Μητσοτάκη Νέρωνα – Μητσοτάκη Κάθαρμα

Όλοι-ες στη συγκέντρωση Δευτέρα 9/8, 8μμ στο Σύνταγμα


Avantgarde

Ο Μητσοτάκης τα κατάφερε! Άφησε τη μισή Ελλάδα να καεί με άπνοια. Δεν ήταν εύκολο, έπρεπε να προσπαθήσει για να το πετύχει.

Μα είναι τόσο ανίκανοι; Φυσικά και είναι εντελώς ανίκανοι. Το επιτελικό κράτος αποδεικνύεται μια δράκα άχρηστων σε κάθε καίριο πόστο με μοναδικό τους πραγματικό προσόν το πόσο δουλικοί είναι στην αυλή του Μητσοτάκη. Πως το είπε εκείνος ο «επιτελικός» αρχιμπάτσος στην Πελοπόνησσο; «Έχεις πολιτικό μέσο να σου στείλουμε πυροσβεστικό;»

Οι δικαιολογίες ήταν έτοιμες ήδη πριν από την καταστροφή και φρόντισαν να πληρώσουν τα πετσοκάναλα για να τις λένε: Η κλιματική αλλαγή και ο «ακραίος καύσωνας» λέγανε. Βεβαίως, υπήρχε καύσωνας τις προηγούμενες μέρες (όπως συμβαίνει λίγο πολύ κάθε καλοκαίρι), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε καλοκαίρι πρέπει να καίγονται πέντε νομοί της χώρας σε μια βδομάδα. Οι φωτιές ήταν τόσο πολλές, λέγανε. Μπούρδες, δεν ήταν περισσότερες από όσες μπαίνουν κάθε χρόνο δεκαετίες τώρα. Μέχρι και για «ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα» λέγανε με γενικευμένη άπνοια και μηδέν μποφόρ. Αυτή ήταν η αντιμετώπιση των πυρκαγιών την πρώτη μέρα. Και μετά με ήσυχη συνείδηση αλληλοσυνεχάρηκαν για την επιτυχημένη κατάσβεση και έφυγαν αφήνοντας στα κανάλια να μαζέψουν τα υπόλοιπα. Άλλωστε ο Μητσοτάκης το είχε πει παλαιότερα από την Κέρκυρα: «Δάσος είναι, θα καεί κάποια στιγμή».

Αλλά τα πανηγύρια κράτησαν μόνο την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, γιατί την επόμενη, η πραγματικότητα διέλυσε την αλαζονεία τους. Η φωτιά δεν έσβησε ούτε με τις γελοιότητες των καναλιών, ούτε με τις δηλώσεις του Μητσοτάκη – Λουδοβίκου. Πράγματι, μια πυρκαγιά για να αντιμετωπιστεί χρειάζονται μέσα, σχέδιο και τεχνογνωσία.

Όταν έρχεται λοιπόν η ώρα που θα ξεσπάσουν κάποιες πυρκαγιές τον Αύγουστο (όπως συμβαίνει στην Μεσόγειο χιλιάδες χρόνια τώρα) τότε είναι η ώρα αποκαλύπτεται ότι ΔΕΝ έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά. Δηλαδή ότι δεν ανανέωσε τις συμβάσεις εργασίας για 5.000 δασικούς και τους πέταξε στο δρόμο, αλλά προτίμησε να προσλάβει μπάτσους για τα πανεπιστήμια. Ότι ανανέωσε τον στόλο των αστυνομικών οχημάτων και αγόρασε νέες αύρες, αλλά προτίμησε να μην αγοράσει ούτε ένα νέο πυροσβεστικό μέσο επίγειο ή αέριο. Ότι έδωσε μόνο 1,7 εκατ. από τον προϋπολογισμό για την πυροπροστασία, αλλά προτίμησε να δώσει πριν δέκα μέρες επιπλέον 20 εκατ στα πετσοκάναλα για να τον γλύφουν. Ότι δεν δίστασε να διαλύσει παραδειγματικά την ΕΜΑΚ πριν λίγες μέρες ώστε να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν, αλλά προτίμησε να αναβαθμίσει την άχρηστη (κατά ομολογία των ίδιων των πυροσβεστών) ανώτατη ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος. Ότι απαξίωσε και σέρνει στα δικαστήρια τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες, αλλά προτίμησε να κάνει σώου στο Τατόι (!) και για να εξηγεί ο Χαρδαλιάς στο πετσοκάναλα μόλις πριν λίγες μέρες πόσο έτοιμοι είναι να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Όταν λοιπόν έχει καταφέρει να «κάψει» και να αχρηστέψει όλα τα μέσα που έχει στα χέρια του, τότε το μόνο που μένει, το μόνο «ρεαλιστικό σχέδιο» είναι το «τρεχάτε ποδαράκια μου».

Το σχέδιο πυρόσβεσης του Μητσοτάκη ήταν το «εγκαταλείψτε τώρα τα πάντα»! Από το «μένουμε σπίτι» πήγαμε στο «τρεχάτε όλοι». Και μάλιστα, όχι απλά σαν προτροπή, αλλά ως αναγκαστική επιβολή. Αντί να στέλνουν πυροσβέστες, έστελναν αστυνομία, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ για να διώξει τον κόσμο από τα χωριά του. Μια μικρή εστία που οι ίδιοι οι κάτοικοι, χωρίς καν άλλη βοήθεια θα μπορούσαν να την ελέγξουν ή και να την αντιμετωπίσουν, τώρα αφηνόταν να προελαύνει ανεξέλεγκτα. Και οι μπάτσοι να εμποδίζουν όποιον εθελοντικά πήγαινε να συνδράμει στην κατάσβεση, ή όποιον ήθελε απλώς να σώσει το χωριό του, το σπίτι του, το βιος του! Σπίτια, εγκαταστάσεις, χώροι, που θα μπορούσαν να σωθούν (ή έστω να γίνει μια προσπάθεια για να σωθούν) κάηκαν επειδή ο Μητσοτάκης έστειλε τους μπάτσους και εμπόδιζαν τον κόσμο να πλησιάσει και να δώσει τη μάχη! Οι περιπτώσεις χωριών που σώθηκαν ήταν αυτές που οι ίδιοι οι κάτοικοι αρνούνταν να υποκύψουν στον Μητσοτάκηχρυσοχοΐδηχαρδαλιά και στους μπάτσους τους και έμειναν να υπερασπίσουν το χωριό με όσα μέσα διέθεταν.

Όσο αποδεικνύεται ότι η καταστολή των μπάτσων δεν σβήνει τις φωτιές, τότε οι νέρωνες επιχειρούν να ανεβάσουν την καταστολή σε ανώτερο επίπεδο. Την ίδια ώρα που η Εύβοια αφήνεται να καεί, αρχίζουν οι διαρροές πως η κυβέρνηση εξετάζει εισηγήσεις για να κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση πολιορκίας». Παράλληλα έβαζαν τα παπαγαλάκια τους άρχισαν να ψελλίζουν για «ύποπτους μετανάστες» που κάποιοι είδαν στα δάση, για «πιθανό σχέδιο εμπρηστών» και άλλα παρόμοια. Και ταυτόχρονα αφήνουν ομάδες φασιστών να περιδιαβαίνουν με τη συνδρομή των μπάτσων στο χώρο της φωτιάς την ίδια στιγμή που κρατούσαν μακριά τους κατοίκους και τους εθελοντές πυροσβέστες. Το μέγεθος του εγκλήματος όμως είναι τόσο μεγάλο, η οργή τόσο ασυγκράτητη και η ενοχή τους τόσο απροκάλυπτη, που κάποιοι μες την κυβέρνηση σκέφτηκαν πως με κάτι τέτοια σενάρια, κυριολεκτικά «παίζουν με τη φωτιά» και τα μαζέψανε.

Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε τη χώρα και ο Μητσοτάκης Λουδοβίκος με το επιτελικό του κράτος κρύβονται. Είναι το καλύτερο που έχουν να κάνουν. Να μείνουν κρυμμένοι κι αυτοί και τα λαμόγια τους και τα παπαγαλάκια τους.

One response to “Μητσοτάκη Νέρωνα – Μητσοτάκη Κάθαρμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s