Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ με υποκινητή τις ΗΠΑ απειλεί την Κίνα

Αντρέ Ντέμον  μετάφραση από το wsws.org

Μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ των 30 κρατών ολοκλήρωσαν τη σύνοδο κορυφής τους τη Δευτέρα με ένα ανακοινωθέν που στοχεύει την Κίνα, δηλώνοντας ότι θέτει «συστημικές προκλήσεις» στη στρατιωτική συμμαχία. Η διατύπωση του εγγράφου σηματοδότησε ένα νέο νέο στάδιο στις προσπάθειες των ΗΠΑ  να «οργανώσουν τον κόσμο για να αναλάβουν την Κίνα», σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ, ως μέρος μιας μαζικής κλιμάκωσης των εντάσεων από την Ουάσινγκτον εναντίον του Πεκίνου.

Το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ αποτελούμενο από 79 παραγράφους αναφέρει την Κίνα δώδεκα φορές, σε έντονη αντίθεση από προηγούμενες δηλώσεις. Το τρέχον έγγραφο στρατηγικής του ΝΑΤΟ, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2010, δεν αναφέρεται στην Κίνα και το ανακοινωθέν του 2019 αναφέρει τη χώρα μόνο μία φορά. «Η ισχύς της δήλωσης δείχνει πόσο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Πεκίνου τους 18 μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία συνάντηση των χωρών του ΝΑΤΟ», σημείωσαν οι Financial Times. «Τώρα, μόλις ενάμιση χρόνο αργότερα, η Κίνα έχει εξελιχθεί σε συστημικό αντίπαλο», σχολίασε το γερμανικό Der Speigel. «Η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές μπορούν να παρουσιάσουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία», αναφέρει το έγγραφο του ΝΑΤΟ. «Θα εμπλακούμε με  την Κίνα με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων ασφαλείας της συμμαχίας». Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι η Κίνα παρουσιάζει «συστημικές προκλήσεις στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», υποστηρίζοντας ότι η Κίνα επεκτείνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και επιδιώκει να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

Οι προσπάθειες του Μπάιντεν να στρατολογήσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον ενάντια στην Κίνα είναι η διπλωματική πτυχή των προσπαθειών των ΗΠΑ να στραγγαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, να την δαιμονοποιήσουν στα μάτια του παγκόσμιου πληθυσμού και να προετοιμαστούν για στρατιωτικές συγκρούσεις.

Αμερικανικά τανκς εκφορτώνονται στην Αμβέρσα του Βελγίου για να λάβουν μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις του Atlantic Resolve. (AP Photo / Francisco Seco)

Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέδωσε οδηγία με την οποία κηρύσσει την Κίνα ως το «νούμερο ένα» στόχο του στρατού των ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική σχολίασε ότι η επανεξέταση επιδίωξε «να εμποτίσει το Πεντάγωνο, και μάλιστα ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον πρωταρχικό στόχο της στήριξης του μακροπρόθεσμου στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα».

Όπως σημείωσε το Foreign Policy: «Αυτό ήταν ένα διαρκές ρεφρέν για τον Μπάιντεν πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, χαρακτηρίζοντας την άνοδο της Κίνας ως την κεντρική πρόκληση του αιώνα για τις ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ δεν ανακτήσουν το ανταγωνιστικό και τεχνολογικό πλεονέκτημά τους, προειδοποίησε ο Μπάιντεν, η Κίνα «θα αρπάξει το φαγητό μας».

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε το λεγόμενο «νομοσχέδιο για την ανταγωνιστικότητα της Κίνας», ένα τεράστιο πακέτο εταιρικών επιδοτήσεων και κυρώσεων ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που το New York Times χαρακτήρισε «την πιο σημαντική κυβερνητική παρέμβαση στη βιομηχανική πολιτική εδώ και δεκαετίες».

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ακολούθησε τη συνάντηση της G7 του Σαββατοκύριακου, η οποία, με τα λόγια των FΤ, «επέκρινε την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν αναμένεται να πετάξει στη Γενεύη για να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Αυτό που θα μεταφέρω στον Πρόεδρο Πούτιν είναι ότι δεν ψάχνω για σύγκρουση με τη Ρωσία». Ο Μπάιντεν περιέγραψε τον Ρώσο πρόεδρο ως «φωτεινό», «σκληρό» και «άξιο αντίπαλο». Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας, ανακόλουθα, «το σχολείο τελείωσε με αυτό το ζήτημα, μένει να δούμε… Έχουν να κάνουν περισσότερα».

Παρά την επιμονή των ΗΠΑ στις απειλές κατά της Κίνας, το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ παρέμεινε επιθετικά στραμμένο εναντίον της Ρωσίας, αναφέροντάς τη 60 φορές.

Ενώ οι νοατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ συμφώνησαν με τα αμερικανικά αιτήματα για πιο μαχητική ρητορική εναντίον της Κίνας στο ανακοινωθέν τους, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σχετικά με τη διπλωματική επίθεση της Ουάσινγκτον εναντίον της Κίνας. «Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτό το τραπέζι σήμερα θέλει να μπει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε, «δεν πρέπει να υπερτιμήσουμε» την απειλή που θέτει η Κίνα, δηλώνοντας ότι, «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία». Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επέμεινε ότι το Πεκίνο δεν ήταν «αντίπαλος», προσθέτοντας ότι η συμμαχία πρέπει να «συνεργαστεί με την Κίνα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια».

Όπως σχολίασε το γερμανικό Der Spiegel : «Για ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, των οποίων η οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με αυτήν της Κίνας, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο – ειδικά για τη Γερμανία και την εξαγωγική της οικονομία. Ήθελαν λοιπόν να αποτρέψουν την υπερβολική στρατιωτική ρητορική εναντίον του Πεκίνου».

Όπως επεσήμανε το Reuters: «Οι σύμμαχοι έχουν επίγνωση των οικονομικών δεσμών τους με την Κίνα. Το συνολικό γερμανικό εμπόριο με την Κίνα το 2020 ήταν πάνω από 212 δισεκατομμύρια ευρώ (257 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης. Οι συνολικές κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα μέχρι τον Μάρτιο του 2021 ανήλθαν σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, και το συνολικό εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα το 2020 ήταν 559 δισεκατομμύρια δολάρια».

Όμως, για όλα αυτά, το Der Spiegel έγραψε: «Στην Κίνα -αυτό ήταν πολύ ξεκάθαρο από το ντεμπούτο του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής- οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βλέπουν τον μακροπρόθεσμο πιο επικίνδυνο αντίπαλο».

Παρά τις διαφορές και τις αντιφάσεις τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παρασύρονται απότομα σε μια σημαντική κλιμάκωση εναντίον της Κίνας με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Παρά την πανδημία, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ επεκτείνουν μαζικά τους στρατούς τους. Νωρίτερα φέτος, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επέκταση 40% του πυρηνικού οπλοστασίου του, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό του Πενταγώνου στην ανθρώπινη ιστορία.

Η μαζική στρατιωτική συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις απειλές των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για όλη την ανθρωπότητα. Με μια ειλικρίνεια που λείπει εντελώς από τον αμερικανικό τύπο, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ μίλησε στους China Times για τις συνέπειες ενός αμερικανικού πολέμου με την Κίνα. Ο Ντενίσοφ ρωτήθηκε από τους Global Times: «Ο ανταγωνισμός και η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αυξάνονται. Εάν μια μέρα συμβεί μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ποια θέση θα λάβει η Ρωσία;». Ο Ντενίσοφ απάντησε ότι «δεν θα υπάρξει απάντηση σε αυτό», διότι «μια τέτοια σύγκρουση θα εξοντώσει όλη την ανθρωπότητα και, στη συνέχεια, δεν θα έχει νόημα να πάρουμε μέρος».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s