Μήνυμα για την εκδήλωση της ΚΕΔ για την Ουκρανία (ΙΙ)

Δημοσιεύουμε το μήνυμα που μας απέστειλαν οι σύντροφοι του Frente Comunista dos Trabalhadores (Κομμουνιστικού Εργατικού Μετώπου), βραζιλιανικού τμήματος της LCFI, για την επικείμενη εκδήλωσή μας με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την πάλη ενάντια στην αυτοκρατορία.

«Αγαπητοί σύντροφοι, σύντροφοι της Κομμουνιστικής Επαναστατικής Δράσης της Ελλάδας,

Ζητώ συγνώμη για την άγνοιά μου, που δε μπορώ να σας μιλήσω χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του Αριστοτέλη, του Ηράκλειτου και του Επίκουρου. Πρέπει να χρησιμοποιήσω αγγλικά, τα οποία, όπως μπορείτε να δείτε, είναι επίσης πολύ περιορισμένα. Σε πολύπλοκα θέματα, χρειαζόμαστε τη δική μας γλώσσα για να επικοινωνήσουμε με την απαραίτητη ελευθερία. Επομένως, πρέπει επίσης να ζητήσω συγνώμη για τα αγγλικά μου.

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Εργατικού Μετώπου, τμήμα της Επιτροπής Συνδέσμου της Διεθνούς IV, θα προσπαθήσω να συμβάλω στη συζήτησή σας: με ρωτήσατε για τη θέση μας στο ουκρανικό ζήτημα. Είναι δύσκολο να έχουμε μια τέτοια από τη Βραζιλία, μακριά από τα γεγονότα και χωρίς την  άμεση πρόσβαση στους ανθρώπους που δίνουν τον αγώνα, και χωρίς να διαβάζουμε τον τοπικό και περιφερειακό τύπο. Έτσι, θα περιοριστώ σε κάποια σύντομα σχόλια για να εμπλουτίσω τη συζήτησή σας, και ελπίζω να σας βοηθήσω με κάποιο τρόπο. Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν είναι πως ο αγώνας στο Ντονμπάς συγκεντρώνει ό,τι πιο προηγμένο στον αγώνα για εθνική αυτοδιάθεση σήμερα στον πλανήτη. Πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση, σε ένα πλαίσιο με παγκόσμιες τάσεις, περισσότερο ή λιγότερο έντονες, προς την άνοδο της αντικομμουνιστικης ακροδεξιάς στον πλανήτη. Αυτός ο αγώνας χρησιμεύει ως παράδειγμα επειδή αντιμετωπίζει τέσσερις εχθρούς: το αγγλοσαξονικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, την ουκρανική αστική ολιγαρχία, τον νεοναζισμό και τον καπιταλισμό. Δεν είναι όλοι αυτοί οι αγώνες συμπληρωματικοί, κάποιοι είναι αντιφατικοί, όπως το γεγονός ότι ο Πούτιν ήταν αντίθετος στην εκτέλεση της δημοκρατικής και λαϊκής βούλησης της περιοχής του Ντονμπάς για ένωση με τη Ρωσία.

Αυτή τη στιγμή, το Ντονμπάς είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιδήρου και χάλυβα στην Ουκρανία και ένα από τα κύρια συγκροτήματα βαρέων βιομηχανιών στον κόσμο. Πιστεύω ότι οι ανθρακωρύχοι του Ντονμπάς αισθάνονται την ανάγκη να ελέγχουν την παραγωγή μεταλλευμάτων και το χώρο εργασίας τους, ώστε οι τοπικοί καπιταλιστές να μην καταλήγουν να τους προδίδουν, όπως η αστική τάξη πάντα προδίδει το προλεταριάτο. Επομένως, το Ντονμπάς πρέπει να εξελιχθεί στρατηγικά σε κάποια μορφή αυτόνομης εργατικής κυβέρνησης, και σε αυτά τα επτά χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι εργάτες δεν μπορούν να περιμένουν από τον Πούτιν να το κάνει για αυτούς.

Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να υπερασπιστούμε ένα στρατιωτικό ενιαίο μέτωπο με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την κυβέρνηση Ζελένσκι και συνδέεται με τους Ουκρανούς ολιγάρχες. Ο Μπάιντεν έχει άμεσα οικογενειακά συμφέροντα για να μην επιτρέψει την υλοποίηση του North Stream 2, ενός αγωγού που δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Βίμποργκ της Ρωσίας στη Γερμανία. Αλλά η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ενεργειακά συμφέροντα στην ολοκλήρωση του North Stream 2, η πρωτοβουλία για την κατασκευή αυτού του αγωγού δεν ήταν ρωσική, αλλά γερμανική. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο διευθυντής ολόκληρης της επιχείρησης είναι ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Και ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί αυτόν τον κλόουν τον Ζελένσκι για να προκαλέσει τη Ρωσία. Πιστεύω ότι σε αυτήν την πολιτική των προκλήσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την κυβέρνηση του Κιέβου, ένας από τους κύριους στόχους δεν βρίσκεται στην ίδια την Ουκρανία, αλλά σε μια προσπάθεια να υπονομευτεί η ιστορική τάση επαναπροσέγγισης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την Κριμαία, τον North Stream 2 και την υπερεκτιμιμένη υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, ενός ταλαίπωρου πράκτορα των γιάνκηδων στη Ρωσία. Λοιπόν, όταν έγινε σαφές ότι η ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Γερμανία και η Γαλλία, δεν θα συμμετείχε στο παιχνίδι για να αναγκάσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν απέσυρε τα στρατεύματά του από τα σύνορα.

Αλλά αυτό το ενιαίο μέτωπο δεν μπορεί να αποτελεί μια απλή ταύτιση με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ρωσικής αστικής ολιγαρχίας που εκπροσωπείται από τον Πούτιν. Εάν γίνει έτσι, οι εργάτες στο Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ θα καταλήξουν προδομένοι, να διαπραγματεύονται με την πλάτη στον τοίχο. Οι καταπιεσμένοι λαοί του Ντονμπάς πρέπει να εκδηλώσουν το δικό τους ταξικό συμφέρον που είναι ξεχωριστό από αυτό της περιφερειακής αστικής τάξης και της ίδιας της ρωσικής μπουρζουαζίας. Στην Ανατολική Ευρώπη, κάθε φορά που ο ιμπεριαλισμός συγκρούεται με έναν σημαντικό πυρήνα του προλεταριάτου, ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός καταφεύγει στο να ρίχνει μεταμοντέρνα αιτήματα. Σε αυτόν και σε άλλους τομείς, το Ντονμπάς είναι το προοδευτικό αντίθετο της Ροτζάβα, του Συριακού Κουρδιστάν. Στην ανατολική Ουκρανία υπάρχει ένα ισχυρό προλεταριάτο ανθρακωρύχων. Είμαστε υπέρ των προλεταριακών διεκδικήσεων της Ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία, αλλά κρατάμε την αυτοτέλειά μας από την αστική τάξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία παρέβλεψε την απαίτηση του Ντονμπάς για ένωση με τη Ρωσία. Για γεωπολιτικούς λόγους διαφορετικής φύσης, η Ρωσία δεν ενσωμάτωσε το Ντονμπάς, αλλά ενσωμάτωσε την Κριμαία. Επομένως, βγαίνουμε στο δρόμο υπέρ της ταξικής ανεξαρτησίας του προλεταριάτου της Ανατολικής Ουκρανίας και ταυτόχρονα ζητάμε τη δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού ενιαίου μετώπου με κάθε δύναμη που έρχεται σε αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό.

Ελπίζω να έχετε μια καλή συζήτηση, και περιμένω το ψήφισμά σας σχετικά με το θέμα για να το δημοσιεύσουμε, για να εμπλουτιστεί η συζήτηση.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s