ή χάος», το οποίο οριοθετεί και την κύρια γραμμή επίθεσης (και άμυνας) της ελληνικής αστικής τάξης. Όσο η αναμέτρηση με το παραπάνω ερώτημα αναβάλλεται και όσο πάνω στο έδαφος αυτής ακριβώς της αναβολής μένουν χωρίς πολιτική εκπροσώπηση οι στόχοι ρήξης με την ΕΕ, τόσο οι κομβικές επιλογές του αστικού μπλοκ, αυτές δηλαδή που του εγγυώνται την έστω και υπό ασφυκτικούς όρους αναπαραγωγή του, θα εξακολουθούν να παραμένουν ελλέιψει άλλων, οριακά έστω, ηγεμονικές.
  Οχι μόνο λοιπόν, δεν πρέπει να αντιπαρέλθουμε τα διλήμματα που θέτει πιεστικά ο αντίπαλος επί τάπητος ως αποπροσανατολιστικά, όπως οι κύρηκες μιας κακώς εννοούμενης καθαρότητας ζητούν, αντίθετα επιβάλλεται να αδράξουμε την ευκαιρία που η κρίση ηγεμονίας του συστήματος μας δίνει, απαντώντας εξίσου στρατηγικά στους εκβιασμούς που θέτει.
  Στο πλαίσιο αυτό η μαζική παρουσία του λαϊκού κινήματος απόψε στο Σύνταγμα απέναντι στους σύγχρονους νενέκους υποστηρικτές του Μαύρου Μετώπου ΕΕ-Κεφαλαίου είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

  ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

  ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

  ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 5μμ στο μνημείο του Δ.Χριστούλα

  Πρωτοβουλία Αναρχικών – Κομμουνιστών ενάντια στην Ε.Ε
  ——————-

  ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ – ΑΝΤΙ Ε.Ε. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 5.μμ στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο αγωνιστής Δ.Χριστούλας.

  Την ώρα που στις Βρυξέλλες, Τρόϊκα και Κυβέρνηση θα παζαρεύουν το ύψος των νέων μνημονιακών μέτρων, την ώρα που το Μαύρο Μέτωπο Ε.Ε – Κεφαλαίου θα επιχειρεί με όρους Μαϊντάν να καταλάβει τους δρόμους του αγώνα, η θέση του λαϊκού κινήματος δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στον τόπο όπου την προηγούμενη πενταετία ο εργαζόμενος λαός όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στην πολιτική γενοκτονίας που του επιβαλλόταν.

  ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

  ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ Ε.Ε, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ

  Πρωτοβουλία αγώνα από τη Λαϊκή Συνέλευση Συντάγματος

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s