Ντονμπάς-Βενεζουέλα-Συρία-Υεμένη, την Αυτοκρατορία ο τάφος περιμένει. Συγκέντρωση 17/04, 12:00′, Προπύλαια

Ανακοίνωση

«Η Αμερική επέστρεψε…. Η αμερικανική ηγεσία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα τάση ανόδου του αυταρχισμού, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Κίνας να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να βλάψει και να διαταράξει τη δημοκρατία μας.». Με τα παραπάνω λόγια, ο Μπάιντεν συνοψίζει το αμερικάνικο δόγμα της μετα-Τραμπ εποχής, απειλώντας να βάλει φωτιά στον μισό πλανήτη προκειμένου η ατμομηχανή του παγκόσμιου καπιταλισμού, να επικαιροποιήσει την ηγεμονία της βάζοντας ξανά του κανόνες και, κυρίως, βάζοντας στη θέση τους τις δυνάμεις που απειλούν τη μονοκρατορία της pax americana και που ο Μπάιντεν τις κατονομάζει με τον πιο ανοιχτό τρόπο. Οι εμπρηστικές δηλώσεις του στις 17 Μάρτη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «δολοφόνο χωρίς ψυχή» μόνο τυχαίες δεν ήταν. Για όποιο/-α δεν παίζει κρυφτούλι με τα γεγονότα, αυτά σηματοδοτούν και επίσημα την έναρξη ενός μακρόσυρτου ψυχρού πολέμου, όπου όλα τα main stream media τον συγκρίνουν με τα χρόνια του μεταπολεμικού ψυχρού πολέμου, ο οποίος τελείωσε με την πτώση της ΕΣΣΔ.

Δεν υπάρχει, όμως, ψυχρός πόλεμος χωρίς θερμά μέτωπα. Ακριβώς τις ίδιες μέρες επέλεξε η μαριονέτα της δύσης που παριστάνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να υπογράψει το Διατάγμα 117/2021 που αξιώνει την προσάρτηση της Κριμαίας στο ουκρανικό έδαφος. Το διάταγμα αυτό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία. Είναι προφανές ότι ο Ζελένσκι δεν πήρε μια τέτοια απόφαση εν βρασμώ ψυχής ούτε στη βάση κάποιων εσωτερικών συσχετισμών. Κάθε μέρα τα διεθνή συστημικά μίντια καλλιεργούν ένα αντιρωσικό κλίμα, ενώ στο ενδιάμεσο μας βομαβρδίζουν με τα εκατομμύρια διώξεων του Ουιγούρων από το «αυταρχικό» κινεζικό καθεστώς. Την ίδια στιγμή από τα πιο επίσημα χείλη του νατοϊκού επιτελείου αλλά και των ευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ στην Ευρώπη εκστομίζονται αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις στη Μόσχα να αποσυρθεί από την Κριμαία και να παύσει κάθε υποστήριξη στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Κάθε σώφρων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα καταλήξει σε μια τεράστια επιχείρηση εθνοκάθαρσης, διώξεων και  επιβολής ενός ημιφασιστικού καθεστώτος στις περιοχές αυτές. Τη βρώμικη δουλειά δεν θα την αναλάβει επίσημα ούτε το ΝΑΤΟ ούτε, φυσικά, το ουκρανικό κράτος, αλλά οι πολυάριθμες φασιστικές συμμορίες, οι οποίες, ως γνωστόν, πρωταγωνίστησαν στο ακροδεξιό φιλοϊμπεριαλιστικό πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014 που επέβαλε τη γεωπολιτική στροφή της Ουκρανίας και την πρόσδεσή της στο άρμα της αυτοκρατορίας.
Η δεξιά κυβέρνηση της Ουκρανίας που βρίσκεται στην εξουσία είτε με τον Ποροσένκο είτε με τον Ζελένσκι, αλλά κυρίως με την υποστήριξη των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πόλεμο με τους λαούς των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εδώ και 7 χρόνια. 14.000 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι λαοί του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζουν υπό τον αποκλεισμό της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της και πάντα υπό την απειλή μιας γενικευμένης εθνοκάθαρσης.

Αυτήν τη στιγμή 90.000 ουκρανοί στρατιώτες και χιλιάδες ακόμα παρακρατικοί φασίστες έχουν στρατοπεδεύσει στη σύνορα των λαϊκών δημοκρατιών και επιτίθενται με ντρόουν ή με βολές πυροβολικού δήθεν σαν απάντηση στο σπάσιμο της εκεχειρίας από την πλευρά του Ντονμπάς. Είναι προφανές ότι η ουκρανική πλευρά προβοκάρει διαρκώς παραβιάζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ, με σκοπό την αναζωπύρωση των πολεμικών εχθροπραξιών, δοκιμάζοντας τα νεύρα όχι μόνο του λαού του Ντονμπάς αλλά και της Ρωσίας. Δεκάδες πολίτες ακόμα και μικρά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτές τις επιθέσεις από τα τέλη Μαρτίου, ενώ πολλά μέλη των αντιφασιστικών λαϊκών πολιτοφυλακών έχουν επίσης σκοτωθεί, υπερασπιζόμενα τους κατοίκους. Παιδιά, ηλικιωμένοι και άλλοι πολίτες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ θεωρούνται αναλώσιμοι στόχοι από το Κίεβο και την Ουάσινγκτον, καθώς προσπαθούν να προκαλέσουν μια κρίση που θα τους δώσει τη δικαιολογία για περαιτέρω στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ και για να χτυπήσουν τη Ρωσία.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις του ρώσικου στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά ποτέ δεν αναφέρεται ότι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του αμερικανικού στρατού έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο: η Defender Europe 2021, με 28.000 στρατεύματα από 27 κράτη που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες από τα Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα. Από ‘κει προέρχεται ο πραγματικός κίνδυνος πολέμου. Στις αρχές της βδομάδας οι Αμερικάνοι επεχείρησαν να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου δυο αντιτορπιλικά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά υποχώρησαν τελευταία στιγμή. Ωστόσο τα αμερικάνικα μεταγωγικά C-17 πάνε και έρχονται στην Ουκρανία μεταφέροντας πολεμικό υλικό και, ενδεχομένως, στρατιωτικό προσωπικό προς ενίσχυση του Κιέβου.

Ο πόλεμος από την πλευρά του Κιέβου και των ιμπεριαλιστών πατρώνων του είναι ένας άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Ο δυτικός ιμπεριαλισμός ήταν που ξεκίνησε τις αναταραχές, που χρηματοδότησε και ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του 2014 – με τους φασίστες ως αιχμή του δόρατος. Η επικράτηση του πραξικοπήματος και η άνοδος της μαύρης, αμερικανοκίνητης αντίδρασης στην εξουσία υποβίβασε τον ρωσικό πληθυσμό σε πολίτες β’ κατηγορίας, απειλώντας με ευθύ τρόπο την ίδια τους την ύπαρξη και αναγκάζοντάς τους να πάρουν τα όπλα.

Ο πόλεμος από την πλευρά των Λαϊκών Δημοκρατιών είναι δίκαιος και αντιιμπεριαλιστικός. Μια πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας δε θα αλλάξει καθόλου το χαρακτήρα του πολέμου αυτόν.

Το βασικό παγκόσμιο καθήκον για όλους/-ες όσους/-ες παίρνουν θέση ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε θετική παγκόσμια εξέλιξη, είναι η ήττα του δυτικού ιμπεριαλισμού σε όλα τα μέτωπα στα οποία αυτός εμπλέκεται.  Για όσες/-ους ζουν στη Δύση, το καθήκον αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό – καθώς πρόκειται για το μπλοκ της «δικής τους» αστικής τάξης, το οποίο εμπλέκεται σε έναν άδικο από την πλευρά του πόλεμο.

Βεβαίως κάποιοι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το καθήκον αυτό, κρυπτόμενοι πίσω από το σχήμα των «ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων». Επειδή -δυστυχώς γι’ αυτούς- ιμπεριαλισμός χωρίς θύματα ιμπεριαλιστικής ληστείας και καταπίεσης δεν υφίσταται, θα πρέπει να μας απαντήσουν ποια ακριβώς είναι τα θύματα του «ρωσικού ιμπεριαλισμού». Είναι οι ναζί του Δεξιού Τομέα; Ή μήπως ο…«δηλητηριασμένος» Ναβάλνι; Ή μήπως οι νεόκοποι Ρώσοι ιμπεριαλιστές έχουν εφεύρει το αεικίνητο, συντηρώντας ένα σύστημα ληστείας και καταπίεσης χωρίς θύματα;

Άντριου Μπραζέφσκι, 29 χρονών, μέλος του Μπόροτμπα. Δολοφονήθηκε στη σφαγή της Οδησσού κατά τη διάρκεια της πυρπόλησης του κτηρίου των Συνδικάτων από φασίστες στις 02/05/2014.

Ύστερα από πρόταση των συντρόφων της ουκρανικής κομμουνιστικής οργάνωσης Μπόροτμπα που αγωνίζεται μέσα σε συνθήκες απόλυτης παρανομίας και του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, αποφασίστηκε η διοργάνωση διαδηλώσεων στις 17 Απριλίου κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και του κινδύνου ενός γενικευμένου πολέμου στο Ντονμπάς με σαφή υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα του λαού του.

Την ίδια μέρα πραγματοποιείται αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, στης οποίας, όμως, το πλαίσιο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα δραματικά γεγονότα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, είναι τουλάχιστον μια επίδειξη στρουθοκαμηλισμού που υποδηλώνει ότι ο παντός καιρού αντιιμπεριαλισμός χωρίς αντικείμενο είναι ανάλογος του αγώνα για την κοινωνική αλλαγή χωρίς έδαφος, χωρίς μέτωπα και χωρίς μάχες. Για ποιον αντιιμπεριαλισμό και για ποιον αντιμιλιταρισμό μπορεί να μιλάει κανείς όταν για το πιο θερμό σημείο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν έχει να πει τίποτα; Η αριστερά των ίσων αποστάσεων, από την μεριά της δύσης είναι η αριστερά που δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο αφήγημα των αφεντικών της «για τους κακούς Ρώσους», αφήνοντας έτσι την κυρίαρχη προπαγάνδα να κάνει τη δουλειά της. «Για τον αντιιμπεριαλισμό στο πουθενά μπορούμε να περιμένουμε. Τώρα προέχει η αντιμετώπιση της ρωσοκινέζικης απειλής. Άλλωστε κι εσείς δεν φαίνεται να διαφωνείτε στο ότι και οι Ρώσοι είναι ένα θανάσιμος κίνδυνος για τους λαούς και την ανθρωπότητα». Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις αλχημείες της αριστεράς των ίσων αποστάσεων, που αρνείται να δει από ποια πλευρά ένας πόλεμος στον Ντονμπάς είναι δίκαιος και από ποια άδικος.

Ε λοιπόν, όχι στον πόλεμο του ΝΑΤΟ και της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Κιέβο ενάντια στο Ντονμπάς.

·         Νίκη στις λαϊκές πολιτοφυλακές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Για τη συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του στρατού του Κιέβου.

·         Καμία συμμετοχή στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Για τη διάλυση του ΝΑΤΟ.

·         Ο εχθρός είναι στη χώρας μας. Όχι στη στράτευση στα 18. Καμία αύξηση στη θητεία. Όχι στον εθνικισμό και τς ελληνικές εξορμήσεις στη Μεσόγειο και τις περιφράξεις των ΑΟΖ. Άγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία εχθρός μας το κεφάλαιο και η στρατοκρατία.

ΟΛΕΣ/-ΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ – ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΠΡΙΛΗ, ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση★Avantgarde

Advertisement

One response to “Ντονμπάς-Βενεζουέλα-Συρία-Υεμένη, την Αυτοκρατορία ο τάφος περιμένει. Συγκέντρωση 17/04, 12:00′, Προπύλαια

  1. Όσο κι αν φαίνεται ότι η κεδ είναι μια κουταλιά μέλι στο βαρέλι της αριστεράς ο πάγος σπάει, ο δρόμος χαράζεται…

    Καλή δύναμη στα Προπύλαια!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s