Ανακοίνωση Βραζιλιάνων κομμουνιστών για το επιχειρούμενο φασιστικό πραξικόπημα στη χώρα τους

Για την υπέρασπιση της κυβέρνησης Λούλα ενάντια στο πραξικόπημα! Οι εργάτες στο δρόμο!

Ακολουθεί κοινή διακήρυξη της Liga Comunista (Βραζιλιάνικο τμήμα του LCFI), και του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λαού της Βραζιλίας, σχετικά με τη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος στη Βραζιλία.

Στις 8 Ιανουαρίου, μετά την πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης Λούλα, έγινε μια πρόβα ενός μπολσοναρικού πραξικοπήματος.

Το πραξικόπημα έχει τη σύμπραξη όχι μόνο της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας και της αστυνομίας της, αλλά είχε και τη συνενοχή του Υπουργείου Άμυνας της κυβέρνησης Λούλα. Ο υπουργός José Mucio βρισκόταν στα στρατόπεδα μαζί με τους πραξικοπηματίες το πρωί της Κυριακής και είχε παρουσιάσει στον Λούλα μια έκθεση του στρατού που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μεγάλη αποστράτευση των στρατοπέδων των μπολσοναρικών, δηλαδή τον συμβούλευε να εγκαταλείψει την κατάσταση επιφυλακής, κάτι που τελικά ευνόησε την πραξικοπηματική δράση.

Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, οι υπηρεσίες πληροφοριών (ABIN), η Ομοσπονδιακή Αστυνομία (PF) και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) συνεχίζουν επίσης να αποτελούν ιμάντα μετάδοσης του φασισμού. Για το λόγο αυτό, δεν κατήγγειλαν το πραξικόπημα που ανακοινώθηκε ευρέως από όλους τους μπολσοναρικούς κύκλους. Ακόμα χειρότερα, δεν έλαβαν κανένα προληπτικό μέτρο ή δεν περιόρισαν τα καραβάνια (σ.τ.μ. των επίδοξων πραξικοπηματιών). Αντίθετα, τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν άμεσα και μάλιστα έβγαζαν selfies, ποζάροντας εν μέσω της επίθεσης στο Κογκρέσο.

Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι ο Λούλα δεν ελέγχει τον ομοσπονδιακό κατασταλτικό μηχανισμό ή τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το γεγονός ότι αυτοί οι οργανισμοί ασφαλείας δεν παρεμβαίνουν, στην πραγματικότητα, είναι ένας τρόπος παρέμβασης, δίνοντας συγχωροχάρτι στις φασιστικές ομάδες.

Πίσω από αυτή την πρόβα πραξικοπήματος δεν βρίσκονται μόνο αυτοί που πλήρωσαν τα καραβάνια, τα λεωφορεία, την υλικοτεχνική υποδομή, τα μεροκάματα και τη διαμονή των πραξικοπηματιών, αλλά και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, οι μεγαλέμποροι, οι ιδιοκτήτες των δικτύων τροφίμων, οι γαιοκτήμονες, με λίγα λόγια η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός, οι τράπεζες και τα ΜΜΕ, που προσπαθούν να σαμποτάρουν την κυβέρνηση Λούλα από τις πρώτες μέρες της με οικονομικά μέτρα όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Αυτή η πολιορκία ωθεί την κυβέρνηση Λούλα να γίνει όμηρος του κατασταλτικού μηχανισμού που βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο του Μπολσονάρου.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να νικηθεί το πραξικόπημα: μια ευρεία λαϊκή κινητοποίηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής αύξησης του κατώτατου μισθού.

Καμία συνδιαλλαγή! Καμία ανοχή! Καμία αμνηστία για το πραξικόπημα!

Η πρόβα πραξικοπήματος του Μπολσονάρου που διεξάγεται τώρα το 2023 στη Βραζιλία είναι πολύ πιο σοβαρή και πιο ισχυρή από την επίθεση των τραμπιστών στο Καπιτώλιο το 2021. Ο Τραμπ δεν είχε την υποστήριξη του Πενταγώνου και του μεγαλύτερου μέρους της CIA. Οι μπολσοναρικοί έχουν την υποστήριξη ενός μεγάλου κατασταλτικού τόξου της Βραζιλίας για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Λούλα και να επιτεθούν στον λαό.

Δημοκρατία είναι η υγεία, η παιδεία, η γη, η εργασία, οι πραγματικοί μισθοί, τα μέσα μεταφοράς για τον εργαζόμενο πληθυσμό και όχι η συνέχιση της ληστείας και η συνεχής απειλή πραξικοπήματος και μπολσοναρικού φασισμού.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s