Ισραηλινά drones κι αεροσκάφη χτυπούν σε Ιράν και Συρία

Πηγή: wsws, μετάφραση: Θ.Ν.

Ομάδες του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του προέβησαν σε πολλαπλές επιθετικές ενέργειες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εναντίον του Ιράν και των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία. Οι επιθέσεις ήταν οι πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ακροδεξιά κυβέρνηση που μόλις ανέλαβε στο Ισραήλ, με πρωθυπουργό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μια επίθεση με drones, πιθανότατα μεθοδευμένη από το εσωτερικό του Ιράν από ισραηλινούς πράκτορες, έπληξε μια εγκατάσταση όπλων στην κεντρική ιρανική πόλη Ισφαχάν το βράδυ του Σαββάτου. Ακολούθησαν το βράδυ της Κυριακής αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής φορτηγών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν καθώς διέσχιζε τα σύνορα Ιράκ-Συρίας με κατεύθυνση προς τη Συρία.

Ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την έκταση, τις ζημιές και τις απώλειες από αυτές τις επιθέσεις ήταν δύσκολο να αντληθούν, αλλά η Wall Street Journal επικαλέστηκε ανώνυμη στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ που επιβεβαίωσε την ευθύνη του Ισραήλ για την επίθεση με drones στο Ισφαχάν.

Υπήρχαν αντικρουόμενοι ισχυρισμοί από το Ιράν και από ισραηλινές πηγές σχετικά με τις ζημιές στο Ισφαχάν. Το ιρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι προκλήθηκαν μικρές ζημιές και δεν υπήρξαν θύματα, και ότι καταρρίφθηκαν αρκετά από αυτά που ονόμασε ως «Micro Aerial Vehicles (MAVs)».

Δεδομένου του μικρού μεγέθους των drones, που λέγεται ότι ήταν τετρακόπτερα, και της θέσης του Ισφαχάν στο κέντρο της χώρας, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα πλησιέστερα σύνορα, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση πιθανότατα εξαπολύθηκε από το εσωτερικό του Ιράν από ισραηλινούς πράκτορες. Ισραηλινοί πράκτορες έχουν άλλωστε πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις εντός του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βομβιστικών επιθέσεων και άλλων πράξεων δολιοφθοράς.

Η κύρια εγκατάσταση εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων του Ιράν στη Νατάνζ βρίσκεται στην επαρχία Ισφαχάν, αλλά πολύ μακριά από την πόλη, και δεν φαίνεται να ήταν στόχος των τελευταίων επιθέσεων. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη βάση της πολεμικής αεροπορίας, μια τοποθεσία του Ιρανικού Κέντρου Διαστημικών Ερευνών και πολλές μικρότερες εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τον στρατό, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας αποθήκης ή ενός εργοστασίου πυρομαχικών που φέρεται να επλήγη από την επίθεση με drones.

Οι επιθέσεις έγιναν στον απόηχο της επίσκεψης του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους και συνέπεσαν με την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αρχίζει τη Δευτέρα διήμερο γύρο επίσημων συναντήσεων.

Και ακολουθεί τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ισραήλ, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και σε όλη την ισραηλινή επικράτεια και στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.500 στρατιώτες. Μεταξύ των αναφερόμενων ενεργειών ήταν η δοκιμή συστημάτων που θα ήταν ζωτικής σημασίας στα αρχικά στάδια ενός μεγάλου πολέμου κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολικών χτυπημάτων για την εξουδετέρωση συστημάτων αεράμυνας και του εναέριου ανεφοδιασμού πολεμικών αεροσκαφών.

Η Jerusalem Post έγραψε, σε χαιρέκακο ύφος: «Οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μόλις αφιέρωσαν μια ολόκληρη εβδομάδα στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από επιθέσεις σε στόχους, όπως το Ιράν, οπότε η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης αμέσως μετά τις ασκήσεις αυτές θα μπορούσε να έχει ως σκοπό να στείλει ένα μήνυμα ως προς τη σοβαρότητά τους. Εκτίμησαν ότι η επίσκεψη του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στο Ισραήλ λίγο πριν από την επίθεση ήταν απόδειξη της ανάγκης για μια ειδική συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ που προετοίμαζαν την επίθεση».

Ο συντονισμός των στρατιωτικών χτυπημάτων με την Ουάσινγκτον υπερέβαινε έναν απλό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Φαίνεται πιθανό ότι ο στόχος εντός του Ιράν επιλέχθηκε ως απάντηση στη στρατιωτική βοήθεια που παρείχε το Ιράν στη Ρωσία στον πόλεμο με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση drones ιρανικής κατασκευής στον πόλεμο, αν και η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι τα όπλα στάλθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου στο πλαίσιο της μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν υποστηρίξει δημοσίως ότι το Ιράν συμμετέχει στον πόλεμο. Με το χτύπημα με drones στο Ισφαχάν, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φαίνεται να επεκτείνουν τις μάχες της Ουκρανίας μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Ένας κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έκανε αυτή τη σύνδεση ρητά στο Twitter. «Εκρηκτική νύχτα στο Ιράν», ειρωνεύτηκε ο Μιχαήλ Ποντολιάκ. «Σας είχαμε προειδοποιήσει».

Ήδη, στην πρώτη του στάση στη Μέση Ανατολή, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο στρατιωτικό δικτάτορα Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την τραμπούκικη θέση των ΗΠΑ ότι «όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες στο τραπέζι για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Στην αεροπορική επιδρομή στη Συρία, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ισραηλινές ή αμερικανικές στρατιωτικές πηγές -όπως συνηθίζεται σε τέτοιες πράξεις παράνομων πολεμικών επιχειρήσεων- μαχητικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν σε μια ομάδα 25 ιρανικών φορτηγών στο πέρασμα al-Qa’im στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

Το ελεγχόμενο από τη Σαουδική Αραβία δίκτυο Al-Arabiya ανέφερε ότι τα φορτηγά είχαν περάσει τα σύνορα και στη συνέχεια χτυπήθηκαν. Σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης, έξι φορτηγά-ψυγεία ήταν μεταξύ αυτών που δέχθηκαν επίθεση. Συριακές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν και μια συνάντηση Ιρανών.

Οι λεπτομέρειες και οι επιπτώσεις αυτού του επεκτεινόμενου πολέμου θα γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς. Αλλά πίσω από την ισραηλινή επιθετικότητα δεν κρύβονται μόνο τα στρατηγικά συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αλλά και η βαθύτερη εσωτερική κρίση στο εσωτερικό του σιωνιστικού κράτους.

Το αιματοκύλισμα της Πέμπτης στην Τζενίν, όπου ισραηλινά στρατεύματα έκαναν επιδρομή σκοτώνοντας 10 Παλαιστίνιους, προκάλεσε μια ενέργεια αντιποίνων το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε σε μια συναγωγή έξω από την Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας επτά Ισραηλινούς. Ακολούθησαν και άλλες πράξεις βίας γύρω από την Ιερουσαλήμ στις οποίες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου ανέλαβε τα καθήκοντά της με την πιο σαρωτική επιβεβαίωση των αντιδραστικών επεκτατικών στόχων στην ιστορία του Ισραήλ. Η διακήρυξη αρχών της διατρανώνει το «αποκλειστικό δικαίωμα» του εβραϊκού λαού στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και ο συνασπισμός σχηματίστηκε στη βάση μιας συμφωνίας για την επίσημη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, όταν ο Νετανιάχου το επιλέξει, και για τη νομιμοποίηση των δεκάδων αυθαίρετων εποικισμών εκεί, οι οποίοι είναι παράνομοι ακόμη και σύμφωνα με την ισχύουσα ισραηλινή νομοθεσία.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε ήδη τις μεγαλύτερες αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία, στις οποίες συμμετείχαν τόσο Εβραίοι όσο και Άραβες, ενάντια στην απειλή της να ευνουχίσει το Ανώτατο Δικαστήριο και να αναλάβει ουσιαστικά την απόλυτη εξουσία. Ακολούθησε η σφαγή της Τζενίν, η οποία προκάλεσε συνθήκες σχεδόν πολέμου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s