Η Ουκρανία γίνεται διεθνές σημείο συγκέντρωσης νεοναζί και μισθοφόρων

Του Peter Schwarz από το WSWS

11 March 2022

Μετάφραση: Σοφία Σ.

Η Ουκρανία έχει γίνει το σημείο συγκέντρωσης νεοναζί και μισθοφόρων από όλο τον κόσμο. Εκεί τους δίνεται η ευκαιρία να πολεμήσουν, να σκοτώσουν και να αποκτήσουν εμπειρία κάτω από πραγματικές συνθήκες πολέμου.

Η ανεξέλεγκτη ληστεία που προκύπτει επιδεινώνει και παρατείνει τον πόλεμο. Επιπλέον, η κινητοποίηση αυτών των δυνάμεων αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για την εργατική τάξη στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μισθοφόροι.

Τα φασιστικά στρατεύματα σοκ του Μουσολίνι (Voluntary Militia for National Security) που τρομοκρατούσαν τους Ιταλούς εργάτες μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γερμανικά Freikorps, που δολοφόνησαν τους σοσιαλιστές Rosa Luxemburg και Karl Liebknecht και τους αστούς πολιτικούς Walther Rathenau και Matthias Erzberger, και οι Sturmabteilung του Χίτλερ ήταν παραδείγματα στρατολόγησης από τέτοιους μαχητές.

Η ανάδειξη της Ουκρανίας ως τόπου προσκυνήματος για τους νεοναζί μαχητές δεν ξεκίνησε μόλις με την έναρξη του τρέχοντος πολέμου. Οι ακροδεξιές πολιτοφυλακές που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην ανατροπή του Προέδρου Γιανουκόβιτς το 2014 και στη συνέχεια κράτησαν τον πόλεμο στο Ντονμπάς είναι πολύ καλά δικτυωμένες διεθνώς, διατηρώντας σχέσεις με μαχητικές νεοναζιστικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, «περισσότεροι από 17.000 ξένοι μαχητές από 50 χώρες έχουν έρθει στην Ουκρανία τα τελευταία έξι χρόνια», όπως ανέφερε το WSWS.

Ειδικότερα, το Σύνταγμα Αζόφ, που ιδρύθηκε από τον αυτο-ομολογούμενο νεοναζί και αντισημίτη Andriy Biletsky, παίζει κεντρικό ρόλο στη στρατολόγηση και εκπαίδευση ακροδεξιών δυνάμεων. Το σύνταγμα ενσωματώθηκε στην ουκρανική Εθνοφρουρά το φθινόπωρο του 2014 και δραστηριοποιήθηκε στις επιθέσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, με όπλα τελευταίας τεχνολογίας που παρείχαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ .

Από την αρχή του τρέχοντος πολέμου, η στρατολόγηση μισθοφόρων αποτελεί επίσημη κυβερνητική πολιτική. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «Διεθνούς Λεγεώνας». Δήλωσε: «Εάν έχετε εμπειρία μάχης, μπορείτε να ενωθείτε μαζί μας και να υπερασπιστείτε την Ευρώπη μαζί μας».

Έκτοτε, η ουκρανική κυβέρνηση στρατολογεί με εντατικούς ρυθμούς εθελοντές, κατά προτίμηση με στρατιωτική εκπαίδευση και εμπειρία μάχης, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε ειδικούς ιστότοπους. Παρέχει λεπτομερώς οδηγίες για το πώς να συμμετάσχουν στη «μάχη ενάντια στον επιτιθέμενο» και παραπέμπει τους ανθρώπους στις πρεσβείες της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν αναλάβει να διευκρινίσουν την εμπειρία, την καταλληλότητα και να βοηθήσουν με το ταξίδι.

Επίσημη ουκρανική διαφήμιση βίντεο για τη Διεθνή Λεγεώνα (στιγμιότυπο οθόνης)

Το επίσημο διαφημιστικό βίντεο της «Λεγεώνας» καθιστά σαφές σε ποιους προσανατολίζονται ακριβώς. Με ένα μείγμα δεξιόστροφης ηρωολατρίας και χυδαίας ρωσοφοβίας, απευθύνεται στα πιο ευτελή ένστικτα.

Το βίντεο ξεκινά με τις λέξεις: «Αυτό είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους ήρωες του ελεύθερου κόσμου». Στη συνέχεια, συνοδευόμενη από εικόνες από σκηνές μάχης και βαρύ πολεμικό εξοπλισμό, λέει για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Σχεδίασε το «blitzkrieg» αλλά αντ’ αυτού πήρε το «blitz-fuck» όταν τα πολυάριθμα καθάρματά του που αυτοαποκαλούνται «Ρωσικός Στρατός» συνάντησαν Ουκρανούς οπλισμένους με Stingers, Javelins, Bayraktars και μια αδιάλλακτη διάθεση να προστατεύσουν την ελευθερία».

Αν και οι στρατολογήσεις γίνονται πλέον μέσω των επίσημων κυβερνητικών καναλιών, οι δεξιοί εξτρεμιστές συνεχίζουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Σύμφωνα με έρευνα της Die Zeit, της οποίας ο ρεπόρτερ προσποιήθηκε ότι ενδιαφερόταν να γίμνει εθελοντής, «τα όρια μεταξύ της επίσημης Διεθνούς Λεγεώνας του κράτους και του ακροδεξιού συντάγματος εθελοντών είναι φαινομενικά ρευστά».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο στρατολόγησης, το αρχηγείο του Αζόφ στο Κίεβο είναι «ο επίσημος χώρος συγκέντρωσης και εκπαίδευσης» όχι μόνο για το ακροδεξιό σύνταγμα, αλλά και για εθελοντές που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Διεθνή Λεγεώνα του ουκρανικού στρατού.

Η Olena Semyanka, μία από τις πιο γνωστές ηγετικές φυσιογνωμίες της πολιτικής πτέρυγας του Συντάγματος Αζόφ, η οποία έχει φωτογραφηθεί με μία σημαία Σβάστικα, είπε στην Die Zeit ότι λειτουργούσε ως βοηθός ενός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του Προέδρου Zelensky υποστηρίζοντας τον στην οικοδόμηση της Διεθνούς Λεγεώνας.

«Ένας δεξιός εξτρεμιστής που στρατολογεί επίσης ξένους μαχητές για την επίσημη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας — μπορεί αυτό να είναι αλήθεια;» ρωτάει η Die Zeit. Προφανώς, η απάντηση είναι ναι.

Γεωργιανή και Τσετσενική Λεγεώνα

Η Γεωργιανή Λεγεώνα και το τάγμα Dzhokhar Dudayev, που στρατολογήθηκαν από βετεράνους του πολέμου της Γεωργίας και της Τσετσενίας, χρησιμεύουν επίσης ως κομβικό σημείο για τους διεθνείς λεγεωνάριους. Και οι δύο ιδρύθηκαν το 2014 για να πολεμήσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, επειδή ο ουκρανικός στρατός είχε σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει μετά το δεξιό πραξικόπημα στο Κίεβο.

Αν και η νέα κυβέρνηση επανέφερε τη δυνατότητα καθολικής επιστράτευσης, η οποία είχε ανασταλεί από τον έκπτωτο Πρόεδρο Γιανουκόβιτς, οι περισσότεροι φαντάροι δεν ήταν πρόθυμοι να πυροβολήσουν τους συμπολίτες τους στις αποσχισθείσες περιοχές. Εκατοντάδες χιλιάδες απέφυγαν τη στράτευση με το να κρύβονται ή με το να φυγαδεύονται σε γειτονικές χώρες. Η κυβέρνηση διεξήγαγε συστηματικά εφόδους για τη σύλληψή τους. Τον Φεβρουάριο του 2016, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι είχε ανοίξει 26.800 υποθέσεις ανυπότακτων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι έντονα αντι-Ρώσοι Γεωργιανοί και Τσετσένοι μισθοφόροι, διαβόητοι για τη βαναυσότητά τους, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συνέχιση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία. Η Συμφωνία του Μινσκ του 2015, η οποία προέβλεπε κατάπαυση του πυρός και ρύθμιση αυτονομίας για την ανατολική Ουκρανία, υπεγράφη από την κυβέρνηση του Κιέβου απλώς για να κερδίσει χρόνο.

Η Γεωργιανή Λεγεώνα, με διοικητή τον πρώην αξιωματικό της Γεωργίας Mamuka Mamulashvili, υπερηφανεύεται πως στρατολογεί μόνο όσους επαγγελματίες είχαν σκληραγωγηθεί στη μάχη. Εκτός από Γεωργιανούς, στις τάξεις της περιλαμβάνονται πολυάριθμοι μισθοφόροι από δυτικές χώρες και Ουκρανοί που προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας στην Τσετσενία και τη Γεωργία. Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail στις 13 Φεβρουαρίου απεικονίζει τον χαρακτήρα και το ήθος αυτών των μισθοφόρων.

Ο Ιγκόρ Μαζούρ, «ένας Ουκρανός υπερεθνικιστής, πολεμά σε πολέμους στις περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ από τα 18 του», αναφέρει η εφημερίδα. Το 1992, πήγε στην Υπερδνειστερία, όπου εντάχθηκε στην ακροδεξιά Ουκρανική Λαϊκή Αυτοάμυνα (UNSO). Ως μέλος της UNSO, πολέμησε εναντίον της Ρωσίας στην Αμπχαζία και στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας και υποστήριξε τις φιλοδυτικές επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία το 2004 και το 2014. Στη συνέχεια πολέμησε στις τάξεις του ουκρανικού στρατού εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη. Πλέον, ο 48χρονος μπήκε σε εφεδρικό τμήμα και περιμένει να πάει ξανά στον πόλεμο.

Η συνεργασία μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και αυτών των ακροδεξιών πολιτοφυλακών λειτουργεί καλά επειδή πολλά μέλη της κυβέρνησης συμμερίζονται τις ακροδεξιές απόψεις τους. Για παράδειγμα, ο Andriy Melnyk, ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία από το 2014, μέσω της πρεσβείας του οποίου γίνεται τώρα η στρατολόγηση λεγεωνάριων, είναι θαυμαστής του συνεργάτη των Ναζί Stepan Bandera, του οποίου η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Εβραίων και Πολωνών.

Tweet του Ουκρανού πρέσβη Andriy Melnyk για τον εορτασμό του Stepan Bandera

Ο Μέλνικ είναι διαβόητος για τις άκομψες για διπλωμάτη επιθέσεις του στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για το ότι δεν παρείχε επαρκή πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη. Την Πέμπτη, ανέφερε στην Die Welt ότι όταν πρόκειται για την επιβίωση του ουκρανικού έθνους, «δεν σκέφτομαι τι επιλογές των λέξεων χρησιμοποιώ». Είπε ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία ήταν «ένα μαχαίρι στην πλάτη της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν είχε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα στον αγώνα για την ελευθερία.

Η ωμή συμπεριφορά και οι ακροδεξιές απόψεις του Melnyk δεν εμπόδισαν τα μέλη της Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο) να τον χαιρετίσουν με όρθιους χειροκροτητές καθώς παρακολουθούσε από τη δημόσια γκαλερί την έγκρισή τους για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και τον μεγαλύτερο γερμανικό επανεξοπλισμό μετά τον Χίτλερ.

Υποστήριξη του ΝΑΤΟ

Οι περισσότερες κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ή ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να συμμετάσχουν στον αγώνα στην Ουκρανία, παρόλο που αυτό είναι παράνομο σε πολλές χώρες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είπε ότι οι άνθρωποι από τη Βρετανία που ήθελαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία είχαν την «απόλυτη» υποστήριξή της.

Το κοινοβούλιο της Λετονίας υποστήριξε ομόφωνα τη δυνατότητα στους πολίτες της να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Δανίας είπε ότι δεν ήταν παράνομο για άτομα να επιλέξουν να πάνε στον πόλεμο.

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάθε πολίτης μπορεί να αποφασίσει μόνος του αν θα πολεμήσει ή όχι στην Ουκρανία.

Σε κοινή δήλωση, τα γερμανικά υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών δήλωσαν ότι οι Γερμανοί πολίτες που εντάχθηκαν επίσημα στον ουκρανικό στρατό δεν υπόκεινται σε δίωξη, εφόσον δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η γερμανική κυβέρνηση, ανέφεραν τα υπουργεία, δεν ήθελε να εμποδίσει τους πολίτες της να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν ως θέμα αρχής.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η στρατολόγηση Γερμανού πολίτη για στρατιωτική θητεία για την υποστήριξη ξένης δύναμης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, ακόμη και η απλή απόπειρα στρατολόγησης για το σκοπό αυτό τιμωρείται .

Στο μεταξύ, πολυάριθμοι λεγεωνάριοι από όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, μέχρι τις 6 Μαρτίου είχαν εγγραφεί 20.000 εθελοντές από 52 χώρες. Πολλοί έχουν έρθει από τη Γεωργία και τη Λευκορωσία, αλλά πολλοί λέγεται ότι είναι καθ’ οδόν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία. Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, έως και 3.000 εθελοντές στις ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ζελένσκι.

Πολυάριθμες αναφορές για εθελοντές έχουν εμφανιστεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθιστώντας σαφές ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί ακροδεξιοί.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία ρώτησε μεταξύ εθελοντών και σε σχετικές ομάδες συνομιλίας, ανέφερε στις 7 Μαρτίου:

«Όσοι περιμένουν εξτρεμιστές μεταξύ των εθελοντών δεν έχουν άδικο. Στο Telegram, ένας άντρας ρώτησε πώς μπορεί να πολεμήσει. Η φωτογραφία του προφίλ του περιλαμβάνει το ρητό, «Πίστη και Τιμή», πίσω από αυτό είναι ο «Μαύρος Ήλιος», ένα γνωστό ρουνικό σημάδι της νεοναζιστικής ιδεολογίας».

Και σε άλλο σημείο, το δημοσίευμα αναφέρει: «Στις ομάδες στο telegram, δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια συγκάλυψης του χαρακτήρα των επιχειρήσεων. Οι στρατιώτες δημοσιεύουν φωτογραφίες αιμόφυρτων νεκρων Ρώσων, με το στόμα τους επίτηδες αφημένο μισανοιχτο».

Το BuzzFeedNews γράφει: «Οι δυτικοί ξένοι που έχουν έρθει στην Ουκρανία αποτελούν μία ετερόκλητη ομάδα. Υπάρχουν ιδεαλιστές, τυχοδιώκτες και μετά υπάρχουν εξτρεμιστές που έχουν δει ευκαιρίες να συνδεθούν με ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες που πολεμούν στην Ουκρανία».

Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι βετεράνοι με εμπειρία πολέμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ αναχωρούν επίσης. Η Mirror αναφέρει για μια «ομάδα βετεράνων της SAS» που κατευθύνεται προς την Ουκρανία, «που χρηματοδοτείται από μια χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει ακόμη κατονομαστεί, μέσω μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «μεταξύ αυτών υπάρχουν άριστα εκπαιδευμένοι ελεύθεροι σκοπευτές και ειδικοί στη χρήση αντιαεροπορικών και αντιαρματικών πυραύλων». Οι Times γράφουν: «Περισσότεροι από 150 πρώην αλεξιπτωτιστές που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν είναι καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή με την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s