Κερδίστε χάνοντας!

Ο γράφων ζητά προκαταβολικά συγγνώμη για τη φαινομενική έλλειψη σοβαρότητας του τίτλου και της συνοδευτικής φωτογραφίας. Αλλά και ο τίτλος και η συνοδευτική φωτογραφία έχουν πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα από διάφορες αναλύσεις που κυκλοφορούν πλέον στην αριστερή πιάτσα αναφορικά με τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ονομαστό πλέον για το υψηλό επίπεδο ταξικής ανεξαρτησίας που το διέπει, το Ατέχνως φιλοξενεί ασχολίαστες τις δηλώσεις ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ ότι «[ο] Πούτιν μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ στο ΝΑΤΟ» (08.03.2022).

Την ίδια στιγμή, το Πριν μάς ενημερώνει πως «[τ]ο ΝΑΤΟ εκεί που σάπιζε, ξανατονώθηκε […] [ο] Πούτιν συνέβαλε να βγει το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ από το κώμα», καθώς «[ο] πόλεμος στην Ουκρανία είναι το έδαφος για να ξεπεράσει το ΝΑΤΟ ένα πρόβλημα υπαρξιακών διαστάσεων. Την έλλειψη συγκεκριμένης αποστολής» (07.03.2022).

Το ίδιο λένε με δικά τους λόγια και στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα σόσιαλ μίντια.

Είναι πραγματικά δύσκολο να απαντήσει κανείς στα παραπάνω. Βεβαίως οι δηλώσεις του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ είναι απολύτως κατανοητές. Μπορεί ο άνθρωπος να βρίσκεται εν αποστρατεία, αλλά αναμφίβολα νιώθει ακόμα μέρος της ομάδας. Λυσσάει που ένας ανταγωνιστής στέκεται στα ίσα απέναντι από την ομάδα του, και προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι.

Οι υπόλοιποι;

Οι υπόλοιποι αρνούνται να αναγνωρίσουν δίκιο στο να διεξάγει κανείς πόλεμο ενάντια στο ΝΑΤΟ. Πραγματικό πόλεμο, όχι στα λόγια. Με σφαίρες και βόμβες και στρατό. Με φόρο αίματος. Με νατοϊκές βάσεις εξαϋλωμένες. Με νατοϊκούς ναζίδες στο χώμα. Με το πλήρες στρατιωτικό ξεδόντιασμα μιας χώρας που προοριζόταν να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία.

Και, αφού αυτή είναι η πολιτική τους θέση, η πραγματικότητα πρέπει να καμφθεί ανάλογα ώστε να συμφωνήσει μαζί τους. Το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα θριαμβεύει.

Δεν υπάρχει τίποτα που να ενισχύει περισσότερο το ΝΑΤΟ από το σταμάτημα της επέκτασής του με τα όπλα.

Αυτό που μοιάζει με αμφισβήτηση του ΤΙΝΑ είναι στην πραγματικότητα η απόλυτη απόδειξη του ΤΙΝΑ.

Τι ωραία που θα ήταν όλα αν η Ρωσία δεν είχε προβεί στην επιχείρηση αυτήν!

Η αντιιμπεριαλιστική αντίσταση στο Ντονμπάς θα τσακιζόταν, παρέχοντάς μας μια έξοχη ευκαιρία για να την εξιδανικεύσουμε και να τη μνημονεύουμε μια φορά το χρόνο. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και καμιά εκδήλωση για το θέμα, και να μαζέψουμε 120 άτομα, πράγμα το οποίο θα συνιστούσε μια τρανή νίκη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Η Ουκρανία θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ, και θα γέμιζε πυραύλους στραμμένους προς τη Ρωσία.

Στην επόμενη φάση, το ίδιο θα συνέβαινε και με τη Λευκορωσία.

Και το ΝΑΤΟ θα έχανε κερδίζοντας. Και εμείς θα κερδίζαμε χάνοντας.

Και θα κάναμε την εκατοστή πεντηκοστή τρίτη διαδήλωση ενάντια σε όλους τούς ιμπεριαλισμούς, θα μαζεύαμε 250 άτομα και θα διακηρύσσαμε πως συγκεντρώνουμε δυνάμεις και πως ο αγώνας συνεχίζεται.

Και, αν κάποια στιγμή η Ρωσία έχανε στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, κοβόταν κομμάτια και μετατρεπόταν ξανά σε αποικία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είχαμε έναν ιμπεριαλιστή λιγότερο να μας εμποδίζει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. (Και φτηνότερο φυσικό αέριο. Και ίσως καλύτερα πακέτα ΕΣΠΑ. Και ξανά λευκές, ξανθιές και μορφωμένες οικιακές βοηθούς με γαλάζια μάτια. Και ενδεχομένως ειρήνη με την αστική μας τάξη, και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για να μπορούμε να εξακολουθήσουμε να δρούμε ως η αριστερή του πτέρυγα, ζητώντας λεφτά για την υγεία και 1400 βασικό μισθό. Αυτό που ξέρουμε δηλαδή να κάνουμε.)

Αφήστε μας πια ήσυχους με τους πολέμους σας να ζήσουμε την καθημερινότητά μας! Στο ωραίο ουράνιο τόξο μας, όπου μπορούμε ταυτόχρονα να καλούμε σε εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, σε μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σε «έξω το ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη» και σε συμφιλίωση των λαών της πέρα από κάθε εθνικισμό! Χωρίς υποκείμενα. Ή μάλλον με υποκείμενο «τούς λαούς». Όσο πιο θολό, τόσο πιο καλό.

(Αλήθεια, μιας και αραδιάζετε αβέρτα συνθήματα χωρίς υποκείμενο, γιατί δε ρίχνετε και το «σοσιαλιστική επανάσταση σε Ρωσία και Ουκρανία» για να είστε πιο επαναστάτες; Ή, ακόμα καλύτερα, σοσιαλιστική επανάσταση σε όλο τον πλανήτη. Ναι, αυτό είναι! Και είναι και τζάμπα.)

Μακάριοι οι σύντροφοι που θεωρούν ότι ο πλανήτης ολόκληρος περιστρέφεται γύρω από τις δικές τους ιδεολογικές εκκρεμότητες, και άρα τα γεγονότα πρέπει σώνει και καλά να χωρέσουν στα θεωρητικά τους σχήματα. (Το ότι οι σύντροφοι αυτοί ζουν συνήθως χώρες της Δύσης είναι απλά σύμπτωση.)

Απλά ας κάνουν λίγο κράτει με τις βαθιές αναλύσεις. Να μας μείνει και καμιά τρίχα στο κεφάλι…

Π. Παπ.

3 responses to “Κερδίστε χάνοντας!

 1. Άρθρο Μαραγκού θα δούμε?
  Αν, ναι μπορεί να κάνει κάποια δημιουργική κριτική σε ρεαλιστικες μαρξιστικες προσεγγίσεις οργανώσεων που δεν εγκλωβιζονται σε σαχλαμάρες (πχ οκδε, εεκ, δεν ξέρω τι άλλο σοβαρό υπάρχει πλέον στην ελληνική αριστερά)

  Μου αρέσει!

 2. Το σημείο καμπής ,οπου η «Αριστερά» πέταξε την δήθεν ανατρεπτική (την επαναστατική την έχει βάλει στην κατάψυξη απο δεκαετιών ήδη), ,αντισυστημικη κ.τ.τ. προοπτική της στον κάλαθο των αχρήστων,ήταν η κατα διαταγήν του Ατλαντικού Αξονα «έναρξη» της «Πανδημίας» στις 3/11 Μάρτη 2020. (σας είχα στείλει καποια σχόλιά μου εκεινη την εποχή).
  Μετά απο την επιτυχία τους αυτή,έκριναν πρόφορο τον χρόνο να επιτείνουν την περικύκλωση της Ρωσικης Ομοσπονδίας,που αποτελεί απο καιρό τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο τους. Μιλούσαν πλέον ανοικτα για είσοδο των Ουκρανών Ναζί στο ΝΑΤΟ ,κλπ.
  Η ομάδα Πούτιν δεν είχε άλλο περιθώριο υποχωρήσεων,το είπε και ο ίδιος λιγο πρίν απο την στρατιωτική απαντητική του ενέργεια,εαν έμπαινε η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ,σήμαινε οτι τελικά το μόνο που θα έμενε στους Ρώσους έναντι νατοικων πυρηνικών πυραύλων εγκατεστημένων σε αποσταση 3 λεπτων απο τη Μόσχα,θα ηταν ο πυρηνικός πόλεμος.
  Ο πόλεμος αυτός είναι καθαρά αποτρεπτικός αυτών των εξελιξεων. Αυτο όμως είναι ακριβώς εκείνο που δεν θέλει να δεχτεί με κανένα τρόπο η πλήρως ενωματωμένη και ελεγχόμενη «Αριστερά» της Δύσης ,δηλαδή οι προνομιούχες κρατικοδίαιτες και μισθοφορικές αριστερές ελίτ. Βλέπουμε και πάλι την ίδια αντίδραση όπως και στην «Πανδημία» , πλήρης αποδοχή και σε καποιες περιπτώσεις υπερθεμάτιση στους στόχους του Ατλαντικου Αξονα.Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα βαφτίζουν τη Ρωσια «ιμπεριαλισμο» (ΚΚΕ/ Ανταρσυα – ειναι χαρακτηριστικό οτι- (πέρα απο το ότι ολα αυτα τα χρόνια αποσιωπούσαν ηθελημενα και συστηματικά τα εγκλήματα του ουκρανικου ναζιστικού καθεστώτος ) οι αρθρογραφοι τους υποκρίνονται οτι αγνοούν τη γενοκτονία των ρωσικων,ελληνικών κ.ά. πληθυσμών στο Ντονμπάς, δεν αναφέρουν κάν τα γεγονοτα του 2014 και τις σφαγές (Οδησσός κλπ) η και τάσσονται ανοικτα υπέρ του ΝΑΤΟ (Συριζα κλπ). Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο, ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με τον Ατλαντικο Αξονα . Ο σκουπιδοτενεκές της Ιστορίας τους περιμένει …

  Μου αρέσει!

 3. Μακάρι να υπήρχε η διάθεση και ο χρόνος (τα καλά συντρόφια με δυνατά αγγλικά υπάρχουν στην συλλογικοτητα) και να μπορούσε να μεταφραστεί η ακόμα καλύτερα υποτιτλιστεί το παρακατω βιντεακι.

  Εννοείται πως δεν έχω τίποτα κοινό με τον συγκεκριμένο διανοούμενο, περαν της ανάγκης μου για εμπεριστατομενη και από πρώτο χέρι πληροφορία!

  Αν μπορεί ας το παρακολουθήσει και ο σ. Μαραγκός!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s