Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι καλεί το ΝΑΤΟ να εντείνει τη στρατιωτική του επέμβαση στη Μαύρη Θάλασσα

Μαχητές πολιτοφύλακες του Ντονμπάς

Clara Weiss μετάφραση από το wsws

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντυμιρ Ζέλενσκι μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζένς Στόλτενμπεργκ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία στην Ανατολική Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται στην περιοχή του Ντοντμπάς μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ντόπιων πολιτοφυλακών. Εκεί μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος από το, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, πραξικόπημα το 2014 στο Κίεβο, το οποίο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις νεοναζιστικές δυνάμεις.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει πάνω από 14.000 ζωές και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Τους τελευταίους τρεις μήνες, περίπου 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις. Αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώθηκε στις μάχες αυτή την εβδομάδα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Τώρα, ο Ζελένσκι καλεί το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία. Προέτρεψε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή της Μάυρης Θάλασσας, ισχυριζόμενος ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ως «ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας» για τη Ρωσία. Μετά τη συνάντηση, ο Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη στενή μας συνεργασία».

Πριν από τη συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή επικοινωνία μεταξύ του Ζελένσκι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Τη Δευτέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι βρήκε «αξιόπιστες» αναφορές για ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα της Ουκρανίας και ζήτησε από τη Μόσχα να εξηγήσει τις «προκλήσεις». Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μίλησε επίσης με τον Ζελένσκι.

Αργότερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να δεχτεί την πρόσκληση για διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Μινσκ, όπου λαμβάνουν χώρα από το 2015, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οι συνθήκες για την τρέχουσα κλιμάκωση δημιουργήθηκαν, πάνω απ’ όλα, από τις επιθετικές κινήσεις του αμερικάνικου και του γερμανικού ιμπεριαλισμού, οι οποίες, από τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, έχουν πλησιάσει όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, κυρίως μέσω της ανατολικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Στην Ουκρανία, δύο πραξικοπήματα ενορχηστρώθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις το 2004 στην περιοχή Ντονμπάς και το 2014 για να εγκαταστήσουν φιλοδυτικά καθεστώτα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στο πλάι του προστάτη του

Όποιες κι αν είναι οι υποσχέσεις του να αγωνιστεί για μια «ειρηνευτική συμφωνία», η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην προώθηση της εκλογής του Ζέλενσκι το 2019, στην ουσία συνέχισε τις πολιτικές του προκατόχου του Πέτρο Ποροσένκο. Τον περασμένο μήνα, η ουκρανική κυβέρνηση διακήρυξε μια στρατηγική για την «ανάκτηση της Κριμαίας», μια χερσόνησο με στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα που ενσωματώθηκε στη Ρωσία με δημοψήφισμα αμέσως μετά το πραξικόπημα του 2014. Στη συνέχεια ενέκρινε μια νέα στρατιωτική στρατηγική που επικεντρώνεται στην προετοιμασία για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Πριν από δύο ημέρες, ο ρωσικός Τύπος ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε συγκεντρώσει μια επιθετική δύναμη στην περιοχή του Ντονμπάς και στην περιοχή γύρω από τον ισθμό της Κριμαίας. Υπήρξαν επίσης πολλές ανεπιβεβαίωτες αναφορές για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός και κοντά στην Κριμαία. Ο Καναδάς και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για «να είναι προσεκτικοί όσοι πετάτε πάνω από την Ουκρανία». Ο Καναδάς αποθάρρυνε τις αεροπορικές εταιρείες του να πετούν πάνω από την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία λόγω της «ασταθούς κατάστασης ασφάλειας».

Η κλιμάκωση της κατάστασης από το Κίεβο αξιοποιείται για την προώθηση της αντι-Ρωσικής εκστρατείας των ΗΠΑ και την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής στην περιοχή. Ο Ben Hodges, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, απαίτησε, στο στρατιωτικό περιοδικό Defense One, από τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν μια στρατηγική για ολόκληρη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και να καταστήσουν σαφές ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τα αμερικανικά συμφέροντα. Κάλεσε επίσης για επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία και στρατηγικές ασκήσεις στην περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Ατλαντικό Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής ζήτησε από τις ΗΠΑ να εφοδιάσουν την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά αεροσκάφη, έξυπνα πυρομαχικά και πυραύλους Κρουζ.

Υπό τον Τραμπ, οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να παραδίδουν όπλα στην Ουκρανία, πέρα ​​από τη διοχέτευση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του ουκρανικού στρατού. Το Μάρτιο, μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών πρότεινε ακόμα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική υποστήριξη των ουκρανικών νεοναζιστικών δυνάμεων, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ενσωματωθεί στο ουκρανικό κράτος και την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών του Ζέλενσκι, Άρσεν Άβακοφ, είναι διαβόητος για τους δεσμούς του με το νεοναζιστικό τάγμα Αζοφ και ανάλογες ακροδεξιές δυνάμεις που είχαν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο πραξικόπημα του 2014. Έκτοτε τους έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία να τρομοκρατήσουν εθνικές μειονότητες και πολιτικούς αντιπάλους της ουκρανικής κυβέρνησης και της ακροδεξιάς. Είναι ακριβώς αυτές οι δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στις μάχες στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ιδίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Και η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε μια επιθετική στρατιωτική πορεία προς τη Ρωσία και την Κίνα. Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Μπάιντεν βομβάρδισε τη Συρία, σε μια κίνηση που στόχευε όχι μόνο το Ιράν αλλά και τη Ρωσία και την Κίνα. Σε μια ασυνήθιστη παραβίαση του πρωτοκόλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο». Σε απάντηση, το Κρεμλίνο ανακάλεσε τον πρέσβη του στις ΗΠΑ.

Ο Fyodor Lukyanov, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, σχολίασε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Επέμεινε ότι τώρα ήταν η «στιγμή να κάνουμε ένα διάλειμμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, η περαιτέρω δέσμευση είναι άσκοπη προς το παρόν». Στη Ρωσία, οι κινήσεις του Zelensky θεωρούνται ανοιχτές προετοιμασίες για πόλεμο και έχουν προκαλέσει σημαντική νευρικότητα. Ο Σαμίλ Γκάρεφ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και έφεδρος αξιωματικός, δήλωσε στο Nezavisimaya Gazeta, «Η έναρξη των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, υπό την ονομασία Defender Europe 2021 συμπίπτει σαφώς με τη συζήτηση στα ΜΜΕ για πιθανά προσωρινά σχέδια του Κιέβου για την έναρξη επιθετικών στρατιωτικών ενεργειών στην Κριμαία και το Ντονμπάς… Δεν αποκλείεται το Κίεβο να ξεκινήσει τα κύρια χτυπήματά του στο Ντονμπάς τον Μάιο ή πιθανώς στις αρχές Ιουλίου».

Άλλοι συγκρίνουν την κατάσταση με την παραμονή του πολέμου Γεωργίας-Ρωσίας του 2008, που έφερε τον κόσμο στο χείλος μιας αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο επέμεινε ότι δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά τώρα σαφώς προετοιμάζεται για μια τέτοια πιθανότητα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε το θυμό του, ιδίως, στη Γερμανία και τη Γαλλία, κατηγορώντας τους ότι δεν κάνουν τίποτα για να «φέρουν την Ουκρανία στα σύγκαλά της». 

Την Παρασκευή, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Αννγκρέτ Κράμπ-Κάρενμπαουερ ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών σε μια συνέντευξη στο Redaktionsnetzwerk Deutschland. Η Κράμπ-Κάρενμπαουερ τόνισε ότι ο γερμανικός στρατιωτικός οπλισμός «δεν έχει να κάνει με  κάποια χάρη προς τις ΗΠΑ», αλλά εξυπηρετεί «τα δικά μας συμφέροντα». Αναφέρθηκε ρητά στην Κίνα και τη Ρωσία ως τους κύριους στόχους ενός τέτοιου επανεξοπλισμού, αποκαλώντας τη Ρωσία «μια πολύ απτή απειλή, τόσο στο επίπεδο του συμβατικού όσο και του ατομικού [πολέμου]».

Η συνέντευξη έλαβε ευρεία κάλυψη από τον Τύπο στη Ρωσία και συζητήθηκε αμέσως από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (Κοινοβούλιο). Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί των μέσων ενημέρωσης και οι πολιτικοί προσπάθησαν να το υποτιμήσουν, υποδηλώνοντας ότι το Βερολίνο πιθανώς δεν θεωρούσε τη Μόσχα εχθρό, προκάλεσε σαφώς ανησυχία.

Τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας έχουν πληγεί σημαντικά, καθώς το Βερολίνο έχει ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία του δεξιού αντιπάλου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις εντός της ίδιας της γερμανικής άρχουσας τάξης σχετικά με την πολιτική της έναντι της Ρωσίας. Πολλές από αυτές τις συγκρούσεις επικεντρώνονται στον γερμανικό-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Στην πρώτη του συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέμεινε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στο έργο παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.

Ένα σχόλιο του Daniel Brössler στο Sueddeutsche Zeitung την Τρίτη απαιτούσε, ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία, «Η Δύση πρέπει να απειλήσει με κυρώσεις που ποννάνε… Η επίδειξη στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας θα πρέπει επιτέλους να κάνει την ΕΕ να λάβει σαφή στάση ενεργώντας με αποτρεπτικό τρόπο, από κοινού με τις ΗΠΑ». Ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα έπρεπε να σημαίνει το «τέλος του Nord Stream», επέμεινε. «Τουλάχιστον αυτό πρέπει τώρα να δηλωθεί με σαφήνεια.»

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s