Περιοδικό Avantgarde No 20

Εισαγωγικό σημείωμα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη στον 9ο μήνα, και η συλλογική δύση μετράει τις αντοχές της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα. Στα πεδία των μαχών φαίνεται ότι η κατάσταση έχει βαλτώσει κάπου δεξιά αριστερά του Δνείπερου ποταμού. Η αρχική ορμή της Ρωσίας έχει ανακοπεί στην επαρχία του Χάρκοβου που έχει καταληφθεί εξ ολοκλήρου από τις -υποστηριζόμενες με δισεκατομμύρια δολάρια ζεστό χρήμα και εξοπλισμό από τη δύση- ουκρανικές δυνάμεις και τώρα στην Χερσώνα που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Κιέβου και της Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία δεν δείχνει καμία διάθεση να κλιμακώσει. Περισσότερο μοιάζει να διαπραγματεύεται ή καλύτερα να επιδιώκει να διαπραγματευτεί με τους δυτικούς την αναγνώριση των 4 επαρχιών ως έδαφος πλέον της Ρωσίας και μέχρι εκεί. Ο Πούτιν ξέρει πολύ καλά ότι μια κλιμάκωση του πολέμου θέτει υπό αμφισβήτηση το υπάρχων στάτους κβο μέσα στη Ρωσία. Στην πραγματικότητα η ρωσική άρχουσα ελίτ δεν θέλει να συγκρουστεί με τη δύση. Σύρθηκε στον πόλεμο απλά γιατί γνώριζε ότι η επόμενη κίνηση είναι να δει το ΝΑΤΟ έξω από τη Μόσχα. Και τι ζητάει τώρα η Ρωσία από τη δύση; Να μην της συμπεριφέρεται ως αποικία. Να την αντιμετωπίζει ισότιμα. Να αναγνωρίσει τον πολυπολικό κόσμο. Πάνω σε αυτό το τεντωμένο σκοινί η ρωσική ηγεσία θα ήταν παν ευχαριστημένη, όπως και η κινέζικη. «Παρακαλούμε μην ενοχλείτε τον πλησίον σας». Εκεί τελειώνουν οι φιλοδοξίες της Μόσχας και του Πεκίνου. Σε αυτό το σημείο δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις ονειρώξεις περί ειρηνικής συνύπαρξης των προηγούμενων ηγεσιών της ΕΣΣΔ και της ΛΔΚ της μεταπολεμικής περιόδου.

Όλα αυτά για τους αιμοσταγείς αποικιοκράτες της συλλογικής δύσης είναι παραμύθια της χαλιμάς. Η δύση δεν παζαρεύει τίποτα με την υπαρκτή ανατολή. Το μόνο που απαιτεί είναι η υποταγή της Ρωσίας και της Κίνας άνευ όρων. Στο δυτικό τρόπο σκέψης δεν υπάρχει τίποτα το πολυπολικό. Ότι έχει χτιστεί ως παγκόσμιο σύστημα από τον πόλεμο και μετά βασίζεται ακριβώς σε αυτή τη συνθήκη. Η μοίρα της Ρωσίας και της Κίνας είναι να διαμελιστούν και να αποικιοποιηθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα αφεντικά του πρωτοκοσμικού καπιταλισμού πιστεύουν ακράδαντα ότι σκάβουν το λάκκο τους. Η κακομαθημένη δύση δεν έχει μάθει ούτε και πρόκειται να μάθει να μοιράζεται. Γι’ αυτό ακριβώς τεστάρει τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι το πεδίο της γενικής δοκιμής. Και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να τα πηγαίνει και άσχημα.

Τι ακριβώς όμως φοβάται ο Πούτιν; Γιατί υποχωρεί; Γιατί ψάχνει μια δίοδο επικοινωνίας; Γιατί ψάχνει να βρει συνομιλητές στη δύση, καλή ώρα τον Ερντογάν μπας και ανοίξει ξανά η συζήτηση; Μα γιατί ξέρει ότι στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν ξυπνήσει για τα καλά όλες οι μνήμες της σοβιετικής εποχής. Τα κόκκινα λάβαρα βγαίνουν με μεγάλη πια ευκολία από τα μπαούλα. Μια νέα γενιά ριζοσπαστικοποιείται. Ο λόγος των ηγετών του Κρεμλίνου αναγκάζεται να ακολουθεί το ρεύμα. Τα ίδια τα γεγονότα δημιουργούν μια νέα δυναμική. Είναι προφανές ότι το Κρεμλίνο δεν έχει καμία διάθεση να ανταποκριθεί σε αυτή τη δυναμική. Γιατί πολύ απλά έτσι πριονίζει τη θέση του. «Να συγκρουστούμε με τη δύση αλλά τόσο όσο».

Η δύση έχει αποκρυπτογραφήσει την ψυχολογία της Μόσχας. Αλώστε την ήξερε και από τα παλιά. Ουδέν νεότερο από το μέτωπο. Η δοκιμασία της Ουκρανίας φαίνεται να επιβεβαιώνει όσα ήταν ήδη γνωστά. Αυτό αποθρασύνει τη δύση και αντεπιτίθεται. Οι σκανδιναβικές χώρες δηλώνουν ότι θα μπουν στο ΝΑΤΟ έτσι κι αλλιώς, ο Ζελενσκι σε κάθε ρωσική υποχώρηση γίνεται ακόμα πιο απαιτητικός, το κάθε τσουτσέκι στη δύση μπορεί αβάστακτα να εκστομίζει ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία» χωρίς πια να φοβάται ότι θα φάει καμία μπόμπα στο κεφάλι. Οι αποικιοκράτες νιώθουν ότι μπορούν για ακόμα μια φορά να πατήσουν με τη μπότα τους όλο τον πλανήτη.

Όμως δεν είναι μόνοι τους στο καναβάτσο. Στα μετόπισθεν έχουν να αντιμετωπίζουν το νότο του νιώθει επιτέλους ότι δεν είναι αήττητοι. Στην Αφρική και στη λατινική Αμερική η επιχείρηση στην Ουκρανία έσπειρε ένα κύμα αισιοδοξίας στους πραγματικά απόκληρους αυτού του πλανήτη κι ήδη μερικές πρεσβείες των αποικιοκρατών παραδόθηκαν στις φλόγες. Όμως και στο βόρειο ημισφαίριο φαίνεται ότι μετά από 3 χρόνια κορωνολήθαργο οι από κάτω βγαίνουν ξανά στο δρόμο ενάντια στη φτώχια που προκαλεί ο πρωτοφανής πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης που οι τιμές έχουν αυξηθεί μέχρι και 50%. Τα δυτικά μίντια συστηματικά αποκρύπτουν κάθε μαζική κινητοποίηση στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας, φοβούμενα ένα ντόμινο κοινωνικών αντιδράσεων.

Όπως και να ‘χει και σε αντίθεση με την αριστερά της δύσης που έχει ξεχάσει που είναι ο εχθρός και τον δείχνει εκεί που τον δείχνουν τα αφεντικά της, εμείς λέγαμε και λέμε. Ο εχθρός είναι στη χώρας μας. Για τη συντριβή της ιεράς συμμαχίας και της ιμπεριαλιστικής αντεπανάστασης. Για το τέλος της Pax Americana και της άδικης ειρήνης. Η ιστορία συνεχίζεται.

Περιεχόμενα

Ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός και η κρίση του

Κάλεσμα στους συντρόφους του παγκόσμιου νότου. Αντιταχθείτε στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία

Το Ιράν και ο πληροφοριακός ζόφος της Αυτοκρατορίας

Ιρανικό χιτζάμπ: Ένα σύμβολο της εργατικής τάξης σε έναν αντιιμπεριαλιστικό ταξικό πόλεμο

Ο δυτικός μαρξισμός αγαπά την αγνότητα και τον μαρτυρικό θάνατο, αλλά όχι την πραγματική επανάσταση

Μισός πλανήτης ψευδαισθήσεις

Advertisement

One response to “Περιοδικό Avantgarde No 20

  1. Το εχω ξαναγράψει οτι η αυταπάτη της ρωσικής αρχουσας ελίτ οτι θα μπορούσε ,εστω με πολλές υποχωρήσεις απο μέρους της ,να γινει κάποτε δεκτή ως «ομοτιμη» εταιρος του Ατλαντοσιωνισμου, είναι αυτή που διαποτίζει το είναι της και που θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια και το τέλος της, ειναι δηλαδη μια αυταπάτη θανάσιμη. Το ιδιο παρατηρείται πάντα στην Ιστορία,οτιδήποτε συνιστά μια ταξική ιδεολογία – και σε αυτην περιλαμβάνονται και οι αυταπάτες – και κοσμοαντίληψη δεν εξαφανίζεται παρα μονο με την εξαφάνιση της τάξης που την φέρει. Η Δυση εκανε ενα «πειραμα» με τη ρωσικη ελιτ ( οπως και με την κινέζικη) ,την εφτασε στα όριά της. Οι φανφαρονισμοι του Πουτιν και του (πρωην λυσσασμενου Δυτικόφρονα) Μιεντβιέντεβ περι «πληγματων » κλπ ,και περι «κοκκινων γραμμων» ,αποδειχτηκαν λογια του αερα. Ξεκινησαν την «περιορισμενη στρατιωτικη επιχειρηση» ,επειδη «μας εχετε κολλησει στον τοιχο κ δεν εχουμε αλλο περιθωριο υποχωρησεων» (Πουτιν). Λοιπον , τωρα πηδανε πισω απο τον τοιχο,για να σωσουν τα εκατομμυριά τους,προιον αρπαγης απο την περιουσια του ρωσικου κ αλλων λαων,νομιζοντας οι δυσμοιροι οτι το τελος τους θα ειναι διαφορετικο απο του Κανταφι .Θα δωσουν γην και υδωρ ,οπως και εκεινος, οπως και ο Αλλιεντε, που εστελνε την αστνομια και τους παρακρατοκους να διαλυουν καταληψεις εργοστασιων απο την εργατικη ταξη της Χιλης,ελπιζοντας,μεσα στο μικροαστικο του παραληρημα οτι θα γινει σεβαστο απο τους αμερικανους και τους φασιστες στρατιωτικους το … Συνταγμα και οι διαδικασίες του ! Ακομη και το πρωι της 11/9/73,οταν ειχαν βγει τα τανκς στους δρομους ,καλουσε το λαο να … «μεινει ησυχος και ηρεμος» στα σπιτια του ! [μολις μια εβδομαδα πριν το πραξικοπημα,ενα εκατομμυριο
    λαου ειχε κατεβει στους δρομους,για να δειξει την αποφαση του να αντισταθει σε καθε φασιστικη κινηση- αυτους φοβοταν περισσοτερο ο Αλλιεντε απ ο,τι τη Χουντα) Κατεστρεψε για δεκαετιες την εργατικη ταξη της Χιλης,[ αυτο κανει ΠΑΝΤΑ
    ο ρεφορμισμος – δεν ειναι απλά μια «λαθεμενη» ακαδημαικη αποψη η κοσμική ανταλλαγη ιδεών,οπως υπολαμβανουν πολλοι , ο ρεφορμισμος ειναι μαχητικη ομαδα της αρχουσας καπιταλιστικης ελιτ μεσα στο στρατοπεδο της εργατικης ταξης ] οπως σημερα ο Πουτιν και η ομαδα του των πολυεκατομμυριουχων ολιγαρχων θα καταστρεψουν ο,τι ειχε απομεινει απο τις κατακτησεις της εργατικης ταξης και του λαου , η διαφαινομενη πλεον καθαρα υποχωρηση της ομαδας Πουτιν θα αποτελεσει την τελικη φαση για την αμεση «ουκρανοποιηση » και της Ρωσιας,με ο,τι σημαινει αυτο ( η προσωπικη τους τυχη δεν ενδιαφερει ,ισως αντι να γινουν Μιλοσεβιτς και Κανταφι ,να τους αφησουν να ξοδεψουν για το υπολοιπο της ζωης τους τα δισεκατομμυρια τους σε καποια Βραζιλια). [τα ανωτερω αποτελουν και μικρη απαντηση στο εντελως ανερμάτιστο άρθρο » Ο δυτικος μαρξισμος αγαπα …κλπ» ] -Το σχολιο αφιερωνω στους «ανωνυμους» αγωνιστες του Νοεμβρη του ’73.-

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s