Έγκλημα αποτελεί πλέον η υποστήριξη του «ρωσικού» πολέμου στην Ουκρανία για την Σλοβακία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, που αποτελούν μέλη της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά τα μέλη των ΕΕ/ΝΑΤΟ, η Τσεχία και η Σλοβακία κατέστησαν έγκλημα για τους πολίτες να υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τιμωρούμενο με χρόνια φυλάκιση. Η Λετονία έχει διαθέσει μία τηλεφωνική γραμμή της αστυνομίας για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναφέρουν τους γείτονες που είναι ύποπτοι για συμπόνοια με τη Μόσχα.

Του Benjamin Norton

Μετάφραση: Σοφία Σ. για το avantgarde

Οι δυτικές κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ως μία υποτιθέμενη σύγκρουση ανάμεσα στον αυταρχισμό και τη δημοκρατία. Την ίδια στιγμή όμως, ορισμένες από αυτές τις δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν αυταρχικές πολιτικές και καταπολεμούν σκληρά την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, απαγορεύοντας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και μάλιστα πολιτικοποιώντας την υποστήριξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει μια σειρά από βάρβαρες κυρώσεις στη Ρωσία, διεξάγοντας έναν οικονομικό πόλεμο με στόχο την υποτίμηση του νομίσματός της, του ρουβλίου, πράγμα το οποίο θα δυσκολέψει τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων Ρώσων αμάχων.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik και εταιρείες της Silicon Valley των ΗΠΑ όπως η Google και το Twitter έχουν περιορίσει τους λογαριασμούς τους.

Πολλά μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας, έχουν επίσης κάνει έγκλημα την υποστήριξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλώντας τους πολίτες τους με χρόνια φυλάκιση. Η Λετονία έχει εγκαταστήσει μια τηλεφωνική γραμμή της αστυνομίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να ρουφιανεύουν γείτονες που υποπτεύονται ότι είναι φιλορώσοι.

Η Τσεχική Δημοκρατία θεωρεί έγκλημα την υποστήριξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση.

Στις 27 Φεβρουαρίου, η φιλοδυτική, αντιρωσική εφημερίδα της Ουκρανίας, το Kyiv Independent, ανέφερε: «Η Τσεχική Δημοκρατία καθιστά παράνομη την ανοιχτή υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τσεχική Δημοκρατία κατέστησε σαφή αυτή τη νέα πολιτική χωρίς περιθώριο αμφιβολίας, γράφοντας με χαρά στις 27 Φεβρουαρίου ότι, στην περίπτωση που Τσέχοι πολίτες εκφράσουν την υποστήριξή τους στη ρωσική επέμβαση, μπορούν να κατηγορηθούν για το έγκλημα της υποστήριξης «γενοκτονίας» και ενδεχομένως να φυλακιστούν.

Tweet Ουκρανικής Πρεσβείας στην Τσεχία: «Οι αρχές επιβολής του νόμου της Τσεχίας προειδοποιούν ότι η δημόσια έκφραση υποστήριξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «έγκλημα άρνησης, αμφισβήτησης, έγκρισης και αιτιολόγησης ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ».

Ο γενικός εισαγγελέας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Igor Stříž, εξέδωσε μια δήλωση προειδοποιώντας τους πολίτες ότι είναι έγκλημα η δημόσια έκφραση υποστήριξης στον ρωσικό πόλεμο ή το να επαινούν Ρώσους ηγέτες για την επέμβαση στην Ουκρανία. Ο Stříž ανέφερε ότι όσοι το κάνουν μπορεί να κριθούν ένοχοι για άρνηση, αμφισβήτηση, έγκριση ή δικαιολόγηση της «γενοκτονίας».

Ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι οι Τσέχοι πολίτες που παραβιάζουν αυτούς τους νόμους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Ο ανώτατος Τσέχος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικά όρια σε αυτόν τον λόγο.

Αυτές οι αυταρχικές πολιτικές ενθαρρύνουν τώρα τους μέσους ανθρώπους να γίνουν κρατικοί πληροφοριοδότες και να αναφέρουν τους γείτονές τους ότι τολμούν να σκεφτούν διαφορετικά.

Οι τσέχικες εφημερίδες ανέφεραν στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ότι η αστυνομία ερευνούσε ήδη δεκάδες καταγγελίες εναντίον Τσέχων πολιτών που κατηγορούνται ότι είχαν θετική στάση απέναντι τη Μόσχα.

Η Σλοβακία απειλεί με 10 έως 25 χρόνια φυλάκιση για πολίτες που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Σλοβακία, έχει απειλήσει με ακόμη σκληρότερες κυρώσεις.

Το κρατικό μέσο ενημέρωσης της Σλοβακίας RTVS ανέφερε ότι οι πολίτες που εκφράζουν την υποστήριξή τους για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να τιμωρηθούν ποινικά και να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης 10 έως 25 ετών

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός είπε ότι η έγκριση των ενεργειών της Μόσχας θα μπορούσε να παραβιάζει το άρθρο 417 του Ποινικού Κώδικα της Σλοβακίας, σχετικά με «απειλές για την ειρήνη».

Η Λετονία δημιουργεί τηλεφωνική γραμμή για να αναφέρει πολίτες που υποστηρίζουν τον ρωσικό πόλεμο.

Το κράτος της Βαλτικής, η Λετονία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ήταν προηγουμένως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, έχει υιοθετήσει παρόμοια πολιτική.

Η Λετονία διαθέτει τώρα μια τηλεφωνική γραμμή της αστυνομίας για να αναφέρονται πολίτες που υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το τοπικό μέσο ενημέρωσης Par drošību ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λετονικοί νόμοι που απαγορεύουν την υποστήριξη και τη δικαιολόγηση του πολέμου. Αυτά τα καταστατικά είναι παρόμοια με αυτά της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας.

Ο ιστότοπος ενθάρρυνε τους Λετονούς πολίτες να αναφέρουν τους γείτονες που είναι ύποπτοι για συμπόνοια με τη Μόσχα, παρέχοντάς τους έναν αριθμό τηλεφώνου και μια διεύθυνση email για την αστυνομία.

Το Πανεπιστήμιο της Ιταλίας αναφέρει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ακυρώσει μάθημα για τον Ρώσο συγγραφέα Ντοστογιέφσκι του 19ου αιώνα.

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα πανεπιστήμιο ανέφερε την εισβολή στην Ουκρανία για να δικαιολογήσει την αναστολή ενός μαθήματος για τον κλασικό Ρώσο συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Ο Ντοστογιέφσκι πέθανε το 1881 και στην πραγματικότητα φυλακίστηκε από τον τσάρο της Ρωσίας λόγω των πολιτικών του απόψεων.

Ο Ιταλός συγγραφέας, Paolo Nori, του οποίου το μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Milano-Bicocca ακυρώθηκε, δημοσίευσε ένα βίντεο καταδικάζοντας την κίνηση ως «γελοία».

«Ακόμα και οι νεκροί Ρώσοι λογοκρίνονται», ανέφερε ο Νόρι.

Υπό την πίεση του κοινού, το πανεπιστήμιο αργότερα υπαναχώρησε και συμφώνησε να επιτρέψει το μάθημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s