Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας! Σταματήστε τις στρατιωτικές απειλές και τις κυρώσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ!

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πυροδοτούν σκόπιμα μια επικίνδυνη κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας και της Λευκορωσίας. Χιλιάδες πρόσφυγες που φεύγουν από τους πολέμους που υποκινούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Λευκορωσίας απαιτώντας την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Αλλά η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, αρνείται να τους αφήσει να μπουν.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενισχύει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της στα σύνορα. Πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα έχουν δεχθεί αέρια και ξυλοδαρμούς από τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν την ευθύνη στη Λευκορωσία, η οποία αγωνίζεται να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, παρότι υποφέρει από τις δυτικές κυρώσεις.

Η Λευκορωσία και η σύμμαχός της Ρωσία έχουν καλέσει την Πολωνία και την ΕΕ να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου για την ειρηνική επίλυση της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Αντ’ αυτού, το ΝΑΤΟ – η στρατιωτική συμμαχία που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη – έχει ξεκινήσει αιφνιδιαστικά πολεμικά παιχνίδια στη Μαύρη Θάλασσα. Βρετανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι απεστάλησαν για να βοηθήσουν τα πολωνικά στρατεύματα στα σύνορα. Οι δεξιές κυβερνήσεις στη Λιθουανία, την Ουκρανία, τη Λετονία και την Εσθονία στρατιωτικοποιούν περαιτέρω τα σύνορά τους.

Ποιο είναι το συμφέρον των ΗΠΑ σε αυτή την κρίση; Εκτός από τους μακροπρόθεσμους στρατιωτικούς στόχους της εναντίον της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον έχει άμεσο συμφέρον από έναν περιφερειακό πόλεμο για να διακόψει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη καθώς αρχίζει το κρύο. Αυτό θα ανεβάσει τις τιμές των καυσίμων και θα παχύνει τα κέρδη των αμερικανικών μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συχνά εκτοξεύουν κατηγορίες για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εναντίον κάθε κυβέρνησης που αρνείται να υποκύψει στη θέλησή τους, ενώ παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Αυτό ισχύει στην Ευρώπη, όπως ισχύει και στις ΗΠΑ με τις ρατσιστικές πολιτικές Τραμπ-Μπάιντεν απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την Κεντρική Αμερική, την Αϊτή και αλλού. Η πρόσφατη αποκάλυψη των φρικτών μαστιγώσεων των Αϊτινών προσφύγων από τους συνοριακούς πράκτορες των ΗΠΑ δείχνει το βάθος της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Λευκορωσία, που πρόσφατα έγινε στόχος μιας αποτυχημένης «έγχρωμης επανάστασης», δαιμονοποιείται όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και άλλες κυβερνήσεις που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ωστόσο, τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης θάβουν τις φρικτές επιθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και την προώθηση του φασισμού από την Πολωνία και άλλα περιφερειακά καθεστώτα.

Οι κυρώσεις είναι μια πράξη πολέμου. Τώρα η ΕΕ χρησιμοποιεί την απειλή «δευτερογενών κυρώσεων» κατά επιχειρήσεων και τρίτων χωρών, του είδους που προκάλεσαν τόση ζημιά στην Κούβα και τη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες να απαγορεύσουν στους κατοίκους του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης και άλλων χωρών να πετάξουν προς τη Λευκορωσία.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ παίζουν με τις ζωές των προσφύγων, των κατοίκων της Λευκορωσίας και ολόκληρης της περιοχής, καθώς και των εργαζομένων στην Ευρώπη που χρειάζονται πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή θέρμανση. Μια περιφερειακή στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και των συμμάχων της.

Καλούμε τους αντιπολεμικούς ακτιβιστές, τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών και όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους να ενωθούν μαζί μας για να απαιτήσουμε:

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις ΗΠΑ: ΑΦΉΣΤΕ ΤΟΥΣ ΌΛΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ!
ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, σταματήστε να παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων!
Σταματήστε τα προκλητικά πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα!
Κάτω τα χέρια από τη Λευκορωσία!
Με πρωτοβουλία του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας (ΗΠΑ) και της εφημερίδας Struggle-La Lucha

Υπογράφοντες:
Prof. Jose Maria Sison, chairperson emeritus, International League of Peoples’ Struggle
Berta Joubert-Ceci, initiator, International Tribunal on U.S. Colonial Crimes against Puerto Rico
Jesus Rodriguez-Espinoza, editor, Orinoco Tribune, Venezuela
Federico Guillermo Bonthuis Abogado, Coordinadora Revolucionaria Simon Bolivar, Argentina
Darya Mitina, secretary for international affairs, Central Committee of the United Communist Party, Russia
Sergei Kirichuk, coordinator, Borotba (Struggle), Ukraine/Donbass
Alexey Albu, coordinator, Borotba (Struggle), Ukraine/Donbass
Panagiotis Papadomanolakis, journalist, co-organizer of Panhellenic Antiwar Kinematic Coordination (PAKC), Greece
Stanislav Retinsky, secretary, Central Committee of the Communist Party of the Donetsk People’s Republic
John Parker and Sharon Black, coordinators, Socialist Unity Party, U.S.
Phil Wilayto, coordinator, Odessa Solidarity Campaign, U.S.
Milos Raickovich, composer and activist, Brooklyn, NY

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση, Ελλάδα
Women In Struggle / Mujeres En Lucha, U.S.
Communist Workers League, U.S.
Harriet Tubman Center for Social Justice, Los Angeles
Peoples Power Assembly, Baltimore
Solidarity with Novorossiya & Antifascists in Ukraine

Για να υπογράψετε τη δήλωση, επικοινωνήστε στο email refugeesolidarityvsnato@gmail.com

2 responses to “Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας! Σταματήστε τις στρατιωτικές απειλές και τις κυρώσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ!

 1. Το καλεσμα των συντροφων κερδισε με την αναγνωρηση της μεγαλης αληθειας στις διεθνεις σχεσεις οτι «Οι κυρώσεις είναι μια πράξη πολέμου», και με την ευαισθησια τους «των φρικτών μαστιγώσεων των Αϊτινών προσφύγων από τους συνοριακούς πράκτορες των ΗΠΑ», οπως πριν μερες ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ γιανκοι μπατσοι μαστιγωναν ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…
  Η κολλεκτιβα βασιζεται στο Λος Αντζελες και την Βαλτιμορη (κ οι δυο στις επα). Συνεπως να τα βαζουν με τον ιμπεριαλισμο ΤΟΥΣ μεσα στο «στομα του κτηνους» θελει κοτσια…
  Μια πρωτη γνωριμια με την εφημεριδα τους: τα κυρια θεματα τους ειναι
  Αυτόχθονες πληθυσμοί, Καταπολέμηση του ρατσισμού, Μετανάστες και πρόσφυγες, Πολιτικοί κρατούμενοι, Κούβα/Βενεζουέλα/Πουέρτο Ρίκο/Παλαιστίνη/Ιράν, Ιμπεριαλισμός και παγκόσμια πολιτική, Εργασία και απεργίες, και…Τι είναι ο μαρξισμός;!
  Δεν φαινονται να συνδεονται, με καποια απο τις «διεθνεις»…

  Μου αρέσει!

 2. Οι έξοχοι αυτοί σύντροφοι αποτελούν διάσπαση τού Workers World Party. Τους εκτιμώ βαθιά για τους ακόλουθους λόγους:

  – Την πραγματική τους εναντίωση σε κάθε αμερικάνικο πόλεμο, που υπερβαίνει κατά πολύ το «βγάζουμε μια ανακοίνωση να βγει η υποχρέωση».
  – Τη -βαθιά διεθνιστική- στάση τους να πολεμούν πρώτα και κύρια τον εχθρό που βρίσκεται εντός, αντί να τον ψάχνουν στο εξωτερικό σε διάφορους «δικτάτορες» ή μυθικές οντότητες όπως ο ρωσικός ή κινεζικός «ιμπεριαλισμός».
  – Τη στάση που παίρνουν ενάντια στις πολιτικές που αναπαράγουν το μύθο τού έθνους, όπως επίσης και τους μύθους περί «υγιών» μελών τού έθνους.

  Νομίζω είναι μεγάλη ανακούφιση το ότι υπάρχουν τέτοιοι τύποι στην κοιλιά τού κτήνους.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s