Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους μη εμβολιασμένους;

Κ.Μαραγκός για το Avantgarde

Το είδαμε κι αυτό. Σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (άρθρο 1 παρ. 4 αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 60400/3.10.2021 ΚΥΑ) «Πάσης φύσεως εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, καθώς και γενικές συνελεύσεις διενεργούνται δια ζώσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο των  συνεδρίων (Παράρτημα  10). (σελ  60779)

Το πρωτόκολλο των συνεδρίων δεν αφήνει καμία αμφιβολία επ’ αυτού: «Τα επιστημονικά / επαγγελματικά και λοιπά συνέδρια θα μπορούν να διεξάγονται με … φυσική παρουσία περιορισμένου και προκαθορισμένου αριθμού συνέδρων (μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο) στον χώρο του συνεδρίου… Στην περίπτωση της φυσικής παρουσίας συνέδρων απαιτείται να είναι πλήρως εμβολιασμένοι (επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού) ή να έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Για την είσοδο στο χώρο του συνεδρίου αρκεί η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης». (σελ. 60832). Εξυπακούεται ότι δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση ούτε με προσκόμηση ραπιντ τεστ ή pcr. Η απαγόρευση είναι ξεκάθαρη.

Με λίγα λόγια «οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τη συμμετοχή σε όλες τις εκλογές και όλες τις γενικές συνελεύσεις των πάσης φύσεως σωματείων, συλλόγων και εν γένει συλλογικοτήτων της χώρας: συνδικαλιστικών, επαγγελματικών, αθλητικών, πολιτιστικών, εξωραϊστικών κλπ, κλπ, κλπ. Με τον τρόπο αυτό όχι απλά περιορίζεται αλλά πλήττεται στον πυρήνα του και ουσιαστικά αφαιρείται το συνταγματικό δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, του συνδικαλίζεσθαι και γενικότερα του συμμετέχειν στην κοινωνική ζωή της χώρας… Πρόκειται για επιστροφή στην εποχή, κατά την οποία πολιτικά δικαιώματα είχε μόνο μια μικρή μειοψηφία των ανθρώπων, με βάση κριτήρια όπως η περιουσία, το εισόδημα ή το φύλλο». (Βασίλης Παπανικολάου)

Και το ερώτημα τώρα είναι το εξής. Αν για τη συμμετοχή στις εκλογές και τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων καιτων συνδικάτων προυπόθεση είναι ο πλήρης εμβολιασμός ή το πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας μόλις 6μηνών άσχετα αν η φυσική ανοσία είναι 20πλάσιας ισχύος από την τεχνητή), γιατί αυτό το μέτρο να μην επεκταθεί και τις εθνικές ή δημοτικές εκλογές; Μήπως είναι υπερβολική μια τέτοια σκέψη; Καθόλου!!! Όσο υπερβολικό είναι με μια γελοία ΚΥΑ να καταλύονται τα συνταγματικά άρθρα που κατωχυρώνουν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και του συνδικαλίζεσθαι (άρθρο 12) άλλο τόσο θα είναι να καταργηθεί και το εκλογικό δικαίωμα (άρθρο 51) γενικά. Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 51 «O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα». Φαίνεται όμως ότι ύστερα από την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και 18μήνες δεν ισχύει πλέον κανενας συνταγματικός περιορισμός για το κράτος και την κυβέρνηση. Με αλλεπάληλα νομοθετήματα έχουν ξηλώσει τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα τα οποία πλέον μπορούν να ασκηθούν κάτω από πάμπολες προϋποθέσεις και όχι για όλους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μη εμβολιασμένων πολιτών. Αλλά ότι θα έφταναν στο έσχατο σημείο της μερικής στέρησης (και όπου να ναι της ολικής;) των πολιτικών δικαιωμάτωντου 25% του πληθυσμού αυτό ξεπερνάει κάθε νοσηρή φαντασία.

Αλήθεια πως σκέφτεται να αντιμετωπίσης αυτό το πραξικόπημα η αριστερά του λοκντάουν και των καθολικών εμβολιασμών; Θα το καταπιεί κι αυτό; Θα διεξάγει συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες αποκλείοντας τους μη εμβολιασμένους; Θα ελέγχει στην είσοδο των συνελεύσεων πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης; Και σε ποιόν θα αναθέσει αυτή τη δουλειά; Σύμφωνα με την ΚΥΑ ελέγχους μπορεί να κάνει η αστυνομία, και εντεταλμένες υπηρεσίες του κράτους.  Ένας ακόμα νομοθετικός κλοιός ύστερα από το αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη έρχεται να αποτελειώσει τη λειτουργία των συνδικάτων αλλά και όλων των συλλόγων. Ο κάθε ρουφιανάκος θα μπορεί να καλεί την αστυνομία προκειμένου να καταγγείλει ότι στο τάδε σωματείο δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος επίσης θα εποπτεύει και αναλόγως θα καλεί τις αρχές να επέμβουν αν στις αρχαιρεσίες συμμετέχουν μη εμβολιασμένοι. Ένας νέος μηχανισμός ρουφιάνων επιτηρητών της νέας κανονικότητας στήνεται με πρόσχημα τα δήθεν μέτρα καταπολέμησης της διασποράς του Κοβιντ19.

Το δικαίωμα της ψήφου και εν γένει τα πολιτικά δικαιώματα από δω και στο εξής δεν έχουν καθολικό χαρακτήρα, αλλά μόνο κάτω από προϋποθέσεις. Σήμερα η προυπόθεση είναι η υγειονομική πειθαρχία με ότι διατάζει μια επιτροπή εντεταλμένων κλινικαρχών, προστατευόμενων των φαρμακευτικών και βαμμένων δεξιών οι οποίοι βρίσκονται υπό καθεστως ασυλίας. Αυτό κι αν συνιστά τον ορισμό του κράτους εξαίρεσης. Η ιερά εξέταση υπεράνω όλων των εξουσιών. Όταν ένα καθολικό δικαίωμα καταργείται εν μια νυκτί με μια υπουργική απόφαση τότε μπορεί να καταργείται οποιαδήποτε στιγμή και να δίδεται ως «προνόμιο» με συνοπτικές διαδικασίες που προσομοιάζουν με καθεστώς χούντας. Οι χούντες επικαλούνται κι αυτές μια έκτακτη ανάγκη για να επιβληθούν. Το κατόρθωμα αυτή τη φορά είναι ότι όλα γίνονται μεσα στο τσόφλι της «δημοκρατίας». Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία ακόμα και όσοι-ες αμφισβήτησαν το κυρίαρχο παραμύθι από την πρώτη στιγμή θα θα μπορούσαν να φανταστούν τη ζοφερή αυτή συνέχεια. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μας εκπλήσει αλλά τίποτα δεν μπορει να μας εκπλήξει περισσότερο από την καθεστωτική στάση των εξ αριστεράς απολογητών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτό πράγματι έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία. Όμως δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Advertisement

One response to “Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους μη εμβολιασμένους;

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ – ANTICOVID -2020·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s