Όλ@ στις φετινές καρναβαλικές διαδηλώσεις!

Με κέφι και μπρίο ανοίγει φέτος το Τριώδιο. Και με την αριστερά να προετοιμάζει μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στη χώρα μας.

Στη Θεσσαλονίκη, «αριστερές οργανώσεις – συλλογικότητες» έχουν ήδη καλέσει σε αποκριάτικη διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσκεψη Μπλίνκεν: ανεπιθύμητος ο εκπρόσωπος των φονιάδων!», με πρώτο αίτημα το «ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία, ΕΞΩ από την Ουκρανία».

Κάνει και ρίμα.

Στην Αθήνα, όπου υπάρχει και μια ρωσική πρεσβεία, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα τα καλέσματα, καθώς υπάρχει διχογνωμία στο αντιπολεμικό κίνημα για το αν πρέπει να κάνουν πορεία με σημείο αφετηρίας τη ρωσική πρεσβεία κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν – με μερίδα αριστερών να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ του δέοντος καρναβαλικό.

Σημαντική θέση στις εορταστικές εκδηλώσεις έχει μια πρόσφατη πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν στελέχη του ΝΑΡ, με τη διακίνηση μιας διεθνούς κοινής δήλωσης (χωρίς καμιά διάθεση λογοπαιγνίου). Η δήλωση αυτή υπογράφεται κατά κύριο λόγο από συνδικαλιστές και αγωνιστές από χώρες που βρίσκονται στην πρωτοπορία του αντιπολεμικού αγώνα, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, το Ισπανικό Κράτος, η Γαλλία και η Ελβετία.

Και βεβαίως από στελέχη της εγχώριας αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Το πλάτος του μετώπου που έχει οικοδομηθεί ενάντια στον πόλεμο είναι εντυπωσιακό. Αφήνοντας πίσω αριστερούς οππορτουνισμούς / σεχταρισμούς που ενδεχομένως τούς κατέτρεχαν στο παρελθόν, οι αντικαπιταλιστές μας βαδίζουν χώρια αλλά χτυπούν μαζί ακόμα και με κυβερνητικά στελέχη σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, του γερμανικού SPD προεξάρχοντος.

Και με το διάβολο, και τη γιαγιά του ακόμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που άρχισε ο Πούτιν, σύντροφοι!

«Με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν ξεκίνησε μια εγκληματική περιπέτεια χωρίς ορατό τέλος για τον ρωσικό και τον ουκρανικό λαό», μας πληροφορεί η δήλωση, και συνεχίζει: «Ο Πούτιν δεν υπερασπίζεται τον ρωσικό λαό. Απαιτούμε την απόσυρση των στρατευμάτων του Πούτιν. Καταδικάζουμε την πολεμική όξυνση του ΝΑΤΟ και απαιτούμε την απόσυρση των στρατευμάτων όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.»

Για να μείνει μόνη της η Ουκρανία και να μπορέσει να συνεχίσει να εξασκεί την εθνική της ανεξαρτησία, όπως πράττει με συνέπεια από το 2014 και έπειτα. Στη δυτική Ουκρανία με την εξάλειψη οτιδήποτε θυμίζει αριστερά. Στο Ντονμπάς με τη σφαγή του ρωσικού πληθυσμού, όπως γινόταν για οχτώ χρόνια μέχρι την επάρατη εισβολή του Πούτιν. Στη Μπούτσα με τη σφαγή των συνεργατών των κατακτητών. Κλπ.

(Συζητάμε τις επιπτώσεις –στην πραγματική ζωή και στον πραγματικό συσχετισμό– που θα έχει η επίτευξη των αιτημάτων της δήλωσης. Αλλά ο πρωτοκοσμικός συνδικαλιστής, από το SPD μέχρι τους εγχώριους αντικαπιταλιστές, δεν ασχολείται με τέτοια. Ξέρει μόνο να αραδιάζει αιτήματα. Με τον ίδιο τρόπο που φώναζε «όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο» το 2000, φωνάζει σήμερα «όχι στη ρώσικη εισβολή, έξω όλοι». Και σε ποιον απευθύνει το αίτημα αυτό; Ας μη ρωτάμε καλύτερα.)

Η ανακοίνωση απαξιοί να ασχοληθεί με τη ρώσικη προπαγάνδα που θέλει η ουκρανική κυβέρνηση να έχει κάποια σχέση με ναζισμό, φασισμό και άλλα τέτοια. Γι’ αυτό και δε λέει κουβέντα για το θέμα. Αυτό, για να μαθαίνετε, λέγεται ταξική ανεξαρτησία ή «με τους λαούς, ενάντια στους πολέμους του κεφαλαίου».

Στο επίπεδο των συμβολισμών, η συνεύρεση των εγχώριων αντικαπιταλιστών μας με τη σοσιαλδημοκρατία πλούσιων βορειοευρωπαϊκών χωρών σε συνθήκες παγκόσμιου πολέμου, και μάλιστα με αντίπαλο το γνωστό ανατολίτη δεσπότη, όπως και το 1914 ένα πράμα, εκτοξεύει την καρναβαλικότητα της κατάστασης – και παίζει στα ίσα τούς συμβολισμούς που επιλέγουν τα αφεντικά των προαναφερθέντων, με το να στέλνουν 88 –και όχι 87 ή 89– Leopard στην Ουκρανία. 

Αν όλα πάνε καλά, οι εορτασμοί θα κορυφωθούν με μια μεγαλειώδη διαδήλωση από τη ρωσική στην αμερικάνικη πρεσβεία. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το αν σχεδιάζεται η καύση κάποιου ομοιώματος του Πούτιν ή του Στάλιν ως καρνάβαλου, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι.

Αν έχει χιούμορ, η εργατική τάξη και ο λαός θα συμμετάσχει πλατιά στις διαδηλώσεις αυτές. Με όλο τον ενδεδειγμένο καρναβαλικό εξοπλισμό – ξυλοπόδαρα, κομφετί, σερπαντίνες, αφρούς. Αλλά όχι αβγά.

Σε καμία περίπτωση αβγά!

ΠΚ

2 responses to “Όλ@ στις φετινές καρναβαλικές διαδηλώσεις!

 1. «Στην Αθήνα, όπου υπάρχει και μια ρωσική πρεσβεία, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα τα καλέσματα, καθώς υπάρχει διχογνωμία στο αντιπολεμικό κίνημα για το αν πρέπει να κάνουν πορεία με σημείο αφετηρίας τη ρωσική πρεσβεία κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν…»
  Αυτό να δούμε και τι στον κόσμο!
  Για τα… καρναβάλια όντως!

  Προσωπικά στηρίζω το «άλλο» συλλαλητήριο!
  https://seizetheskywhiteblack.wordpress.com/2023/02/15/21-2-2023-nato-out-of-greece-antony-blinken-unwelcome-unwanted/

  Μου αρέσει!

 2. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος θα μπορούσε να πάει στην …Ρώσικη πρεσβεία για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη Μπλίνκεν. Από την στιγμή που θεωρούν υπεύθυνη την Ρωσία για ό,τι γίνεται, τον Μπλίνκεν θα έπρεπε να τον υποδεχτούν με τιμές. Πιθανό να το ήθελαν, αλλά οι καθαρές εξηγήσεις θέλουν και κότσια….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s