Εισβολή MAT στην πρυτανεία του ΑΠΘ – Συλλήψεις φοιτητών/-τριών

Εισβολή MAT στην πρυτανεία του ΑΠΘ - Προσαγωγές φοιτητών

Μετά από επικοινωνία του πρύτανη με τον εισαγγελέα, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στη 1μ.μ. στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητές/-τριες από τους συλλόγους Φυσικού, Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών είχαν προχωρήσει το πρωί σε κατάληψη του κτηρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, με τη συνδρομή ομάδων της Δέλτα που εισέβαλαν από τη μεριά της Φιλοσοφικής, έκαναν έφοδο στον χώρο πετώντας χημικά και προσήγαγαν μεγάλο αριθμό φοιτητών/-τριών που φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στον χώρο μετά από ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου.

Ο πρύτανης επικαλέστηκε τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 23 του νόμου 4777/21 για το πειθαρχικό παράπτωμα της «παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

Οι φοιτητές/-τριες διαμαρτύρονται ακριβώς κατά της θέσπισης του αυστηρού πειθαρχικού, που προβλέπει ποινές μέχρι και οριστικής διαγραφής τους, όπως, επίσης, κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, που λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ., και του νέου τρόπο υπολογισμού βάσεων της εισαγωγής, που θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες νέους και νέες. Στα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν και το άνοιγμα των σχολών που η κυβέρνηση κρατάει εδώ και έναν χρόνο κλειστές προκειμένου να εφαρμόσει χωρίς αντιδράσεις το ελεεινό της σχέδιο, αστυνομοκρατίας, στις σχολές και δραστικού περιορισμού των εισακτέων.

Ανάμεσα στους/στις συλληφθέντες/-φθείσες φοιτητές/-τριες βρίσκονται μέλη των ΕΑΑΚ, της ΚΝΕ και της ν. ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί ο νόμος έκτρωμα της Κεραμέως και του Χρυσοχοΐδη και η κυβέρνηση δείχνει από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις της. Τα προγραμματισμένα για την Πέμπτη φοιτητικά συλλαλητήρια πρέπει να μετατραπούν σε παλλαϊκή κινητοποίηση ενάντια όχι μόνο στην αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, αλλά συνολικά ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει η ακροδεξιά κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

  • Να απελευθερωθούν τώρα και άνευ όρων όλοι/-ες οι προσαχθέντες/-χθείσες
  • Κάτω η κυβέρνηση της τρομοκρατίας

Όλες και όλοι στις διαδηλώσεις.
Πέμπτη 1μ.μ. στα Προπύλαια, στην Αθήνα, και στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Avantgarde

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s