«Έφυγε» ο Daniel Bensaid

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος φιλόσοφος Daniel Bensaid, ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος του Μάη του ’68, μαρξιστής φιλόσοφος και θεωρητικός του τροτσκιστικού κινήματος. Βαριά άρρωστος τους τελευταίους μήνες, ο Daniel Bensaid άφησε πλούσιο διδακτικό και φιλοσοφικό έργο, καθώς δίδασκε φιλοσοφία στο University of Paris VIII, ενώ παράλληλα είχε δημοσιεύσει έρευνες για τους Walter Benjamin και Karl Marx και πιο πρόσφατα μία για τον γαλλικό μεταμοντερνισμό.

Εξέχουσα φυσιογνωμία της αριστεράς, ο Daniel Bensaid ίδρυσε μαζί με τον Alain Krivine το 1966 στη Γαλλία την Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία (JCR) και στη συνέχεια, το 1969, τον Κομμουνιστικό Επαναστατικό Σύνδεσμο (LCR). Ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες της Τετάρτης Διεθνούς και του κινήματος του Μάη του ΄68, ενώ πέρυσι είχε συμμετάσχει ενεργά στην ίδρυση του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΡΑ), που προέκυψε από τη διάλυση του LCR.

Παράλληλα, στο πλούσιο συγγραφικό του έργο ανήκουν διάφορα φιλοσοφικά και πολιτικά συγγράμματα, μεταξύ των οποίων το βιβλίο «Για ένα σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», το οποίο έγραψε μαζί με τον επικεφαλής του ΝΡΑ, Olivier Bezanseno. Επίσης, οργάνωσε τις επιθεωρήσεις «Critique Communiste» και «ContreΤemps» και «έδινε ασυμβίβαστα τη μάχη των ιδεών, εμπνεόμενος από την υπεράσπιση ενός ανοικτού, μη δογματικού μαρξισμού», όπως αναφέρει το ΝΡΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του φιλοσόφου.

Ο Daniel Bensaid κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για όλη του τη ζωή και έγραψε τα περισσότερα βιβλία και άρθρα του μετά το 1995, γυρίζοντας παράλληλα τον κόσμο για να προβάλλει τις ιδέες του σε πολιτικά και κοινωνικά φόρουμ. Σύμφωνα με θεωρητικούς και φιλοσόφους, ήταν ένας «αυθεντικός οργανικός διανοούμενος», ο οποίος ουδέποτε διαχώρισε τη θεωρία από την πράξη.

«Ο Daniel Bensaid ανήκε σε μια στρατευμένη γενιά που αναδείχθηκε το 1968. Δεν εγκατέλειψε τη σημαία της εξέγερσης και της αντίστασης, ενσάρκωνε τη συνέχεια της επαναστατικής μάχης», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του θανάτου ο Alain Krivine. «Είναι μεγάλη απώλεια, πρόκειται για ένα σύγχρονο επαναστάτη», καταλήγει, δίνοντας το τελευταίο αντίο σε ένα φιλόσοφο που πολλοί είχαν χαρακτηρίσει «άκαμπτο» επειδή «αρνιόταν να εγκαταλείψει την ουτοπία».

Η ανακοίνωση του NPA

«Σοβαρά άρρωστος εδώ και μήνες, ο σύντροφος μας Ντανιέλ Μπενσαϊντ απεβίωσε σήμερα το πρωί. Στρατευμένος επαναστάτης από την εφηβεία του, υπήρξε ένα από τους ιδρυτές της JCR (Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας) το 1966, στη συνέχεια πρωταγωνιστής στο Κίνημα της 22 Μάρτη και το Μάη του ’68, προτού συμμετάσχει στη ίδρυση της Κομμουνιστικής Λίγκας τον Απρίλιο του 1969.

Ο Ντανιέλ Μπενσαϊντ υπήρξε για μεγάλο διάστημα μέλος της ηγεσίας της LCR. Στρατευμένος σε όλες τις διεθνιστικές μάχες, υπήρξε επίσης ένας από τους βασικούς καθοδηγητές της Τέταρτης Διεθνούς. Συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του NPA  (Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος). Φιλόσοφος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Παρίσι 8, δημοσίευσε πολυάριθμα έργα φιλοσοφίας και πολτιτικού διαλόγου, πρωταγωνίστησε στα περιοδικά Critique Communiste (Κομμουνιστική Κριτική) και ContreTemps (Αντιχρονικότητα, Αναποδιά) ,συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Ιδρύματος Λουίζ Μισέλ, διεξήγαγε χωρίς συμβιβασμούς την πάλη των ιδεών, εμπνεόμενος από την υπεράσπιση ενός μαρξισμού ανοιχτού, μη δογματικού. Η κηδεία θα γίνει σε κλειστό κύκλο».

Ορισμένα από τα άρθρα του Ν. Μπενσταίντ που έχουν δημοσιευτέι στα ελληνικά

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s