Κορυφαίος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ καλεί σε «πολεμική οικονομία»

Πηγή: wsws, μετάφραση: Θ.Ν.

Κορυφαίος στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ κάλεσε το Σάββατο 28/1/23 τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μεταβούν σε «πολεμική οικονομία» προκειμένου να «αυξηθεί η παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία».

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Πορτογαλίας RTP News, ο Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένη για μια «ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα αναπτύξει άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και των δηλώσεων του Λευκού Οίκου ότι «συζητά» την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F16, τα οποία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά.

Οι δηλώσεις του Μπάουερ καθιστούν σαφές ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προετοιμάζεται ενεργά για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, οι οποίες είναι αμφότερες οπλισμένες με πυρηνικά όπλα.

Στην αρχή της συνέντευξης, ο Μπάουερ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία ως αρκετά ευρύτερη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ερώτηση του RTP News, «Δεν πιστεύετε ότι πρόκειται μόνο για την Ουκρανία», ο Μπάουερ απάντησε «όχι, πρόκειται για την επαναφορά στην παλιά Σοβιετική Ένωση».

Η δημοσιογράφος συνέχισε: «άρα ολόκληρη η ανατολική πτέρυγα κινδυνεύει κατά κάποιο τρόπο;». Ο Μπάουερ απάντησε: «Ναι».

Η δημοσιογράφος ρώτησε: «Είμαστε έτοιμοι για [sic] μια άμεση αναμέτρηση με τη Ρωσία;». Σε αυτό ο Μπάουερ απάντησε, «είμαστε».

Ο Μπάουερ σημείωσε τη μαζική επέκταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε αυτό που το ΝΑΤΟ αποκαλεί «ανατολική πλευρά του», λέγοντας:

«…αυτό που κάναμε μετά την έναρξη του πολέμου ήταν [η ανάπτυξη] των σχηματισμών μάχης κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, είχαμε τέσσερις στο βορρά, τις τρεις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, την ενισχυμένη εμπρόσθια παρουσία, τους σχηματισμούς μάχης, αποφασίσαμε τώρα… να δημιουργήσουμε τέσσερις ακόμη σχηματισμούς μάχης στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Και βασικά να ενισχύσουμε αυτούς τους σχηματισμούς μάχης, να τους κάνουμε λίγο μεγαλύτερους, να τους δώσουμε λίγο περισσότερη βοήθεια όσον αφορά την υποστήριξη πυρός και να τους δώσουμε καλύτερα αποθέματα πυρομαχικών και άλλα πράγματα».

Προκειμένου να προετοιμαστούμε για πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε ο Μπάουερ, «πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία», επικαλούμενος τα πολεμικά μέτρα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μπάουερ συνέχισε:

«Τα πρώτα τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα εργοστάσια της Ford, δεν κατασκευάζονταν πολιτικά αυτοκίνητα, αλλά μόνο στρατιωτική παραγωγή…. Και αυτό σημαίνει, κατά κάποιο τρόπο, ότι μιλάμε για μια πολεμική οικονομία».

Οι δηλώσεις του Μπάουερ για τη δημιουργία μιας «»πολεμικής οικονομίας»» είναι εξαιρετικά σημαντικές, αποκαλύπτοντας έναν κεντρικό στόχο της κλιμάκωσης του πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι απεργίες είναι εν γένει παράνομες, επιτρέποντας στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τον πόλεμο ως μέσο καταστολής της εγχώριας πολιτικής αντιπολίτευσης.

Η συνέντευξη του Bauer προβλήθηκε μόλις μία ημέρα μετά την κατάθεση στο Κογκρέσο της Victoria Nuland, υφυπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, στην οποία δήλωσε ότι η κυβέρνηση Biden ήταν «ικανοποιημένη» από την τρομοκρατική επίθεση στον αγωγό Nord Stream II τον Σεπτέμβριο, ένα τμήμα πολιτικής υποδομής που ανήκει από κοινού σε ρωσικές και γερμανικές εταιρείες. Απαντώντας σε ερώτηση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, η Νούλαντ δήλωσε:

«Γερουσιαστά Κρουζ, όπως και εσείς, είμαι, και νομίζω ότι η κυβέρνηση είναι, πολύ ικανοποιημένη που γνωρίζουμε ότι ο Nord Stream 2 είναι τώρα, όπως σας αρέσει να λέτε, ένα μάτσο μέταλλα στο βυθό της θάλασσας».

Οι δηλώσεις αυτές παραπέμπουν σε μια εκτεταμένη, επικίνδυνη κλιμάκωση της αμερικανικής ανάμειξης στον πόλεμο με τη Ρωσία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέτουν σε εφαρμογή σχέδια των οποίων η λογική παραπέμπει στην προώθηση χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία έχει ταυτόχρονα ενισχύσει τα σχέδια των ΗΠΑ για πόλεμο με την Κίνα. Σε ένα εσωτερικό υπόμνημα που εστάλη σε όλα τα μέλη της Air Mobility Command, ο στρατηγός Mike Minihan είπε στα μέλη της διοίκησής του να αρχίσουν την εκπαίδευση για έναν πόλεμο με την Κίνα, γράφοντας: «Το ένστικτό μου λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025».

Ζήτησε να δημιουργηθεί «μια οχυρωμένη, έτοιμη, ολοκληρωμένη και ευέλικτη Μικτή Ομάδα Δυνάμεων Ελιγμών έτοιμη να πολεμήσει και να νικήσει μέσα στην πρώτη νησιωτική αλυσίδα», αναφερόμενος στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία και άλλα νησιά στα ανοικτά των ακτών της Κίνας.

Υπονοώντας ότι μεγάλος αριθμός στελεχών της διοίκησής του θα πεθάνει σε έναν τέτοιο πόλεμο, ο Minihan τους έδωσε εντολή «να εξετάσουν τις προσωπικές τους υποθέσεις και το κατά πόσον θα πρέπει να προγραμματίσουν μια συνάντηση με την αρμόδια νομική υπηρεσία της βάσης τους για να διασφαλίσουν ότι είναι νομικά έτοιμοι και προετοιμασμένοι».

Καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία στην Ευρώπη και η σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα στον Ειρηνικό κλιμακώνονται ραγδαία, εμφανίζονται προειδοποιήσεις εντός του αμερικανικού στρατού σχετικά με τους τεράστιους κινδύνους που παρουσιάζει η κατάσταση.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα με τίτλο » Αποφεύγοντας έναν μακρύ πόλεμο – Η πολιτική των ΗΠΑ και η πορεία της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας», η εταιρεία RAND, ένα think-tank που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο, προειδοποίησε ότι:

«Η έκταση της έμμεσης εμπλοκής των συμμάχων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κόβει την ανάσα. Η υποστήριξη περιλαμβάνει όπλα και άλλη βοήθεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν στην Ουκρανία, τακτική πληροφοριακή υποστήριξη, επιτηρητική και αναγνωριστική βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως σε άμεση δημοσιονομική υποστήριξη προς το Κίεβο και επώδυνες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία».

Η έκθεση καθιστά σαφές ότι το να επιτευχθούν οι δηλωμένοι στόχοι της Ουκρανίας στον πόλεμο -η ανακατάληψη της Κριμαίας- συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση του κινδύνου πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ:

«Εάν η Ουκρανία όντως προωθηθεί πέραν της προ του Φεβρουαρίου 2022 γραμμής ελέγχου και καταφέρει να ανακαταλάβει περιοχές που η Ρωσία κατέχει από το 2014 (ιδίως την Κριμαία, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας), οι κίνδυνοι κλιμάκωσης -είτε χρήσης πυρηνικών είτε επίθεσης στο ΝΑΤΟ- θα αυξηθούν».

Ούτε οι αναφορές του Μπάουερ και της Νούλαντ, ούτε η προαναφερθείσα έκθεση της Rand εμφανίστηκαν στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων αμερικανικών εφημερίδων, ούτε προβλήθηκαν στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μιλούν ανοιχτά για απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και την Κίνα, το κοινό δεν ενημερώνεται για την εξαιρετικά επικίνδυνη και παράτολμη κλιμάκωση του πολέμου που λαμβάνει χώρα.

One response to “Κορυφαίος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ καλεί σε «πολεμική οικονομία»

  1. Μάλιστα ! Ειναι τυχαίο το οτι η Ατλαντοσιωνιστικη «Αριστερα» ,η δηθεν «αντικαπιταλιστικη» εξοργιζεται και βριζει οταν βλεπει και ακουει τετοιες πληροφορίες και απόψεις ? Οτι εχει στην ουσια παψει να ασχολειται με τά εγκληματα του ΝΑΤΟ και της Δύσης και αντ αυτού προβαλλει σε καθημερινη βαση ,ως δηθεν στρατηγικους στοχους καθε «πολιτικα ορθου» » κινηματος ανατροπης» ,ζητηματα «εμφυλης βιας», «δικαιωματα των ομοφυλοφιλων» ,» κλιματικη αλλαγη», «πανδημιες» κλπ,κλπ ? [ αυτα τους απασχολουν -δηθεν- καθαρη και διετεταγμενη επιχειρηση αντιπερισπασμου
    ,την ωρα που ο κοσμος φλεγεται και ειναι στο παρα ενα απο το πυρηνικο ολοκαυτωμα – για το οποιο βεβαια ,κατ αυτους,τα παπαγαλακια αυτα , «φταιει ο Πουτιν και η ρωσικη επιθετικοτητα» ] Οτι στην ουσια δικαιολογεί την αμερικανονατοικη επιθεση κατα της Ρωσιας/Κινας/Ιραν και λοιπων χωρών με το άθλιο «επιχειρημα» οτι αυτες οι χώρες αντιπαλοι του ΝΑΤΟ είναι «ιμπεριαλιστικες» ? Μηπως το ιδιο δεν ελεγε και η Νατοικη προπαγανδα επι δεκαετιες Ψυχρου Πολεμου ? Ας μην το κουραζουμε αλλο, οι κυριοι Μελανσον και CIA -και τα εγχώρια παπαγαλακια τους -εχουν παρει θεση ηδη απο την εποχη της διαλυσης της Γιουγκοσλαβιας,ειναι «Μαχητες του Τριτου Παγκοσμιου Πολεμου» στις ταξεις του Αμερικανοσιωνισμου. Η πληρης πολιτικη και ηθικη χρεωκοπια τους, η επικειμενη εξαφανιση τους στις «εκλογες» ( θα διασωθούν ως γλειφτες του Συριζα καποιοι ,που ηδη συνεννοουνται με το απολειφαδι της ΛΑΕ ) , θα ειναι το αθλιο τελος τους.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s