Η Αμερική επέστρεψε, και πήρε το όπλο της. Νίκη στα όπλα του Ντονμπάς!

Παλαιότερη φωτογραφία. Πηγή: Sputnik

«[…] αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να ακούσει ο κόσμος σήμερα: η Αμερική επέστρεψε. Η Αμερική επέστρεψε. Η διπλωματία επέστρεψε στο κέντρο της εξωτερικής μας πολιτικής.

Όπως είπα στην εναρκτήρια ομιλία της ορκωμοσίας μου, θα επισκευάσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεργαστούμε ξανά με τον κόσμο, όχι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του χθες, αλλά αυτές του σήμερα και του αύριο. Η αμερικανική ηγεσία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα τάση ανόδου του αυταρχισμού, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Κίνας να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να βλάψει και να διαταράξει τη δημοκρατία μας.»

Με τα παραπάνω λόγια, ο Μπάιντεν συνοψίζει μια χαρά το αμερικάνικο δόγμα της μετα-Τράμπ εποχής (ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας για το πόσο το δόγμα αυτό θα είναι επιτυχές). Και είναι σαφές ότι η αμερικάνικη αυτοκρατορία δουλεύει με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή – εντείνοντας την επιθετικότητά της και απειλώντας να βάλει φωτιά στον πλανήτη.

Στο μέτωπο της Άπω Ανατολής, ένας Αμερικάνος πρέσβης επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες την Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά το 1979, σε ένα τσαλαπάτημα των αρχών στις οποίες βασίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας (ήτοι στην αποδοχή από τις ΗΠΑ ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας) και σε μια ευθεία πρόκληση ενάντια στην Κίνα.

Η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εμφανίζεται με τον πιο έντονο τρόπο στο βορειοανατολικό μέτωπο, όπου οι ουκρανοναζήδες φαίνεται να ετοιμάζουν επίθεση μεγάλης κλίμακας ενάντια στο Ντονμπάς. Η επίθεση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το πρελούδιο μιας άμεσης επίθεσης της Δύσης στη Ρωσία – και ενός συνακόλουθου παγκόσμιου πολέμου.

Λίγο πριν, στις 17 Μάρτη, ο Μπάιντεν δήλωνε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «είναι δολοφόνος χωρίς ψυχή», πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του Ρώσου πρέσβη από τις ΗΠΑ και ένα απολαυστικό τρολλάρισμα του Μπάιντεν από τον Πούτιν.  

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη υπογραφή του Διατάγματος 117/2021 από τον κλόουν που κάνει τον πρόεδρο στην Ουκρανία, που αξιώνει την Κριμαία ως ουκρανικό έδαφος. Η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2014, μετά την επικράτηση των πραξικοπηματιών στην Ουκρανία, οπότε και με δημοψήφισμα αποφάσισε την ένωσή της με τη Ρωσία. Είναι εμφανές ότι ένα τέτοιο διάταγμα της ουκρανικής πλευράς ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ενάντια στη Ρωσία. Και θα παραβίαζε ανοιχτές θύρες κανείς αν έλεγε ότι κανένας Ουκρανός αξιωματούχος δεν έχει τη δικαιοδοσία να πάρει μια απόφαση που αφορά την ειρήνη και τον πόλεμο. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο στην Ουάσινγκτον.

Το μέτωπο έχει ήδη αναζωπυρωθεί, με ουκρανικές δυνάμεις να έχουν μπει στις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στα σύνορα Ουκρανίας – Ντονμπάς. Σημειώνονται συγκρούσεις. Μεγάλες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού –ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια εξοπλίζεται ολοένα και περισσότερο, με αμερικάνικα όπλα– μεταφέρονται προς τα σύνορα με το Ντονμπάς. Αναφορές μιλούν για πολλές προσγειώσεις αμερικάνικων μεταγωγικών αεροπλάνων C-17, ενώ ο επικεφαλής του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο ετοιμότητας. Σε επιφυλακή βρίσκεται και η EUCOM.

Οι συγκρούσεις στο Ντομπάς σύμφωνα με τους παρατηρητές του OSCE.

Ο πόλεμος από την πλευρά του Κιέβου και των ιμπεριαλιστών πατρώνων του είναι ένας άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Ο δυτικός ιμπεριαλισμός ήταν που ξεκίνησε τις αναταραχές, που χρηματοδότησε και ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του 2014 – με τους φασίστες ως αιχμή του δόρατος. Η επικράτηση του πραξικοπήματος και η άνοδος της μαύρης, αμερικανοκίνητης αντίδρασης στην εξουσία υποβίβασε τον ρωσικό πληθυσμό σε πολίτες β’ κατηγορίας, απειλώντας με ευθύ τρόπο την ίδια τους την ύπαρξη και αναγκάζοντάς τους να πάρουν τα όπλα.

Ο πόλεμος από την πλευρά των Λαϊκών Δημοκρατιών είναι δίκαιος και αντιιμπεριαλιστικός. Μια πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας δε θα αλλάξει καθόλου το χαρακτήρα του πολέμου αυτόν.

Το βασικό παγκόσμιο καθήκον για όλους όσους παίρνουν θέση ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, και αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε θετική παγκόσμια εξέλιξη, είναι η ήττα του δυτικού ιμπεριαλισμού σε όλα τα μέτωπα στα οποία εμπλέκεται.  

Για όσους τούς έλαχε να γεννηθούν στη Δύση, το καθήκον αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό – καθώς πρόκειται για το μπλοκ της «δικής τους» αστικής τάξης, το οποίο εμπλέκεται σε έναν άδικο από την πλευρά του πόλεμο.

Βεβαίως κάποιοι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το καθήκον αυτό, κρυβόμενοι πίσω από το σχήμα των «ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων». Απλώς, επειδή –δυστυχώς για αυτούς–ιμπεριαλισμός χωρίς θύματα ιμπεριαλιστικής ληστείας και καταπίεσης δεν υφίσταται, θα πρέπει να μας απαντήσουν ποια ακριβώς είναι τα θύματα του «ρωσικού ιμπεριαλισμού». Είναι οι ναζί του Δεξιού Τομέα; Μήπως οι τακφίρηδες του αλ-Τζουλάνι και του αλ-Μπαγκντάντι; Ή μήπως ο… «δηλητηριασμένος» Ναβάλνι; Είμαστε όλοι αφτιά, σύντροφοι, πείτε μας. Ποιος είναι το θύμα της Ρωσίας; Ή μήπως οι νεόκοποι Ρώσοι ιμπεριαλιστές έχουν εφεύρει το αεικίνητο, συντηρώντας ένα σύστημα ληστείας και καταπίεσης χωρίς θύματα;

Νίκη στα όπλα του Ντονμπάς. Είθε να φτάσουν γρήγορα στο Κίεβο, και να απελευθερώσουν τη χώρα από τον κυβερνώντα εσμό ναζήδων και φαιοφιλελέδων που εγκατέστησαν οι ΗΠΑ. Και αν σε κάτι από αυτά βοηθήσει και η Ρωσία, ακόμα καλύτερα.

ΥΓ1. Παρελθόν αποτελεί πλέον ο Τραμπ, που με τους μπακαλίστικους κοντόφθαλμους υπολογισμούς του είχε τσακίσει στις περικοπές το USAID, θέτοντας σε κίνδυνο την αμερικάνικη επιρροή στον πλανήτη, όπως δεν κουράζονταν να επαναλαμβάνουν οι βιτρίνες της CIA τα τελευταία χρόνια. Πλέον έχει επανέλθει ο Μπάιντεν, και μαζί του η κανονικότητα. Το αν και πώς θα επηρεάσει αυτή η αλλαγή τούς συντρόφους της αντι-αντι-ιμπεριαλιστικής αριστεράς μένει να φανεί…

ΥΓ2. Για τους πάλαι ποτέ διαπρύσιους αντιιμπεριαλιστές, νυν κλακαδόρους του Μπάιντεν… τι να πει κανείς.

Π. Παπ.

Advertisement

2 responses to “Η Αμερική επέστρεψε, και πήρε το όπλο της. Νίκη στα όπλα του Ντονμπάς!

  1. Οι δειλοί φονιάδες των λαών πλησιάζουν στις ελεύθερες δημοκρατίες της Ντόνετσκ και Λουχανς και στη Ρωσία, βημα-βημα, σιγα-σιγα, που δείχνει τον φοβο τους… προχθές έστειλαν 350 τόνους υλικό μέσω της Οδησσού, και Κιεβου. Φυσικά οι εποπτικοί σοσιαλιστές του κκε, αναμεταδίδουν τι είπε ο τάδε και ο δείνα, τσιμουδια τι λένε αυτοί οι… λες και βρίσκονται σε ουδέτερη χώρα, χωρίς τις περιβόητες «εμπλοκές». Το ναρ μας πληροφορεί οτι «πεθαινουμε εκτός μεθ».
    Καίρια ανάρτηση, από «καρδιά», έτσι για να θυμόμαστε το επαναστατικό χρέος που έχουν όσοι αυτο-αποκαλουνται σοσιαλιστες-κομμουνιστες.

    Μου αρέσει!

  2. Ερώτημα : Ποιοί είναι οι πάλαι ποτέ αντιιμπεριαλιστές που έγιναν νυν κλακαδόροι του Μπάιντεν ; Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιους

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s