James Stavridis: Τα τανκς χρειάζονται και μαχητικά αεροσκάφη!

«Η Ουκρανία χρειαζόταν απεγνωσμένα τανκ – Τώρα χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη».

 Έτσι τιτλοφορείται «άρθρο γνώμης» που δημοσιεύτηκε στις 31/1/2023 στο Bloomberg και μεταφράστηκε την επομένη στα ελληνικά.

Ο συγγραφέας του άρθρου είναι ο James Stavridis αλλά ο κύριος λόγος που μεταφράστηκε αμέσως στα ελληνικά το άρθρο του Stavridis δεν είναι ότι οι παππούδες του ήταν Έλληνες της Ανατολίας, ούτε η «περήφανη» καριέρα του πατέρα του Paul που πολέμησε τον κομμουνισμό στην Κορέα και το Βιετνάμ ως συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού.

Κι αυτό γιατί ο James Stavridis έγραψε και γράφει τη δική του πορεία ως υψηλόβαθμο γρανάζι της αμερικανικής φονικής πολεμικής μηχανής και των χρηματιστικών μονοπωλίων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μαζί της. «Ηe made his way in the world» που λένε κι οι Αγγλοσάξονες.

Εντάξει, περίπου, γιατί το μήλο έπεσε κάτω απ’ τη μηλιά. Ο James Stavridis έκανε «λαμπρή» καριέρα στον αμερικανικό στρατό.

Στην δεκαετία του ’90 ο Stavridis υπηρέτησε ως διοικητής αντιτορπιλικού στην Αϊτή, την Βοσνία και το Ιράκ (γνωστά λιμάνια των ΗΠΑ άλλωστε). Μεταξύ 2002 και 2004 ήταν διοικητής της ναυτικής ομάδας κρούσης του 5ου στόλου των ΗΠΑ που υποστήριξε τις επεμβάσεις στο Ιράκ -«Επιχείρηση Iraqi Freedom» και στο Αφγανιστάν -«Επιχείρηση Enduring Freedom». Μέγας «freedom fighter» o Stavridis.

Παρεμπιπτόντως, ο 5ος στόλος είναι υπεύθυνος για τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα και τμήμα του Ινδικού Ωκεανού. Όλες οι Θάλασσες και οι Ωκεανοί του πλανήτη βρίσκονται υπό την ευθύνη κάποιου στόλου των ΗΠΑ, καμία δεν μένει παραπονεμένη.

Στη συνέχεια ο Stavridis ανέλαβε ανώτατα επιτελικά καθήκοντα, πρώτα ως διοικητής του U.S. Southern Command (Λατινική Αμερική) την περίοδο 2006-2009, και έπειτα ως διοικητής του U.S. European Command μεταξύ 2009 και 2013. Την περίοδο 2009-2013 ο Stavridis ήταν ταυτόχρονα και ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Παρεμπιπτόντως, οι Αμερικάνοι έχουν ένα «U.S. Command» για κάθε περιοχή του πλανήτη, καμία δεν μένει παραπονεμένη.

Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ναυάρχου το 2013 αλλά δεν αποσύρθηκε από τα εγκόσμια μετά τη σύνταξη. Κάθε άλλο.

Σήμερα ο Stavridis είναι αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος για θέματα διεθνών υποθέσεων και επενδύσεων της Carlyle Group, η οποία είναι μια τεράστια αμερικανική μονοπωλιακή εταιρία, ένα από τα μεγαλύτερα mega-fund του πλανήτη. Ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του γνωστού και μη εξαιρετέου Rockefeller Foundation.

Ο Stavridis είναι πολύ χαρακτηριστική περίπτωση προσωποποίησης του στρατιωτικο-χρηματιστικού συμπλέγματος των ΗΠΑ, του ηγεμόνα του «υπαρκτού ιμπεριαλισμού» που διαφεντεύει τον πλανήτη.

Ο Stavridis, λοιπόν, πιστεύει ότι η Ουκρανία, εκτός από τανκ, χρειάζεται και μαχητικά αεροσκάφη. Μάλιστα, σ’ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του «άρθρου γνώμης» του αναφέρει:

 «Ενώ η προσφορά των αρμάτων είναι ζωτικής σημασίας, η πολεμική αεροπορική ισχύς μπορεί τελικά να είναι καθοριστική. Έχοντας περάσει χρόνια ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ μελετώντας τα ευρωπαϊκά πολεμικά σχέδια και την ιστορία του πολέμου των τεθωρακισμένων στην ήπειρο, δεν μπορώ να φανταστώ τη λειτουργία αυτής της τεθωρακισμένης δύναμης χωρίς επαρκή αεροπορική κάλυψη».

Το μόνο καλό σ’ όλα αυτά είναι ότι ο Stavridis παραδέχεται εμμέσως στον τίτλο του άρθρου του ότι το «US Command» είναι λιγουλάκι «απεγνωσμένο» στην προκειμένη περίπτωση. Δεν πάει και πολύ καλά η «Επιχείρηση Ukrainian Freedom». Κάποιοι τους την χαλάνε.

Κι ένα τεράστιο «γεια στα χέρια τους!» πλανάται πάνω απ’ τον πλανήτη που σιχάθηκε να τρώει στην μάπα «Freedom», «Democracy» και «Our Shared Values».

Θ.Ν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s