Ουε γραμματείς φαρισαίοι υποκριτές

Αναδημοσιεύουμε το editorial από την Εργατική Εξουσία που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2002 λίγες μέρες μετά τη σύλληψη των μελών της 17Ν. Οι βασανιστές του Δ. Κουφοντίνα συνεχίζουν απτόητοι να λασπολογούν μέσα από τα ΜΜΕ προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ποινή θανάτου που έχουν επιβάλει στον απεργό πείνας. Το ίδιο έκαναν και τότε. Η άποψη τους είναι απλή. Το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξεις έχουν το μονοπώλιο της βίας και ουδείς δικαιούται να ανταποδίδει τα χτυπήματά τους. Ο θάνατος επιτρέπεται μόνο όταν το αποφασίζουν αυτοί. Τότε μπορεί να είναι επιβεβλημένος, δίκαιος, ή έστω παράπλευρη απώλεια, ατύχημα, εν βρασμώ ψυχής, (να φαίνεται ως) μαφιόζικο χτύπημα κοκ. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει την ίδια αξία για όλους. Λίγες ώρες από το τέλος του Δημήτρη Κουφοντίνα που βρίσκεται στην 52η μέρα απεργίας πείνας μέχρι θανάτου, οι βασικές γραμμές αυτού του άρθρου 19 χρόνια μετά διατηρεί ατόφια την επικαιρότητά του.

ΟΥΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ελληνική κοινωνία επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφανή τρόπο τις βρωμερές διαθέσεις των πραιτωριανών της «νέας τάξης». Δεν υπάρχουν λόγια που να χωρέσουν το απίστευτο γκεμπελικού τύπου όργιο τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους με την πλήρη υποστήριξη των μέσων μαζικής παραπληροφόρησης που έχουν μετατραπεί όχι μόνο σε απολογητές, αλλά σε συνεργάτες της ασφάλειας.  Η υπόθεση της εξάρθρωσης της 17Ν έχει μετατραπεί σε πλυντήριο της πιο μαύρης αντίδρασης. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται θα τις ζήλευε όχι μόνο το αστυνομικό κράτος της μεταεμφυλιακής περιόδου αλλά ακόμα και η χούντα του Παπαδόπουλου.

Ανιστόριτοι, αγράμματοι, άσχετοι δημοσιογράφοι που μέχρι χτες ασχολούνταν με τους έρωτες της Μπάρμπα και τις κάθετους στη Συγγρού, αστυνομικοί ρεπόρτερ που παπαγαλίζουν τα ασφαλίτικα σενάρια λες και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, σοβαροφανείς δημοσιογράφοι αναλυτές που αδυνατούν να προφέρουν το όνομα του Τρότσκυ και έχουν και το θράσος να ερμηνεύουν τη «Διαρκή Επανάσταση», φασίστες σαν τον Βορίδη και κρυφοφασίστες βουλευτές σαν τον Κιλκίδη της ΝΔ που ήταν μέλος της 4η Αυγούστου, πρώην πράκτορες της ΚΥΠ, «προοδευτικοί» κεντροαριστεροί πολιτικοί και διανοούμενοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περιοριστούν τα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα προκειμένου να εξαρθρωθεί η «τρομοκρατία», πρώην και νυν αριστεροί που ζητάνε να φτάσει η υπόθεση μέχρι το κόκαλο, συνθέτουν το μαύρο μέτωπο της «αντιτρομοκρατίας».

Η τηλεόραση και ο τύπος έχει γίνει βήμα προπαγάνδας των μυστικών υπηρεσιών, της ΚΥΠ, της CIA της Σκοτλαντ Γιαρντ, και κάθε είδους κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Όσο για την υπόλοιπη κοινωνία θα πρέπει να αφήσει καταμέρους τα προβλήματά της, και να γίνει κοινωνία χαφιέδων και καταδοτών. Όλοι μας λένε είναι ύποπτοι, αφού «οι τρομοκράτες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Βρε ουστ από δω, φασισαίοι υποκριτές, ρουφιάνοι της νέας τάξης.

Ποιοι μιλάν για τρομοκράτες

Πραγματικά η υποκρισία, τα ψέματα, και η προκλητικότητα των τελευταίων ημερών δεν έχει προηγούμενο. Αυτοί που για τις σφαγές στην Παλαιστίνη δεν βγάζουν άχνα, αυτοί που πάντα έβρισκαν κάτι για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους, αυτοί που αύριο θα χειροκροτούν τη νέα γενοκτονία που ετοιμάζει ο αρχιτρομοκράτης Μπους μαζί με τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στο Ιρακ, αυτοί που δεν θυμούνται τίποτα για τους χιλιάδες νεκρούς κομμουνιστές του εμφυλίου, για τους διωγμούς, τις εξορίες και τις φυλακές, τα βασανιστήρια της χούντας και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αυτοί που έχουν ξεχάσει τις δολοφονίες των Κουμή, Κανελοπούλου, Καλτεζά, Τεμπονέρα και τόσων άλλων από τα ΜΑΤ και τις «εκπυρσοκροτήσεις» των πιστολάδων της αστυνομίας, θα μας κάνουν τώρα μαθήματα περί της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Όλοι αυτοί μας παραμυθιάζουν εδώ και ένα μήνα ότι το αίμα και το έγκλημα δεν έχει καμία θέση στην πολιτική αντιπαράθεση. Ότι δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατία να χρησιμοποιούνται ένοπλες μορφές πάλης αφού όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή. Ωραία λοιπόν, το έγκλημα είναι μια αποτρόπαια πράξη, εγκληματική και αυτοί που δολοφονούν είναι καθάρματα, όπως μας λέει και ο Τζανετάκος υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΔ στην Αττική. Ας μας πουν τότε, τι είναι ο Μπους; Είναι ή δεν είναι δολοφόνος; Ο Σαρόν που βομβαρδίζει ολόκληρα χωρία είναι τρομοκράτης και κάθαρμα ή δεν είναι; Αυτοί που ευθύνονται για τις δολοφονίες όχι 20 ανθρώπων αλλά εκατοντάδων χιλιάδων, πόσες φορές σε θάνατο πρέπει να καταδικαστούν; Ας μας πούνε οι γκεμπελίσκοι δημοσιογράφοι της ασφάλειας, τα παπαγαλάκια της ΚΥΠ, όλοι αυτοί που θέλουν μια κοινωνία δούλων και ρουφιάνων, τη γνώμη τους. Ας βγουν να κάνουν ένα αντίστοιχο διαρκές σόου με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Να μας δείξουν πως δολοφονούσαν οι Γάλλοι και οι Αμερικάνοι στρατιώτες στην Κορέα και το Βιετνάμ, πώς έκαιγαν τα χωριά με τα ναπάλμ, ας μας δείξουν πως δολοφόνησαν 3 εκατομμύρια ανθρώπους στις περιοχές αυτές για να σταματήσουν τους «κιτρινιάρηδες» κομμουνιστές. Ας μας δείξουν πως το γουρούνι στην Ινδονησία ο Σουχάρτο εκτέλεσε μισό εκατομμύριο κομμουνιστές και άφησε να πεθάνουν άλλοι τόσοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη δεκαετία του ’60, καρέ καρέ. Ας μας πούνε σε πόσες λίμνες αίματος έχουν πνίξει όσους αντιστάθηκαν και επαναστάτησαν ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, όσους αγωνίστηκαν για μια διαφορετική κοινωνία.

Και μην μας πούνε τώρα ότι όλα αυτά είναι παρελθόν. Μόλις ένα μήνα από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής» υστερίας αμερικάνικα βομβαρδιστικά εξαφάνισαν από το χάρτη ένα ολόκληρο χωριό στο Αφγανιστάν αφήνοντας στο τόπο τουλάχιστον 100 ανθρώπους που βρίσκονταν σε γαμήλιο γλέντι. Οι αμερικάνοι πιλότοι ισχυρίστηκαν ότι δέχτηκαν πυρά και γι’ αυτό το λόγο… ισοπέδωσαν την περιοχή! Που ήταν όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι της ανθρώπινης ζωής να καταδικάζουν, να σκίσουν τα ρούχα τους, να ουρλιάζουν «καθάρματα, δολοφόνοι και δειλοί», που ήταν να ζητήσουν μια δίκη για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτής της αποτρόπαιας πράξης; Που είναι οι υποκριτές συντονιστές των τηλεοπτικών παραθύρων να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, να πάρουν συνεντεύξεις από τους γείτονες και τους συγγενείς των νεκρών, από ειδικούς και ερευνητές των εγκλημάτων πολέμου που έχει διαπράξει το ΝΑΤΟ; Αυτοί δεν έχουν ψυχή, δεν είναι άνθρωποι;  Τίποτα, ούτε άχνα. Η συνωμοσία της σιωπής. Δημοσιογράφοι και αναλυτές σε διατεταγμένη υπηρεσία. Τσιράκια της ασφάλειας και της κρατικής τρομοκρατίας, απολογητές των δολοφόνων ιμπεριαλιστών, θρασύτατα ανθρωπάκια που βγάζουν όση χολή διαθέτουν σε όσους στέκονται με ψηλά το κεφάλι, υπό την προστασία βεβαίως των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Άξιος ο μισθός που σας δίνουν τα αφεντικά σας.

Οι εκσυγχρονιστές καθοδηγούν την υστερία…

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του μας είπε εκτός των άλλων ότι οι «τρομοκράτες» θα έχουν μια δίκαιη δίκη και ότι δεν πρέπει να ενοχοποιείται ολόκληρη η αριστερά και ο αντιχουντικός αγώνας. Μάλιστα. Ο Σημίτης σε ρόλο προστάτη της αριστεράς, όσο βεβαίως διαρκεί το διαγγελμά του. Μόλις τελειώσει, οι τρομολάγνοι δημοσιογράφοι, οι αστυνομικοί ρεπόρτερ, οι φασίστες παραθυρολόγοι και κάθε λογής αντιδραστικό σκουπιδαριό θα συνεχίσουν να βρίζουν, να απειλούν και να τρομοκρατούν, όποιον πει κάτι διαφορετικό, ακόμα και τους δικηγόρους που αναλαμβάνουν ως συνήγοροι των συλληφθέντων. Και μην μας πει κανείς ότι όλα αυτά είναι δημοσιογραφικές υπερβολές, γιατί αν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει τέλος στην υστερία οποιαδήποτε στιγμή. Δεν το κάνει γιατί είναι επιλογή της και επειδή δεν είναι δυνατόν να πρωταγωνιστήσουν τα δικά της στελέχη στην εμετική ασφαλίτικη προπαγάνδα προτιμά να τη δώσει εργολαβία στους φασίστες και τους ακροδεξιούς της ΝΔ. Οι ρόλοι έχουν μοιραστεί και ο καθένα κάνει τη δουλειά του. Παρουσιάζουν την υπόθεση της εξάρθρωσης της 17Ν σαν την κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Τώρα πια κανείς δεν θα μπορεί να στιγματίζει την Ελλάδα για την τρομοκρατία. Το ακούσαμε κι αυτό. Για όλα έφταιγε η «τρομοκρατία». Για την ανεργία, για τη φτώχεια, για την ληστεία του χρηματιστηρίου, ακόμα και για τα διαπλεκόμενα των πολιτικών κομμάτων με τις επιχειρήσεις, τη διαφθορά στην αστυνομία, το εμπόριο γυναικών από την ανατολική Ευρώπη, τα φρουτάκια, ο ένοχος είναι η τρομοκρατία. Τώρα όλοι πρέπει να περιμένουμε η χώρα να γίνει παράδεισος, ο μέσος πολίτης θα ζήσει μια ήσυχη και ελεύθερη ζωή χωρίς να κινδυνεύει από τους «δολοφόνους τρομοκράτες». Πρέπει να είναι κανείς εντελώς ηλίθιος για να πιστέψει αυτή την χουντικής έμπνευσης προπαγάνδα.

…και η αριστερά σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης

Θα περίμενε κανείς μπροστά στο υπό εξέλιξη αίσχος, η Αριστερά να βάλει όλους αυτούς τους τρομολάγνους, αντικομμουνιστές, ρεβανσιστές της χούντας και λακέδες της ασφάλειας στη θέση τους. Δυστυχώς όμως η αριστερά δείχνει να τα έχει χαμένα. Αντί για μια σκληρή απάντηση οι διάφοροι αριστεροί διανοούμενοι εκ Γαλλίας απολογούνται και κάνουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης στους διαφόρους εισαγγελάτους που με όση αυθάδεια διαθέτουν παριστάνουν τους ανακριτές και τους κατήγορους. Η εικόνα αριστερών καθηγητών από το Παρίσι να απολογούνται μπροστά στους απόφοιτους των ΙΕΚ του Αντένα είναι παραπάνω από τραγική. Αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα ανέχονται να συνομιλούν για τις μεθόδους πάλης με ανοιχτούς οπαδούς της χούντας, οι οποίοι τους κατηγορούν ανοιχτά τόσο αυτούς όσο και γενικά κάθε μαρξιστή ότι είναι ηθικοί αυτουργοί της «τρομοκρατίας». Όσο για τους εκπροσώπους του ΣΥΝ και του ΚΚΕ, όποτε οι καναλάρχες θυμηθούν ότι υπάρχουν, και στο βαθμό που δεν υπάρχει κάποιος χουντικός για να μας πει τη γνώμη του, το μόνο που έχουν να σημειώσουν είναι ότι η αριστερά καταδικάζει την ατομική τρομοκρατία, αφού βεβαίως συμφωνήσουν ότι η αστυνομία αυτή τη φορά κάνει καλή δουλειά. Οι ασυναρτησίες που ακούγονται από στελέχη της αριστεράς αποθρασύνουν ακόμα περισσότερο το μαύρο μπλοκ της αντίδρασης. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να το ξεπεράσουμε έτσι. Στελέχη της ΑΕΚΑ της ομαδούλας Μπίστη θεωρούν ότι εντός «πολιτικού πλαισίου» μπορούν να υπάρξουν μόνο οι συνταγματικές δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Προφανώς για τους εν λόγω εκσυγχρονιστές της αριστεράς οι υπόλοιποι πρέπει να βγουν στην παρανομία. Αυτοί μαζί με τους οπαδούς της κυρίας Damanaki δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην κυβέρνηση και στις διωκτικές αρχές για το έργο τους και φυσικά να εγκωμιάζουν ανοικτά τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Όμως και το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα σαν να μην το αφορά. Στις γκεμπελίστικες ερωτήσεις των δημοσιογράφων το ΚΚΕ απαντά με απολογητικό ύφος ότι πάντα καταδίκαζε την ατομική τρομοκρατία αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τα περί πρακτόρων CIA που δημιουργούν τέτοια ομάδες σαν τη 17Ν για να προβοκάρουν το κίνημα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κοιμήσεις τον κόσμο της αριστεράς. «Τα μέλη της 17Ν είναι πράκτορες, επομένως η σύλληψή τους θα αποκαλύψει από μόνη της τις συνωμοσίες των σκοτεινών κύκλων της ανωμαλίας». Ωραίο σενάριο για να πέσουμε σε λήθαργο. Για ακόμα μια φορά η ηγεσία του ΚΚΕ κάνει στην άκρη, δεν κινητοποιείται για να βάλει ένα φραγμό στην τρομο-υστερία και την αστυνομοκρατία, δεν διαδηλώνει κατά της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας και του χουντικού ρεβανσισμού, και γενικώς παρακολουθεί τις εξελίξεις. Όπως έκανε πάντα, την ώρα που το αστικό κράτος και η αντίδραση επιτίθονται και δημιουργούν νέους συσχετισμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος δυστυχώς βρίσκεται και ένα κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αποδίδοντας μάλιστα ευθύνες στην 17Ν ότι «αντικειμενικά με τη δράση της έγινε ο δούρειος ίππος της διείσδυσης ξένων υπηρεσιών». Ξεχνάνε ότι η αντιτρομοκρατική υστερία είναι ο πυρήνας της νεοταξικής στρατηγικής και δεν χρειάζονταν οι ιμπεριαλιστές κανένα άλλοθι από τη 17 Ν. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η οργάνωση αρκούσαν οι παλαιστίνιοι καμικάζι, ο Σαντάμ και οι FARC της Κολομβίας για να κυρήξουν τον πόλεμο σε όποιον αντιστέκεται στην εγκληματική πολιτική τους. Μήπως και το Φωτεινό Μονοπάτι στο Περού δεν λειτουργεί κι αυτό ως άλλοθι για την «αντιτρομοκρατική» υστερία;

Κάτω η κρατική τρομοκρατία

Μόνο αφελείς θα μπορούσαν πιστέψουν ότι όλη αυτή η φασαρία γίνεται μόνο και μόνο για τη 17Ν. Το κλίμα υστερίας που προωθεί η κυβέρνηση σε πλήρη ομοψυχία με τη δεξιά έχει ευρύτερους στόχους: Το εργατικό και νεολαιίστικό κίνημα. Τα εργατικά σωματεία, τα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς. Ακριβώς γι’ αυτό υμνεί το χαφιεδισμό και τον καταδοτισμό, γι’ αυτό ηρωποιεί τις κατασταλτικές δυνάμεις, για να μπορέσει αύριο να χτυπήσει ολόκληρη την αριστερά και τους αγώνες των καταπιεσμένων. Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα.

Η αριστερά πρέπει να σηκώσει κεφάλι. Κάθε μεσοβέζικη στάση θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ανέχεται τα αίσχη που δοκιμάζονται με αφορμή τη 17Ν. Τα μέλη της 17Ν είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Όσο κι αν διαφωνεί κανείς με τη μέθοδο της ατομικής βίας, πρέπει να αναγνωρίσει ότι πίσω από τις πράξεις της 17Ν υπήρχαν ιδεολογικά κίνητρα. Η αριστερά δεν πρέπει να ανεχτεί σε καμία περίπτωση την ύπαρξη λευκών κελιών που με το πιο προκλητικό θράσος μας δείχνουν σε γραφήματα στην τηλεόραση. Οι χουντικοί έμεναν σε σουίτες και δεν δικάστηκαν για τα βρωμερά τους πολιτικά εγκλήματα παρά μόνο λίγοι πρωτεργάτες. Ούτε ένας από τους αρχιβασανιστές δολοφόνους της χούντας δεν κατέληξε στη φυλακή. Κανείς δεν πρέπει να ανεχτεί τη βαρβαρότητα των λευκών κελιών.

Η δημιουργία ενός μαχητικού αγωνιστικού ενιαίου μετώπου ενάντια στο αστυνομικό κράτος του Σημίτη και της δεξιάς είναι το βασικότερο καθήκον. Ένα τέτοιο μέτωπο πρέπει να παλέψει για την κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου του Μπους και του Σημίτη, να υπερασπίσει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, από όσους τολμούν να τα περιορίσουν. Η υπεράσπιση όμως αυτών των δικαιωμάτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αντικείμενο παζαριού και ανταλλαγμάτων με τους εκσυγχρονιστές και τους χουντικούς στην βάση του Συντάγματος. Όποιος επιχειρεί μια τέτοια διαπραγμάτευση έχει ήδη γονατίσει μπροστά στην αντίδραση. Μόνο με μια σκληρή και κάθετη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους μπορεί η Αριστερά να υπερασπιστεί την ιστορία και το μέλλον της. Αυτό απαιτεί την εκπαραθύρωση από τις οργανώσεις της αριστεράς όλων όσων χαιρετίζουν τις διωκτικές αρχές. Καλούμε όλους όσους αντιλαμβάνονται ότι το κλίμα τρομοϋστερίας και νεομακαρθισμού έχει σαν στόχο την ύπαρξη της αριστεράς να πλαισιώσουν και να οργανωθούν στις οργανώσεις τις επαναστατικής αριστεράς. Κάθε αριστερός, κάθε προοδευτικός, κάθε ανυπότακτος νέος πρέπει να κινητοποιηθεί στους δρόμους, τις σχολές και στους χώρους δουλειάς. Η συνωμοσία της σιωπής δεν θα περάσει. Κάτω τα ξερά σας από την επαναστατική αριστερά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s