Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ενώ η Ρωσία προειδοποιεί για «πλήρους κλίμακας εχθροπραξίες»

Clara Weiss, από το WSWS σε μετάφραση Σ.Σ. για το Avantgarde

Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω μιας ταχέως κλιμακούμενης κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία. Την Παρασκευή, η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο είχε εκδώσει επίσημο αίτημα πριν από 15 ημέρες να επιτραπεί να διέλθουν από τα τουρκικά στενά δύο πολεμικά πλοία, τα οποία θα αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα έως τις 4 Μαΐου.

Η αποστολή αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα είναι η τελευταία σε μια σειρά από εξαιρετικά προκλητικές ενέργειες από την (υποστηριζόμενη από το NATO) Ουκρανία και τις ΗΠΑ, στην κρίση. Τον Μάρτιο, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν και αφού επιβεβαίωσε ότι «η Κριμαία είναι Ουκρανία», η ουκρανική κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μια στρατηγική για την «ανάκτηση της Κριμαίας» και του Ντονμπάς.

Η Κριμαία, μια εξαιρετικά σημαντική στρατηγική χερσόνησος στη Μαύρη Θάλασσα, ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014 μετά από πραξικόπημα που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στο Κίεβο. Το Ντονμπάς είναι ο τόπος ενός συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου για σχεδόν επτά χρόνια και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Η ανακοίνωση μιας επίθεσης για ανάκτηση αυτών των περιοχών ισοδυναμεί με προετοιμάσια της Ουκρανίας για πόλεμο.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 φωτογραφία του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ (AP Photo/Mohammad Farooq)

Αυτό ήταν το άμεσο σκηνικό για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς και του ουκρανικού στρατού. Ο Ζελένσκι έκτοτε προέτρεψε το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία και ύστερα η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Την περασμένη Παρασκευή, ο Ζελένσκι συναντήθηκε ηλεκτρονικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο οποίος του διαβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. Σε απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, η Ρωσία συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις και ενισχύει το ναυτικό της στη Μαύρη Θάλασσα.

Καθώς οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν καταγγείλει «ρωσική επιθετικότητα», η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Πούτιν την Πέμπτη να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι πρόκειται να ταξιδέψει στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί για διαπραγματεύσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να «εξηγήσει» τις κινήσεις των στρατευμάτων της στην περιοχή.

Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι ταξίδεψε για να επισκεφθεί τα ουκρανικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία, τα οποία επαίνεσε για «ένα πραγματικό παράδειγμα ηρωισμού και αφοσίωσης». Ένας σημαντικός αριθμός στρατευμάτων και πολιτοφυλακών που εξακολουθούν να πολεμούν σε έναν βαθιά αντιλαϊκό πόλεμο στην Ουκρανία συνδέονται με το νεοναζιστικό τάγμα Azov και παρόμοια ακροδεξιά σχήματα, τα οποία συστάθηκαν συστηματικά από το ουκρανικό κράτος και τις ΗΠΑ, ειδικά από το πραξικόπημα του 2014.

Μιλώντας για «ρωσική επιθετικότητα», οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το Κίεβο και οι λακέδες τους στα μέσα ενημέρωσης γυρίζουν τούμπα την πραγματικότητα. Είναι η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, και όχι η Ρωσία, που κλιμακώνει συστηματικά την κατάσταση και ωθεί την περιοχή στο χείλος του τελικού πολέμου.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει προφυλάξεις δεδομένης της «επικίνδυνης, εκρηκτικής περιοχής στα σύνορά της». Προειδοποίησε ότι η κατάσταση ήταν τόσο ασταθής που «η δυναμική…. δημιούργησε τον κίνδυνο επανάληψης πλήρων εχθροπραξιών. » Σε κλήση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επανέλαβε «επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες». Μια μέρα πριν, ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας, Ντμίτρι Κορζάκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να παρέμβουν για να υπερασπιστούν τους Ρώσους πολίτες στην περιοχή. Το Κρεμλίνο προσέφερε επίσης ρωσικά διαβατήρια σε κατοίκους του Ντονμπάς και σε όλους τους Ουκρανούς που το ήθελαν. Τέλος δήλωσε ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την «αρχή του τέλους» της Ουκρανίας.

Γράφοντας για τη δεξιά δεξαμενή σκέψης National Interest, ο Τέντ Γκάλεν Κάρπεντερ σημείωσε ότι η κατάσταση θυμίζει την πορεία προς τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας του 2008, όταν οι ΗΠΑ ενθάρρυναν σκόπιμα τη Γεωργία να λάβει επιθετική δράση κατά της Ρωσίας. Έγραψε: «Οι παραλληλισμοί μεταξύ της υπερβολικής ενθάρρυνσης της Ουκρανίας και την εσφαλμένη στάση του Μπους σε σχέση με τη Γεωργία [το 2008] είναι τρομακτικές και ανησυχητικές. Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει στη Δύση πολλές προειδοποιήσεις με την πάροδο των χρόνων ότι η προσπάθεια να γίνει η Ουκρανία στρατιωτικός πελάτης του ΝΑΤΟ διασχίζει μια φωτεινή κόκκινη γραμμή όσον αφορά την ασφάλεια της Ρωσίας. «Ο Κάρπεντερ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια πυρηνική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

                                      Χάρτης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας

Η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο στο ευρύτερο διεθνές και ιστορικό της πλαίσιο. Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης από τη σταλινική γραφειοκρατία το 1991, το αποκορύφωμα των δεκαετιών της εθνικιστικής προδοσίας της Οκτωβριανής Επανάστασης, οι ΗΠΑ επιδίωξαν να αντισταθμίσουν την οικονομική παρακμή τους φέρνοντας στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή υπό τον έλεγχό τους. Το ΝΑΤΟ, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, περιβάλλει γρήγορα τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ, με μεγάλη υποστήριξη από την ΕΕ, έχουν επίσης ενορχηστρώσει αρκετά πραξικοπήματα στην πρώην Σοβιετική Ένωση για την εγκατάσταση φιλοδυτικών καθεστώτων, όπως στη Γεωργία (2003), στην Ουκρανία (2004, 2014) και στην Κιργιζία (2010).

Ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες, συνόψισε τη σημασία της «Ευρασίας», που καλύπτει όλη την Ευρώπη και την Ασία, το 1997: «Με την Ευρασία να λειτουργεί τώρα ως η αποφασιστική γεωπολιτική σκακιέρα, δεν αρκεί πλέον να διαμορφώσουμε μια πολιτική για την Ευρώπη και μια άλλη για την Ασία. Αυτό που συμβαίνει με την κατανομή της εξουσίας στην ευρασιατική γη θα είναι καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια υπεροχή και την ιστορική κληρονομιά της Αμερικής … Σε μια ευμετάβλητη Ευρασία, ο άμεσος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι κανένα κράτος ή συνδυασμός κρατών δεν αποκτά την ικανότητα να εκδιώξει τις Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη και να μειώσει τον καθοριστικό τους ρόλο. «

Στην Ευρασία, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία καθώς συνδέει την Ευρώπη, τον πλούσιο σε ενέργεια Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Το 2018, το Πεντάγωνο δήλωσε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται πλέον σε «μεγάλη σύγκρουση εξουσίας», δηλαδή σε πολεμικές προετοιμασίες ενάντια στην πυρηνική οπλισμένη Ρωσία και Κίνα. Η Ανατολική Ευρώπη και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι κεντρικές για αυτές τις προσπάθειες.

Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε την πολεμική κίνηση, κυρίως από τις ΗΠΑ. Υποκείμενη σε αυτό είναι οι αυξανόμενες ταξικές και πολιτικές εντάσεις εντός των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ακολουθώντας την πορεία της κυβέρνησης Τραμπ, έκανε μια εξαιρετικά επιθετική πορεία προς την Κίνα. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ έχουν εσκεμμένα κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο «δολοφόνο», πυροδοτώντας μια διπλωματική κρίση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου στοχεύει όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και την Κίνα. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει γίνει σημαντικός οικονομικός εταίρος πολλών χωρών στην περιοχή, ιδίως της Ουκρανίας. Ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, η Κίνα ακολουθεί παρακάμπτοντας ήδη τη Ρωσία. Στις αρχές του 2019, η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος εισαγωγών της Ουκρανίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 14% των συνολικών εισαγωγών, περισσότερο από τη Ρωσία. Έγινε επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος εταίρος εξαγωγών της Ουκρανίας, με 6,2% των συνολικών εξαγωγών.

Στις ΗΠΑ, η αυξανόμενη οικονομική συνεργασία της Ουκρανίας με την Κίνα προκάλεσε σημαντικό ερεθισμό. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, ακριβώς τη στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη στρατηγική της για «επανάληψη της Κριμαίας», το Κίεβο δήλωσε επίσης ότι θα ακυρώσει μια προγραμματισμένη συμφωνία 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση του ουκρανικού κατασκευαστή κινητήρων ελικοπτέρων και αεροπλάνων Motor Sich σε Κινέζους επενδυτές, μετά από χρόνια πίεση από την Ουάσιγκτον.

Η εθνικοποίηση της εταιρείας επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ουκρανία, η οποία είναι εξαιρετικά χρεωμένη και φτωχή. Ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για χάρη της «εθνικής ασφάλειας της χώρας». Ο Anders Aslund, ένας μακροχρόνιος ειδικός εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την περιοχή, δήλωσε ότι η απόφαση έδειξε ότι η Ουκρανία «στέκεται με τις ΗΠΑ ακόμη και με σημαντικό κόστος» και την χαρακτήρισε «ένα εξαιρετικό βήμα που οι ΗΠΑ πρέπει να εκτιμήσουν πολύ».

Η ιμπεριαλιστική πολεμική πορεία ενέχει τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους διεθνώς. Η ρωσική ολιγαρχία δεν έχει τίποτα να αντισταθμίσει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πέρα από έναν συνδυασμό εκκλήσεων στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την προώθηση του εθνικισμού και του μιλιταρισμού. Ο κίνδυνος του πολέμου μπορεί να αποφευχθεί μόνο μέσω της οικοδόμησης ενός σοσιαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος στην εργατική τάξη και ενός αγώνα για τον τερματισμό του ιμπεριαλιστικού πολέμου από την ρίζα του: τον καπιταλισμό.

Advertisement

One response to “Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ενώ η Ρωσία προειδοποιεί για «πλήρους κλίμακας εχθροπραξίες»

 1. Το wsws (Παγκοσμιος Σοσιαλιστικος Ιστοτοπος – ΠΣΙ) εμφανιστηκε το ’98, με την ανοδο του διθνους κινηματος κατα της παγκοσμιοποιησης την NAFTA, τον ΠΟΕ, τους Ζαπατιστα στο Μεξικο, και που κορυφωθηκε με το Seattle το 1999. Στα 23 χρονια λειτουργιας του εχει δωσει την πιο εγκυρη, έγκαιρη, και τεκμηριωμενη σοσιαλιστικη δημοσιογραφια που μπορει να επιτραπει στα μμε στην κοιλια του κτηνους που λεγεται αμερικανικος ιμπεριαλισμος. Με πανω απο 250 χιλιαδες αναγνωστες τον μηνα, ειναι δημοφιλες στις ΕΠΑ (ακομα και στην Κοιλαδα της Σιλικονης). Πολιτικα εκφραζει την διεθνη επιτροπη της 4ης διεθνης (πρωτη διασπαση το 1953 απ την ενιαια γραμματεια επι Παμπλο, και δευτερη το 1985 απο το Βρεττανικο WRP – ΕΕΚ επι Χιλι), και της SEP (socialist equality party – Κομμα Κοινωνικης Ισοτητας) μεχρι τωρα σε 12 χωρες – κομματα που κατεβαινουν στις εκλογες στις αγγλοσαξωνικες (τα τεσσερα απ τα πεντε ματια – ΕΠΑ, Καναδας, Ενωμενο Βασιλειο, Γερμανια, Γαλλια, Σρι Λανκα,, και ομαδες στην Βραζιλια, Ινδια, Νεα Ζηλανδια (το πεμπτο ματι), Ιρλανδια, Πακισταν, και Τουρκια (στην καλυτερη περιπτωση οποτε κατεβουν σε εθνικες εκλογες τα ποσοστα τους ειναι το πολυ 0,1%). Ηγετης της ΔΕΤΔ και αρχισυντακτης του ΙΠΣ ειναι ο David North (Νορθ), για δεκαετιες συντροφος του Χιλι.

  Περα απο τις χρησιμες πληροφοριες και μεγαλες αληθειες που μας θυμισε το αρθρο, χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα συγκεντρώσει 40.000 στρατιώτες και 15.000 είδη εξοπλισμού και στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών αεροσκαφών, κοντά στα ρωσικά σύνορα, κυρίως σε Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική. Τα αμερικανικά στρατεύματα, δήλωσε, μετατοπίζονται τώρα από την ηπειρωτική Βόρεια Αμερική στην Ευρώπη, ενώ «τα στρατεύματα στην Ευρώπη κινούνται προς τα ρωσικά σύνορα…Οι αμερικανικές ομάδες δυνάμεων ενισχύονται στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής, η αμερικανική έννοια των “τεσσάρων 30” (σ.σ. ανάπτυξη 30 στρατιωτικών ταγμάτων, 30 μοιρών αεροσκαφών και 30 πολεμικών πλοίων μέσα σε 30 μέρες) έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται, οι αναγνωριστικές πτήσεις έχουν διπλασιαστεί και οι ναυτικές αναγνωρίσεις έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι». Εξάλλου, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή και η ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 2021», η μεγαλύτερη άσκηση τα τελευταία 30 χρόνια. [ριζοσπαστης, 14/4/2021]

  Στο Ουκρανικο η θεση του ΠΣΙ (και της ΔΕΤΔ προφανως) ηταν οτι “Η απόσχιση της Κριμαίας και η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, δεν προσφέρουν λύση σε αυτήν την κρίση.” [wsws, 11/3/2014] Για δε τις περιοχες του Ντονμπας και Λουγκανσκ οταν ξεκινησαν τον αγωνα τους κατα των ευρωνατοικων φασιστων τους Κιεβου εκρινε οτι “μόνο ο ενοποιημένος αγώνας Ρώσων και Ουκρανών εργαζομένων ενάντια στις κυρίαρχες ελίτ των δύο χωρών, ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα Ευρωπαίων και Αμερικανών εργατών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, μπορεί να σταματήσει την πορεία προς τον πόλεμο, τη δικτατορία και τη μαζική φτώχεια.” [wsws, 28/5/2014] Και αργοτερα οταν κηρυξαν τις Λαικες Δημοκρατιες τους εκριναν οτι “στο βαθμό που οι φιλο-ρωσικοί αυτονομιστές που ελέγχουν τις ΛΔ του Ντομπας και Λουγκανσκ έχουν λαϊκή υποστήριξη, το έχουν αποκτήσει με βάση τις υποσχέσεις για κοινωνικές βελτιώσεις και την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Ένα μείγμα Ρώσων εθνικιστών, μοναρχικών και δεξιών συντηρητικών με δεσμούς με διάφορα στρώματα της κυρίαρχης ελίτ στη Μόσχα, ανταλλάσσουν νοσταλγία για το σοβιετικό παρελθόν σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το νεοσύστατο καθεστώς τους.” [4/11/2014]

  Στην τελευταια παραγραφο παραπεμπουν στην αντιπολεμικη διακηρυξη-προγραμμα δρασης της ΔΕΤΔ του 2016, που συνοψιζεται σε τεσσερις αξονες: το νέο αντιπολεμικό κίνημα, και o αγώνας ενάντια στον πόλεμο πρέπει να βασίζεται στην εργατική τάξη…ενώνοντας πίσω της όλα τα προοδευτικά στοιχεία του πληθυσμού° να είναι αντι-καπιταλιστικό και σοσιαλιστικό° αναγκαστικά, να είναι εντελώς ανεξίτηλο και εχθρικό προς όλα τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της καπιταλιστικής τάξης.° πάνω απ ‘όλα, να είναι διεθνές…Ο διαρκης πόλεμος της μπουρζουαζίας πρέπει να απαντηθεί με την προοπτική της διαρκους επανάστασης από την εργατική τάξη, στρατηγικός στόχος της οποίας είναι η κατάργηση του συστήματος έθνους-κράτους και η δημιουργία μιας παγκόσμιας σοσιαλιστικής ομοσπονδίας. [wsws, 8/2/2016 θεσεις 8 & 59]

  Ασχετα απο επιμερους ενστασεις σ αυτο το προγραμμα, με δεδομενη την τραγικη εμπειρια απο την υποταγη εθνικων τμηματων στον ιμπεριαλισμο “τους”, βασικη προυποθεση για να να δημιουργηθει και να πετυχει ενα τετοιο διεθνες κινημα ειναι το καθε εθνικο τμημα να ευχεται, να υποσχεται, να ορκιζεται, να προπαγανδιζει την ηττα της δικια του κυβερνησης, σ αυτον και σ ολους τους πολεμους, με οποιοδηποτε εχθρο. Αυτη ειναι η παραδοση μας – απ την διεθνη ενωση των εργαζομενων του Μαρξ, τη σοσιαλιστικη διεθνη (συνεδριο της Βασιλειας), τον ντεφετισμο του Λενιν , τον «κυριο εχθρο» της Λουξεμπουργκ και Λιμπνεχτ, και τον ντεφετισμο του Τροτσκι (αφου εγινε μπολσεβικος, και δη στον 2ο ππ). Και αυτο ισχυει χιλιες φορες περισσοτερο για οργανωσεις των ΕΠΑ…

  Αντ αυτου η ΔΕΤΔ οχι μονο δεν διακηρυσσει κατι τετοιο, αλλα σε 60 και πανω παραγραφους-θεσεις ουτε μια νυξη δεν κανει γι αυτη την παραδοση.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s