Τοποθετήσεις Κούβας και ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ για το Ουκρανικό

Δημοσιεύουμε (“για τα πρακτικά”) τις θέσεις–τοποθετήσεις της Κούβας και ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ για το Ουκρανικό ζήτημα [επιμέλεια μετάφρασης Λέων Σταρίκος]

Δήλωση της Επαναστατικής Κυβέρνησης της Κούβας. “Η Κούβα υποστηρίζει μια λύση που εγγυάται την ασφάλεια και την κυριαρχία όλων», 26-28/2/2022

Είναι αδύνατο να γίνει μια αυστηρή και ειλικρινής εξέταση της σημερινής κατάστασης στην Ουκρανία, χωρίς να εκτιμηθούν προσεκτικά οι δίκαιες απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθώς και οι παράγοντες που οδήγησαν στη χρήση βίας και στη μη τήρηση των νομικών αρχών και των διεθνών κανόνων, τους οποίους η Κούβα υποστηρίζει σθεναρά και οι οποίοι αποτελούν, ιδίως για τις μικρές χώρες, βασικό μέσο αντίστασης στην ηγεμονία, την κατάχρηση εξουσίας και την αδικία.

Η Κούβα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και είναι προσηλωμένη στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Κούβα θα υπερασπίζεται πάντοτε την ειρήνη και θα αντιτίθεται στη χρήση βίας, και στις απειλές για χρήση βίας, εναντίον οποιουδήποτε κράτους.

Η αγνόηση των τεκμηριωμένων ισχυρισμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας επί δεκαετίες και η παραδοχή ότι η Ρωσία θα παραμείνει ανυπεράσπιστη απέναντι σε μια άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια ήταν λάθος. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, 28/02/2022

Η βασική αιτία της ουκρανικής κρίσης έγκειται πλήρως στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης, οι οποίες επιδίδονται σε αυθαιρεσίες και αυθαιρεσίες έναντι άλλων χωρών.

Οι ΗΠΑ και η Δύση, αψηφώντας τη λογική και δίκαιη απαίτηση της Ρωσίας να της παράσχουν νόμιμη εγγύηση για την ασφάλεια, υπονομεύουν συστηματικά το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης, καθώς γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτες στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν επιθετικό οπλικό σύστημα, ενώ επιδιώκουν προκλητικά την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ και η Δύση, έχοντας καταστρέψει το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, εκστομίζουν φράσεις περί «σεβασμού της κυριαρχίας» και «εδαφικής ακεραιότητας» για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία πυροδοτήθηκε από τους ίδιους. Αυτό δεν είναι καθόλου λογικό.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα ο κόσμος είναι η αυθαιρεσία και η αυθαιρεσία των ΗΠΑ και των οπαδών τους που κλονίζουν τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα στη βάση της.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει θετικά για άλλη μια φορά ότι η ειρήνη δεν θα εγκατασταθεί ποτέ και σε καμία περίπτωση στον κόσμο όσο παραμένει η μονομερής και διπρόσωπη πολιτική των ΗΠΑ που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια του κυρίαρχου κράτους.

ΠΗΓΕΣ

Δήλωση της Επαναστατικής Κυβέρνησης της Κούβας. “Η Κούβα υποστηρίζει μια λύση που εγγυάται την ασφάλεια και την κυριαρχία όλων» [Cuba advocates a solution that guarantees the security and sovereignty of all], 26-28/2/2022
https://en.granma.cu/cuba/2022-02-28/cuba-advocates-a-solution-that-guarantees-the-security-and-sovereignty-of-all 

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, 28/02/2022
https://kcnawatch.org/newstream/1646055083-689030505/answer-of-spokesperson-for-ministry-of-foreign-affairs-of-dprk/?t=1662544130799 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s