Το επόμενο βήμα: Παραδόσεις δυτικών τανκς

Του Reinhard Lauterbach

Πηγή: JungeWelt, μετάφραση Θ.Ν.

(σχόλιο Θ.Ν.: Οι εξελίξεις τρέχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα και ήδη μετά τα γαλλικά ΑΜΧ-10 στο χορό μπήκαν τα αμερικανικά Bradley και τα γερμανικά Marder, φουντώνοντας και την δημοσιογραφική – προπαγανδιστική διαπραγμάτευση του θέματος στον δυτικό Τύπο.

Πλέον και οι κουφοί έχουν ακούσει, και οι τυφλοί έχουν δει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Παρ’ όλα αυτά διάφοροι αριστεροί στρουθοκάμηλοι στις νατοϊκές χώρες εξακολουθούν να επιθυμούν η αναμέτρηση να λήξει «με αποχώρηση των Ρώσων εισβολέων» ή χωρίς να διαλέξουν «ιμπεριαλιστή – ληστή» και άλλα παρόμοια. Ενόσω κρύβονται πίσω τους «λαούς», το «παγκόσμιο προλεταριάτο» ή το δάχτυλο τους, στην ουσία η πολιτική αυτή στάση δεν συνιστά παρά έμμεση υποστήριξη στη νίκη ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον στην μη-ήττα του. Εκείνοι μπορεί να παριστάνουν ότι δεν θέλουν «να διαλέξουν» και να βαυκαλίζονται πως δεν είναι «ούτε με το ΝΑΤΟ ούτε με τη Ρωσία» αλλά -ακόμα κι αν για χάρη τους παραβλέπαμε προς στιγμή τον ελέφαντα στο σαλόνι που φωνάζει ότι είναι αδιανόητο να συγκρίνεται ο μεγαλύτερος και φονικότερος ιμπεριαλιστικός σχηματισμός που καταδυναστεύει τον πλανήτη τα τελευταία 70 χρόνια με την Ρωσία- η άτιμη η γεωγραφία και η… άδικη η μοίρα τους γέννησε σε νατοϊκή χώρα και κάνουν πολιτική όντας υπήκοοι της κι όχι σε κάποια φανταστική ουδέτερη τρίτη χώρα στην οποία θα μπορούσαν πιο άνετα να εξασκήσουν τον κομφορμιστικό αναχωρητισμό τους).  

Η είδηση ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται τώρα να παραδώσει στην Ουκρανία τα πρώτα άρματα μάχης από τα δικά του αποθέματα θα μπορούσε να καταγγελθεί ως κίνηση «αλλαγής υποδείγματος». Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Αποτελεί ένα λογικά επακόλουθο βήμα σε μια στρατηγική που ακολουθεί η δυτική πολεμική συμμαχία απ’ την αρχή της ρωσικής εισβολής: να δοκιμάσει στην πράξη τη Ρωσία χωρίς να τεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση του όλου ΝΑΤΟ.

Πριν από αυτό χρησιμοποιήθηκαν: παλιά σοβιετικά άρματα από τα αποθέματα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, αντιαρματικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι όσο διαρκούσαν τα αποθέματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, ελαφρύ πυροβολικό, βαρύ πυροβολικό, εκτοξευτές πυραύλων «Himars», αντιαεροπορικά άρματα από τη Γερμανία … Και τώρα λοιπόν και πραγματικά άρματα μάχης. Διότι το λεγόμενο αναγνωριστικό άρμα μάχης «AMX-10» από τη Γαλλία διαθέτει πυροβόλο με διαμέτρημα 105 χιλιοστών – αντίστοιχο με το γερμανικό άρμα μάχης «Leopard I».

Την Τετάρτη, η Washington Post επεσήμανε ένα εγγενές όριο σ’ αυτές τις παραδόσεις εξοπλισμού: αυτό που η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσιάζει ως «προσπάθεια αποφυγής κλιμάκωσης» είναι στην πραγματικότητα ένα πραγματικό τεχνικό και επιμελητειακό πρόβλημα: τα άρματα μάχης «Abrams», τα οποία η Ουκρανία θα ήθελε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι, πρώτον, με τους 52 τόνους τους τόσο βαριά που καμία ουκρανική γέφυρα δεν μπορεί να τα αντέξει- ειδικά τα «Leopard» που ζητά το Κίεβο των 62 τόνων. Το γαλλικό «AMX-10» με βάρος μάχης 20 τόνους είναι πιο κατάλληλο όπλο. Δεύτερον, τα «Abrams» είναι επιρρεπή σε βλάβες, οπότε δεν μπορεί κανείς να αποφύγει την αποστολή δικού του προσωπικού στην Ουκρανία για συντήρηση. Και τρίτον, έχουν κατανάλωση καυσίμων που υπερβαίνει σαφώς τις δυνατότητες της χώρας – στην οποία τα καύσιμα είναι ούτως ή άλλως λιγοστά λόγω των στρατιωτικών αναγκών και της καταστροφής των περισσότερων διυλιστηρίων. Με άλλα λόγια, η άρνηση παράδοσης των «Abrams» δεν αποτελεί ένδειξη απροθυμίας, αλλά ότι αυτά θα ήταν ελάχιστα χρήσιμα για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Η Ρωσία έχει συμμορφωθεί με τους όρους αυτού του παιχνιδιού ως τώρα. Όποιος έχει αναρωτηθεί γιατί έχουν πληγεί αστικές υποδομές, αλλά όχι, για παράδειγμα, οι γέφυρες πάνω από τον ποταμό Σαν στα σύνορα με την Πολωνία (είναι 14, άρα ένας επιτεύξιμος αριθμός) ή οι πρώτοι σταθμοί διαλογής ανατολικά των συνόρων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός λανθασμένου χτυπήματος σε έδαφος του ΝΑΤΟ, θα βρει την απάντηση εδώ: η Ρωσία δεν ήθελε να διακινδυνεύσει κλιμάκωση.

Αλλά θα την έχει έτσι κι αλλιώς. Εκτός αν συνθηκολογήσει με την αξίωση του ΝΑΤΟ να ελέγχει στρατιωτικά όλη την Ανατολική Ευρώπη και παραιτηθεί από την αξίωση της να λογίζεται η ίδια ως «μεγάλη δύναμη». Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ την προσπάθησε αυτή τη συνθηκολόγηση- δεν πήγε καλά για τη Ρωσία. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αφομοιώσει ένα μάθημα από τη δεκαετία του 1990, είναι αυτό.

One response to “Το επόμενο βήμα: Παραδόσεις δυτικών τανκς

  1. Δεν είναι κλιμάκωση όπως παρουσιάζεται αλλά κίνηση απελπισίας των δυτικών στην επερχόμενη ήττα. Τα γαλλικά τροχοφόρα(!!) ελαφρά άρματα είναι ευάλωτα σε κάθε Ρώσικο όπλο βαρύτερο από τυφέκιο εφόδου, ενώ τα Bradley έχουν ελαφρύτερο οπλισμό ακόμη και από τα σοβιετικά τα BMP 1-2 που χρησιμοποιούσαν ως τώρα οι Ουκρανοί. Όλα αυτά βέβαια για να λειτουργήσουν σε συνθήκες μάχης θέλουν προσωπικό με χρόνια εκπαίδευσης πίσω του (περίπλοκα συστήματα γαρ), υποδομές συντήρησης, επισκευών, γραμμές τροφοδοσίας πυρομαχικών που στην Ουκρανία δεν υπάρχουν κλπ. Σε αυτά να προσθέσουμε και έναν εφιάλτη επιμελητείας που αφορά την διανομή επί του πεδίου ανταλλακτικών άμεσης επισκευής και πυρομαχικών για συστήματα μάχης από 4 χώρες (οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ήδη Σοβιετικά, Αμερικάνικα, Γερμανικά και Γαλλικά συστήματα). Η ποιότητα των ΤΟΜΑ (δεν πρόκειται για άρματα ουσιαστικά) και των ελαφρών αναγνωριστικών που προσφέρονται είναι τέτοια που τόσο οι αμερικάνοι όσο και οι Γάλλοι τα είχαν για απόσυρση. Η ποσότητα τους δε, μετά βίας θα επαρκούσε θα επαρκούσε για την συγκρότηση μιας ταξιαρχίας, την στιγμή που ο AFU έχασε τέσσερεις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες μόνο στην Χερσώνα.
    Καλή είδηση για να παίζουν στα σόσιαλ τα παπαγαλάκια του ΝΑΤΟ, αλλά ουσιαστικά το μόνο που κάνουν οι δυτικοί είναι να δωρίζουν στον AFU ακόμη μερικά πανάκριβα φερετρα…
    Μια ψυχρή «επι του πεδίου» αποτίμηση αυτής της κίνησης του ΝΑΤΟ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=eDOAy7LRp5Q

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s