Απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Σιγή ιχθύος από την αριστερά

Κ. Μαραγκός

Με χθεσινή απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, «απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021», από το τέρμα Αμπελοκήπων μέχρι την Πατησίων, και από κει στην Ομόνοια μέχρι και το Μοναστηράκι, την Πλάκα, το Παγκράτι, τη Μιχαλακοπούλου μέχρι ξανά τους Αμπελόκηπους. Πρόκειται για μια περιοχή σχεδόν στα όρια του Δακτυλίου. Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων επιβάλλεται σύμφωνα με την Αστυνομία ενόψει της τριήμερης επισκεψης του Παπα «λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό Μέγαρο Μουσικής) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού» …. «καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή».

Η απόφαση αυτή είναι καρμπόν των περσινών απαγορεύσεων τέτοια εποχή των συγκεντρώσεων του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκεμβρίου για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου. Είναι προφανές ότι όπως και πέρσι και σε κάθε άλλη περίπτωση που όλο και πιο συχνά συμβαίνει, η απόφαση αυτή παραβιάζει ανοιχτά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαδήλωσης, εφαρμόζοντας ωστόσο τον αυταρχικό νόμο για τις διαδηλώσεις για λόγους που μόνο μια χούντα μπορεί να επικαλείται τις καθιστά αδύνατο να πραγματοποιούνται παρά μόνο με το αν θα το επιτρέπει ο εκάστοτε αρχηγός της αστυνομίας.

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν είναι μια μεμονωμένη αυταρχική πράξη, αλλά κομμάτι μιας σειράς νομοθεσιών που θέτουν σε αναστολή τα θεμελιώδη κατοχυρωμένα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα όπως την ανεμπόδιστη κυκλοφορία, το δικαίωμα στην εργασία, στην συνδικαλιστική δράση και την απεργία, το άσυλο όπου κι αν ηταν κατοχυρωμένο. Πρόκειται για το ίδιο καθεστώς που θέτει επίσης σε αναστολή όλες τις διεθνείς νομοθεσίες που προέκυψαν ως μέσο προφύλαξης από τα εγκλήματα των ναζί και της ευγονικής, που απαγορεύουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς ή του λήπτη τους. Για να μην μακρυγορούμε για τα αυτονόητα πρόκειται για νομοθεσίες που θα ήταν αδύνατο να ψηφιστούν ή να εφαρμοστούν έξω από το έδαφος του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από τις άρχουσες τάξεις του πρωτοκοσμιικού καπιταλισμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης μιας επιδημίας που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα συμβατά μέσα που ήδη η ιατρική έχει στη διάθεσή της.

Όλα αυτά είναι ήδη γνωστά όπως επίσης είναι γνωστή η στάση της συστημικής και όχι μόνο αριστεράς, που όχι μόνο δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο αφήγημα, αλλά λειτουργεί και κατασταλτικά στο εσωτερικό του κινήματος συμμετέχοντας ενεργά στην απαξίωση και σε οποιαδήποτε πνευματική ή έμπρακτη κριτική στις κρατικές πολιτικές διαχείρισης της κορωνοκρίσης, αποδεχόμενη τα λοκνταουν, τους εγκλεισμούς, την «αναγκαιότητα των μέτρων», την καθολικότητα των εμβολίων, καθυβρίζοντας όσους αντιδρούν στην αυταρχική λαίλαπα ως ψεκασμένους, ακροδεξιούς, ανορθολογιστές χριστιανοταλιμπάν κοκ στρώνοντας έτσι το δρόμο στην κρατική καταστολή, τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τις αναστολές εργασίας, τα προστιμα, τις μειώσεις των μισθών με τα υποχρεωτικά ραπιντ τεστ σε ιδιωτικά κέντρα και τελικά την αποδοχή του αποκλεισμού τους ¼ του πληθυσμού από κάθε σχεδόν ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, με κίνδυνο να οδηγηθούν ακόμα και στην πείνα.

Η κατρακύλα πλέον αυτής της αριστεράς έφτασε στο σημείο να μην βγάλει κανείς από όλους αυτούς ούτε μισή ανακοίνωση που να καταδικάζει την απαγόρευση των σημερινών συγκεντρώσεων που ενδεχομένως να επεκταθεί και στις συγκεντρώσεις της Δευτέρας για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου.  Ούτε μισή ανακοίνωση από το ΚΚΕ, το Σύριζα, την Ανταρσυα, την αναρχία της πανδημίας και των εμβολίων. Τίποτα απολύτως. Φαίνεται ότι αυτή εδώ η απαγόρευση είναι στη σωστή κατεύθυνση ή έστω δεν χρειάζεται να μας προβληματίσει. Προφανώς είναι από τα «αναγκαία μέτρα» που δεν έχουν πολιτικό πρόσημο. Η αριστερά της φάιζερ και των «ειδικών» έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της. Έχει πάθει ήδη ανοσία από τα απανωτά μέτρα της κυβέρνησης και φαίνεται ότι πλέον δεν την ενοχλεί τίποτα. Η κανονικότητα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης έχει φέρει ήδη τα αποτελέσματα της στην αριστερά που η σημερινή απαγόρευση της φαίνεται μάλλον φυσιολογική. Τίποτα δεν την εξοργίζει πλέον. Ακόμα και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών με χρηματικές ποινές εξόντωσης των 60+ σήμερα και των 50+ αύριο και των υπολοίπων μεθαύριο. Και δω οι αντιδράσεις είναι εντελώς χαλαρές. Γιατί άραγε; Μα γιατί κατ’ ουσία συμφωνεί με την κυβέρνηση οτι το εμβόλιο θα μας σώσει από τις εκατόμβες νεκρών. Διαφωνούν μόνο στο πως θα πειστεί ο κόσμος να το το κάνει. Ο γιατρός Π. Παπανικολάου δεν θα μπορούσε να μας το κάνει πιο τάλιρα, τι ακριβώς εννοεί η αριστερά που κινείται μεταξύ Συριζα, ΚΚΕ και εξωκοινοβουλίου.

Ο στόχος λοιπόν δεν είναι άλλος από τον «αέρα στα πανιά των αρνητών αντιεμβολιαστών». Εκεί είναι η διαφορά αυτής της αριστεράς με την κυβέρνηση.  Στο πως θα αντιμετωπιστούν οι «αρνητές» και σε τίποτα άλλο. Για αυτό και όλη την οργή της την εξαντλεί στις επιθέσεις κατά όσων της υπενθυμίζουν ότι έχει γίνει το πλυντήριο του υγειονομικού παρατχάιντ ή της εμπέδωσης και τελικά της μόνιμης εγκαθίδρυσης του καθεστώτος εξαίρεσης. Ένα καθεστώς που διαρκώς το βρίσκει μπροστά της και η ίδια ακόμα κι αν έχει συνθηκολογήσει με το πραξικόπημα. Μια αριστερά που κλαίγεται για τις επιμέρους επιπτώσεις της νέας συνθήκης, αλλά αρνείται πεισματικά να την αντιμετωπίσει με ένα καθολικό τρόπο, ούτε καν να την πει με το όνομά της. Συνεχίστε λοιπόν να κουνάτε το δάχτυλο στους «αρνητές», συνεχίστε να είστε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, συνεχίστε να την συμβουλευετε πως θα τσακίσει τους «αρνητές», συνεχίστε το ξέπλυμα της κορωνοτρομοκρατίας. Μέχρι τότε χαρείτε τη σημερινή μέρα και μην ανησυχείτε, δεν συμβαίνει τίποτα, όλα καλά.

ΥΣ. Η συγκέντρωση των υγειονομικών σε αναστολή θα γίνει στο Θησείο  στις 4μμ αν το επιτρέψει φυσικά η αστυνομία. 

One response to “Απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Σιγή ιχθύος από την αριστερά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s