Χρονικό της εβδομάδας έντασης στην Παλαιστίνη: ισραηλινά εγκλήματα και παλαιστινιακή αντίσταση

Πηγή: ΤhePalestineChronicle, μετάφραση: Θ.Ν.

Η ένταση κλιμακώθηκε δραματικά αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν με φρικτό τρόπο Παλαιστίνιους πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα άοπλο παιδί και μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Οι παραβιάσεις του status quo συνεχίστηκαν στο τέμενος al-Aqsa και έχουν προκαλέσει φόβους για το τι μπορεί να ακολουθήσει στο προσεχές μέλλον και την πιθανότητα ενός νέου πολέμου στη λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές παραβιάσεις των λιβανέζικων συνόρων συνέχισαν επίσης να προκαλούν την ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού στην περιοχή, ενώ οι διαδηλώσεις κατά των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου εξαπλώθηκαν στη γειτονική Ιορδανία και τη Συρία. Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) αποφάσισε επίσης να αναστείλει τον συντονισμό ασφαλείας με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Σάββατο: Εβραίος έποικος σκοτώνει Παλαιστίνιο

Το Σάββατο, ο 42χρονος Tariq Odeh Youssef Ma’ali σκοτώθηκε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολήθηκε από ισραηλινό έποικο, στο Jabal Al-Raisan (κοντά στο χωριό Kafr Nima), που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ραμάλα. Ο Tariq κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να επιτεθεί σε εποίκους που είχαν εισβάλει στην περιοχή με ένα κατσαβίδι, ωστόσο δεν διερευνήθηκε ποτέ η πρόκληση των ένοπλων εποίκων με την πρόθεση αρπαγής περιουσίας. Αντ’ αυτού, η αφήγηση που κατασκευάστηκε από το Ισραήλ είναι ότι ένας Παλαιστίνιος που ασχολιόταν με τη δουλειά του στη γη του και παρενοχλήθηκε, ήταν «τρομοκράτης» επειδή προσπάθησε να επιτεθεί σε εισβολείς εποίκους με κατσαβίδι.

Οι κατοχικές δυνάμεις ανάγκασαν επίσης τον Hussein Qanbar να κατεδαφίσει το ίδιο του το σπίτι στη γειτονιά Ras al-Amoud στο Silwan, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Διεθνές Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημα αίτημα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να εκφράσει συμβουλευτική γνώμη σχετικά με τις νομικές συνέπειες της ισραηλινής κατοχής. Οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και εκτόξευσαν δακρυγόνα κατά των κατοίκων. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έριξαν αληθινές σφαίρες σε νεαρούς αφότου απέτυχαν να αφαιρέσουν τις παλαιστινιακές σημαίες και ξέσπασαν συγκρούσεις στο χωριό Nabi Saleh, βορειοδυτικά της Ραμάλα.

Περίπου 110.000 ισραηλινοί σιωνιστές διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Έποικοι, υπό την προστασία της αστυνομίας κατοχής, εισέβαλαν στη γειτονιά al-Samrin στην πόλη Silwan, που βρίσκεται νότια του τζαμιού al-Aqsa, και απείλησαν τους κατοίκους της γειτονιάς. Ο υπουργός ασφαλείας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir απαίτησε αργότερα την ίδια μέρα να καταστραφεί το χωριό Khan al-Ahmar και να εκτοπιστούν οι κάτοικοι. Οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Βηθλεέμ, την Qalqilya και την al-Khalil. Η παλαιστινιακή οργάνωση «Φωλιά των Λιονταριών» πραγματοποίησε πυροβολισμούς σε ισραηλινό σημείο ελέγχου κοντά στη Ναμπλούς.

Κυριακή: Έποικοι εισβάλλουν στο τζαμί Αλ Ακσά

Την Κυριακή, ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στον χώρο του τζαμιού Αλ Ακσά. Για δεύτερη φορά, οι δυνάμεις κατοχής κατεδάφισαν το σπίτι του Ismail Salah, από την πόλη Al-Khader, μαζί με δύο κατοικημένα δωμάτια, νότια της Βηθλεέμ. Η κατοχική διοίκηση των φυλακών μετέφερε 70 κρατούμενους από τη φυλακή Ramon στη φυλακή Gilboa.

Ο λιβανέζικος στρατός κινητοποίησε τις δυνάμεις του, μετά την προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής προς το νότιο συνοριακό φράχτη, για να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση της «μπλε γραμμής» στην περιοχή Wadi Hounin. Αυτό επέτεινε τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές προκλήσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν επανειλημμένα τα σύνορα και ήρθαν αντιμέτωπες με τον λιβανέζικο στρατό.

Μια επίθεση με πυροβολισμούς πραγματοποιήθηκε εναντίον σπιτιών εποίκων στον οικισμό «Kiryat Arba» στη Χεβρώνα. Έποικοι εισέβαλαν στα περίχωρα του χωριού Jureesh, νότια της Ναμπλούς, υπό την προστασία των δυνάμεων κατοχής, ενώ έποικοι προσπάθησαν επίσης να ξαναχτίσουν το φυλάκιο «Ur Haim» στη βόρεια Δυτική Όχθη, το οποίο εκκενώθηκε την περασμένη Παρασκευή λόγω εντολών της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας.

Ο στρατός κατοχής κατέσχεσε αργότερα έναν γεωργικό τρακτέρ στην περιοχή Ras al-Ahmar στη βόρεια κοιλάδα του Ιορδάνη και στη συνέχεια μαχητές της Αντίστασης άνοιξαν πυρ εναντίον του παράνομου οικισμού «Shaked», που χτίστηκε στα κλεμμένα εδάφη της δυτικής Τζενίν. Η «Φωλία των Λιονταριών» ανακοίνωσε ότι έκανε στοχευμένη επίθεση στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της πόλης Χαβάρα και στη συνέχεια αποχώρησε με ασφάλεια.

Δευτέρα: Εικονικές επιδρομές πάνω από τη Θάλασσα της Γάζας

Τη Δευτέρα, οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν περίπου 15 πολίτες το πρωί, κατά τη διάρκεια εισβολής σε διάφορες πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν κατεδαφίσεις παλαιστινιακών περιουσιών μεταξύ της πόλης al-Issawiya και της κοινότητας Al-Khan al-Ahmar στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Εξτρεμιστές Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο συγκρότημα του τζαμιού αλ Άκσα για να τελέσουν εβραϊκές τελετές και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία μέσα στους χώρους του τζαμιού σε μια ανοιχτά προκλητική κίνηση.

Ένας στρατιώτης του κατοχικού στρατού τραυματίστηκε στην περιοχή Nur Shams στην Tulkarm, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και έποικοι συνέχισαν να σκάβουν με μπουλντόζες στα εδάφη της Χάμρα, τα οποία είχαν καταληφθεί από τους εποίκους στο Silwan και ανήκουν στους Παλαιστίνιους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εικονικές επιδρομές πάνω από τη θάλασσα της Γάζας, προκαλώντας σύγχυση στους κατοίκους του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα. Μέλη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων αφαίρεσαν επίσης το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί από τον ισραηλινό στρατό, σε μια περιοχή που περνούσε τα σύνορα στο έδαφος του Λιβάνου. Η Υπηρεσία Προληπτικής Ασφάλειας της ΠΑ απήγαγε τον κ. Ali Muhammad Khreyoush από την πόλη Tamoun, στην Tubas.

Καταγράφηκαν συνολικά 8 επιθέσεις με πυροβολισμούς και 27 πράξεις αντίστασης μέσα σε ένα 24ωρο, που πραγματοποιήθηκαν από τις παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης και νεαρούς που πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Τρίτη: Συνάντηση Νετανιάχου με τον βασιλιά της Ιορδανίας στο Αμμάν

Την Τρίτη, ο Saleh Abdel-Latif Abu Al-Rub, 68 ετών, από το χωριό Jalboun, πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ περνούσε από το σημείο ελέγχου Al-Jalama, βόρεια της Jenin. Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν και πάλι στο τζαμί al-Aqsa και αργότερα μέσα στην ημέρα ο υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισέλθει και πάλι στον περίβολο.

Για 212η φορά, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατεδάφισαν το χωριό al-Araqeeb στην κατεχόμενη Naqab (Negev). Μια ισραηλινή μπουλντόζα, συνοδευόμενη από ένα άρμα Merkava πραγματοποίησε μια περιορισμένης έκτασης εισβολή, από την πύλη Al-Sarhi, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Deir Al-Balah, στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης κατηγορίες κατά της Χεζμπολάχ για την κατασκευή ψηλών παρατηρητηρίων στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, ενώ παράλληλα παραπονέθηκε για τους πολίτες του Λιβάνου που χρησιμοποιούν φακούς λέιζερ για να παρενοχλούν τους εποίκους. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αυτό αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, η οποία εφαρμόστηκε για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2006 και την οποία το Τελ Αβίβ παραβιάζει σχεδόν καθημερινά. Ο λιβανέζικος στρατός αναπτύχθηκε και πάλι στα σύνορα για να εμποδίσει ένα ισραηλινό άρμα Merkava να διασχίσει τη «γαλάζια γραμμή».

Το Ισραήλ πραγματοποίησε και πάλι εικονικές επιδρομές πάνω από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του λαού της Γάζας. Οι ένοπλες ομάδες αντίστασης στη Γάζα πραγματοποίησαν αργότερα δοκιμές ρουκετών προς τη θάλασσα, προκειμένου να εξελίξουν τις δυνατότητες των πυρομαχικών τους.

Οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν 11 ανήλικους Παλαιστίνιους ηλικίας 13 έως 17 ετών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι δυνάμεις κατοχής εμπόδισαν επίσης τις προσπάθειες αναστήλωσης στην παλιά πόλη της al-Khalil.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αμμάν προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Χασεμίτη ηγεμόνα της Ιορδανίας, βασιλιά Αμπντάλα Β΄. Την Τρίτη καταγράφηκαν επιπλέον 21 πράξεις αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων πολλών πυροβολισμών προς τα ισραηλινά στρατιωτικά σημεία ελέγχου. Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην Τζενίν, αφού ένα ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ έπεσε εσκεμμένα πάνω τους, κατά τη διάρκεια εισβολής στην πόλη της Δυτικής Όχθης.

Παράνομοι ισραηλινοί έποικοι, υπό ισχυρή στρατιωτική προστασία, εισέβαλαν στην περιοχή Awarta στη Ναμπλούς για να προκαλέσουν τους Παλαιστίνιους πολίτες εκεί και ο στρατός κατοχής δήλωσε ότι τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα δεν επιτρέπεται πλέον να μεταβαίνουν στις περιοχές που εισβάλλει ο στρατός. Αυτή η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού εμποδίζει την τεκμηρίωση των εγκλημάτων τους και εμποδίζει τους γιατρούς να φτάσουν στους τραυματισμένους Παλαιστίνιους, αφήνοντάς τους ουσιαστικά να πεθάνουν ή να υποφέρουν χωρίς ιατρική φροντίδα. Παλαιστίνιοι πολίτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους αυτοκίνητα προκειμένου να μεταφέρουν τραυματισμένους Παλαιστίνιους στα νοσοκομεία της Τζενίν, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άνοιξαν πυρ κατά των ασθενοφόρων και τα εμπόδισαν να φροντίσουν τους τραυματίες.

Τετάρτη: Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat

Την Τετάρτη, ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν και πάλι στο τζαμί Αλ Άκσα. Δεκάδες ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν επίσης στο αλ-Άκσα και πόζαραν για φωτογραφίες. Τουλάχιστον 300 ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους που διαμαρτυρήθηκαν εναντίον τους και κατεδάφισαν το οικογενειακό σπίτι του Udai Tamimi, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει δύο καταδρομικές επιχειρήσεις στις οποίες σκοτώθηκε ένας ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι. Η καταστροφή των σπιτιών των Παλαιστινίων που διαπράττουν επιθέσεις εναντίον των κατακτητών τους αποτελεί πράξη συλλογικής τιμωρίας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat, ένας έφηβος Παλαιστίνιος ονόματι Zain Aref Salameh πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις και αρχικά εμποδίστηκε να λάβει ιατρική περίθαλψη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ερευνούσαν το σώμα του. Οι παρευρισκόμενοι στρατιώτες επιτέθηκαν ακόμη και σε ιατρικό προσωπικό που προσπαθούσε να μεταφέρει τον τραυματισμένο έφηβο στο νοσοκομείο.

Αργότερα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε έναν άοπλο Παλαιστίνιο, τον 17χρονο Salah Ali, πυροβολώντας το αγόρι στην πλάτη καθώς έτρεχε να ξεφύγει από μια ομάδα κατοχικών δυνάμεων.Για αυτή τη δολοφονία, ο υπεύθυνος στρατιώτης έλαβε τιμητικό βραβείο από τον υπουργό εθνικής ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, ο οποίος τον αποκάλεσε «ήρωα» που σκότωσε έναν «τρομοκράτη».

Ο Salah Ali, 17 ετών, που δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat

Αργότερα το ίδιο πρωί οι δυνάμεις κατοχής κατεδάφισαν ένα γεωργικό κτίσμα στην πόλη Nahalin της Βηθλεέμ. Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν εικοσάχρονο Παλαιστίνιο, ονόματι Aref Lahlouh, τον οποίο κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να επιτεθεί σε ισραηλινούς στρατιώτες με μαχαίρι, βίντεο φαίνεται να δείχνει τον Παλαιστίνιο να τρέχει προς τους στρατιώτες αφότου σταμάτησαν το αυτοκίνητό του.

Οι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μεταξύ άλλων στο Silwan, την al-Issawiya και τον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat, κατά τη διάρκεια των οποίων αρκετοί νεαροί Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν. Αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα περίχωρα της Ναμπλούς, ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτικών οχημάτων τους.

Πέμπτη: Σε στρατιωτική επιδρομή στην Τζενίν οι Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν εννέα Παλαιστίνιους

Την Πέμπτη, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, αφότου μια ομάδα ειδικών δυνάμεων που είχε εισέλθει μυστικά στον καταυλισμό  αποκαλύφθηκε. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ της ένοπλης ομάδας των Ταξιαρχιών της Τζενίν και των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Σύντομα δεκάδες στρατιωτικά οχήματα, μεταφέροντας συνοριακή αστυνομία, τακτικό πεζικό και μονάδες ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό.

Η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν βάναυση, καθώς το Ισραήλ εμπόδισε τα ασθενοφόρα να βοηθήσουν τους τραυματίες και έριξε ακόμη και δακρυγόνα σε ένα τοπικό κυβερνητικό νοσοκομείο που περιέθαλπε Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ δολοφόνησε συνολικά 9 Παλαιστίνιους στην πιο βίαιη επιχείρηση που έχει διαπράξει στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον από το 2005. Αρκετοί επίσης τραυματίστηκαν και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Τρεις από τους 9 νεκρούς δεν ανήκαν σε καμία ένοπλη ομάδα, μία εκ των οποίων ήταν μια 61χρονη γυναίκα που πυροβολήθηκε δύο φορές στο λαιμό και μία στο στήθος. Ένας άλλος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και αφέθηκε να αιμορραγεί στο δρόμο, όταν ένα ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ πέρασε πάνω από το κεφάλι του και συνέθλιψε το κρανίο του, ενώ αντιαρματικά πυρομαχικά «Energa» χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν ένα κτίριο, καίγοντας ζωντανούς Παλαιστίνιους μαχητές που ανήκαν στις Ταξιαρχίες της Τζενίν.

Ο αναφερόμενος στόχος της ισραηλινής επιδρομής ήταν η σύλληψη ενός ηγέτη της υποομάδας Burkin των Ταξιαρχιών της Τζενίν, ονόματι Ziad Sabbagh. Ο Sabbagh είναι γιος ενός εξέχοντος διοικητή με το όνομα Ala’ Sabbagh, ο οποίος ηγήθηκε των Ταξιαρχιών Μαρτύρων του Αλ Άκσα (η ανεπίσημη ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ) κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο Ziad Sabbagh κατάφερε να διαφύγει από το κτίριο στο οποίο αποτεφρώθηκαν δύο άλλα μέλη της ένοπλης ομάδας του, αλλά συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, η αντίδραση στη Δυτική Όχθη ήρθε με τη μορφή αμέτρητων διαδηλώσεων σε όλη την κατεχόμενη περιοχή, που επεκτάθηκαν ακόμη και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ διαδηλώσεις κατά της σφαγής πραγματοποιήθηκαν και στη Λωρίδα της Γάζας. Διαδηλώσεις στην Άκρα, τη Χάιφα, τη Ναζαρέτ και την Ουμ αλ-Φαμ οργανώθηκαν επίσης από Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τον συντονισμό ασφαλείας με τον ισραηλινό στρατό, ενώ μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ την προέτρεψε να μην το πράξει, προειδοποιώντας για «συνέπειες». Ο 13χρονος Nayef Al-Aweidat, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ τον περασμένο Αύγουστο, υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν αργότερα τον 22χρονο Youssef Yahya Muhaisen, την ώρα που συμμετείχε σε διαδήλωση μπροστά από τον οικισμό Beti El που βρίσκεται στην περιοχή της Ραμάλα. Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στην αλ Χαλίλ, τη Ναμπλούς και την Τζενίν, άνοιξαν πυρ προς τα ισραηλινά στρατιωτικά σημεία ελέγχου και τα παρατηρητήρια.

Ισραηλινοί φασίστες έποικοι ξεκίνησαν πορεία στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, φωνάζοντας «θάνατος στους Άραβες», εξυβρίζοντας τον Προφήτη του Ισλάμ και προτρέποντας την κυβέρνηση Νετανιάχου να σκοτώσει περισσότερους Παλαιστίνιους. Η διαμαρτυρία ήταν προγραμματισμένο να περάσει από την αραβική συνοικία της παλιάς πόλης της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, σταματώντας στην Πύλη της Δαμασκού, ωστόσο η διαδρομή άλλαξε από τις ισραηλινές αρχές φοβούμενες κλιμάκωση στο εσωτερικό της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, νεαροί Παλαιστίνιοι δέχθηκαν επιθέσεις από εποίκους, με αποτέλεσμα να προκληθούν μάχες στους δρόμους.

Το παλαιστινιακό κίνημα Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε στη συνέχεια δύο ρουκέτες στο Asqalan ως απάντηση στη σφαγή στην Τζενίν, προκαλώντας τα πυρά των ισραηλινών πυραύλων αεράμυνας.

Παρασκευή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα

Την Παρασκευή, τις πρώτες πρωινές ώρες, το Ισραήλ εκτόξευσε 15 πυραύλους σε περιοχή που βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ζημιές στα σπίτια των κατοίκων που ζουν εκεί κοντά. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι χτύπησε μια υπόγεια εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων, ενώ στην πραγματικότητα χτύπησε έναν γνωστό ανοιχτό χώρο εκπαίδευσης των ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ της Χαμάς. Καθώς το Ισραήλ χτυπούσε, οι ταξιαρχίες al-Qassam εκτόξευσαν αυτοσχέδιους πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον των μαχητικών αεροσκαφών που επιχειρούσαν. Στη συνέχεια εκτοξεύθηκαν δύο ξεχωριστές ομοβροντίες ρουκετών κατά του Ισραήλ, καμία από τις οποίες δεν προκάλεσε ζημιές. Το Ισραήλ προέβη σε έναν ακόμη βομβαρδισμό μιας ανοικτής περιοχής κοντά στην Beit Lahia.

Μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων πιστών εμφανίστηκε στο τζαμί Αλ-Άκσα για την προσευχή της Παρασκευής, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 60.000, οργανώνοντας μια διαμαρτυρία κατά της σφαγής στην Τζενίν. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ περίπου 100 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη τραυματίστηκαν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Χάιφα, την Ουμ αλ-Φαμ καθώς και τη νότια Δαμασκό στη Συρία, όπως επίσης και στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, για την καταδίκη της σφαγής που διαπράχθηκε στην Τζενίν. Οι ένοπλες παλαιστινιακές παρατάξεις της αντίστασης στη Δυτική Όχθη πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων στις ακόλουθες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας: Beit Furik (ανατολικά της Ναμπλούς), στρατιωτικό στρατόπεδο Ofer (νότια της Ραμάλα), μη επανδρωμένα αεροσκάφη δέχθηκαν πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σε Qabatyah και Jab’a, στον οικισμό Dolev (δυτικά της Ραμάλα), στον οικισμό Alon Moreh (ανατολικά της Ναμπλούς), στο σημείο ελέγχου Huwarrah (νότια της Ναμπλούς), άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον στρατιωτικού τζιπ κοντά στο Jaba’, (βόρεια της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ).

Σάββατο: οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ, και το Ισραήλ συλλαμβάνει δεκάδες Παλαιστίνιους

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανέλαβαν  την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ το βράδυ της Παρασκευής, στον ισραηλινό οικισμό Neve Yaakov στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, από τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Εβραίοι έποικοι, σε μια -όπως την ονόμασε το Ισραήλ- από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών, ανέφερε το The New Arab. Ως δράστης αναγνωρίστηκε ο 21χρονος Khairy Alqam.

«Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα θρηνούν το μαρτυρικό θάνατο του Khairy Alqam από τη γειτονιά Al-Tur στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ», ανέφερε η οργάνωση. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Alqam πέθανε «αφού κλόνισε την ασφάλεια της σιωνιστικής οντότητας και με το όπλο του σκότωσε περισσότερους από επτά και φανέρωσε το εύθραυστο της ασφάλειας και του στρατιωτικού συστήματος του Ισραήλ». Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα δήλωσαν ότι η επίθεση το βράδυ της Παρασκευής ήταν μια «φυσική απάντηση» στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ, με τελευταίο την επιδρομή στην Τζενίν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahranoth ανέφερε στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή ότι ο Alqam δεν είχε κανένα «φάκελο» στις ισραηλινές αρχές και ήταν «άγνωστος» σε αυτές.

Στον απόηχο της επίθεσης, το Ισραήλ αύξησε το Σάββατο τον συναγερμό ασφαλείας του στο «υψηλότερο επίπεδο», αναπτύσσοντας επιπλέον δυνάμεις στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Σε ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν «42 άτομα για ανάκριση», «ορισμένα από αυτά μέλη της οικογένειας του τρομοκράτη». Μεταξύ των άλλων συλληφθέντων ήταν και κάτοικοι της γειτονιάς του δράστη στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ προσάρτησε το 1967.

Μέχρι στιγμής φέτος, τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, εκ των οποίων οι 15 έπεσαν μάρτυρες αυτή την εβδομάδα. Χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή/και συλληφθεί, ενώ δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα από πυροβολισμούς και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s