Για τη συντριβή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία! Αλληλεγγύη στο λαό του Ντονμπάς

Ανακοίνωση ΚΕΔ

Το καλοκαίρι του 2021 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη μονομερή διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, του «αντιπάλου δέους» του ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ. Στην περίοδο αυτή το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε σχεδόν σε όλη την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δηλωμένη την πρόθεσή του να περικυκλώσει τη Ρωσία, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, έχοντας πολλαπλασιάσει τις αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια, κάνοντας συνεχόμενες στρατιωτικές ασκήσεις σ’ όλη την υδρόγειο, και με την κλωνοποίησή του στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω την AUKUS και της QUAD -μια επέλαση που κάνει την Ντρανγκ Nαχ Όστεν [Drang Nach Osten] του Χίτλερ να φαντάζει παρέλαση.

Είναι προφανές ότι οι ελιγμοί της αυτοκρατορίας γύρω από τη Ρωσία αποσκοπούν στην επικαιροποίηση της αμερικανικής ηγεμονίας και στέλνουν ένα σαφές μήνυμα σε οποιονδήποτε αμφισβητεί την παγκόσμια κυριαρχία της. Αφού η αποικιοποίηση της Ρωσίας απέτυχε, τώρα η χώρα πρέπει να κλειστεί στο καβούκι της, αφήνοντας τη γειτονιά της λεία στα κατακτητικά σχέδια της αυτοκρατορίας του πρωτοκοσμικού καπιταλισμού.

Μετά το πορτοκαλί πραξικόπηµα στην Ουκρανία το 2014, µε πρωταγωνιστές τις φασιστικές συµµορίες υπό την αµέριστη συνδροµή της «δηµοκρατικής δύσης» και την αναπόφευκτη αντίδραση των ρωσικών πληθυσµών (που αρνήθηκαν να µετατραπούν σε πολίτες β’ κατηγορίας σε  µια χώρα που ζούσαν επί δεκαετίες ειρηνικά και ισότιµα µε τους Ουκρανούς), µε την απόσχιση της Κριµαίας και την αυτονόµηση του Ντονµπάς, η άρχουσα τάξη της Ουκρανίας, ενισχυµένη µε στρατιωτικό οπλισµό και ειδικές δυνάµεις του ΝΑΤΟ, κλιµακώνει τη ρατσιστική πολιτική της κατά του ρωσικού πληθυσµού. Τον Φεβρουάριο του 2019 κατοχύρωσε και συνταγµατικά τον αλυτρωτισµό της µε την πρόθεσή της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, µε εντεινόµενες καθηµερινές επιθέσεις της σ’ αυτές τις περιοχές, προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυµατίες.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία απαίτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέλασή του επιστρέφοντας στα σύνορα του 1997, και να αποσύρει τα πυρηνικά του όπλα από την Ευρώπη, και τα στρατεύματά του από τις χώρες που συνορεύει. Επίσης, απαιτεί συμμόρφωση του ΝΑΤΟ στην αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας των συνθηκών του Ελσίνκι (1974), της Κωνσταντινούπολης (1999) και της Αστάνας (2010). Ταυτόχρονα παίρνει τα μέτρα της με συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια στην επικράτειά της. 

Το ΝΑΤΟ απάντησε µε µια πρωτοφανή πολεµοκάπηλη προπαγάνδα, έναν καταιγισµό τροµοκρατίας προς τους υπηκόους της βορειοατλαντικής συµµαχίας, στήνοντας ένα ψυχροπολεµικό σκηνικό, µε καθηµερινούς οικονοµικούς-χρηµατιστηριακούς τσαµπουκάδες και κυρώσεις κατά της Ρωσίας (και της Κίνας), ως απάντηση στη δήθεν επικείµενη ρωσική εισβολή. Στην πραγµατικότητα, οι αγγλοαµερικάνοι παίζουν µε τη φωτιά, αφού δεν µπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι η Ρωσία δεν κάνει πίσω στην δίκαιη απαίτησή της να µην γίνει η Ουκρανία µέλος του ΝΑΤΟ. Ο τυχοδιωκτισµός των νατοϊκών έχει φτάσει σε τέτοιο σηµείο που απειλούν ακόµα και τον γελωτοποιό Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, που όπως φαίνεται συνειδητοποιεί ότι η είσοδος του Κιέβου στο ΝΑΤΟ µάλλον δεν θα έχει αίσιο τέλος. Οι καραγκιόζηδες της Δύσης φαίνεται ότι χάνουν στο πεδίο των διπλωµατικών κινήσεων και δεν τους µένει άλλος δρόµος από ένα θερµό επεισόδιο, προκειµένου να επιταχύνουν όχι µια ανοιχτή σύγκρουση µε τη Ρωσία, αλλά τις εσωτερικές εξελίξεις στο Κίεβο (που δεν φαίνεται έτοιµο να πέσει υπέρ πίστεως και…Δύσεως). Για ακόµα µια φορά οι νεοναζί στην Ουκρανία και ο πρώην πρόεδρός τους, Ποροσένκο, είναι µια κάποια λύση. Είναι σαφές ότι όχι µόνο οι Ρώσοι κάτοικοι του Ντονµπάς και της Κριµαίας, αλλά και η πλειοψηφία του ουκρανικού λαού δεν έχει καµία όρεξη να γίνει κρέας στα κανόνια του πλανητάρχη και των συµµάχων του, που, όπως φαίνεται, δεν τους φτάνει ο κορωνοϊός, αλλά θέλουν κι ένα θερµό µέτωπο µήπως και ξεκινήσει αυτή η µεγάλη επανεκκίνηση που ονειρεύονται. Ή απλά επικυρώσει το τέλος τους.

Η ΚΕΔ σε αυτή τη σύγκρουση ήταν, είναι και θα είναι κάθετα αντίθετη στην πολιτική των «ίσων αποστάσεων», στη λογική του «όλοι έχουν από λίγο άδικο», σε µια αφηρηµένη-γενικόλογη «διεθνιστική αλληλεγγύη», που δεν ξεκαθαρίζει µε σαφήνεια ποιος είναι ο υπεύθυνος, ποιος έχει άδικο και ποιο κοµµάτι του «λαού» αξίζει την υποστήριξη του διεθνιστικού-ταξικού-αντιιµπεριαλιστικού κινήµατος. Αντ’ αυτού προσπαθεί να συµβάλει µε τις µικρές της δυνάµεις στην επικράτηση της πολιτικής γραµµής και πρακτικής που θα δείχνει κατευθείαν τον αντίπαλο.

Η ΚΕΔ αγωνίζεται ξεκάθαρα για τη διάλυση και συντριβή του ΝΑΤΟ, και υποστηρίζει κάθε αποχώρηση ή έστω και «απεµπλοκή» των χωρών-µελών του που θα επιθυµούσαν να το εγκαταλείψουν. Στο σχέδιο της προκλητικής ιµπεριαλιστικής περικύκλωσης της Ρωσίας και της στρατηγικής της αποικιοποίησής της δεν βλέπουμε γενικώς κάποια «όξυνση κάποιου ενδοϊµπεριαλιστικού ανταγωνισµού». Βλέπουμε µόνο την οργή της σάπιας αυτοκρατορίας να επαναβεβαιώσει την παγκόσµια κυριαρχία της, πράγµα που την καθιστά απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όχι µόνο για τους λαούς της Ανατολής και του Νότου, αλλά και για τους ίδιους τους υπηκόους της νέας Ρώµης. Η ήττα της ιεράς συµµαχίας στις στρατιωτικές, πολιτικές και ιδεολογικές επιχειρήσεις της κατά των λαών της υφηλίου είναι το βασικό καθήκον όσων πραγµατικά ενδιαφέρονται για µια δίκαιη ειρήνη και όχι για τη διαιώνιση της PAX AMERICANA. Πολύ περισσότερο για την αριστερά της Δύσης που απλά παλεύει για την «απεµπλοκήτης χώρας της», λες και η χώρα της δεν ανήκει στην ιερά συµµαχία αλλά βρίσκεται κάπου στο µέσο της Αφρικής και σέρνεται από τη µύτη από το ΝΑΤΟ και τους Αµερικάνους. Όχι. Ο ελληνικός καπιταλισµός είναι οργανικό τµήµα του νατοϊκού ιµπεριαλισµού και ως εκ τούτου ευθύνεται απεριόριστα και εις ολόκληρον και για τα πεπραγµένα των άλλων εταίρων της κοινοπραξίας που ακούει στο όνοµα ΝΑΤΟ, και µε την οποία η ελληνική άρχουσα ελίτ έχει συνδέσει την ύπαρξή της από την  εποχή του εµφυλίου πολέµου. Το αίτηµα της «απεµπλοκή» της θα είχε κάποιο νόηµα σε µια ουδέτερη χώρα και όχι, βεβαίως, σε µια χώρα που είναι ιδρυτικό µέλος του ΝΑΤΟ. Ένα τέτοιο αίτηµα λειτουργεί µόνο σαν φύλλο συκής στον σοσιαλπατριωτισµό µιας αριστεράς που, αρνούµενη να πάρει θέση ανοιχτά υπέρ της συντριβής του ΝΑΤΟ και άρα και της αστικής της τάξης, µένει µετέωρη χωρίς ουσιαστική θέση.

Και το ερώτηµα είναι απλό. Να µπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ; Ναι ή όχι; Να συνεχιστεί το µπούλινγκ-περικύκλωση της Ρωσίας στα σύνορά της; Ναι ή όχι; Εκτός από ένα μπαράζ σοσιαλιστικών επαναστάσεων στη Δύση, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να µπει ένα τέλος στην ελεεινή και προκλητική επιθετικότητα της Δύσης (το ελληνικό κρατος είναι και αυτό Δύση) πέρα από το συγκεκριµένο ρωσικό τελεσίγραφο; Ναι ή όχι και ποιος; Είναι δίκαιο το αίτηµα να ξεκουµπιστούν όλοι αυτοί οι αγύρτες από τα σύνορα µε τη Ρωσία; Ναι ή όχι; Αν είναι δίκαιο, τότε ας γίνει επιτέλους η αριστερά ξεκάθαρη για το ποιος είναι αυτή τη στιγµή η ιµπεριαλιστική απειλή. Το να σφυρίζει κανείς «κλέφτικα», δείχνοντας προς όλες τις µεριές σαν ζαλισµένος και ποτέ ξεκάθαρα τον δικό του ιµπεριαλισµό, τον µετατρέπει σε έναν ντροπαλό σοσιαλπατριώτη απολογητή του δικού «µας» καπιταλισµού.

  • Για τη συντριβή των νατοϊκών και όλων των παρατρεχάμενων στο ανατολικό μέτωπο.
  • Να τελειώνουμε με τους Ευρωπαίους  ιμπεριαλιστές τσαρλατάνους και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχουν επιβάλει στο εσωτερικό της δήθεν δημοκρατικής Δύσης.
  • Αλληλεγγύη στον λαό του Ντονμπάς. Κάτω η χούντα του Κιέβου.
  • Όχι στον νατοϊκό και τον ελληνικό μιλιταρισμό.
  • Λιτότητα, ανεργία, πληθωρισμός, στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός.

Όλοι/-ες στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση το Σάββατο 19/02/22, στις 12:00, στο Μετρό Ευαγγελισμός, και διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση

Advertisement

2 responses to “Για τη συντριβή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία! Αλληλεγγύη στο λαό του Ντονμπάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s