Μια αριστερή κριτική στον εγκλεισμό και την κορωνοϋστερία

Η ανάλυσή μας σχετικά με τον εγκλεισμό και τον κορωνοφασισμό

Μετάφραση από το αγγλικό leftlockdownsceptics * για το Avantgarde

Εισαγωγή

Είμαστε μια ομάδα σοσιαλιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντιτίθενται στην πολιτική του εγκλεισμού με βάση το ότι δεν λειτουργεί, βασίζεται σε λανθασμένες επιστημονικές μεθόδους και προκαλεί περιττές βλάβες και θανάτους στην κοινωνία. Ο αντίκτυπος του εγκλεισμού είναι πιο σοβαρός στην εργατική τάξη και στα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ο στόχος του κειμένου είναι να παρέχει μια ακριβή αφήγηση της πορείας των γεγονότων, προσφέροντας μια αντικειμενική ανάλυση βασισμένη στη διαθέσιμη βιβλιογραφία για την πολιτική του εγκλεισμού. Υπάρχουν πολλές πτυχές στην πανδημία και τον εγκλεισμό, και θα ήταν αδύνατο να καλυφθούν τα πάντα σε ένα άρθρο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτό το κείμενο προσφέρει μια γερή βάση για την οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος ενάντια στον εγκλεισμό και για μια εναλλακτική σοσιαλιστική λύση έναντι αυτής της καπιταλιστικής δυστοπίας στην οποία ζούμε. Για να συνοψίσουμε εν συντομία τα κύρια σημεία αυτού του κειμένου:

 1. Η πανδημία SARS-COV-2 (Covid-19) στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πραγματική και σκότωσε περίπου 43.000 μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2020.
 2. Η έννοια του «εγκλεισμού», ως άνευ προηγουμένου πανδημικής αντίδρασης, προήλθε από την υπερβολική αντίδραση της Κίνας στον ιό, η οποία εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις.
 3. Ο Μπόρις Τζόνσον και η Συντηρητική Κυβέρνηση υπαγορεύονται από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Έκτακτες Ανάγκες (SAGE), μια τεχνοκρατική ομάδα που χρηματοδοτείται από μεγάλα εταιρικά συμφέροντα (τεχνολογίας, χρηματοδότησης, φαρμάκων), πραγματοποιώντας έτσι αποτελεσματικά ένα σιωπηλό πραξικόπημα.
 4. Το SAGE έχει χρησιμοποιήσει μαζικό φόβο και μια ψυχολογικά ανατρεπτική επικοινωνιακή πολιτική «ενθάρρυνσης» για να πείσει τον πληθυσμό ότι ο ιός είναι θανατηφόρος και μπορεί να περιοριστεί μόνο με εγκλεισμό, μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις. Αυτός ο φόβος έχει οδηγήσει τον γενικό πληθυσμό σε μαζική υστερία.
 5. Ενώ τα μέτρα εγκλεισμού ενδέχεται να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού ή των «κρουσμάτων», πολλές μελέτες δεν δείχνουν στοιχεία ότι ο εγκλεισμός, ή η σοβαρότητα της πολιτικής εγκλεισμού, μειώνει τους θανάτους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες που έχει ο εγκλεισμός στον πληθυσμό και ιδίως στην εργατική τάξη και τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία.
 6. Η πανδημία έχει τελειώσει ριζικά, με τον ιό να είναι ενδημικός σε λιγότερο οξεία μορφή σε σύγκριση με την πανδημία την άνοιξη του 2020. Το λεγόμενο «δεύτερο κύμα» του κορωνοϊού καθοδηγείται από έναν συνδυασμό ενδημικού ιού και κακής επιστήμης: θεραπεία ασυμπτωματικών ανθρώπων που βγαίνουν θετικοί ως «κρούσματα κορωνοϊού», εσφαλμένη διάγνωση μέσω ανακριβών τεστ PCR που δημιουργούν ψευδώς θετικά αποτελέσματα, εσφαλμένη διάγνωση μέσω θεραπείας όλων των αναπνευστικών καταστάσεων και συμπτωμάτων «σαν με κορωνοϊό» ως κορωνοϊό, και μαζική χειραγώγηση των στατιστικών που παρουσιάζονται στο κοινό, όπως για παράδειγμα οι «θάνατοι κορωνοϊού» είναι στην πραγματικότητα θάνατοι για οποιονδήποτε υποκείμενο λόγο, αλλά όταν ο νεκρός έχει δείξει θετικό σε τεστ PCR τις τελευταίες 28 ημέρες.
 7. Το ΕΣΥ βρίσκεται υπό πίεση αυτόν τον χειμώνα, όπως ήταν και κάθε προηγούμενο χειμώνα για περίπου μια δεκαετία. Αυτό οφείλεται σε δεκαετίες κρατικών περικοπών, υποστελέχωση και ιδιωτικοποιήσεις. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι πιο έντονες λόγω της πολιτικής της απομόνωσης του προσωπικού για ένα χρονικό διάστημα μετά τη θετική δοκιμή σ’ ένα PCR τεστ.
 8. Ενώ η πανδημία ήταν φυσικό φαινόμενο, αρκετές μεγάλες εταιρείες και τομείς (τεχνολογίας, χρηματοδότησης, φαρμάκων) έχουν κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι η πανδημία είναι σε εξέλιξη, και, συνεπώς, το ψευδές συμπέρασμα ότι η πολιτική εγκλεισμού πρέπει να συνεχιστεί. Για παράδειγμα, η Big Pharma δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση των νέων εμβολίων που βασίζονται σε mRNA ως λύση για την πανδημία. Αυτά τα εμβόλια δεν έχουν αποδειχθεί επαρκώς ασφαλή ή αποτελεσματικά και πολλές ανησυχίες παραμένουν γι’ αυτά στην ιατρική κοινότητα.
 9. Τα μέτρα εγκλεισμού, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, το de facto κλείσιμο της κοινωνίας για τους πολίτες, και η αυταρχική επιβολή αυτών των μέτρων από το κράτος ως η «νέα πραγματικότητα» δημιουργεί μια νέα μορφή του καπιταλιστικού κράτους, μακριά από τον φιλελευθερισμό και προς αυτό που ονομάζουμε κορωνοφασισμό.
 10. Τα μέτρα πανδημίας και εγκλεισμού, είτε εσκεμμένα είτε όχι, έπαιξαν «χρήσιμο» ρόλο για το κράτος στη συγκάλυψη της οικονομικής κρίσης. Για την ανεργία, τις μειώσεις των μισθών και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες μπορεί να κατηγορηθεί ο «ιός», ενώ οι μεγάλες εταιρείες στους βασικούς τομείς αποφέρουν κέρδη που χτυπάνε ρεκόρ.
 11. Καθώς φεύγουμε από τον χειμώνα και μπαίνουμε στην άνοιξη του 2021, οι «θάνατοι» θα μειωθούν ως αποτέλεσμα της παρέλευσης της εποχής των αναπνευστικών ιών, και όχι λόγω της επίδρασης του εγκλεισμού. Ωστόσο, τα μέτρα θα χαλαρώσουν προσωρινά ως αποτέλεσμα αυτού. Παρ’ όλ’ αυτά, όσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τα ίδια διαγνωστικά εργαλεία για την ανίχνευση του κορωνοϊού, ένα άλλο «κύμα κορωνοϊού» θα εμφανιστεί μετά το καλοκαίρι, και έτσι τα ίδια μέτρα εγκλεισμού θα ξαναεφαρμοστούν. Θεωρητικά αυτή η δυναμική θα μπορούσε να διατηρηθεί επ’ αόριστον, να γίνει τρόπος ζωής, μαζί με ημι-μόνιμη χρήση μάσκας και κοινωνικών αποστάσεων.

Η Γουχάν και ο ΠΟΥ

Είναι κατανοητό ότι ο ιός SARS-COV-2 (ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Covid-19 σε αυτούς που εκτίθενται στον ιό) προήλθε από τη Γουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019, και πιθανώς μέσω μετάδοσης από νυχτερίδα [1]. Η κινεζική κυβέρνηση, αναμένοντας πιθανώς έναν ιό παρόμοιο με το SARS-COV-1 (γνωστό απλά ως «SARS») που είχε ποσοστό θνησιμότητας μόλυνσης 10%, εφάρμοσε τα πιο δρακόντεια μέτρα που ήταν ποτέ γνωστά (και μάλιστα προηγουμένως άγνωστα) όσον αφορά σε μια πανδημική απάντηση: η απομόνωση ολόκληρου του πληθυσμού της Γουχάν στα σπίτια τους. Άνδρες με στολές hazmat εμφανίστηκαν να περικυκλώνουν πολίτες [2]. Τα θωρακισμένα αυτοκίνητα περιπολούσαν στους δρόμους ψεκάζοντας απολυμαντικό σε κτήρια και άλλα οχήματα [3].

Στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαίνεσε αυτά τα δρακόντεια μέτρα [4]. Αυτό έθεσε τα θεμέλια και η γενική αποδοχή του εγκλεισμού (προηγουμένως μια λέξη που σχετίζεται κυρίως με τις φυλακές) θεωρείται η μόνη κατάλληλη απάντηση στην πανδημία – παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν είχε καμία ανταπόκριση από άλλη χώρα να τη συγκρίνει μέχρι αυτό το σημείο! Ο ΠΟΥ δέχτηκε κριτική για αυτόν τον περιττό δουλοπρεπή έπαινο της Κίνας και για την υποστήριξη του αποκλεισμού της Ταϊβάν από την ένταξη [στον ΠΟΥ], όλα με φόντο τις ολοένα και αυξανόμενες χρηματοδοτικές συνεισφορές από την Κίνα [5].

Η SAGE στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε αρχικά την πρόθεση να εφαρμόσει τα ίδια δρακόντεια μέτρα, πραγματοποίησε μια έντονη στροφή μετά από πολλές σημαντικές δημοσιεύσεις.

Πρώτον, μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου από την ομάδα ανταπόκρισης του Imperial College Covid-19, με επικεφαλής τον καθηγητή Ferguson, προέβλεψε ότι 510.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα για την επιβράδυνση του ιού [6]. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εκφώνησε διάγγελμα στο έθνος, εισάγοντας σκληρότερα στοιχεία ψευδο-εθελοντικού εγκλεισμού και συμβουλεύοντάς μας να «σταματήσουμε τις ανούσιες επαφές με άλλους και να σταματήσουμε όλα τα περιττά ταξίδια» [7].

Δεύτερον, μια εβδομάδα αργότερα, στις 23 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη συνάντηση της υποομάδας Συμπεριφορικής Επιστήμης της SAGE, όπου επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην πειθώ, σημειώνοντας ότι «ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν αισθάνονται επαρκώς απειλημένοι», Και ότι «το αντιληπτό επίπεδο προσωπικής απειλής πρέπει να αυξηθεί μεταξύ εκείνων που δεν συμμορφώνονται, χρησιμοποιώντας σκληρά συναισθηματικά μηνύματα». Οι τακτικές για την εξασφάλιση της εθελοντικής συμμόρφωσης, αποφάσισε η ομάδα, θα πρέπει να περιλαμβάνει «χρήση μέσων για την αύξηση της αίσθησης της προσωπικής απειλής» και «χρήση και προώθηση της κοινωνικής έγκρισης για την επιθυμητή συμπεριφορά» [8]. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού στο έθνος εκείνο το ίδιο βράδυ μας έδωσε ένα απλό μήνυμα, «πρέπει να μείνετε σπίτι» [9].

H κυβέρνηση των Συντηρητικών, στο όνομα της « επιστήμης », αποφάσισε να αυξήσει τον φόβο, το άγχος και την υστερία στο διαπασών. Αλλά δεν ακολουθούσαν την «επιστήμη», ακολουθούσαν τις συμβουλές της SAGE. Ωστόσο, η SAGE δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί εμπειρογνώμονας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένου ότι αποτελείτο σε μεγάλο βαθμό από μαθηματικούς, μοντελιστές και «επιστήμονες» συμπεριφοράς. Μέχρι τον Ιούνιο, η SAGE δεν είχε ουδέ έναν μοριακό ιολόγο, ανοσολόγο ή ειδικό εντατικής θεραπείας [10].

Ο πρώτος εθνικός εγκλεισμός

O πρώτος εθνικός εγκλεισμός ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου και περιελάβανε το κλείσιμο όλων των «μη απαραίτητων» καταστημάτων, εγκαταστάσεων και σχολείων. Η κύρια δικαιολογία για τον εγκλεισμό ήταν η «επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού» και η προστασία της ικανότητας του ΕΣΥ για το αναμενόμενο τσουνάμι ασθενών κορωνοϊού. Αυτό ήταν, επίσης, γνωστό ως «ισοπέδωση της καμπύλης [λοίμωξης]», μια σιωπηρή παραδοχή ότι ο εγκλεισμός δεν μπορεί να σταματήσει τον ιό, αλλά στην καλύτερη περίπτωση επιβραδύνει την εξάπλωσή του.

Οι κανόνες εγκλεισμού επανεξετάζονταν κάθε τρεις εβδομάδες έως τις 28 Μαΐου, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε περαιτέρω σχέδια για άρση ορισμένων μέτρων. Την 1η Ιουνίου, άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά μπόρεσαν να συναντηθούν σε ομάδες μέχρι έξι ατόμων σε κήπους και σ’ εξωτερικούς χώρους. Τα «μη απαραίτητα» καταστήματα επιτρεπόταν να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου, αλλά οι μάσκες έγιναν επίσης υποχρεωτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες και σ’ εσωτερικούς χώρους, όπως καταστήματα, έναν μήνα αργότερα [11]. Τα σχολεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά τον Ιούλιο, μετά από σχεδόν 4 μήνες κλεισίματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δυστυχώς περίπου 43.000 άνθρωποι πέθαναν, με «Covid-19″ να αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου τους (αν και όχι απαραίτητα σαν υποκείμενη αιτία). Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν κατακλύστηκε η ικανότητα του ΕΣΥ σε εθνικό επίπεδο, με την πληρότητα των κρεβατιών φροντίδας να φτάνει το 80% κατά μέσο όρο [12]. Μόνο στο Λονδίνο, ορισμένοι ασθενείς έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία του. Μια αναφορά που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι τα δύο τρίτα της παραγωγικής ικανότητας του ιδιωτικού τομέα που αγόρασε το ΕΣΥ έως το ποσό των £400 (€440) εκατομμυρίων ανά μήνα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ [13]. Τα λαμπερά νέα νοσοκομεία Nightingale που χτίστηκαν βιαστικά με την προσδοκία ενός συντριπτικού κύματος ασθενών κορωνοϊού δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ [14]. Από την άποψη του εγκλεισμού για «προστασία του ΕΣΥ», σαφώς αυτό ήταν μια υπερβολική αντίδραση. Σε καμία περίπτωση δεν υπερέβη την εθνική ικανότητα.

Φυσικά, αυτό δεν πρέπει να αφήσει την κυβέρνηση να ξεφύγει. Οι Tories δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τα ευρήματα της Άσκησης Cygnus, μια τριήμερη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 για την αντίδραση του ΕΣΥ σε μια πανδημία γρίπης [15]. Το ΕΣΥ και οι αρχές δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες για πανδημία, τουλάχιστον στην αρχή. Τα νοσοκομεία δεν διέθεταν εξοπλισμό ατομικής προστασίας (PPE) και δεν υπήρχε μηχανισμός για τεστ και ανίχνευση. Η κυβέρνηση εφάρμοσε, επίσης, την καταστροφική πολιτική απομάκρυνσης ηλικιωμένων ατόμων από τα νοσοκομεία, επιστρέφοντάς τα σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης χωρίς να υποβληθούν σε τεστ, έτσι ώστε ο κορωνοϊός να επιστρέψει στον πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού. Μια μελέτη εκτιμά ότι τις πρώτες 23 εβδομάδες της πανδημίας πέθαναν 29.400 περισσότεροι κάτοικοι σε οίκους οικιακής φροντίδας, που άμεσα και έμμεσα που οφείλονται στον κορωνοϊό [16]. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς πότε οι θάνατοι «έμμεσα αποδίδονται» στον κορωνοϊό, αυτό υποδηλώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού ήταν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν προκληθεί ή τουλάχιστον επιδεινωθεί από την απρόσεκτη πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς οι προσπάθειες που υποτίθεται ότι “προστατεύουν το ΕΣΥ” πραγματικά σκότωσαν ανθρώπους.

Λειτουργεί ο εγκλεισμός;

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό κορυφώθηκαν στα μέσα Απριλίου, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν γρήγορα, με την πανδημία να έχει σχεδόν τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο. Μια νίκη του εγκλεισμού, ή έτσι τουλάχιστον μας λένε οι Tories. Αλλά σε ποιο βαθμό μπορούμε να πούμε ότι ο εγκλεισμός επέφερε μείωση των λοιμώξεων και των θανάτων; Σίγουρα, δεδομένου του τεράστιου κοινωνικού, οικονομικού και υγειονομικού αντίκτυπου στον γενικό πληθυσμό, κάποιος θα ήθελε να έχει πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία ότι ο εγκλεισμός ήταν που τερμάτισε την πανδημία και όχι ότι εξασθένησε ο ιός. Και παρ’ όλ’ αυτά, δεν υπάρχουν.

Μια πολυεθνική μελέτη διαπίστωσε ότι «οι πλήρεις αποκλεισμοί και τεστ κορωνοϊού σε ευρεία κλίμακα δεν συσχετίστηκαν με μείωση του αριθμού των κρίσιμων περιπτώσεων ή της συνολικής θνησιμότητας» [17]. Αντ’ αυτού, βρήκαν ότι υψηλότερα κρούσματα και θάνατοι σχετίζονται με τον επιπολασμό παχυσαρκίας και τη μέση ηλικία του πληθυσμού. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μη υγιείς και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν ή και να πεθάνουν από αναπνευστική νόσο από τους πιο υγιείς και νεότερους.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε την ίδια έλλειψη συσχέτισης μεταξύ του εγκλεισμού και των θανάτων από τον ιό, όπου «η επείγουσα ανάγκη των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλεισμού, δεν φαίνεται να συνδέεται με το ποσοστό θανάτου.» [18].

Τη στιγμή της σύνταξης [αυτού του κειμένου], περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει με κορωνοϊό απ’ ό,τι σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο. Αυτό έχει νόημα όταν λαμβάνεται υπόψη ότι η μέση ηλικία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 40,5 έτη [19], ενώ  στην Αφρική είναι 19,7 έτη[20]. Ομοίως, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα [21], ενώ ο αφρικανικός μέσος όρος πλησιάζει το 20% [22].

Τι γίνεται όμως με τη Νέα Ζηλανδία;

Η Νέα Ζηλανδία είναι η μόνη χώρα «δυτικού» στιλ που έχει εφαρμόσει επιτυχώς μια πολιτική εξάλειψης του ιού SARS-COV-2 και αναφέρεται συχνά ως απόδειξη ότι η λεγόμενη στρατηγική «μηδέν» θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νέα Ζηλανδία αποτελείται από δύο μικρά νησιά πολύ κοντά μεταξύ τους, περίπου το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, είναι εντελώς απομονωμένη γεωγραφικά, καθώς βρίσκεται 2.500 μίλια ανατολικά της Αυστραλίας και ο πλησιέστερος γείτονάς της είναι η μικροσκοπική αλυσίδα νησιών της Νέας Καληδονίας, 1.200 μίλια προς τα βόρεια. Αυτό καθιστά τον στοχευμένο και αποτελεσματικό έλεγχο των «συνόρων», ποιός μπαίνει και βγαίνει, πολύ πιο εύκολο. Τα αεροδρόμια της Νέας Ζηλανδίας είχαν περίπου 43 εκατομμύρια άτομα το 2019 [23], αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 238,2 εκατομμύρια την ίδια περίοδο, σχεδόν έξι φορές τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται της χώρας αεροπορικώς [24]. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα το Λονδίνο είναι ένας μεγάλος διεθνής ταξιδιωτικός κόμβος, που παρέχει σχετικά εύκολη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ευρώπη και μέσω του Ατλαντικού στην Αμερική. Για να αστυνομεύσει το κράτος αυτά τα «σύνορα» αποτελεσματικά, όπως η Νέα Ζηλανδία, θα σήμαινε ότι δεκάδες εκατομμυρίων επιβατών που εισέρχονται αεροπορικώς θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, ή απλώς να απαγορευθούν όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις! Ακόμα και τότε, στην πραγματική ζωή, θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση αυτών των κανόνων και τελικά τα μολυσμένα άτομα θα εισέρχονταν ούτως ή άλλως.

Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει μόνο σημαντικά μικρότερο αριθμό επιβατών, αλλά έχει επίσης πολύ χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού, μόλις στο 6,5% του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας είναι εξ αντικειμένου πολύ πιο «κοινωνικά απομακρυσμένος» από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί τα κρούσματα SARS-COV-2 που εντοπίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία ήταν εύκολο να καταγραφούν, να ιχνηλατηθούν και να εντοπιστούν. Μια τέτοια διαδικασία, ακόμη και αν εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη στο Λονδίνο λόγω της υψηλής πυκνότητας του πληθυσμού. Και πάλι, τα μολυσμένα άτομα θα εισέρχονταν ούτως ή άλλως.

Από πολλές απόψεις, η συζήτηση για το κατά πόσο το κλείσιμο των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθούσε ή όχι είναι ένα ζήτημα. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο του εάν μια τέτοια «μηδενική» προσέγγιση μπορεί να είχε λειτουργήσει, επειδή ο SARS-COV-2 είναι ενδημικός στη χώρα. Δεν έχει νόημα να κλαίμε πάνω απ’ το χυμένο γάλα.

Ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι πλέον «καθαρή από κορωνοϊό», αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες καραντίνας για όλους τους εισερχόμενους επιβάτες, όπου όλοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 2 εβδομάδες σε ένα καθορισμένο ξενοδοχείο πριν μπορέσουν να πάνε οπουδήποτε. Αυτό απλά δεν είναι βιώσιμο, για δύο λόγους:

Πρώτον, η πραγματικότητα είναι ότι ο SARS-COV-2 είναι πιθανό να είναι ενδημικός σ’ όλον τον κόσμο σε αυτό το στάδιο. Δηλαδή, θα συνεχίσουν να υπάρχουν χαμηλά επίπεδα SARS-COV-2 που κυκλοφορούν στον γενικό πληθυσμό, με πιθανές εποχιακές εξάρσεις, όπως και πολλοί από τους άλλους κορωνοϊούς που είναι ενδημικοί, οι οποίοι προκαλούν ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Έτσι, για να παραμείνει η Νέα Ζηλανδία «καθαρή από κορωνοϊό», θα πρέπει να διατηρήσει τους κανόνες καραντίνας για πάντα. Ο υπόλοιπος κόσμος, έχοντας δημιουργήσει την ασυλία της αγέλης μέσω προηγούμενης έκθεσής του στον ιό, θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση μακροπρόθεσμα για να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι ο κάθε Νεοζηλανδός που αφήνει την «χωρίς κορωνοϊό» πατρίδα του, κινδυνεύει να εκτεθεί στον SARS-COV-2. Ένας πραγματικά «καθαρὀς από κορωνοϊό» Νεοζηλανδός δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκαταλείψει τη χώρα του!

Δεύτερον, συνεχίζοντας από το προηγούμενο σημείο, τομείς, όπως ο τουρισμός στη Νέα Ζηλανδία, θα καταστραφούν. Ο τουριστικός τομέας απασχολεί 1 στους 8 Νεοζηλανδούς. Δεν θα υπάρχουν ταξιδιώτες με σακίδια στην πλάτη που, στην περιοδεία τους στην Ασία, θα έκαναν πορεία στη Νέα Ζηλανδία για λίγες μέρες. Δεν θα υπάρχουν Ευρωπαίοι που έχουν τυπικές διακοπές 2 εβδομάδων. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει διμερής συμφωνία αερογέφυρας με την Αυστραλία, αλλά αυτή δεν θα ήταν αρκετή ν’ αντισταθμίσει την απώλεια όλων των άλλων διεθνών ταξιδιών. Η εκπαίδευση των διεθνών φοιτητών συνεισφέρει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγή της χώρας [25]. Είναι πιθανό οι ξένοι φοιτητές να πάνε σε μια χώρα όπου πρέπει να περνούν 14 ημέρες σε καραντίνα κάθε φορά που επισκέπτονται; Ή είναι πιθανό να επιλέξουν μια διαφορετική χώρα; Η Νέα Ζηλανδία θα συνεχίσει να «απομακρύνεται κοινωνικά» από τον υπόλοιπο κόσμο, επηρεαζόμενη κοινωνικά και οικονομικά.

Αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: όχι μόνο δεν σώζει ζωές ο εγκλεισμός, αλλά οδηγεί και σε πιο περιττά βάσανα και θάνατο. Μία από τις πιο εντυπωσιακές επιπτώσεις του εγκλεισμού είναι ότι τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας δίσταζαν να ζητήσουν ιατρική φροντίδα, λόγω ενός συνδυασμού φόβου για συντριβή του ΕΣΥ ή φόβου για να μην κολλήσουν τον ιό. Για παράδειγμα, μια έρευνα από το Ίδρυμα Υγείας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, μετά το τέλος του κύματος, διαπίστωσε ότι το 28% των μαύρων και των μειονοτικών εθνοτικών πολιτών και το 34% των ατόμων με ειδικές ανάγκες ένιωθαν άβολα να κάνουν χρήση του τοπικού νοσοκομείου τους [26]. Αυτό έχει οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν στο σπίτι από ασθένειες και καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν ιατρική περίθαλψη, πρόληψη ή τουλάχιστον αναβολή αυτών των θανάτων.

Deaths in private homes

Θάνατοι σε ιδιωτικές κατοικίες

Σύμφωνα με το ΥΕΣ [ONS Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής], μεταξύ 28 Δεκεμβρίου 2019 και 11 Σεπτεμβρίου 2020 υπήρχαν 25.472 επιπλέον θάνατοι στο σπίτι σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο στην Αγγλία. Το παραπάνω γράφημα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι εβδομαδιαίοι υπερβολικοί θάνατοι στο σπίτι ακολούθησαν, σε γενικές γραμμές, τον πενταετή μέσο όρο έως τον Μάρτιο του 2020, και στη συνέχεια παρέμειναν υπερβολικά υψηλοί κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Η αναφορά παραθέτει τα λόγια του Επικεφαλής Ανάλυσης Θνησιμότητας: «Έχουμε δει μια συνολική αύξηση των θανάτων καθώς και μια ανακατανομή διαφόρων αιτιών θανάτου. Για παράδειγμα, ενώ οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις είναι κάτω από τον μέσο όρο στο νοσοκομείο, ήταν πάνω από το μέσο όρο στο σπίτι. Παρόμοια είναι η εικόνα όταν εξετάζουμε τον καρκίνο του προστάτη για τους άνδρες και την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ για τις γυναίκες. Σε αντίθεση με τον υψηλό αριθμό θανάτων που αφορούσαν τον κορωνοϊό σε νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας, η πλειονότητα των θανάτων σε ιδιωτικές κατοικίες δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό.» [27].

H έρευνα του Ιδρύματος Υγείας διαπίστωσε, επίσης, ότι η οικονομική κατάσταση του 35% των ανθρώπων είχε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, και ανήλθε στο 43% μεταξύ των ατόμων που προέρχονταν από μαύρο και μειονοτικό εθνοτικό υπόβαθρο. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έπρεπε να κλείσουν ή να λειτουργήσουν με πολύ μειωμένη χωρητικότητα κατά τον πρώτο εθνικό εγκλεισμό, κι έτσι το προσωπικό μπήκε σε καθεστώς αναστολής ή απολύθηκε. Το ΥΕΣ εκτιμά ότι, για τη περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020, 1,69 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι, σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση 411.000 σε σύγκριση με πέρυσι. Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται πλέον στο 4,9%, 1,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από πέρυσι [28]. Αυτό που είναι ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι αυτοί οι αριθμοί ανεργίας δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων που έχουν υπαχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα διαθεσιμότητας, όπου το κράτος πληρώνει έως και το 80% του μισθού για τις εταιρείες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στα τέλη Οκτωβρίου, 2,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραμένουν στο πρόγραμμα [29]. Παρόλο που είναι πολύ χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 8,9 εκατομμυρίων τον Μάιο του 2020, αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ότι η ανεργία έχει τη δυνατότητα να διπλασιαστεί σε περισσότερο από 10% μόλις λήξει το πρόγραμμα τον Απρίλιο του 2021 (αν και αυτό μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές ).

Ο αντίκτυπος στις απώλειες θέσεων εργασίας και στους μισθούς ποίκιλε ανάλογα με τον τομέα. Σε γενικές γραμμές, ο εγκλεισμός έχει επηρεάσει τις χαμηλότερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κυρίως σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, o ξενοδοχειακός και οι κατασκευές, όπου δεν είναι δυνατή η εργασία από το σπίτι. Τομείς που βασίζονται στο γραφείο, όπως τα οικονομικά και η πληροφορική, όπου η τηλεργασία είναι δυνατή, είχαν τον μικρότερο αντίκτυπο.

Annual percentage pay growth

Ετήσιο ποσοστό αύξησης αμοιβών

Το παραπάνω γράφημα του ΥΕΣ δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών, της λιανικής, των ξενοδοχείων και της μεταποίησης είχαν καθαρή απώλεια αμοιβής κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου 2020. Από την άλλη πλευρά, οι χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες παρουσίασαν καθαρό κέρδος στις αμοιβές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και η αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα παρέμεινε ανεπηρέαστη [30]. Αυτό έχει, επίσης, πολιτικές επιπτώσεις: η παραδοσιακή εργατική τάξη θα είναι λιγότερο πιθανό να θεωρήσει τον εγκλεισμό ως ευνοϊκή πολιτική λόγω της προφανούς μείωσης των αποδοχών, ενώ οι υπάλληλοι γραφείου/επαγγελματίες και εκείνοι του δημόσιου τομέα θα είναι πολύ πιο πιθανό να υπερασπιστούν την πολιτική εγκλεισμού λόγω του ελάχιστου αντίκτυπου στην οικονομική τους κατάσταση. Οι υλικές συνθήκες καθορίζουν τη συνείδηση, όπως είπε ένας συγκεκριμένος φιλόσοφος.

Ίσως ο πιο ύπουλος αντίκτυπος του εγκλεισμού, που μετά βίας αναφέρεται στον δημόσιο λόγο, είναι ο αντίκτυπός του στα παιδιά και τους νέους. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχασαν την εκπαίδευσή τους για 4 μήνες κατά τη διάρκεια του πρώτου εθνικού εγκλεισμού και τώρα επιβεβαιώθηκε, από τις 5 Ιανουαρίου 2021, ότι τα σχολεία θα κλείσουν τουλάχιστον για τις επόμενες 8 εβδομάδες. Το σχολείο δεν είναι απλώς ένας χώρος για ν’ αποκτήσουν τα παιδιά ακαδημαϊκή εκπαίδευση, αλλά είναι το πρωταρχικό τους μέσο κοινωνικοποίησης με άλλα παιδιά και εκμάθησης δεξιοτήτων «ζωής». Το σχολείο είναι ολόκληρο το πλαίσιο για τη ζωή ενός παιδιού από την ηλικία των 4 έως τουλάχιστον την ηλικία των 16. Η στέρηση αυτής της θεμελιώδους εκπαιδευτικής και κοινωνικής διαδικασίας από τα παιδιά διακόπτει την ανάπτυξή τους και θα έχει μακροπρόθεσμες κοινωνικές, οικονομικές και επιπτώσεις στην υγεία τους για δεκαετίες.

Μια έρευνα με περισσότερους από 12.300 γονείς και φροντιστές, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσε ότι η ψυχική υγεία του παιδιού επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, αλλά βελτιώθηκε κατά την επιστροφή στο σχολείο: «Οι συμμετέχοντες γονείς και φροντιστές ανέφεραν ότι τα παιδιά τους εμφάνισαν αυξανόμενες δυσκολίες συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων ξεσπασμάτων, των καυγάδων και του να μην κάνουν που τους ζητούσαν να κάνουν οι ενήλικες κατά τον πρώτο εγκλεισμό. Έγιναν, επίσης, πιο νευρικά και ανήσυχα και είχαν μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης. Δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει ξανά για όλα τα παιδιά, οι γονείς και οι φροντιστές έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν λιγότερες συναισθηματικές δυσκολίες, όπως το να αισθάνονται δυσαρεστημένα, να αγωνιούν, να είναι εξαρτημένα και να αντιμετωπίζουν σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ανησυχία.» [31].

H Εθνική Εταιρεία Προστασίας κατά της Κακομεταχείρισης των Παιδιών (NSPCC) κατέγραψε αύξηση κατά 79% στις αναφορές για κακοποίηση παιδιών. Υπήρχαν κατά μέσο όρο 115 αναφορές από κλήσεις βοήθειας που πραγματοποιήθηκαν κάθε μήνα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 64 πριν από τον εγκλεισμό [32]. Η σκόπιμη βλάβη και η δολοφονία μωρών αυξήθηκαν κατά 20% κατά τον πρώτο εγκλεισμό [33]. Δυστυχώς, περισσότερα παιδιά πέθαναν από την αποτυχία έγκαιρης ιατρικής θεραπείας (λόγω της προτεραιότητας του ΕΣΥ για τον κορωνοϊό) από αυτά που πέθαναν από τον κορωνοϊό κατά την περίοδο εγκλεισμού [34]. Υπήρξε μια αύξηση στους νεαρούς ενήλικες αναφορών για αυτοκτονικές σκέψεις, επιπροσθέτως μιας απότομης αύξησης στα προβλήματα ύπνου, στις διατροφικές διαταραχές και στους αυτοτραυματισμούς σε άτομα κάτω των 18 ετών [35].

Όλα αυτά χρωματίζουν μια ζοφερή εικόνα του αντίκτυπου στη νέα γενιά που έχουν, ή πρέπει να έχουν, ολόκληρη τη ζωή τους μπροστά τους. Αντ’ αυτού μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε πλήρη παρακμή.

Ανοσία Αγέλης ή Νοοτροπία Αγέλης

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ υποστηρίζει ότι τα κρούσματα κορωνοϊού κορυφώθηκαν στις 18 Μαρτίου, πέντε ημέρες πριν από τον εθνικό εγκλεισμό, και στη συνέχεια άρχισαν να μειώνονται [36]. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός είχε ήδη παρεισφρήσει σε μεγάλη έκταση του ευρύτερου πληθυσμού προτού το συνειδητοποιήσουν οι περισσότεροι. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Ένα από τα πολλά ελαττώματα του μοντέλου ICL [Imperial College] είναι ότι δεν συμπέρανε καμία προηγούμενη ασυλία στον πληθυσμό. Ωστόσο, είναι ένα ευρέως κατανοητό επιστημονικό γεγονός ότι η γενική έκθεση σε ιούς παρέχει κάποια ανοσία σε άλλους παρόμοιους ιούς. Πράγματι, το πρώτο εμβόλιο που εφευρέθηκε το 1796, για την ευλογιά, βασίστηκε στην παρατήρηση ότι οι νεαρές που άρμεγαν το γάλα είχαν γενικά ανοιχτόχρωμο δέρμα (δηλαδή δεν είχε ταλαιπωρηθεί από την ευλογιά), γεγονός που οδήγησε τον Edward Jenner στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των υπηρετριών στον ήπιο ιό της ευλογιάς τους έδινε ανοσία στην ευλογιά [37]. Έτσι λειτουργεί η διασταυρούμενη ανοσία.

Μελέτες στη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη έδειξαν ότι μεταξύ του πληθυσμού, το 81% και το 50% των ατόμων που δοκιμάστηκαν αντίστοιχα είχαν ανοσοαπόκριση Τ κυττάρων στον SARS-COV-2 χωρίς προηγούμενη έκθεση στον ιό [38, 39]. Και οι δύο μελέτες αναφέρουν διασταυρούμενη ανοσία μέσω έκθεσης σε παρόμοιους κορωνοϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα.

H έκθεση στον ίδιο τον SARS-COV-2, ασυμπτωματική ή όχι, παρέχει επίσης ανοσοαπόκριση κυττάρων Τ για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση [40], και αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια. Αυτό εξηγεί γιατί ο αριθμός των καταγεγραμμένων επαναμολύνσεων για τον ιό είναι τόσο χαμηλός ώστε να είναι σχεδόν αμελητέος. Τη στιγμή της συγγραφής, υπάρχουν μόνο 31 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης και 2.325 ύποπτες περιπτώσεις παγκοσμίως [41], σε, συνολικά, 85 εκατομμύρια περιπτώσεις. Οι λοιμώξεις αποτελούν λοιπόν μόλις το 0,003% όλων των περιπτώσεων κορωνοϊού. Συγκριτικά, ο κίνδυνος θανάτου σε τροχαίο ατύχημα σε ένα μόνο έτος είναι σχεδόν διπλάσιος από 0,005% [42].

Επομένως, είναι λογικό να συναχθεί ότι ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ήδη σημαντική ανοσία έναντι του SARS-COV-2 μέσω της διασταυρούμενης ανοσίας. Ο ιός εξαπλώθηκε μέσω του πληθυσμού, μια μειονότητα των οποίων ανέπτυξε συμπτώματα, μια μειονότητα εκείνων που εμφάνισαν συμπτώματα νοσηλεύτηκαν και μια μειονότητα εκείνων που νοσηλεύτηκαν δυστυχώς πέθανε. Όλα αυτά συνέβησαν παρά τον εγκλεισμό.

Μόλις η πλειοψηφία του πληθυσμού ανέπτυξε ανοσία, είτε μέσω προηγούμενης ανοσίας, μέσω διασταυρούμενης ανοσίας, είτε μέσω έκθεσης στον ίδιον τον SARS-COV-2, ο ιός «ξέμεινε» από ξενιστές για να μολύνει και πέθανε. Αυτή η φυσική διαδικασία είναι γνωστή ως ανοσία αγέλης. Αυτό συμβαίνει όταν όλοι σε έναν δεδομένο πληθυσμό προστατεύονται από έναν ιό, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι (συνήθως 60-90%) έχουν ανοσία. Αυτό προστατεύει όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Φυσικά, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί με τη χρήση ενός εμβολίου, αλλά δεν εξαρτάται από αυτό.

Δυστυχώς, και σε μεγάλο βαθμό χάρη σε μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης, η ίδια η έννοια της ανοσίας αγέλης έχει γίνει συνώνυμη με το να επιτρέπεται να πεθαίνουν ηλικιωμένοι και ευάλωτοι , να «αμολήσουν» τον ιό και να σκοτώσουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Όσοι αντιτίθενται στα μέτρα εγκλεισμού πρέπει να είναι υπέρ της κακής «στρατηγικής ανοσίας αγέλης» και να χαρακτηρίζονται ως ενσάρκωση του κακού. Το γεγονός ότι η ανοσία αγέλης δεν είναι μια πολιτική, αλλά μια φυσική διαδικασία, και ότι ο εγκλεισμός δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τους θανάτους των ηλικιωμένων, αγνοείται.

Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τη δημόσια σύγχυση σχετικά με το τι είναι η ανοσία αγέλης. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο ΠΟΥ άλλαξε τον ορισμό του για την ανοσία αγέλης στον ιστότοπό του τον Οκτώβριο του 2020, για να διαγράψει εντελώς οποιαδήποτε έννοια της φυσικώς αποκτηθείσας ανοσίας, και ισχυρίζεται ότι η ανοσία αγέλης είναι εφικτή μόνο μέσω εμβολίων [43]. Μια τέτοια κατάφωρη διαστρέβλωση της επιστήμης μπορεί να σημαίνει μόνο ότι ο ΠΟΥ βρίσκεται πολύ βαθιά στην τσέπη της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των κατασκευαστών εμβολίων, όπως η Glaxo και η Pfizer. Ο ΠΟΥ δεν ενδιαφέρεται για την αντικειμενική επιστήμη και προωθεί σαφώς μια ατζέντα της Big Pharma. Έχουν δυσφημιστεί πλήρως, και έτσι τίποτα από όσα δημοσιεύουν και διακηρύσσουν δεν μπορούν να ληφθούν καθόλου σοβαρά υπόψη. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι αμφισβητούν κάτι από αυτά. Έχουν αναπτύξει νοοτροπία αγέλης, υποκύπτοντας στους «εμπειρογνώμονες» και συμμορφούμενοι με την κοινή γνώμη, όπως αυτή παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους.

Τα τεστ PCR και η ατέλειωτη πανδημία

H πανδημία του κορωνοϊού σάρωσε το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2020, οδηγώντας τραγικά σε περίπου 43.000 θανάτους, αλλά πολύ γρήγορα έληξε μέχρι τον Ιούνιο. Έκτοτε, οι υπερβολικοί θάνατοι παρέμειναν σταθεροί κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τη σελίδα 61 της εβδομαδιαίας εθνικής έκθεσης επιτήρησης της γρίπης και του κορωνοϊού, που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, παρατηρείται «μη σημαντικά υπερβολική θνησιμότητα όλων των αιτιών, την 51η εβδομάδα συνολικά, ανά ηλικιακή ομάδα και σε εθνικό επίπεδο» [44]. Η εβδομάδα 51 ήταν η εβδομάδα που έληξε στις 21 Δεκεμβρίου, την ημέρα που το Λονδίνο και η Νοτιοανατολική Ευρώπη μπήκαν στους περιορισμούς της κατηγορίας 4 και οι οικογενειακές επισκέψεις κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων απαγορεύτηκαν.

Αλλά πώς μπορούν οι υπερβολικοί θάνατοι να είναι φυσιολογικοί για αυτήν την περίοδο του έτους, όταν βομβαρδίζουμε συνεχώς όλο το χειμώνα μέσω του BBC, του Sky News, του Metro και των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι το ΕΣΥ είναι παραεπιβαρυμένο, τα κρούσματα κορωνοϊού «αυξάνονται», «οι θάνατοι από κορωνοϊό» εκτινάσσονται…;

H απάντηση βρίσκεται στον ορισμό του τι συνιστά «κρούσμα κορωνοϊού». Κατά τη διάρκεια της πραγματικής πανδημίας την άνοιξη του 2020, ήταν γενικά σαφές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μολύνθηκαν με τον ιό SARS-COV-2, καθώς η Άνοιξη δεν είναι η εποχή του έτους για τέτοια είδη ιών. Ένα από τα εργαλεία για τη διάγνωση ήταν το τεστ PCR, το οποίο περιλαμβάνει τη σάρωση της μύτης και των αμυγδαλών του ασθενούς και την ανάλυση του επιχρίσματος στο εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλα τα αποτελέσματα των δοκιμών PCR υποβλήθηκαν σε επεξεργασία εσωτερικά σε εργαστήρια του ΕΣΥ από εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Ενώ η δοκιμή PCR δεν είναι τέλεια, όταν συνδυάστηκε με μια επαγγελματική ιατρική διάγνωση κατά την έναρξη της πανδημίας, προσέφερε «αρκετά καλή» επαλήθευση ότι οι νοσοκομειακοί ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα «σαν του κορωνοϊού» δεν είχαν μολυνθεί μόνο με SARS-COV-2, αλλά είχαν επίσης τη νόσο του κορωνοϊού. Σε τελική ανάλυση, εάν είχαν μολυνθεί με τον ιό, αλλά δεν παρουσίαζαν συμπτώματα (δηλαδή ήταν υγιείς), τότε είτε δεν θα είχαν εισαχθεί καθόλου στο νοσοκομείο είτε θα είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με μια διαφορετική σειρά συμπτωμάτων για μια εντελώς διαφορετική ασθένεια.

Αυτό που άλλαξε προς το τέλος της πανδημίας είναι η μετάβαση σε μαζικές δοκιμές PCR, με βάση την αναπόδεικτη ιδέα ότι τα άτομα που είχαν τον ιό SARS-COV-2, αλλά ήταν ασυμπτωματικά (δηλαδή υγιή!), ήταν ικανά να διασπείρουν τον ιό και να προκαλέσουν περαιτέρω συμπτωματικά κρούσματα. Για να διευκολυνθεί αυτό, ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξωτερικής ανάθεσης, όπου παραδόθηκαν προσοδοφόρες κυβερνητικές συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως εξηγεί ο ιστότοπος της Unite the Union: «Αυτό το δίκτυο ιδιωτικοποιημένων εργαστηρίων, γνωστό ως Lighthouse Labs [Εργαστήρια Φάρος], ιδρύθηκε τον Απρίλιο ως μέρος ενός προγράμματος συνεργασίας που διευθύνεται από τη λογιστική εταιρεία Deloitte. Αρκετές ιδιωτικές εταιρείες συνεργάζονται με τη Lighthouse Labs, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών εταιρειών GSK και AstraZeneca, του διαδικτυακού γίγαντα λιανικής Amazon, καθώς και των Boots και Royal Mail. Τα Lighthouse Labs λειτουργούν εντελώς ξεχωριστά από τα εργαστήρια του ΕΣΥ και παρακάμπτουν την υπηρεσία υγείας και το σύστημα δημόσιας υγείας. Επτά από αυτά τα εργαστήρια είναι διασπαρμένα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων σε Κέμπριτζ, Γλασκώβη, Μίλτον Κινς και Τσέσαϊρ [45].

Πριν από τον Μάιο του 2020, σχεδόν όλα τα τεστ γίνονταν εσωτερικά στο ΕΣΥ και αριθμούσαν λιγότερα από 50.000 την ημέρα. Ωστόσο, ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνταν καθημερινά άρχισε να αυξάνεται προοδευτικά από αυτό το σημείο, όταν η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων κορωνοϊού από/με είχε ήδη προκύψει. Στις 4 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 464.611 τεστ [46].

Εν μέρει, ως αποτέλεσμα αυτής της μαζικής διάθεσης τεστ που περιλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες με οικονομικά κίνητρα, λιγότερο έμπειρο προσωπικό και πολλές ώρες εργασίας για να καλύψουν τη ζήτηση, η ακρίβεια του τεστ PCR έχει υποβαθμιστεί. Ακόμη και τα στοιχεία της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι το τεστ είναι 95% ακριβές, δηλαδή ότι 1 στα 20 αποτελέσματα είναι λάθος. Αυτή η ανακρίβεια είναι δευτερεύον ζήτημα κατά τη διάρκεια των τεστ μικρότερου αριθμού ασθενών που είναι προφανώς ύποπτοι ότι είχαν κορωνοϊό (όπως συνέβαινε την άνοιξη του 2020), αλλά όταν κυκλοφόρησαν σε μαζική κλίμακα στον γενικό πληθυσμό – η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε συμπτώματα – τότε ξεκάθαρα λανθασμένα αποτελέσματα αρχίζουν να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Μια γερμανική μελέτη με τίτλο «Pitfalls in SARS-CoV-2 PCR diagnostics» εξέτασε διάφορες δοκιμές PCR και δείγματα, και σε μια περίπτωση διαπίστωσε ότι «σχεδόν το 20% των θετικών αποτελεσμάτων θα ήταν ψευδώς θετικά» [47].

Μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet με τίτλο «Ψευδώς θετικά αποτελέσματα COVID-19: κρυμμένα προβλήματα και κόστος», που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, δήλωσε: «Το τρέχον ποσοστό λειτουργικών τεστ επιχρισμάτων/στυλεών ψευδώς θετικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι άγνωστο˙ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι κάπου μεταξύ 0,8% και 4,0%. Αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα σημαντικό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων καθημερινά λόγω του τρέχοντος χαμηλού επιπολασμού του ιού στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, επηρεάζοντας αρνητικά τη θετική προγνωστική αξία του τεστ.» [48].

Κατά τη στιγμή της συγγραφής, ο τρέχων επιπολασμός του SARS-COV-2 στον γενικό πληθυσμό φέρεται να είναι περίπου 2%. Ενώ υπάρχουν πιθανώς χαμηλά επίπεδα ενδημικών κορωνοϊών που κυκλοφορούν, θεωρητικά όλα αυτά τα θετικά κρούσματα θα μπορούσαν να είναι ψευδή. Αυτή η αντίληψη υποστηρίζεται από τον Δρ. Mike Yeadon και τον Δρ. Clare Craig, οι οποίοι κατέληξαν και οι δύο στο συμπέρασμα ότι η φερόμενη αύξηση σε κρούσματα κορωνοϊού (και ως εκ τούτου «θάνατοι εντός 28 ημερών από ένα θετικό τεστ») οφείλεται σε εσφαλμένη διάγνωση [49]. Στην πραγματικότητα, όποιος πεθάνει από οτιδήποτε, από καρκίνο, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά είχε θετικό τεστ PCR εντός 28 ημερών, χαρακτηρίζεται ως «θάνατος κορωνοϊού». Αυτό που συμβαίνει τώρα, όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα την τελευταία δεκαετία, είναι η εποχιακή αύξηση της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ασθενειών, προκαλώντας τεράστια πίεση στο ΕΣΥ μας. Αλλά αυτή η πίεση οφείλεται σε μια δεκαετία περικοπών κεφαλαίων από τους Συντηρητικούς, προσωπικού και πόρων, και όχι στη συνέχιση ή στο «δεύτερο κύμα» μιας πανδημίας κορωνοϊού. Οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες καταστάσεις υγείας ήταν πάντα οι πιο ευάλωτοι σε σημαντικές ασθένειες και θάνατο από αναπνευστικές ασθένειες. Αυτό συνέβαινε πάντα και δυστυχώς είναι γεγονός της ζωής. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η πιθανότητα θανάτου είναι παρόμοια με τη γρίπη, με ποσοστό θνησιμότητας από λοίμωξη 0,27% σε όλες τις χώρες που βιώνουν τυπικά επίπεδα θανάτου από κορωνοϊό, μειωμένο σε μόλις 0,05% σε αυτές που είναι κάτω των 70 ετών [50].

Το άλλο ζήτημα που πρέπει να τεθεί σχετικά με το PCR τεστ είναι ότι θα εξακολουθήσει να λαμβάνει γνήσιες εμφανίσεις του ιού, ο οποίος είναι πλέον ενδημικός. Είναι πιθανό ορισμένοι από τους θανάτους που χαρακτηρίζονται ως θάνατοι από κορωνοϊό να είναι γνήσιοι. Ωστόσο, κάποιος μπορεί επίσης να είναι άνοσος και, ως εκ τούτου, να μην εμφανίζει συμπτώματα. Επομένως, ένα θετικό τεστ και αυτό που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν ως «κρούσμα κορωνοϊού» δεν σημαίνει τίποτα εάν είστε ασυμπτωματικοί. Ως ανέκδοτο από έναν από τους συγγραφείς αυτού του εγγράφου, η 92χρονη γιαγιά του, η οποία ζει σε ένα κέντρο φροντίδας, βρέθηκε θετική σε PCR τεστ πέρυσι. Δεν έδειξε ούτε ανέπτυξε συμπτώματα, κάτι που δείχνει είτε α) ότι είχε τον ιό, αλλά ήταν άνοση είτε β) ότι ήταν ψευδώς θετικό.

Αυτό σημαίνει ότι όσο συνεχίζονται τα μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό, θα υπάρχει πάντα ένα επίπεδο θετικών αποτελεσμάτων λόγω ενός συνδυασμού ενδημικών επιπέδων του ιού και ψευδών θετικών. Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει αυτήν την κυβέρνηση, την οποία επιτάσσει η SAGE, να διατηρεί διάφορα επίπεδα εγκλεισμού και περιορισμών σε ισχύ επ’ αόριστον. Και αυτό είναι, ακριβώς, για το οποίο είμαστε προετοιμασμένοι, με τον καθηγητή της SAGE Chris Whitty ν’ ανακοινώνει ήδη ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να επανέλθουν τον επόμενο χειμώνα [51].

Κορωνοφασιστικοί περιορισμοί στις πολιτικές ελευθερίες και την κοινωνία των πολιτών

Εάν αυτοί οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν, όπως έχει προταθεί από τη SAGE, τότε η καπιταλιστική κοινωνία θα είχε μόνιμα απαλλαγεί από τον φιλελευθερισμό και θα είχε εισέλθει σε έναν τύπο φασισμού, όπου οι ατομικές ελευθερίες περικόπτονται και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας θυσιάζονται στον βωμό υπέρτατων κερδών για μια ευνοημένη ομάδα εταιρειών με δεσμούς με την κυβέρνηση.

Ενώ μπορεί να είναι προφανές στους περισσότερους ανθρώπους, τη στιγμή της συγγραφής, ως προς τους βασικούς περιορισμούς, αξίζει να τους επαναλάβετε και να σκεφτείτε πόσο παράφρων θα ακουγόταν κάποιος αν σας το εξηγούσε μόλις έναν χρόνο πριν :

 1. Δεν μπορείτε να φύγετε από το σπίτι σας παρά μόνο για δουλειές, περιστασιακές αγορές και άσκηση.
 2. Ακόμα και όταν φύγετε από το σπίτι, πρέπει να είστε κοντά, σε απόσταση 5 μιλίων από το σημείο που ζείτε.
 3. Όλα τα «μη απαραίτητα» καταστήματα και οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης είναι κλειστά. Μπιραρίες, κλαμπ, μουσικοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι, εστιατόρια, κομμωτήρια, αθλητικοί σύλλογοι, κοινοτικά κέντρα, κέντρα αναψυχής κ.λπ. είναι κλειστά.
 4. Πρέπει να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε σε δημόσιο κτήριο και να κρατάτε δύο μέτρα απόσταση από άτομα, με τα οποία δεν ζείτε μαζί.
 5. Δεν μπορείτε να πάτε στο σπίτι κάποιου άλλου.
 6. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή να συναντήσετε άλλους ανθρώπους δημοσίως.
 7. Δεν μπορείτε να διαδηλώσετε ή να κάνετε μια δημόσια διαμαρτυρία.
 8. Όλες οι εκλογές αναβάλλονται, με πιθανότητα επέκτασης έως το 2021.

Όλα αυτά τα μέτρα επιβάλλονται από το κράτος με πρόστιμα. Για παράδειγμα, η διοργάνωση μιας «παράνομης» συγκέντρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο £10.000 (€11.000). Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί. Η αστυνομία ζητά τώρα περισσότερες δυνάμεις να εισέλθουν στα σπίτια των «ύποπτων» παραβατών [52]. Υπάρχουν διάφορες άλλες αλλαγές στους νόμους και τους κανονισμούς μέσω του Νόμου Κορωνοϊός [53] που είναι πολύ ανησυχητικές. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Μόνο ένας γιατρός πρέπει να υπογράψει πιστοποιητικό θανάτου, αντί για δύο ως είθισται.
 • Η αποτέφρωση των νεκρών δεν απαιτεί πλέον πιστοποιητικό θανάτου.
 • Το κράτος έχει την εξουσία να αναβάλει οποιεσδήποτε εκλογές, αναλυτικά εάν «η ψηφοφορία για τις εκλογές ή το δημοψήφισμα πέσει εντός της περιόδου που αρχίζει στις 16 Μαρτίου 2020 και λήγει στις 5 Μαΐου 2021». Αυτό προφανώς καλύπτει τις εκλογές του δημάρχου και του τοπικού συμβουλίου του Λονδίνου που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Μαΐου 2021.
 • Η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιήσει «εύλογη δύναμη» για να απομακρύνει ή να θέσει υπό βίαιη κράτηση «δυνητικά μολυσμένα άτομα».
 • Μεγαλύτερες εξουσίες για τη βίαιη κράτηση ανθρώπων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα βάσει του νόμου για την ψυχική υγεία.

Είναι σαφές ότι είναι γελοίο να πούμε ότι όλες αυτές οι αλλαγές στη ζωή μας και στον νόμο γίνονται καθαρά στο όνομα της καταπολέμησης ενός ιού με ποσοστό θνησιμότητας παρόμοιο με την εποχική γρίπη για όσους είναι κάτω των 70 ετών. Τα μέτρα πανδημίας και εγκλεισμού, είτε εσκεμμένα είτε όχι, έπαιξαν «χρήσιμο» ρόλο για το βρετανικό κράτος στη συγκάλυψη της οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση το 2008 και, ενδεχομένως, επιδεινώθηκε τοπικά από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με λιγότερο ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις. Η ανεργία, οι μειώσεις των μισθών και οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες μπορούν να αποδοθούν στον «ιό», ενώ οι μεγάλες εταιρείες στους βασικούς τομείς της χρηματοδότησης, της τεχνολογίας και των φαρμακευτικών προϊόντων μπορούν να αποκομίσουν ρεκόρ κερδών.

Νέα τεχνολογία εμβολίων mRNA και αμφιλεγόμενα δεδομένα

Από την αρχή της πανδημίας, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να φτιάξουν ένα εμβόλιο. Όταν ο πρώτος SARS ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έγιναν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμβολίου, αλλά τελικά αποδείχθηκε ανεπιτυχές και ο ιός φάνηκε ότι εξαφανίστηκε από μόνος του.

Η διαφορά τώρα είναι ότι η Big Pharma δοκιμάζει μια νέα τεχνολογία, που ποτέ δεν κυκλοφόρησε στο κοινό: mRNA ή messenger RNA. Το άρθρο του Forbes «Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna θα μπορούσαν να είναι πιο κερδοφόρα από ό,τι νομίζετε» [54] εξηγεί:

«Το εμβόλιο της Moderna [και Pfizer] χρησιμοποιεί την τεχνολογία messenger RNA (mRNA) – η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν σε ένα εμβόλιο, αλλά θα μπορούσε να είναι ευκολότερο να πολλαπλασιαστεί. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά εμβόλια που χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη ιού που πρέπει να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια εβδομάδων, τα μόρια mRNA – τα οποία καθοδηγούν το σώμα να παράγει πρωτεΐνες ιών από μόνο του – είναι λιγότερο περίπλοκα και παράγονται μέσω μιας χημικής διαδικασίας (παρά μιας βιολογικής διαδικασίας) καθιστώντας τη μαζική παραγωγή πολύ πιο γρήγορη.».

Τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA είναι «… πιθανό να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη κόστους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εμβόλια, καθώς η διαδικασία παρασκευής είναι λιγότερο εντατική σε κεφάλαιο και σχετικά απλούστερη και οι δόσεις είναι συνήθως μικρές. […] Δεύτερον, και τα δύο εμβόλια είναι πιο ακριβά απ’ αυτά των ανταγωνιστών τους. Το εμβόλιο της Pfizer θα διατεθεί σε περίπου $19 ανά δόση, βάσει μιας συμφωνίας προμήθειας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ το εμβόλιο της Moderna θα έχει τιμή $37 ανά δόση. Αντίθετα, το εμβόλιο AstraZeneca αναμένεται να κοστίζει λιγότερο, μέχρι και $4. Και οι δύο εταιρείες έχουν, επίσης, δημιουργήσει σχετικά μεγάλα βιβλία παραγγελιών για τα εμβόλιά τους, δίνοντάς τους την απαιτούμενη κλίμακα για να μειώσουν το κόστος. Το εμβόλιο της Pfizer έχει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια προπαραγγελίες μέχρι στιγμής, ενώ αυτό της Moderna έχει περίπου 800 εκατομμύρια προπαραγγελίες.».

Η Big Pharma δεν αποκομίζει μόνο τεράστια κέρδη από τις δισεκατομμύρια προπαραγγελίες του εμβολίου από κυβερνήσεις και παρόχους υγείας σε όλον τον κόσμο, αλλά έχει και μια ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσει την τεχνολογία mRNA σε μαζική κλίμακα. Εάν μπορέσουν ν’ αποδείξουν το mRNA στην πράξη, θα μπορούν να αλλάξουν όλα τα άλλα εμβόλια για να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνολογία και να ξεκινήσουν μια νέα εποχή εξαιρετικά κερδοφόρων εμβολίων, όπως εξηγεί αυτό το άρθρο στο The Scientist:

«[Η] πρώιμη επιτυχία των εμβολίων mRNA για τον κορωνοϊό είναι οι αισιόδοξοι επιστήμονες για το μέλλον αυτής της τεχνολογίας. «Αυτές είναι πραγματικά συναρπαστικές στιγμές για τα εμβόλια RNA», λέει ο Pardi στο The Scientist. Επιπροσθέτως των εφαρμογών σε μολυσματικές ασθένειες, ερευνητές τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στη βιομηχανία έχουν επιδιώξει τη χρήση εμβολίων mRNA για την αξιοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της πλατφόρμας mRNA είναι η ευελιξία της, λέει ο Pardi – για παράδειγμα, επί του παρόντος διερευνά τρόπους κωδικοποίησης πολλαπλών ιικών πρωτεϊνών σε ένα μόνο εμβόλιο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή μιας πιο ισχυρής ανοσοαπόκρισης έναντι ενός ιού.

Τώρα που τα εμβόλια mRNA αποκάλυψαν τις δυνατότητές τους, πολλοί περισσότεροι κατασκευαστές εμβολίων πιθανότατα να δείξουν ενδιαφέρον για την τεχνική, σύμφωνα με τον Τζάκσον. «Θα προέβλεπα, και άλλοι, επίσης, ότι αυτό θα αποτελέσει μια νέα εποχή για την εφαρμογή του mRNA σε μολυσματικές ασθένειες, ιδίως ως πλατφόρμες ταχείας απόκρισης που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εστιών». [55]

Αλλά έχουν αποδειχθεί πραγματικά αυτά τα εμβόλια κορωνοϊού ασφαλή και αποτελεσματικά; Βεβαίως, ο ρυθμιστικός οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA), έκρινε ότι έτσι είναι, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη χώρα που εξουσιοδότησε ένα μη έγκυρο εμβόλιο κορωνοϊού σύμφωνα με τους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης [56].

Ενώ η κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με το κοινό ήταν το κλειδί για την προώθηση του εμβολίου («έχουμε πίστη στο εμβόλιο» ήταν μια δήλωση από κυβερνητική ενημέρωση πέρυσι που έμοιαζε με λατρεία), οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, που αγνοήθηκαν από τα ΜΜΕ, εγείρουν ανησυχίες.

Ο Δρ. Peter Doshi, αναπληρωτής συντάκτης του British Medical Journal, αμφισβήτησε τα δεδομένα κλινικών δοκιμών της Pfizer και της Moderna, βάσει των οποίων ισχυρίζονται ότι τα αντίστοιχα εμβόλιά τους είναι 95% και 90% αποτελεσματικά:

«Όλη η προσοχή έχει επικεντρωθεί στη δραματική έκβαση της αποτελεσματικότητας: Η Pfizer ανέφερε 170 επιβεβαιωμένα PCR κρούσματα κορωνοϊού, τα χώρισε σε 8 και 162 μεταξύ, δηλαδή, εμβολίων και ομάδων εικονικού φαρμάκου. Αλλά αυτοί οι αριθμοί επισκιάστηκαν από μια κατηγορία νόσου που ονομάζεται «ύποπτος κορωνοϊός» – αυτοί με συμπτωματικό κορωνοϊό που δεν επιβεβαιώθηκαν με PCR. Σύμφωνα με την έκθεση της FDA σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer, υπήρχαν «3.410 συνολικά περιστατικά ύποπτων, αλλά μη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης, τα 1.594 εμφανίστηκαν στην ομάδα εμβολίων έναντι 1.816 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου».

Με 20 φορές πιο ύποπτες από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, αυτή η κατηγορία ασθένειας δεν μπορεί να αγνοηθεί μόνο και μόνο επειδή δεν υπήρχε θετικό αποτέλεσμα τεστ PCR. Πράγματι, αυτό το καθιστά ακόμη πιο επείγον να κατανοήσουμε. Μια πρόχειρη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι της ανάπτυξης συμπτωμάτων κορωνοϊού, με ή χωρίς θετικό αποτέλεσμα τεστ PCR, θα ήταν μια σχετική μείωση κινδύνου κατά 19% – πολύ κάτω από το όριο αποτελεσματικότητας 50% για την έγκριση που ορίστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές. Ακόμη και μετά την απομάκρυνση κρουσμάτων που προκύπτουν εντός 7 ημερών από τον εμβολιασμό (409 στο εμβόλιο Pfizer έναντι 287 στο εικονικό φάρμακο), το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλειονότητα των συμπτωμάτων λόγω βραχυπρόθεσμης αντιδραστικότητας εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου παραμένει χαμηλή: 29%» [57].

Έτσι, το εμβόλιο της Pfizer έχει περάσει από 95% αποτελεσματικό σε δυνητικά μόνο 19% αποτελεσματικό. Και αυτό είναι μόνο όσον αφορά στη μείωση των συμπτωμάτων, το οποίο ήταν το μοναδικό τελικό σημείο των τεστ. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο σας εμποδίζει να κολλήσετε τον ιό ή την ασθένεια ή να τον μεταδώσετε. Δεν ακούγεται σαν εμβόλιο! Στο ίδιο άρθρο, ο Ντόσι επισημαίνει ότι τα πλήρη δεδομένα δεν θα διατεθούν μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2022, οπότε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα είχε ήδη κάνει το εμβόλιο.

Υπάρχει ένας δυσανάλογος αριθμός ανεπιθύμητων παρενεργειών που αναφέρθηκαν μετά το εμβόλιο Pfizer. Το πρόγραμμα «V-Safe Active Surveillance for Covid-19 Vaccines» του CDC παρατήρησε ότι 112.807 συμμετέχοντες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer στις 18 Δεκεμβρίου 2020. 3.150 από αυτούς (2,8%) εμφάνισαν «Συμβάντα Επιπτώσεων στην Υγεία», όπου το άτομο ήταν «ανίκανο να ασκήσει κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, να εργαστεί, σε ανάγκη φροντίδας από γιατρό ή επαγγελματία υγείας» [58]. Ακούγεται λίγο σοβαρότερο από έναν μώλωπα και έναν πονεμένο ώμο.

Ακόμα χειρότερα, υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν μετά τη λήψη του εμβολίου, όπως αυτή η υγιής γυναίκα 41 ετών στην Πορτογαλία [59], ή δύο κάτοικοι φροντίδας στη Νορβηγία [60]. Είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτά τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς. Εμείς είμαστε τα ινδικά χοιρίδια, εμείς είμαστε η δοκιμή για αυτήν τη νέα τεχνολογία mRNA.

Μαζική υστερία και η κατάρρευση της αριστεράς

Όπως τα τεχνάσματα του [θαυματοποιού] Derren Brown σε μαζική κλίμακα, η SAGE έχει χρησιμοποιήσει φόβο, χειραγώγηση και επαναλαμβανόμενη χρήση ραφιναρισμένης γλώσσας και ενδείξεων για να πείσει τους ανθρώπους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή τους αυτή τη στιγμή είναι από τον SARS-COV-2. Όλα τα αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο, ότι η πανδημία έχει τελειώσει, και ότι ο ίδιος ο εγκλεισμός κάνει όλη τη ζημιά. Αλλά όταν έχετε έναν πληθυσμό που έχει ενταχθεί πλήρως στην κυβερνητική αφήγηση, είναι δύσκολο (αν και όχι αδύνατο) να χρησιμοποιήσετε την ορθολογική συζήτηση ως μέσο για να πείσετε τους ανθρώπους για το αντίθετο.

Είτε σκόπιμα είτε όχι, αυτός ο φόβος του ιού έχει πάρει σάρκα και οστά και τώρα εκδηλώνεται ως μαζική υστερία σε ολόκληρο τον γενικό πληθυσμό. Στα καταστήματα, οι μασκοφόροι απομακρύνονται εμφανώς από εκείνους που δεν φορούν μάσκες. Οι γονείς φωνάζουν στα παιδιά τους, επειδή τολμούν να συναναστρέφονται κοινωνικά με άλλα παιδιά, και οι ενήλικες γίνονται υστερικοί και μόνο στη θέα ομάδων άνω των δύο ατόμων. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κατά τ’ άλλα «φυσιολογικά» άτομα να φαντασιώνονται ανοιχτά ότι μαζεύουν τους «αντι-εμβολιαστές» και τους «αντι-μασκαριστές» σε στρατόπεδα. Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει το αφήγημα της SAGE/κυβέρνησης χαρακτηρίζεται συνωμοσιολόγος, δολοφόνος γιαγιάδων και θεωρείται υπεύθυνος για τη γενοκτονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Σκανδαλωδώς, η υστερία αυτή έχει εκδηλωθεί εντονότερα ανάμεσα στη φιλελεύθερη αριστερά και στη σοσιαλιστική αριστερά. Η επιθυμία να φαίνεται κανείς ότι συμφωνεί με την επίσημη αφήγηση και ότι ενδιαφέρεται τόσο πολύ για όλους έχει αντικαταστήσει οποιαδήποτε λογική σκέψη και ανάλυση. Αυτή η συλλογική άσκηση σηματοδότησης αρετής οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της οργανωμένης σοσιαλιστικής αριστεράς (σοσιαλδημοκρατικής και μαρξιστικής) και της ηγεσίας των συνδικάτων. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση (ΝΕΕ, η ένωση εκπαιδευτικών) ξεκίνησε μια εκστρατεία για να «διατηρήσει τα σχολεία ασφαλή» – με άλλα λόγια, να τα κλείσει! Αυτό προκλήθηκε από τον παράλογο φόβο τους, που επιδεινώθηκε από τη SAGE, ότι τα ασυμπτωματικά (δηλαδή υγιή!) παιδιά ήταν οι κύριοι παράγοντες για την εξάπλωση συμπτωματικών περιπτώσεων σε ενήλικες (δηλαδή τους εκπαιδευτικούς). Ο Patrick Roach, γενικός γραμματέας του NASUWT (άλλη ένωση εκπαιδευτικών) περιέγραψε τον SARS-COV-2 με δήλωσή του στον τύπο ως «εξαιρετικά θανατηφόρο» ιό [61]. Ένα μέλος του NEU τουΐταρε ότι η επιστροφή στο σχολείο με παιδεία είναι πιο θανατηφόρα από την προηγούμενη στρατιωτική τους θητεία στο Αφγανιστάν [62].

Τα σχολεία είναι πλέον έτοιμα να κλείσουν, τουλάχιστον ως τις αρχές Μαρτίου, και αυτό πιθανότατα θα παραταθεί. Η κρατική εκπαίδευση αποτελείται πλέον σε μεγάλο βαθμό από φύλλα εργασίας που αποστέλλονται μέσω e-mail ή ταχυδρομείου, με ένα περιστασιακό προσωπικό e-mail ή τηλεφώνημα στο παιδί. Ούτε η πλειονότητα των σχολείων ούτε των παιδιών έχει τα μέσα για τη διεξαγωγή δια ζώσης μαθημάτων μέσω απομακρυσμένων μέσων, όπως το Zoom. Αυτό είναι τελείως επιζήμιο για την εκπαίδευση των παιδιών, την κοινωνικοποίηση και τη γενική ευημερία, χτυπώντας τις πιο ευάλωτες και φτωχότερες οικογένειες πολύ άγρια. Σε απάντηση σ’ αυτήν την παραφροσύνη των Συνδικάτων, ορισμένοι γονείς έχουν αποσύρει μόνιμα τα παιδιά τους από το σχολείο, είτε για εκπαίδευση στο σπίτι είτε λαμβάνουν ιδιωτική διδασκαλία. Πράγματι, όπως ανέφερε το Business Insider κατά τον πρώτο εθνικό εγκλεισμό, τα ιδιωτικά δίδακτρα ακμάζουν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η τάση θα αντιστραφεί [63]. Όταν τα κρατικά σχολεία αρχίσουν τελικά να ανοίγουν, θα υπάρξει μόνιμη μείωση στα παιδιά που φοιτούν. Αυτό μπορεί μόνο να οδηγήσει την κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του κρατικού σχολείου (δεδομένου ότι υπολογίζεται εν μέρει ανά μαθητή), σε απώλειες θέσεων εργασίας δασκάλων και σε εντατικοποίηση της ιδιωτικοποίησης ή κρυπτο-ιδιωτικοποίησης υπό μορφή ακαδημιών {σχολεία της δευτεροβάθμιας παιδείας που λειτουργούν από χορηγούς μέσω κρατικής χρηματοδότησης}. Εν ολίγοις, ένα τεράστιο αυτό-γκολ των εκπαιδευτικών {συνδικάτων}.

Μια παρόμοια διαδικασία συμβαίνει στο ΕΣΥ, με συνεχείς προειδοποιήσεις ότι η υπηρεσία υγείας είναι πάνω απ’ τα όριά της. Όπως ακριβώς συνέβη στον πρώτο εγκλεισμό, τα άτομα με σοβαρές καταστάσεις υγείας που δεν σχετίζονται με τον «κορωνοϊό» είτε θα αποθαρρυνθούν από το να πάνε στο νοσοκομείο, θα αναβάλουν ή θα ακυρώσουν τις εγχειρήσεις τους είτε απλά θα πεθάνουν στο σπίτι τους. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος, με τον οποίον το ΕΣΥ στην τρέχουσα μορφή του μπορεί να αντιμετωπίσει τον τεράστιο συσσωρευμένο φόρτο των εγχειρήσεων, που ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 160.000 [64]. Ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα για τη διάσωση του ΕΣΥ θα συνεπαγόταν την επανεθνικοποίηση όλων των εξωχρηματιστηριακών λειτουργιών, την κατασκευή νέων νοσοκομείων και κέντρων υγειονομικής περίθαλψης και ένα πρόγραμμα μαζικής εκπαίδευσης και πρόσληψης για το πλήρες προσωπικό του ΕΣΥ. Ωστόσο, αυτό είναι που δεν θέλουν τα επιχειρηματικά αφεντικά της SAGE και οι Tories. Θα χρησιμοποιήσουν την «πανδημία» ως πρόσχημα για να ξεπουλήσουν και να υπονομεύσουν το ΕΣΥ, αναγκάζοντας τους ανθρώπους είτε να μαζέψουν όπως-όπως τα χρήματα για να πάνε ιδιωτικά είτε ίσως να ξεκινήσουν μια «ώριμη εθνική συνομιλία» για το μέλλον της χρηματοδότησης του ΕΣΥ – ασφάλισης υγείας. Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η ψεύτικη «πανδημία», τόσο πιο πιθανό είναι το ΕΣΥ, όπως το γνωρίζουμε, να τελειώσει.

Χτίστε το κίνημα

Ως έχει, είμαστε μια χούφτα σοσιαλιστών, σχεδόν μόνοι μας στην Αριστερά που απορρίπτουμε την πολιτική εγκλεισμού και τη διολίσθηση στον φασισμό. Θα ήταν ανόητο και άσκοπο για εμάς να κατασκευάσουμε μεγαλειώδη προγράμματα και διακηρύξεις για το τι πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει ο κόσμος, δεδομένης της ακραίας μειοψηφίας, στην οποία ανήκουμε. Επομένως, η κύρια προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να καταστήσουμε δημοφιλή και να διαδώσουμε την ανάλυσή μας μεταξύ σοσιαλιστών και στο ευρύτερο κοινό, και να πείσουμε τον κόσμο ότι ο εγκλεισμός είναι λάθος και ότι η αντίθεση σε αυτήν την κοινωνιοπαθή πολιτική είναι η σωστή πορεία δράσης. Αυτό το «νέο φυσιολογικό» θα είναι μαζί μας στο προβλέψιμο μέλλον, και έτσι μια εργατική τάξη, ένα σοσιαλιστικό κίνημα κατά του εγκλεισμού πρέπει να βασιστεί σε σταθερά θεμέλια. Ελπίζουμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός τέτοιου κινήματος, θεωρητικά και πρακτικά.

 

Πηγές

 1. https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30641-1/fulltext
 2. https://www.dailymail.co.uk/news/article-7980883/Video-shows-officials-protective-suits-dragging-suspected-coronavirus-carriers-homes.html
 3. https://www.businessinsider.com/coronavirus-sanitation-disinfection-around-the-world-in-photos-2020-3?r=US&IR=T#in-cities-and-towns-across-china-including-shanghai-beijing-and-wuhan-sanitation-workers-have-been-sent-to-spray-down-all-public-areas-trucks-filled-with-low-concentration-bleach-and-water-solutions-drive-through-the-streets-2
 4. https://www.statnews.com/2020/01/29/who-reconvene-expert-committee-coronavirus/
 5. https://www.dw.com/en/what-influence-does-china-have-over-the-who/a-53161220
 6. https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/sph/ide/gida-fellowships/Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.pdf
 7. https://www.gov.uk/government/speeches/pm-statement-on-coronavirus-16-march-2020
 8. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data /file/882722/25-options-for-increasing-adherence-to-social-distancing-measures-22032020.pdf
 9. https://www.gov.uk/government/speeches/pm-address-to-the-nation-on-coronavirus-23-march-2020
 10. https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/27/gaps-sage-scientific-body-scientists-medical
 11. https://www.thesun.co.uk/news/11304061/uk-coronavirus-lockdown-month-lasted-start- end/
 12. https://www.thesun.co.uk/news/13260175/covid-stats-revealed-deaths-icu-hospital-beds/
 13. https://www.hsj.co.uk/finance-and-efficiency/leaks-reveal-two-thirds-of-private-hospital-capacity-went-unused-by-nhs/7029000.article
 14. https://metro.co.uk/2020/10/09/are-the-nightingale-hospitals-being-used-how-many-built-13395246/
 15. https://www.theguardian.com/politics/2020/mar/29/uk-strategy-to-address-pandemic-threat-not-properly-implemented
 16. https://www.healtheuropa.eu/covid-19-care-home-deaths-in-uk-hugely-underestimated/103989/
 17. https://thefatemperor.com/wp-content/uploads/2020/11/1.-LANCET-LOCKDOWN-NO-MORTALITY-BENEFIT-A-country-level-analysis-measuring-the-impact-of-government-actions.pdf
 18. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2020.604339/full?fbclid=IwAR0d03Pe87 ZLsfXmSgvM-jz4ZSoTbfo3MzX6CgXcfRw1R5UZqY9mUJvEI4w
 19. https://www.worldometers.info/world-population/uk-population/
 20. https://www.worldometers.info/world-population/africa-population/
 21. https://digital.nhs.uk/data-and-information/publications/statistical/statistics-on-obesity-physical-activity-and-diet/england-2020
 22. https://qz.com/africa/1194268/obesity-is-rising-rapidly-in-africa-say-scientists/
 23. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_busiest_airports_in_New_Zealand
 24. https://www.statista.com/statistics/303654/number-of-arriving-and-departing-passengers-in-united-kingdom-airports/
 25. https://www.beehive.govt.nz/release/international-education-contributes-51-billion-new-zealand-economy
 26. https://www.health.org.uk/publications/reports/public-perceptions-of-health-and-social-care-in-light-of-covid-19-july-2020
 27. [27]https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/death s/articles/deathsinprivatehomesenglandandwalesprovisional/deathsregisteredfrom28december 2019to11september2020
 28. etypes/bulletins/uklabourmarket/december2020
 29. https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-job-retention-scheme-statistics-december-2020/coronavirus-job-retention-scheme-statistics-december-2020
 30. etypes/bulletins/averageweeklyearningsingreatbritain/december2020
 31. https://www.nurseryworld.co.uk/news/article/coronavirus-young-children-s-mental-health-suffered-in-lockdown-study
 32. https://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-55352968
 33. https://www.bbc.co.uk/news/education-54827702
 34. https://www.pslhub.org/blogs/entry/1040-nhs-treatment-delays-linked-to-more-child-deaths-than-coronavirus/
 35. https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4095
 36. https://www.bristolpost.co.uk/news/uk-world-news/coronavirus-infections-hit-peak-before-4200614
 37. https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/smallpox-vaccines#
 38. https://www.nature.com/articles/s41590-020-00808-x
 39. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2550-z
 40. https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4257
 41. https://bnonews.com/index.php/2020/08/covid-19-reinfection-tracker/
 42. http://www.bandolier.org.uk/booth/Risk/trasnsportpop.html
 43. https://off-guardian.org/2020/12/28/who-secretly-changed-their-definition-of-herd-immunity/?fbclid=IwAR0n1zgZQfnH6IB4XxdG0JekkQiAOJC27UKktuQ5dbSJqJdZpFT7K 89RHso
 44. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data /file/948638/Weekly_Flu_and_COVID-19_report_w53.pdf
 45. https://unitelive.org/corruption-on-a-cosmic-scale/
 46. https://coronavirus.data.gov.uk/details/testing
 47. https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2020/06/04/2020.06.03.132357.full.pdf
 48. https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30453-7/fulltext
 49. https://www.youtube.com/watch?v=D1onx7LaNio
 50. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.13.20101253v3
 51. https://news.sky.com/story/covid-19-some-covid-restrictions-could-return-next-winter-chief-medical-officer-warns-12180133
 52. https://www.theguardian.com/world/2021/jan/05/police-chief-calls-for-power-of-entry-into-homes-of-suspected-lockdown-breakers
 53. https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2020/7/contents/enacted
 54. https://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2020/12/16/pfizer-and-modernas-vaccines-could-be-more-profitable-than-you-think/?sh=442d260a6334 [55] https://www.the-scientist.com/news-opinion/the-promise-of-mrna-vaccines-68202
 55. https://www.marketwatch.com/story/how-the-u-k-became-first-to-approve-the-pfizer-biontech-vaccine-and-are-there-dangers-authorizing-so-fast-11606912465
 56. https://blogs.bmj.com/bmj/2021/01/04/peter-doshi-pfizer-and-modernas-95-effective-vaccines-we-need-more-details-and-the-raw-data/
 57. https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2020-12/slides-12-19/05-COVID-CLARK.pdf
 58. https://www.theportugalnews.com/news/2021-01-05/woman-in-portugal-dies-after-receiving-pfizer-vaccine/57516
 59. https://www.wionews.com/world/norway-investigating-death-of-two-people-who-received-pfizers-coronavirus-vaccine-354716
 60. https://www.nasuwt.org.uk/article-listing/nasuwt-responds-to-announcement-of-latest-lockdown.html
 61. https://twitter.com/samDavi344379/status/1345650166032977920
 62. https://www.businessinsider.com/private-tuition-is-thriving-with-schools-closed-during-covid-19-2020-7?r=US&IR=T
 63. https://www.dailymail.co.uk/news/article-9038631/160-000-people-waiting-year-NHS-operations-amid-Covid-delays.html

 

[*] Σχετικά με τη συγγραφική ομάδα

Είμαστε μια ομάδα σοσιαλιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντιτίθενται στην πολιτική εγκλεισμου στη βάση του ότι δεν λειτουργεί, βασίζεται σε λανθασμενης επιστήμη και προκαλεί περιττές βλάβες και θανάτους στην κοινωνία. Ο αντίκτυπος του εγκλεισμου είναι πιο σοβαρός στην εργατική τάξη και στα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Ως έχει, είμαστε μια χούφτα σοσιαλιστών, σχεδόν μόνοι μας στην Αριστερά που απορρίπτουμε την πολιτική εγκλεισμου και την ολίσθηση προς τον φασισμό. Θα ήταν ανόητο και άσκοπο να κατασκευάσουμε μεγάλα προγράμματα και διακηρύξεις για το τι πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, δεδομένης της ακραίας μειονότητας που βρισκόμαστε. Επομένως, η κύρια προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να διαδώσουμε και να επεκτείνουμε την ανάλυσή μας μεταξύ των σοσιαλιστών και των ευρύτερο κοινό και να πείσουμε τους ανθρώπους ότι ο εγκλεισμος είναι λάθος και ότι η αντίθεση σε αυτήν την κοινωνιοπαθητική πολιτική είναι η σωστή πορεία δράσης.

Αυτό το «νέο φυσιολογικό» θα είναι μαζί μας για το προβλέψιμο μέλλον, και έτσι μια εργατική τάξη, το σοσιαλιστικό κίνημα κατά του εγκλεισμου πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε σταθερά θεμέλια. Ελπίζουμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός τέτοιου κινήματος, θεωρητικά και πρακτικά.

Οι σκεπτικιστές του αριστερού lockdown είναι …

Bruce Wallace, Δια βίου σοσιαλιστής που συμμετείχε στο Εργατικό Κόμμα Νέοι Σοσιαλιστές στη δεκαετία του 1970. Στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του Σκωτσέζικου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πρώην υποστηρικτής του Μαρξιστικού Κόσμου . Σήμερα είναι φύλακας παιδιών και ζει στο Angus της Σκωτίας με τη σύζυγό της Άννα.

David Fletcher, από το Buckinghamshire, μέλος του συνδικατου UNITE, πρώην υποστηρικτής του Μαρξιστικού Κόσμου , πρώην μέλος του Εργατικού Κόμματος (εποχή Corbyn), πατέρας τριών παδιων και διαχειριστης αυτού του ιστότοπου.

John Ball, που προηγουμένως συμμετείχε σε αναρχικά και αντιφασιστικά κινήματα στο παρελθόν, υποστήριξε το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπι, πιθανώς ένα είδος ελευθεριακού σοσιαλιστή. Δύο παιδιά.

Paul Nash, από το Northamptonshire, αφοσιωμενος σοσιαλιστής και μέλος του συνδικατου UNITE, πρώην μελος του Σοσιαλιστικου Κόμματος και του Εργατικού Κόμματος (εποχή Corbyn), αλλά επί του παρόντος αδεσμευτος. Πρώην υποστηρικτής του Μαρξιστικού Κόσμου . Πρόσφατα άφησε την εργασια του σ ένα τοπικό συμβούλιο λόγω του απόλυτου χάους που προκαλείται από περικοπές χρηματοδότησης εδω και 10 χρονια από το κομμα των Τορις. Τώρα εργάζομαι για μια ιδιωτική εταιρεία πληροφορικής.

Ray Rising, από το East End του Λονδίνου, 73 ετών δια βίου μαρξιστής (Λενινιστής-Τροτσκιστής). Συνταξιούχος πρώην οικοδόμος και φωτο-δημοσιογράφος που είναι πεπεισμένος επαναστάτης. Μπορεί να μην συμφωνω με όλες τις επόμενες δημοσιεύσεις σε αυτόν τον ιστότοπο, αλλά πιστεύω ότι η διακηρυξη είναι θεσεις αρχής και ορθής.

Teagan Hill, από το Eastleigh, μέλος του συνδικατου UNITE, πρώην μέλος του Εργατικού Κόμματος (εποχή Corbyn) και τώρα μέλος του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας.

Victor Conti, από το Δυτικό Γιορκσάιρ, μέλος του συνδικατου UCU, πρώην υποστηρικτής του Μαρξιστικού Κόσμου , εξακολουθεί να είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος, αλλά σε πλήρη αντίθεση με την ηγεσία του Starmer.

 
Advertisement

2 responses to “Μια αριστερή κριτική στον εγκλεισμό και την κορωνοϋστερία

 1. Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί τους αν είχαν ουσιαστικά επιχειρήματα ενάντια στην επαναστατική τεχνολογία m-rna ή είχε πραγματικη βαση η έμμεση αντιεμβολιαστικη ρητορική τους. Εννοείται πως συμφωνώ στο πολιτικο στο πλαίσιο που βάζουν για το lockdown.

  Ευχαριστούμε τους μεταφραστές που βγάζουν τα μάτια τους για όσους απο εμας δεν έχουν ευχέρεια σε κάποια βασική διεθνή γλώσσα. Δεν είναι Google translate, καλό είναι να λέμε και ένα ευχαριστώ

  Μου αρέσει!

 2. Θετικα: θαρραλεα διακηρυξη αυτης της ομαδας των σοσιαλιστων (οπως αυτοαποκαλουνται)° ισχυρα επιχειρηματα για την καταργηση των εγκλεισμων, και δη μεσω της συγκρισης της Αγγλιας με την Νεα Ζηλανδια° καταδικη των εργατοπατερων-ψευτοηγετων («εργατικη αριστοκρατια») των ομοσπονδιων στις ιμπεριαλιστικες χωρες

  Αρνητικα: θα βοηθουσε πολυ αν δημοσιευονταν και τα ονοματα των μελων της ομαδας (ανυπογραφες καταγγελιες εντεινουν τον φοβο του κοσμου, νομιζω)° ενω η συγκριση τους της Αγγλιας με την Νεα Ζηλανδια ειναι πολυ αποκαλυπτικη, αγνοουν την επιτυχια του εγκλεισμου στην Κινα, και αντ’ αυτου κανουν λογο για «την υπερβολική αντίδραση της Κίνας στον ιό» αγνοωντας οτι στην Κινα ο εγκλεισμος ηταν υγειονομικη ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ (εντοπισμο, απομονωση και θεραπεια των ασθενων), και οχι εγκλεισμος οπως τον εφαρμοζουν οι δικοι «μας» – απομονωση ΟΛΩΝ των πολιτων (υγιων και μη).

  Ομως, η κυρια ενσταση μου ειναι ο ισχυρισμος τους οτι «ειναι ανόητο και άσκοπο για εμάς να κατασκευάσουμε μεγαλειώδη προγράμματα και διακηρύξεις για το τι πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει ο κοσμος, δεδομένης της ακραίας μειοψηφιας στην οποία βρισκόμαστε». Με αλλα λογια κλασικη ψευτοσοσιαλιστικη ρεφορμιστικη σταση, που απαξιωνει το επαναστατικο καλεσμα («μεγαλειωδη» το λενε…) για καταδικη και ανατροπη της αστικης ταξης «τους» (και οχι μονο των Τορις οπως επαναλαμβανουν – ξεχασανε, δηθεν, τους αρχιπροδοτες Εργατικους…), του συστηματος της, της χρεωκοπιας της, για το πως θα αντιμετωπιζε μια τετοια κριση μια εργατικη εξουσια…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s