Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει τη στρατολόγηση σταρ του BreadTube από βετεράνο ψυχολογικών επιχειρήσεων του συριακού πολέμου με σκοπό την αντιμετώπιση των επικριτών των περιοριστικών μέτρων του Covid

Του Kit Klarenberg & Max Blumenthal για το The GrayZone

Μετάφραση για το AvantGarde: Λέων Σταρικος, Θ.

Στελέχη των προπαγανδιστικών οργανισμών (psyops) που χρησιμοποιήθηκαν στον βρώμικο πόλεμο εναντίον της Συρίας, εφαρμόζουν τις τακτικές που τελειοποίησαν στον πόλεμο πίσω στην πατρίδα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αντίθεση στα περιοριστικά μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης, στρατολογώντας στα κρυφά τη δημοφιλή influencer του YouTube Abigail Thorn.

Έγγραφα που διέρρευσαν στη δημοσιότητα αποκάλυψαν μια κρατικά χρηματοδοτούμενη επιχείρηση υπονόμευσης των επικριτών των πολιτικών της βρετανικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό, με την προσέλκυση μιας από τους βασικούς ιδρυτές της κλίκας του BreadTube οι οποίοι θέλουν να παρουσιάζονται ως οι «αντιφασιστές» influencers του YouTube.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην σχηματοποίηση ενός ψυχολογικού προφίλ όσον αφορά τους Βρετανούς πολίτες που διαφωνούν με πολιτικές όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και τα lockdowns, και στη συνέχεια τη δημιουργία ενός καναλιού στο YouTube που έχει ως σκοπό να παρουσιάζει αυτούς τους επικριτές ως επικίνδυνους «υπερδιακινητές κορονοΪού» της «παραπληροφορητές».

Η επιχείρηση διευθύνεται από το Βασιλικό Ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, φέρει την ονομασία «Αντιμετωπίζοντας την ψευδοεπιστήμη» και σχεδιάστηκε «προκειμένου να περιορίσει την επιρροή του ψευδοεπιστημονικού υλικού στο διαδίκτυο, και ιδιαίτερα το “αντιεμβολιαστικό” συναίσθημα που σχετίζεται με τον κορονοϊό».

Κορυφαίος προστάτης της είναι ο Κάρολος, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, επόμενος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, ο οποίος πρόσφατα μίλησε ενάντια στις υποτιθέμενες «θεωρίες συνωμοσίας» γύρω από τα εμβόλια COVID-19. Ο οργανισμός έλαβε μια σημαντική χρηματοδότηση το 2020 για την παραγωγή βίντεο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πολιτισμού της βρετανικής κυβέρνησης.

Τα αρχεία που διέρρευσαν από το The Grayzone δείχνουν ότι το Βασιλικό Ίδρυμα έχει επιστρατεύσει τις υπηρεσίες της Valent Projects, μιας εταιρείας επικοινωνιολόγων που βαυκαλίζονται ότι υπηρετούν την «κοινωνική αλλαγή», η οποία ιδρύθηκε από έναν υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων ο οποίος είχε προηγουμένως εμπλακεί στην εκστρατεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για βίαιη αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Η Valent έχει επίσης λάβει χρήματα για ένα έργο «διερεύνησης της παραπληροφόρησης» από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), ένα παράρτημα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο κεντρικός ρόλος της Valent στην επιχείρηση καταδεικνύει το πως τα στελέχη που χρησιμοποιούνται  στον πληροφοριακό πόλεμο μεταφέρουν τις τεχνικές που τελειοποίησαν εναντίον στόχων όπως η Συριακή κυβέρνηση πίσω στην πατρίδα τους, στη Δύση, όπου οι ολοένα και πιο αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μάζες πολιτών που όλο και περισσότερο αγκομαχούν υπό το βάρος των περιοριστικών μέτρων.

Όπως και στη Συρία, όπου εταιρείες επικοινωνιών, όπως η Valent δημιούργησαν, εκπαίδευσαν και εργαλειοποίησαν οργανώσεις μέσων ενημέρωσης για να προωθήσουν την επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος, έτσι και στο μέτωπο του κορονοϊού προσέλαβαν στα κρυφά μία διάσημη Βρετανή influencer του YouTube για να προσφέρει μια πιο αυθεντική γεύση στην προσεκτικά υπολογισμένη επικοινωνιακή τους εκστρατεία.

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, η Valent σχεδίασε μια «εκστρατεία μαζικής απήχησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μπροστάρη και ιδιοκτήτη την εξέχουσα προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Abigail Thorn», την ιδρύτρια του Philosophy Tube. Η έρευνα της Valent σχετικά με τους Βρετανούς πολίτες που απορρίπτουν την επίσημη πολιτική για το COVID-19 «θα χρησιμοποιηθεί για να σχεδιαστεί μια εκστρατεία που θα αξιοποιεί την υπάρχουσα πλατφόρμα της YouTuber Abigail Thorn για να επιτύχει μια μετρήσιμη γνωστική τροποποίηση στο κοινό-στόχο», αναφέρουν τα αρχεία.

Με πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube και περισσότερους από 7000 υποστηρικτές στο Patreon, η Thorn έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό όχημα για οποιαδήποτε επικοινωνιακή εκστρατεία. Είναι επίσης βασικό μέλος του BreadTube, ενός συνόλου αριστερών influencers [επηρεαστών] στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του κατεστημένου για την υποτιθέμενη ικανότητά του «να αδρανοποιεί τους πολιτικούς κινδύνους που αναδεικνύονται στο YouTube και να συμβάλει στην αποριζοσπαστικοποίηση».

Ενώ οι κορυφαίοι BreadTubers είναι περισσότερο γνωστοί για τη χρήση memes [μιμιδίων] και θεατρικών κόλπων για την αντιμετώπιση των δεξιών αφηγήσεων, έχουν επίσης αφιερώσει αρκετή προσπάθεια επιτιθέμενοι στην αντιιμπεριαλιστική αριστερά ως «τάνκιδες» [κομμουνιστών/σταλινικών] που εμπλέκονται σε μυστικές «ερυθρό-καφέ συμμαχίες» με ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Στο βιβλίο του, «Το BreadTube υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό: Examining the New Brand of Internet Pseudo-Socialism», ο σοσιαλιστής οργανωτής Caleb Maupin παρομοίασε το BreadTube με τις «αντι-συμμορίες» που αναπτύσσουν οι βρετανικές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να διεισδύσουν και να διαλύσουν δυνάμεις εξεγερμένων από την Κένυα έως τη Νοτιοανατολική Ασία.

Το BreadTube «μιλάει στο όνομα των αξιών της αριστεράς. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα εξυπηρετεί ένα τμήμα της αμερικανικής άρχουσας ελίτ και των μυστικών υπηρεσιών», έγραψε ο Maupin.

Η μυστική σχέση μεταξύ της Abigail Thorn της BreadTube, της Valent Projects και του Royal Institute φαίνεται να επικυρώνει τη θέση του Maupin.

«Δεν με εκπλήσσει καθόλου να ανακαλύπτω ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια και ένας εργολάβος μυστικών υπηρεσιών χρηματοδοτούν το έργο της Abigail Thorn», δήλωσε ο Maupin στο The Grayzone. «Ταιριάζει με όλα όσα έχω παρατηρήσει σχετικά με την ίδια και την τάση της BreadTube συνολικά».

Ο Maupin συνέχισε: «Ο «σοσιαλισμός» του BreadTube δεν είναι στην πραγματικότητα σοσιαλισμός, κινητοποιεί νέους φιλελεύθερους για να κρατήσει τα αντιφρονούντα στοιχεία στη γραμμή. Είναι η εξασφάλιση της κυριαρχίας των βρετανικών και αμερικανικών εταιρειών πάνω στον πλανήτη, προσπαθώντας να φιμώσει όσους μπαίνουν στο δρόμο της».

Οι αγαπημένοι σοσιαλιστές του κατεστημένου της εθνικής ασφάλειας

Από την έναρξη του Philosophy Tube το 2013, το κανάλι της Abigail Thorn στο YouTube υπερηφανεύεται ότι στηρίζεται από περισσότερους από 7000 συνδρομητές στο Patreon και πολύ περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνδρομητές στο YouTube. Διερευνώντας πολύπλοκα φιλοσοφικά και πολιτικά ζητήματα με έναν εξαιρετικά προσιτό, ελκυστικό τρόπο και χρησιμοποιώντας περίτεχνα, χειροποίητα ηχητικά και οπτικά εφέ, έχει αναδειχθεί σε διασημότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία μακροσκελής συνέντευξη που παρήγαγε το BBC την αναφέρει ως «μία από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες τρανσέξουαλ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Thorn είναι μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της χαλαρής κολεκτίβας influencers του YouTube, γνωστής και ως BreadTube. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το έργο του αναρχικού Πιότρ Κροπότκιν, Η κατάκτηση του ψωμιού, και προωθεί μια ατζέντα υπερβολικής προβολής του ζητήματος των ταυτοτήτων και φιλο-ιμπεριαλιστικών ερμηνειών του τι σημαίνει σοσιαλιστική πολιτική στο σήμερα και για αυτό τον λόγο οι δημιουργοί του έχουν λάβει ενθουσιώδη προώθηση από τα συμφέροντα του κατεστημένου.

Οι New York Times, για παράδειγμα, δημοσίευσαν το 2019 ένα εκτενές προφίλ ενός νεαρού άνδρα ονόματι Caleb Cain, ο οποίος υποτίθεται ότι «έπεσε στα δίχτυα της εναλλακτικής δεξιάς» στο YouTube. Ο Κέιν ισχυρίστηκε ότι αποριζοσπαστικοποιήθηκε λόγω των βίντεο της Thorn και άλλων δημοφιλών BreadTubers, όπως η Natalie Wynn του Contrapoints. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Τραμπ, το YouTube που ανήκει στην Google , άρχισε να προωθεί τους ίνφλουεσερ του BreadTube μέσω του αλγορίθμου του.

Άλλες δημοφιλείς φιγούρες του BreadTube είναι ο Vaush, ένας video gamer από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας με το όνομα Ian Koshinski. Γνωστός για την επιφανειακή κατανόηση του μαρξισμού του, τις χοντροκομμένες ύβρεις κατά των υποστηρικτών του Τραμπ («ή θα εξαφανιστούν όλοι τους, ή όλοι μας«), αθλητριών γυμνασίου («σόρρυ που είσαι γαμημένα χάλια, ηλίθια σκύλα«) και του φυλακισμένου δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ («θα ήθελα να πεθάνει ο Ασάνζ σε κάποια φυλακή της CIA μόνο και μόνο γιατί αυτό θα ενεργοποιούσε τους χειρότερους ανθρώπους στο Twitter«), αυτός ο αυτοαποκαλούμενος και ως «ελευθεριακός σοσιαλιστής» έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Vaush Limbaugh» από τους επικριτές του.

Έπειτα, είναι και ο Shaun, ένας Βρετανός BreadTuber, ο οποίος πρόσφατα επιτέθηκε στον αριστερό πολιτικό κωμικό Jimmy Dore επειδή ο τελευταίος επέκρινε τις κυβερνητικές πολιτικές όσον αφορά τον Covid, πράγμα που τον έβαλε στο στόχαστρο της επιχείρησης «Αντιμετωπίζοντας την ψευδοεπιστήμη» που προετοιμάστηκε από την Thorn και οργανώσεις που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες. Τα επιχειρήματα του Shaun βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε δηλώσεις επίσημων εμπειρογνωμόνων και κυβερνητικών φορέων των ΗΠΑ, όπως το FDA και το CDC. Ενώ η δημοτικότητα του Dorre περιορίστηκε από τους αλγορίθμους του YouTube, τα viral βίντεο του Shaun φαίνεται ότι επωφελήθηκαν από τις αλγοριθμικές ώθησεις.

«Όλα τα βασικά σημάδια διείσδυσης είναι εκεί», δήλωσε ο Caleb Maupin όσον αφορά το BreadTube. «Από πότε τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ βάζουν για σκοπό τους την ανάδειξη του έργου μαρξιστών επαναστατών; Γιατί άνθρωποι που είναι τόσο άσχετοι ως προς τα βασικά στοιχεία της σοσιαλιστικής ιδεολογίας ξαφνικά προωθούνται από τους αλγόριθμους σαν να ήταν αξιοσέβαστοι ειδικοί; Γιατί οι απόψεις τους για την εξωτερική πολιτική φαίνεται να ευθυγραμμίζονται τόσο πολύ με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών; Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι υποστηρίζονται κρυφά από ισχυρές οντότητες με στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με την ανατροπή του καπιταλισμού».

Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους της BreadTubers, η Thorn εμφανίζεται ως συμπαθής φιγούρα και αξιόπιστη, καλλιεργώντας έναν προσωπικό δεσμό με τους θεατές της και δημοσιεύοντας τακτικά ευχαριστήρια σημειώματα προς τους υποστηρικτές της, αναφέροντας τον καθένα με το όνομά του. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν προσελκύσει την υποστήριξη του Philosophy Tube τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιώτες χρηματοδότες.

Η αποδόμηση της πολιτικής του δεξιού “culture warrior” Jordan Peterson τον Απρίλιο του 2021 από την Thorn συγκέντρωσε σχεδόν δύο εκατομμύρια προβολές και χρηματοδοτήθηκε από την Curiosity Stream, μια αμερικανική υπηρεσία ροής μέσων ενημέρωσης. Το βίντεο ανοίγει με μια μαύρη οθόνη που αποκαλύπτει την υποστήριξη που παρείχε η εταιρεία και ισχυρίζεται ότι η Thorn θα δωρίσει την αμοιβή της στη φεμινιστική ομάδα Sisters Uncut. Το βίντεο είναι επίσης διακοσμημένο με το λογότυπο της «πληρωμένης προώθησης» του YouTube.

Ωστόσο, καμία τέτοια αποποίηση ευθύνης που να αναφέρεται στην χρηματοδότηση που έλαβε από το Βασιλικό Ίδρυμα δεν μπορεί να βρεθεί στις υπόλοιπες αναρτήσεις της. Και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η εκστρατεία του Covid είχε σκοπό να είναι συγκαλυμμένη.

Η εκστρατεία αβανταρίσματος αποσκοπούσε στην επίτευξη μίας «μετρήσιμης γνωστικής τροποποίησης»

Η επιχείρηση «Αντιμετωπίζοντας την ψευδοεπιστήμη» που σχεδιάστηκε για την Thorn ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 από τη φιλελεύθερη επιστημονική δημοσιογράφο Angela Saini. Συγγραφέας πολλών δημοφιλών τίτλων και ενός επερχόμενου βιβλίου για τις «απαρχές της πατριαρχίας», είναι επίσης μέλος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής για τον Covid-19 του “The Lancet” για τη Διπλωματία της Παγκόσμιας Υγείας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο Peter Daszak, ένας ζωολόγος που υπηρετεί ως πρόεδρος της ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, γνωστής ως EcoHealth Alliance, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο λόγω ζητημάτων σύγκρουσης συμφερόντων.

Στα χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Covid-19, ο Daszak είχε εργαστεί εκτενώς πάνω στους κορονοϊούς των νυχτερίδων και στην έρευνα “gain of function” στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Η οργάνωσή του έλαβε δεκάδες εκατομμύρια από την Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών του Πενταγώνου, ένα τμήμα που εξειδικεύεται στην «[αντιμετώπιση] όπλων μαζικής καταστροφής και δικτύων αυτοσχέδιων απειλών». Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Daszak προειδοποίησε ότι οι κορονοϊοί μπορούν «να εισέλθουν σε ανθρώπινα κύτταρα», και πως μπορεί κανείς «να τους χειριστεί στο εργαστήριο πολύ εύκολα» και «δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο εμβόλιο εναντίον τους».

Ο φορέας υποστήριξης του προγράμματος της Saini, το Βασιλικό Ινστιτούτο, ιδρύθηκε το 1799 από Βρετανούς επιστήμονες της εποχής «με στόχο την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και τη διδασκαλία της επιστήμης στο ευρύ κοινό». Οι γαιοκτήμονες και οι βασιλείς ανέκαθεν κατείχαν τα υψηλότερα επίπεδα του Ινστιτούτου. Ο ξάδελφος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στρατάρχης πρίγκιπας Εδουάρδος, ο δούκας του Κεντ, είναι πρόεδρος από το 1976.

Οι φάκελοι δείχνουν ότι το Βασιλικό Ίδρυμα προσέλαβε τις υπηρεσίες της Valent Projects, μιας εταιρείας επικοινωνίας «[που εργάζεται] με πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων».

Η Valent ιδρύθηκε από τον Amil Khan, πρώην δημοσιογράφο του Reuters και του BBC, ο οποίος επισήμως εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία «για να συμβάλει στη προώθηση καλών σκοπών στο νέο τοπίο της πληροφόρησης».

Από τον Φεβρουάριο, η Valent Projects πρότεινε ένα έργο «δύο φάσεων» για την «ανάπτυξη της κατανόησης των ψυχολογικών παραγόντων που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία και τη διάδοση των αφηγήσεων κατά του εμβολιασμού». Σχεδίαζε να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα «για να αναπτύξει και να τεστάρει το πως οι άνθρωποι απαντούν σε τέτοια δημόσια μηνύματα».

Τα ευρήματα θα «επικαιροποιούσαν το ρητορικό οπλοστάσιο του προγράμματος «Αντιμετωπίζοντας την ψευδοεπιστήμη»… καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής κοινότητας και των ενδιαφερόμενων κυβερνήσεων και φορέων δημόσιας υγείας».

Στην πρώτη φάση της εκστρατείας, επρόκειτο να διεξαχθούν εκτεταμένες διαδικτυακές συνεντεύξεις, καθώς και «εθνογραφική έρευνα» για να εξασφαλιστεί «ολοκληρωμένη κατανόηση του βασικού κοινού στο διαδίκτυο που συμβάλουν στην διάδοση της παραπληροφόρησης εναντίον του εμβολιασμού γύρω από την πανδημία του κορονοϊού».

Στη συνέχεια, η Valent Projects σχεδίαζε να «συγκεντρώσει πληροφορίες» από αυτά τα ευρήματα, αναπτύσσοντας «ολοκληρωμένα προφίλ κοινού» – συμπεριλαμβανομένων «δημογραφικών πληροφοριών» – για να σχεδιάσει μια «εκστρατεία μαζικής απήχησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επικεφαλής και ιδιοκτήτη την εξέχουσα προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Abigail Thorn», η οποία διευθύνει το διαδικτυακό κανάλι Philosophy Tube.

Η Valent ανέφερε την πρόθεσή της να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη πλατφόρμα του Philosophy Tube για να «επιτύχει μια μετρήσιμη γνωστική τροποποίηση [η έμφαση προστέθηκε] στο κοινό-στόχο».

Ωστόσο, η προσέγγιση των προβλεπόμενων θεατών ήταν από μόνο του ένα δύσκολο έργο. Η Valent σημείωσε ότι οι περισσότεροι θεατές του Philosophy Tube ανήκουν στην ηλικιακή κλίμακα 18 έως 35 ετών, αλλά η «υπάρχουσα έρευνα» έδειχνε ότι οι «πιο παραγωγικοί καταναλωτές ψευδοεπιστημονικού υλικού» ήταν άνω των 45 ετών.

Η εταιρεία θεώρησε ότι «το καλύτερο πλαίσιο για το πλασάρισμα αυτού του ζητήματος είναι πιθανώς τονίζοντας «το ζήτημα της εμπειρογνωμοσύνης» [sic]». Κατάλληλα, τον Αύγουστο του 2020 η Thorn ανέβασε ένα βίντεο με τίτλο «Ποιος φοβάται τους ειδικούς;». Με πρωταγωνιστή τον κωμικό Adam Conover της δημοφιλούς εκπομπής «Adam Ruins Everything», το επεισόδειο είναι μια 45λεπτη υπεράσπιση της ανάγκης συναίνεσης στο λόγο του επιστήμονα όσον αφορά το HIV/AIDS, και είναι το πρώτο αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε αναζήτηση που εμπεριέχει τον όρο «εμβόλιο» στο κανάλι του Philosophy Tube.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν έτσι αυτό που υποπτεύονταν εδώ και καιρό οι επικριτές του BreadTube: η δημοφιλής συλλογικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει εργαλειοποιηθεί από ισχυρά συμφέροντα με διασυνδέσεις με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Μια εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου που κρύβεται σε κοινή θέα

Το Grayzone έκανε πολλαπλά αιτήματα σχολιασμού των παραπάνω στον εκπρόσωπο της Abigail Thorn και στην Angela Saini, μένοντας όμως αναπάντητα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα αρχεία που διέρρευσαν στο Twitter, ο διευθύνων σύμβουλος της Valent Projects Amil Khan ξέσπασε σε οργή, ισχυριζόμενος ότι «αποκτήθηκαν μέσω χακαρίσματος και πως στη συνέχεια παραποιήθηκαν», με τον τρόπο του «κλασικής κλοπής προσωπικών δεδομένων», και απείλησε με νομικές ενέργειες εναντίον του δημοσιογράφου που τα δημοσίευσε.

Αργότερα ο Χαν έστειλε μια σειρά από tweets με στόχο να περιορίσει τη ζημιά που έγινε από την αποκάλυψη. Σε ένα από αυτά, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ένας δημοσιογράφος θα δημοσίευε το ρεπορτάζ του σε κάποιο «ρωσικό μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με το ρωσικό κράτος».

Οι ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Κάποιος με το όνομα @KitKlarenberg πρόκειται να δημοσιεύσει ένα άρθρο στο [insert Russian state-affiliated media] κατηγορώντας με ότι είμαι προπαγανδιστής της τρομοκρατίας κ.λπ. κ.λπ. Μέχρι στιγμής, χασμουρητό. Εδώ είναι ένα σύντομο #thread για το γιατί περίμενα καλύτερα 1/:

Ωστόσο, όταν αμφισβητήθηκε ο ισχυρισμός του για την παραποίηση, ο Khan δεν απάντησε.

Τα επακόλουθα καλέσματα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ποια στοιχεία των εγγράφων αλλοιώθηκαν κακόβουλα και πώς μπορεί να έγινε αυτό έμειναν επίσης αναπάντητα. Αλλά το υλικό που αποδείκνυε την ύπαρξη του μυστικού έργου υπήρχε σε κοινή θέα.

Για παράδειγμα, η Valent Projects αναφέρει στην ιστοσελίδα της το Royal Institution ως πελάτη. Ένα συνοδευτικό κείμενο σημειώνει ότι «ανέπτυξε και υλοποίησε μια εκστρατεία τροποποίησης συμπεριφοράς με βάση τα δεδομένα [η έμφαση προστέθηκε] με στόχο την κατανόηση και τη αντιμετώπιση των ψυχολογικών παραγόντων που κρύβονται πίσω από το συναίσθημα των αντιεμβολιαστών στο Ηνωμένο Βασίλειο» για τον οργανισμό.

Παρομοίως, μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της εταιρείας στο LinkedIn αναφέρεται σε μια «ανάλυση δεκάδων χιλιάδων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που αναρτούν/κοινοποιούν περιεχόμενο κατά των εμβολίων στο διαδίκτυο» που διεξήγαγε για την Αντιμετωπίζοντας την ψευδοεπιστήμη. H ανάλυση «θα χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση μιας έρευνας εθνογραφικού τύπου, η οποία αποσκοπεί στην κατανόηση του “γιατί” οι άνθρωποι έχουν αυτές τις απόψεις”. Με άλλα λόγια, σε αυτά τα έγγραφα υπάρχει ένα κοινό “ιδεολογικό” περίγραμμα.

Από τη σελίδα του Valent Projects στο  LinkedIn

Επιπλέον, η ίδια η Abigail Thorn ήταν επίτιμος καλεσμένος στην εναρκτήρια εκδήλωση με θέμα Challenging Pseudoscience που έγινε τον Φεβρουάριο με τίτλο «Εμβόλια: πολέμιοι και ανησυχούντες», η οποία περιλάμβανε μια συζήτηση για το “πώς λειτουργούν τα εμβόλια, γιατί οι άνθρωποι είναι σκεπτικιστές παρά τα στοιχεία και πώς διαδίδεται η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια στο διαδίκτυο”.

Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν επίσης η ανοσολόγος Zania Stamataki και η Marianna Spring, η πρώτη “εξειδικευμένη δημοσιογράφος πάνω στην παραπληροφόρησης” του BBC. Η τελευταία έχει επανειλημμένα διαδώσει ψευδή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος των διαδηλώσεων που έγιναν ενάντια στα λοκντάουν το 2020 και τη φυσιογνωμία των συμμετεχόντων σε αυτές. Επίσης, στα πλαίσια ενός περίεργου πειράματος, δημιούργησε πολυάριθμους «ψεύτικους troll» λογαριασμούς σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες που «ασχολούνταν» με «μισογυνιστικό» περιεχόμενο, δήθεν για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Η Abigail Thorn του Philosophy Tube συμμετέχει στην εκδήλωση του Royal Institution «Εμβόλια: πολέμιοι και ανησυχούντες».

Τον Μάιο, η Thorn δημοσίευσε ένα χαρακτηριστικά περίτεχνο βίντεο με τίτλο «Άγνοια ή λογοκρισία», το οποίο αναφερόταν στο ζήτημα της «παραπληροφόρησης» και των εμβολίων. Τον επόμενο μήνα, το Challenging Pseudoscience συγκάλεσε μια συζήτηση με παρόμοιο όνομα: «Παραπληροφόρηση ή λογοκρισία».

Στη συνέχεια, το νεοσύστατο Challenging Pseudoscience podcast κοινοποίησε δύο προηγούμενες συζητήσεις του Royal Institution: το προαναφερθέν «Εμβόλια: πολέμιοι και ανησυχούντες» και τo  «Παραπληροφόρηση και πώς να την αντιμετωπίσουμε», στην οποία ομιλητής δεν ήταν άλλος από τον Amil Khan. Δεν θα προξενούσε καμιά έκπληξη αν αυτός ο κατακλυσμός αποδεικνυόταν μια συντονισμένη προσπάθεια. 

Μια τόσο ευρεία, μακροχρόνια και σε διάφορες πλατφόρμες εκστρατεία προπαγάνδας, στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς, απαιτεί σημαντικούς πόρους. Ωστόσο, μέχρι το 2020, το Royal Institution είχε αρκετές δυσκολίες οικονομικά, παρά τη βασιλική αιγίδα και τους επίλεκτους διαχειριστές του.

Ο οργανισμός αναγκάστηκε να υπενοικιάσει τα μεγαλοπρεπή κεντρικά γραφεία του στο Λονδίνο για συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις και γάμους. Για να καλύψει ένα έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων λιρών στα τέλη του 2015, το Royal Institution δημοπράτησε πολύτιμες πρώτες εκδόσεις έργων του Κάρολου Δαρβίνου, του Ισαάκ Νεύτωνα και άλλων επιφανών επιστημόνων. Η εκποίηση αυτή έκανε το BBC να αναρωτηθεί αν ο οργανισμός βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ως εκ θαύματος όμως, τον Οκτώβριο του 2020, το Ίδρυμα έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες από το Ταμείο Ανάκαμψης Πολιτισμού της βρετανικής κυβέρνησης ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων λιρών «για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της πανδημίας του κοροναϊού και να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον».

Σε συνοδευτικό δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι το Royal Institution είχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας «αναπτύξει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εβδομαδιαίων επιστημονικών ομιλιών στο διαδίκτυο» που μεταδίδεται μέσω του «καθιερωμένου» καναλιού του στο YouTube, το οποίο σήμερα διαθέτει 1,11 εκατομμύρια συνδρομητές. Η χρηματική ενίσχυση θα «αυξήσει τον αριθμό των επιστημονικών ομιλιών που μεταδίδονται σε ζωντανή ροή» που φιλοξενεί ο οργανισμός και θα τον βοηθήσει να αναπτύξει «νέο ψηφιακό περιεχόμενο».

Ο υπάλληλος του Valent Projects, Hamish Falconer, αποκάλυψε ότι η «συναρπαστική» εκστρατεία Challenging Pseudoscience έχει επίσης λάβει «γενναιόδωρη υποστήριξη» από το Open Society Foundations του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος πρόσκειται στη CIA.

 Όπως ανέφερε ο David Ignatius της Washington Post το 1991, ο Σόρος βρισκόταν στην καρδιά ενός δικτύου «φανερών φορέων» που βοηθούσαν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν «πραξικοπήματα χωρίς πράκτορες» εναντίον πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Σόρος συνεργάστηκε με τον επίσης δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς για να εξαγοράσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης τεστ ανίχνευσης του ιού Covid-19 με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 41 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τρεις μήνες αργότερα, όπως τεκμηρίωσε ο Alex Rubinstein για το The Grayzone, ο Σόρος συνεργάστηκε με τον ολιγάρχη τεχνολογίας Reid Hoffmann για την ίδρυση της Good Information Inc, μιας επιχείρησης λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούνταν στην αγορά του διαδικτύου υπό την αιγίδα της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης».

Ο Hamish είναι γιος του Τσάρλι Φάλκονερ, μακροχρόνιου φίλου και πρώην συγκάτοικου του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ. Μετά τη νίκη του Μπλερ στις εκλογές του Μαΐου 1997, ο πατέρας Falconer αναδείχθηκε στη μη εκλεγμένη Βουλή των Λόρδων και υπηρέτησε σε μια σειρά από υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του φίλου του.

Στην πορεία, άσκησε «τεράστια πίεση» στον Γενικό Εισαγγελέα Goldsmith, για να αλλάξει την άποψή του ότι η εισβολή στο Ιράκ θα ήταν παράνομη πράξη. Η παρέμβασή του μπορεί να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πράσινο φως που δόθηκε τελικά για τον επιθετικό αυτό πόλεμο.

Ο ιδρυτής της Valent «ενσωματώθηκε σε τρομοκρατικές οργανώσεις» και διηύθυνε ψυχολογικές επιχειρήσεις (psy-ops) στη Συρία για ένοπλους εξτρεμιστές

Η πρόσληψη του Hamish Falconer στην Valent Projects τον Μάρτιο του 2021 αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς της εταιρείας με τον υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκείνη την εποχή, βρισκόταν φαινομενικά σε άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Khan διατυμπάνισε την πρόσληψη του Falconer στο LinkedIn, δηλώνοντας ότι «φέρνει το τέλος της δράσης στη δουλειά μας – πειραματιζόμενος και καινοτομώντας με την ψηφιακή επιρροή για καλό σκοπό». Έχοντας γνωριστεί στο Πακιστάν πριν από μια δεκαετία, το ζευγάρι «δεν έχει σταματήσει να μιλάει και να ανταλλάσσει σημειώσεις από τότε».

Το λακωνικό βιογραφικό του Falconer στο διαδίκτυο ρίχνει λίγο φως στην επαγγελματική του ιστορία, σημειώνοντας μόνο μια περίοδο στο Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης της βρετανικής κυβέρνησης, την οποία ακολούθησε ένα επτάμηνο κενό, προτού ενταχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ως «διπλωμάτης» μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Καμιά λεπτομέρεια δεν δίνεται ούτε για το πού έχει τοποθετηθεί ο Φάλκονερ, ούτε για το ποιος ήταν ο ρόλος του, σε οποιοδήποτε σημείο. Είναι απόφοιτος του προγράμματος Maurice R. Greenberg World Fellows του Πανεπιστημίου Yale, που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της AIG, ο οποίος παραλίγο να γίνει διευθυντής της CIA. Το πρόγραμμα υποτρόφων Greenberg εντοπίζει και προετοιμάζει τους μελλοντικούς διαμορφωτές κοινής γνώμης, μεταξύ των οποίων δεν λείπουν και οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ επίδοξοι ηγέτες πραξικοπημάτων. Μεταξύ των πιο διάσημων αποφοίτων του προγράμματος είναι ο φυλακισμένος Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι.

Το προφίλ του Falconer στο πρόγραμμα Greenberg αναφέρει: «Έχει ηγηθεί της Ομάδας Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας του Foreign Office, των βρετανικών προσπαθειών για την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν και υπηρέτησε στο Πακιστάν και το Νότιο Σουδάν», ενώ υπηρέτησε και στην Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος, το αντίστοιχο του FBI στο Λονδίνο.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν αποτελεί δηλωμένη αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά απλώς ένας από τους «τρεις βασικούς τομείς εστίασης» της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών MI6. Ίσως είναι απλώς σύμπτωση ότι οι κατάσκοποι της υπηρεσίας τυπικά εμφανίζονται ως «διπλωμάτες» στο εξωτερικό.

Αντιθέτως, το παζλ των δραστηριοτήτων του Khan μεταξύ του Δεκεμβρίου 2008, μπορούν να συναρμολογηθεί με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα, αλλά και πάλι μόνο κατά προσέγγιση, όταν εγκατέλειψε τη θέση του ως «ρεπόρτερ εχθρικών πεδίων» για το BBC, και του Οκτωβρίου 2017, όταν εντάχθηκε στην ελίτ της βρετανικής του think tank για την εθνική ασφάλεια Chatham House ως «συνεργάτης» (η επόμενη εγγραφή στο δημόσιο βιογραφικό του).

Ο ιδρυτής του Valent Projects Amil Khan

Ένα έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ότι αυτός και ο Falconer συνεργάστηκαν, ενώ διαχειριζόταν μια προπαγανδιστική εκστρατεία «αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού» για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισλαμαμπάντ. Ο φάκελος σχετίζεται με μια προσπάθεια που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών για την εκπαίδευση «φορέων της συριακής ένοπλης και πολιτικής αντιπολίτευσης με λαϊκή βάση» και την προώθησή τους σε «συριακό και διεθνές κοινό» ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το έργο υλοποιήθηκε από την ARK, μια σκιώδη εργολήπτρια εταιρεία πληροφοριών που ιδρύθηκε από τον πιθανό πράκτορα της MI6, Alistair Harris, η οποία έχει κερδίσει αμέτρητες προσοδοφόρες συμβάσεις από τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων πληροφοριακού πολέμου για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Khan συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της ARK στη Συρία. Ένας άλλος φάκελος που διέρρευσε, περιγράφοντας ορισμένες από τις εργασίες της εταιρείας στο εσωτερικό της Συρίας, δείχνει ότι επέβλεψε το «rebranding» του οπλισμένου από τη CIA Ελεύθερου Συριακού Στρατού για να τον παρουσιάσει ως μια μετριοπαθή, κοσμική δύναμη που δεν συνδέεται με τις σκληροπυρηνικές τζιχαντιστικές φατρίες που κυριαρχούσαν στην ένοπλη αντιπολίτευση. Ο Khan κατονομάζεται ως ένας από τους τρεις πράκτορες που διαχειρίζονται το γραφείο μέσων ενημέρωσης της παράλληλης κυβέρνησης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού που ελέγχεται από το Λονδίνο μέσω αποκομμάτων των μυστικών υπηρεσιών όπως η ARK.

Το έργο αυτό έφερε τον Khan σε εξαιρετικά στενή επαφή με μέλη βίαιων «επαναστατικών» φατριών που εμπλέκονται σε φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το γεγονός ότι «παρείχε πολιτική και δημοσιογραφική υποστήριξη σε πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες της αντιπολίτευσης» στη Συρία έχει επιβεβαιωθεί ανοιχτά. Μια καυστική εσωτερική επανεξέταση του Whitehall για τις επιχειρήσεις πληροφοριακού πολέμου του Foreign Office στη χώρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «κακοσχεδιασμένες, πιθανώς παράνομες και κόστισαν ζωές».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Khan βρισκόταν σε τέτοια δολοφονική εταιρία. Κάποια στιγμή μετά την αποχώρησή του από την ARK τον Αύγουστο του 2014, εντάχθηκε στην InCoStrat, έναν άλλο εργολάβο που διεξήγαγε αποσταθεροποιητικές ψυχολογικές επιχειρήσεις (ΣτΜ: psy-ops, εναλλακτικά μπορεί να μεταφραστεί ως «επιχειρήσεις γνωσιακής τροποποίησης») για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της συριακής κρίσης. Η InCoStrat παρείχε «στρατηγική επικοινωνιακή υποστήριξη» σε διάφορες ένοπλες ομάδες επί τόπου, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητα βίαιης, υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία πολιτοφυλακής, γνωστής ως Jaysh al-Islam.

Ο Khan διαδραμάτισε επίσης κεντρικό ρόλο σε αυτή την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία. Σε ένα έγγραφο που συζητά την ικανότητά της να «αναπτύσσει επαφές σε αραβόφωνες χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις», η InCoStrat καυχιόταν για το πώς, «στην προηγούμενη καριέρα του ως δημοσιογράφος», ο Khan «δημιούργησε σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή και ενσωματώθηκε σε αυτές», αποκτώντας «μοναδική εικόνα των αφηγήσεων, των μεθόδων επικοινωνίας, των διαδικασιών στρατολόγησης και της διαχείρισης των δικτύων τους» ως αποτέλεσμα.

Η InCoStrat ιδρύθηκε από την Emma Winberg, πρώην πολιτικό στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, και τον Paul Tilley, πρώην διευθυντή Στρατηγικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Winberg έφυγε για να ενταχθεί στη Mayday Rescue, μητρική «φιλανθρωπική οργάνωση» της απατηλής ανθρωπιστικής ομάδας που είναι γνωστή ως Λευκά Κράνη (White Helmets). Αργότερα παντρεύτηκε τον ιδρυτή της, James Le Mesurier, ο οποίος πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες το 2019, αφού ήρθαν στο φως επιζήμιες αποκαλύψεις για οικονομική διαφθορά.

Ένα ευρύ τοπίο προπαγανδιστικών επιχειρήσεων σχετικών με τον Covid που υποστηρίζονται από το κράτος

Είναι πιθανό η επιχείρηση «Αντιμετωπίζοντας την ψευδοεπιστήμη» να είναι μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου πεδίου διαδικτυακών πρωτοβουλιών αβανταρίσματος που έχουν σχεδιαστεί για να αποκαταστήσουν την καταρρέουσα εμπιστοσύνη του κοινού στο κράτος γύρω από την πολιτική του Covid.

Η Valent Projects έχει επίσης πραγματοποιήσει εργασίες για το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, μια νεοσυντηρητική δεξαμενή σκέψης, ερευνώντας «βίαιους φορείς που χρησιμοποιούν το «Dark Web»  για να κινητοποιήσουν «στρατολογήσεις» και να απειλήσουν δημόσια πρόσωπα στην Ευρώπη». Αυτή η πρωτοβουλία είχε πιθανότατα επίσης ως στόχο την αντιμετώπιση των αντιδράσεων κατά του lockdown.

Τον Απρίλιο του 2020, ο Κhan εμφανίστηκε σε μια συζήτηση που συγκάλεσε ο οργανισμός, με θέμα «Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην εποχή του COVID19».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο δημοσίευσε μια σύντομη έκθεση με τίτλο «Μεταξύ συνωμοσίας και εξτρεμισμού: Μια μακρόχρονη COVID  απειλή;», η οποία επιχειρούσε να θέσει τη «ριζοσπαστικοποίηση» των διαδηλωτών κατά του αποκλεισμού στα πλαίσια της τρομοκρατικής απειλής. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η συμβολή του Khan σε αυτή τη δημοσίευση.

Η Valent Projects είναι μόνο μία από μια σειρά εταιρειών που έχουν φέρει μαζί τους στην πατρίδα τους τεχνικές ψυχολογικών επιχειρήσεων που έχουν δοκιμαστεί στη Συρία και σε άλλα θέατρα δυτικού πληροφοριακού πολέμου, όπως οι στρατιώτες που επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών και εμπορεύονται τις θανατηφόρες δεξιότητές τους σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας και πληροφοριών. Και η Abigail Thorn είναι μόνο μία YouTuber, σε μια εποχή που το βρετανικό κράτος είναι γνωστό ότι στρατολογεί κακόβουλα ψηφιακές προσωπικότητες για την προώθηση των συμφερόντων του σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, ο εργολάβος του Foreign Office, το Zinc Network, διατηρεί ένα μυστικό δίκτυο ρωσόφωνων influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση, για την προώθηση της «ακεραιότητας των μέσων ενημέρωσης, των δημοκρατικών αξιών και σύνθετων κοινωνικών ζητημάτων», μια εκστρατεία τόσο εντατική που η σχέση της με αυτά τα άτομα απαιτεί καθημερινή διαχείριση. Αυτό το δίκτυο των μυστικών πολεμιστών ψυχολογικών επιχειρήσεων υποστηρίζεται από μια εξειδικευμένη «εσωτερική ομάδα ρωσόφωνων παραγωγών, ερευνητών και στρατηγικών ψηφιακής ανάπτυξης» στο Λονδίνο, που τους βοηθά να δημιουργούν, να επεξεργάζονται και να προωθούν τα αποτελέσματά τους.

Κατά σύμπτωση, η Zinc έχει εμπλακεί σε προσπάθειες από την αρχή της πανδημίας να επινοήσει μια σύνδεση μεταξύ εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων, αντιδράσεων στα lockdown και σκεπτικιστικών απόψεων για τα εμβόλια. Έχει επίσης δημοσιεύσει έρευνα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προώθησης μιας εφαρμογής τεστ και ιχνηλάτησης στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, «στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού έργου σχετικά με την κατανόηση και την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης από το κοινό».

Είναι απίθανο παρόμοιες επιχειρήσεις να μην έχουν τεθεί σε εφαρμογή αλλού στον κόσμο ή το φαινόμενο αυτό να είναι αποκλειστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Περαιτέρω, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν το επόμενο έξυπνο viral βίντεο που θα αντιμετωπίσει τη διαφωνία της βάσης με μια επίσημη αφήγηση είναι κρατική ή σχεδόν κρατική προπαγάνδα, έξυπνα σχεδιασμένη για να προκαλέσει μια «γνωστική διαφοροποίηση» στους θεατές, στην οποία ο πρωταγωνιστής της διαδικτυακής παράστασης είναι ουσιαστικά ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών που υλοποιεί ένα σενάριο που έχουν συντάξει κατάσκοποι πλήρους απασχόλησης.

Advertisement

2 responses to “Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει τη στρατολόγηση σταρ του BreadTube από βετεράνο ψυχολογικών επιχειρήσεων του συριακού πολέμου με σκοπό την αντιμετώπιση των επικριτών των περιοριστικών μέτρων του Covid

  1. Εξαιρετικά χρήσιμο άρθρο. Ακριβώς όπως στη Συρία! Είναι τρομερό να βλέπεις ανθρώπους που μια χαρά το καταλάβαιναν όταν το έβλεπαν στη Συρία να μη βλέπουν τη μύτη τους όταν η κουβέντα πάει στο υγειονομικό.

    Μου αρέσει!

  2. Οντως, αποκαλυπτικο, οπως και η συμβουλη να προσεχουμε και στο χωρο μας…απ οτι φαινεται τα ιδανικα ατομα για τετοιες επιχειρησεις ειναι ατομα που δεν εχουν δηλωσει οτι ανηκουν σε καποιο συγκεκριμενο πολιτικο φορεα, που ειναι δημοφιλεις, ασχολουνται με οπτικο-ακουστικα μεσα, εχουν αρκετους «ακολουθους», προφιλ η περγαμηνες υπερεπαναστατη, κοκ…σιγουρα οχι ο Πορτοσαλτε!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s