Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος χτίζεται με ψέματα «ανθρωπιστικού επεμβατισμού» και αγνόηση των πραγματικών  εγκλημάτων πολέμου

Danny Haiphong από το blackagendareport σε μετάφραση του ΤC για το Avantgarde

Για να κατασκευάσουν τη συγκατάθεσή  για τις δικές τους συνεχείς επιθέσεις, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι ανταγωνιστές τους είναι ένοχοι για ακόμη μεγαλύτερα εγκλήματα – καθαρά εφευρέσεις που δεν συνέβησαν ποτέ.

Η πρώτη δέσμευση ενός επαναστάτη είναι προς την αλήθεια. Αλλά η αποκρυπτογράφηση της αλήθειας έχει γίνει ένα δύσκολο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως επειδή o μηχανισμός παραπληροφόρησης είναι τόσο ισχυρός και συνδέεται άμεσα με τις επιταγές του ίδιου του ιμπεριαλιστικού κράτους. Οποιοσδήποτε διαχωρισμός υπήρχε μεταξύ του στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος και των εταιρικών Μέσων Ενημέρωσης στις ΗΠΑ είναι παρελθόν. 

Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας κλιμακώνοντας σταδιακά έναν Νέο Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα και τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν κατασκευάσει τη συναίνεση για κάθε μια από τις επιθετικές πολιτικές του. Μια νέα δημοσκόπηση της Gallup αποκάλυψε ότι το 80 % του κοινού των ΗΠΑ έχει αρνητική γνώμη για την Κίνα. Μόνο το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, δύο από τα πιο δαιμονοποιημένα έθνη από την αμερικανική μηχανή προπαγάνδα, αντιμετωπίζονται με περισσότερη περιφρόνηση στους Αμερικανούς.

Το κοινό των ΗΠΑ βομβαρδίζεται με αντικινεζικά πρωτοσέλιδα απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Τα ψέματα του «ανθρωπιστικού επεμβατισμού» αντιπροσωπεύουν την πιο επικίνδυνη μορφή παραπληροφόρησης που τροφοδοτεί επί του παρόντος τον Νέο Ψυχρό Πόλεμο των ΗΠΑ. Το πιο προβεβλημένο είναι ο μύθος ότι διαπράττεται «γενοκτονία» εναντίον των Ουιγούρων μουσουλμάνων στην Αυτόνομη Περιφέρεια Xinjiang της Κίνας.

Αυτό το μήνα, το CNN δημοσίευσε μια έκθεση από το Newslines Institute που ισχυρίζεται ότι επαληθεύει ανεξάρτητα την «γενοκτονία» στο Xinjiang για πρώτη φορά. Η έκθεση δεν προσέφερε καμία αποκάλυψη πέρα από ισχυρισμούς που αναμασώνται εδώ και αρκετά χρόνια από αμφίβολες πηγές όπως το  Radio Free Asia  και ο Adrian Zenz, ένας ακροδεξιός χριστιανός φονταμενταλιστής που πιστεύει ότι είναι η θεϊκή αποστολή του να ανατρέψει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας .

Το Newsline Institute είναι και το ίδιο μια αμφίβολη πηγή πληροφοριών. Ο επικεφαλής του think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, Ahmed Alwani, είναι πρώην σύμβουλος της Αφρικανικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική αφρικανική διοίκηση ήταν ηγετική δύναμη στην αμερικανονατοϊκή ανατροπή στη Λιβύη  το 2011 – μια επέμβαση που βασίστηκε στους ίδιους υποστηριζόμενους από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα proxies που συνδέονται με τον Alwani. Ο διευθυντής σύνταξης Robin Blackburn είναι πρώην συντάκτης του Stratfor, μιας ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών γνωστής ως «Σκιώδης CIA«.

Είτε πρόκειται για τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που το National Endowment for Democracy (NED) έχει ρίξει στο «Παγκόσμιο Συνέδριο των Ουιγούρων» είτε για τα άγνωστα ποσά που ρέουν από στρατιωτικούς εργολάβους στα ταμεία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI), είναι σαφές ότι οι πηγές που διακινούν τα αφηγήματα της ανθρωπιστικής επέμβασης στα αμερικανικά εταιρικά Μέσα δεν είναι καθόλου αξιόπιστες. Αυτό δεν εμπόδισε τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει την αφήγηση της «γενοκτονίας» για τους σκοπούς του επαναπροσδιορισμού του Νέου Ψυχρού Πολέμου.

Ενώ ορισμένοι πίστευαν ότι ο Μπάιντεν θα μείωνε τις εντάσεις με την Κίνα, η θερμοκρασία του Νέου Ψυχρού Πολέμου έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά τους τελευταίους στρατιωτικούς ελιγμούς της νέας κυβέρνησης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ζητήθηκε από την Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού το ποσό των 27,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για ένα «αντικινεζικό πυραυλικό δίκτυο» που θα εκτεινόταν κατά μήκος βασικών νησιών στα σύνορα της Κίνας όπως η Οκινάουα, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες. Ο Μπάιντεν προσχώρησε στην αντικινεζική συμμαχία «Quad» με την Ιαπωνία, την Ινδία και της Αυστραλίας στις 12 Μαρτίου, στην πρώτη διεθνή σύνοδο κορυφής της θητείας του ως προέδρου των ΗΠΑ. Στη συμμαχία δόθηκε νέα ζωή υπό την κυβέρνηση Τραμπ μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αδράνειας. Ότι ο Μπάιντεν επέλεξε το «Quad» ως πρώτη του σύνοδο κορυφής στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος εναντίον της Κίνας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχιστεί με το πρόσχημα της ενίσχυσης των συμμαχιών και της αντιμετώπισης «ανθρωπιστικών» ανησυχιών.

Ο «ανθρωπιστικός επεμβατισμός» εξοικειώνει τον παθητικό παρατηρητή με  τους ελιγμούς της αυτοκρατορίας των Η.Π.Α.  Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο «ανθρωπιστικός επεμβατισμός» κρύβει τα πραγματικά εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους αυτοκρατορικούς συμμάχους τους.

Επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί περί «γενοκτονίας» στην Κίνα ή περί «χημικών όπλων» στη Συρία σπουδαιολογούνται πολύ περισσότερο απ’ ότι η επαληθεύσιμη γενοκτονία που διαπράττεται εναντίον των Παλαιστινίων από τον κορυφαίο σύμμαχο των ΗΠΑ στο Ισραήλ ή τις δεκάδες χιλιάδες της Βενεζουέλας που πέθαναν από τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων. Δεν αφιερώνεται ούτε ένα λεπτό στον αμερικανικό Τύπο για τα εκατομμύρια των θανάτων που προκλήθηκαν από την 25ετή εισβολή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ καθεστώτα της Ρουάντα και της Ουγκάντα, καθεστώτα ή τα δεκάδες εκατομμύρια νεκρών ή εκτοπισμένοι μετά τις καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία στο ξεκίνημα του 2011.

Θα ήταν ωστόσο απλοϊκό να χαρακτηριστεί ο «ανθρωπιστικός επεμβατισμός» ως απλά ένα προκάλυμμα εγκλημάτων πολέμου στην υπηρεσία της ηγεμονίας των ΗΠΑ. Ο συνδυασμός του ανθρωπισμού με την ίδια την πράξη του πολέμου ξεχειλίζει από αμερικανική «μοναδικότητα». Η αμερικανική αυτοκρατορία θεωρείται ότι αποτελεί το αποκορύφωμα του πολιτισμού που διαθέτει μια βαθιά ικανότητα να επιφέρει διαφωτισμό ακόμη και μέσω των πιο βίαιων μεθόδων. Μια «κοινή λογική» αναπτύσσεται στην οποία δεν υπάρχει τίποτα στο ιστορικό της αυτοκρατορίας, στο παρελθόν ή στο παρόν, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αμφισβήτηση των ανθρωπιστικών φιλοδοξιών της. Η ηγεμονία των ΗΠΑ δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε ανεπιθύμητη. Απλά υπάρχει.

Πίσω από την ψευδαίσθηση της δύναμης βρίσκεται το θεμέλιο της συστημικής παρακμής. Ο «ανθρωπιστικός επεμβατισμός» όχι μόνο παρουσιάζει τα εγκλήματα πολέμου ως επιχειρήσεις «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά επίσης σβήνει τα πραγματικά κίνητρα πίσω από αυτά. Οι ΗΠΑ έχουν συνηθίσει να εξαπολύουν «ανθρωπιστικούς πολέμους» σε στιγμές που απειλούνται τα συμφέροντά τους. Το 2014, ο Ομπάμα ενέτεινε την αμερικανική υποστήριξη για βίαιους δεξιούς αντιπολιτευόμενους και για κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας μόλις έγινε σαφές ότι ο θάνατος του Ουγκώ Τσάβες δεν θα σηματοδοτούσε το τέλος της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Η συριακή κυβέρνηση κατηγορείται  πολλές φορές από το 2016 και μετά ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα σε πολίτες, παρ’ ότι πλέον ήταν σε ευνοϊκή θέση για να νικήσει τους proxies των ΗΠΑ και άλλων ξένων δυνάμεων σε σχέση με την αρχή του  πολέμου μια δεκαετία πριν.

Και πάμε στην Κίνα. Η Κίνα έχει περιορίσει την πανδημία COVID-19 και είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που σημειώνει θετική ανάπτυξη εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης. Επιπλέον, η αστάθεια που κάποτε ταλάνιζε την Αυτόνομη Περιοχή Xinjiang των Ουιγούρων της Κίνας έπαψε να υπάρχει χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ανακούφιση της φτώχειας. Η σταθερότητα και η ανάπτυξη επέτρεψαν στην Κίνα να προχωρήσει στα σχέδιά της να αναπτύξει ένα τεράστιο, δημόσια χρηματοδοτούμενο, παγκόσμιο εμπορικό δίκτυο μέσω του Belt and Road Initiative.

Οι προτροπές για «ανθρωπιστικό επεμβατισμό» έχουν αυξηθεί καθώς η παρακμή των ΗΠΑ συνεχίζει παράλληλα με την άνοδο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή. Το αν ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος θα μετατραπεί σε καυτό πόλεμο δεν θα καθοριστεί από το αν οι ΗΠΑ θα περιοριστούν στο χώρο της πολιτικής. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η αυτοκρατορία των ΗΠΑ χτίστηκε για να καταστρέφει. Αντίθετα, το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης θα καθοριστεί από το πόσο μεγάλη αντιπολίτευση μπορεί να αναπτυχθεί ενάντια στις ψευδείς ανθρωπιστικές αφηγήσεις που καθοδηγούν τη δίψα του αμερικάνικου επεμβατισμού στον 21ο αιώνα.

3 responses to “Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος χτίζεται με ψέματα «ανθρωπιστικού επεμβατισμού» και αγνόηση των πραγματικών  εγκλημάτων πολέμου

  1. Συγνώμη που παραμένω εκτός του ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΥ θέματος, αλλά η οβιδικη μετάλλαξη της παγκόσμιας περσονας που λέγεται Σ. Χιος μυρίζει επιρροή avantgarde από μακριά..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s