Λοκντάουν μέχρι να τα περάσουν όλα

Κ. Μαραγκός

Ενόψει της ψήφισης του ν/σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη την Πέμπτη και της κατάθεσης μέσα στις επόμενες μέρες του ν/σ για το εργασιακό, που μεταξύ άλλων καθιστά το δικαίωμα στην απεργία αδύνατο, ο Μητσοτάκης ύστερα από την εισήγηση μιας εντεταλμένης αρμόδιας επιτροπής κάποιων υποτίθεται ειδικών, ανακοίνωσε ολικό λοκντάουν για την Αττική από το πρωί της Πέμπτης μέχρι το τέλος του μήνα. Τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε αύριο, αλλά ήδη είναι γνωστό ότι κλείνουν όλα τα σχολεία και το λιανικό εμπόριο πλην των σούπερ-μάρκετ, των φαρμακείων και των βενζινάδικων. Στα κατευθυνόμενα από το Μαξίμου ΜΜΕ μιλάνε για λοκντάουν ανάλογο του περσινού Μαρτίου-Απριλίου, αλλά σίγουρα είναι ακόμα πιο σκληρό, αφού τα πρόστιμα είναι τεράστια, καθώς και οι νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που δεν υπήρχαν πριν από έναν χρόνο. Ως γνωστόν τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση ξεκινάει από τις 6μ.μ., ενώ κλείνουν ήδη μεγάλα πάρκα, έτσι ώστε ο κόσμος να μην έχει την παραμικρή δυνατότητα να κάνει ακόμα και έναν απλό περίπατο.

Προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα πανικού, ανακοίνωσαν σήμερα 1.526 κρούσματα σπάζοντας, όμως, κάθε προηγούμενο ρεκόρ τεστ που ξεπέρασαν τις 53.000 με θετικότητα 2,8%, όταν χθες η θετικότητα ήταν 3,5% (640 κρούσματα σε 18.000 τεστ). Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία εκθετική αύξηση της διασποράς. Μιλάνε για οριακή κατάσταση στις ΜΕΘ με 270 διασωληνωμένους λόγω κορωνοϊού, όταν υποτίθεται προβλέπονται 650 σχετικές θέσεις. Στη δημιουργία πανικού έχουν επιστρατεύσει τις υποτιθέμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που δήθεν τον καθιστούν υπερμεταδοτικό σε σχέση με το κλασικό στέλεχος, αλλά είναι κάτι που δεν φαίνεται από κανένα στοιχείο. Μιλάνε για αύξηση μέσα σε μια βδομάδα 11% της μετάδοσης στις ηλικίες 0 μέχρι 9. Ακόμα ένα γελοίο στοιχείο για να δημιουργήσει επιπλέον πανικό. Δηλαδή, αυτή φοβερή αύξηση σημαίνει ότι, αντί για 10 κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες, φτάσαμε, με ανοιχτά τα σχολεία εδώ και έναν μήνα, τα 11.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Ημερομ ΚρΗμ ΤεΣΡR 09-02-2021 Δεθετ 1526 53015 08-02-2021 2,88% 638 18152 07-02-2021 3,51% 733 21997 06-02-2021 3,33% 1113 46057 05-02-2021 2,41% 1195 45888 04-02-2021 2,60% 1070 44396 03-02-2021 2,41% 1151 38696 02-02-2021 2,97% 1261 37591 01-02-2021 3,35% 543 11351 31-01-2021 31-0 4,78% 484 13157 30-01-2021 3,67% 795 31904 29-01-2021 2,49% 941 45381 28-01-2021 2,07% 716 34044 27-01-2021 2,10% 858 37695 26-01-2021 2,27% 842 36240 2,32%"

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στη γελοιοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία» που ξεκίνησε στα τέλη του 2020 με τους μαζικούς εμβολιασμούς, των οποίων η αποτελεσματικότητα μέσα σε ένα μήνα αποδείχτηκε ότι πέφτει με ραγδαίο ρυθμό, ότι ακόμα και στις χώρες που έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, όπως το Ισραήλ, τα κρούσματα από 1.000 καθημερινά πριν τους εμβολιασμούς έχουν οκταπλασιαστεί, κι ο ρυθμός δεν πέφτει παρά το ταυτόχρονο λοκντάουν. Πλέον, όλοι οι φωστήρες παραδέχονται ότι το εμβόλιο δεν θα φέρει την ανοσία της αγέλης και ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται ακόμα και από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. 

Η κοροϊδία σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον πρωτοκοσμικό καπιταλισμό, δοκιμάζοντας πλέον όχι μόνο τις αντοχές, αλλά και τη στοιχειώδη ευφυία των υπηκόων τους. Είναι προφανές ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη αξιοποιεί στο μάξιμουμ τον μαζικό εγκλεισμό, και επιταχύνει την ψήφιση των αντιδραστικών νομοσχεδίων, αλλάζοντας το τοπίο για τα επόμενα 50 χρόνια. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση και το εργασιακό είναι μια ιστορική αντεπαναστατική τομή. Και η κυβέρνηση μπορεί να τις υλοποιεί μόνο και μόνο γιατί η χώρα βρίσκεται, υπό το πρόσχημα του κορωνοϊού, σε κατάσταση πολιορκίας εδώ και έναν χρόνοΜεθαύριο το έκτρωμα της Κεραμέως και του Χρυσοχοΐδη ψηφίζεται στη Βουλή, αν και αρχικά η ψήφισή του είχε οριστεί για την Τετάρτη. Όπως και να ‘χει, στο αυριανό συλλαλητήριο στη 1μ.μ. στα Προπύλαια πρέπει να δοθεί ένα εκκωφαντικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει στις υπόλοιπες πόλεις που έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις. Διαδηλώσεις πρέπει να ανακοινωθούν και για την Πέμπτη παρά το λοκντάουν και πιθανόν επιπρόσθετες αστυνομικές απαγορεύσεις. Το πιθανότερο είναι, πάρα τις δήθεν διαφωνίες νυν και πρώην πρυτάνεων που πρόσκεινται στη ΝΔ, την Πέμπτη το έκτρωμα να γίνει νόμος του κράτους. Και σε αυτή την περίπτωση ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Πέρα από τις πλάτες που κάνει η αριστερά της καραντίνας στην κυβέρνηση, ζητώντας να εφαρμόσει σκληρά μέτρα και νομιμοποιώντας το λοκντάουν αφού «από μόνο του δεν αρκεί», το κίνημα πρέπει να απαιτήσει εδώ και τώρα το άνοιγμα των σχολών και των σχολείων, καθώς και την άρση όλων των απαγορεύσεων κυκλοφορίας μαζί και τη διαγραφή, και φυσικά την κατάργηση, των προστίμων. Όσο υπάρχουν δυνάμεις που κλείνουν το μάτι ή ανέχονται τα λοκντάουν η κυβέρνηση θα συνεχίζει να σκάβει τον λάκκο του κινήματος, της εργατικής τάξης, της νεολαίας και όλων όσων παλεύουν κυριολεκτικά για την επιβίωση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Η κυβέρνηση δεν θωρακίζει την κοινωνία από την επιδημία. Τη χρησιμοποιεί εργαλειακά για να τρομοκρατεί την κοινωνία και να εφαρμόζει ψυχρά το αντεπαναστατικό της πρόγραμμα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό τους. Αν θέλανε ν’ αντιμετωπίσουν μερικές δεκάδες κρίσιμα περιστατικά, θα είχαν προμηθευτεί τις θεραπείες και τα φάρμακα που ήδη υπάρχουν για να μειώσουν τη θνησιμότητα στα επίπεδα της γρίπης. Δεν το κάνουν, γιατί θέλουν να υπάρχουν νεκροί για να μπορούν να δικαιολογούν τα λοκντάουν. Θέλουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ, ενώ με τις θεραπείες που ήδη υπάρχουν και που κοστίζουν όσο μια μέρα στη ΜΕΘ, αυτές θα ήταν άδειες. Η διαχείριση που κάνουν είναι εγκληματική και για όσους αντιμετωπίζουν επιπλοκές από τον κορωνοϊό, λόγω μεγάλης ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων, τους οποίους χρησιμοποιούν για να μαντρώνουν μια ολόκληρη κοινωνία σπίτι της.

Η αριστερά δεν μπορεί να κάνει πλάτες και να μιλάει μόνο για «παλινωδίες, αντιφάσεις και ανακολουθίες». Η κυβέρνηση «δεν αγνοεί τους ειδικούς» όπως διατείνεται κλαψουρίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ. Τουναντίον, η δικτατορία που έχει επιβάλει, έχει τη σφραγίδα αυτών των «ειδικών», του οποίους ο ξεδοντιασμένος ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην αγνοεί, παριστάνοντας την τσατσά της. Ας πάψει, επιτέλους, (το ΚΚΕ) να επιβεβαιώνει στα μουλωχτά την «ανησυχητική εξάπλωση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα» και να δικαιολογεί, έστω και με αυτόν τον ύπουλο τρόπο («κανένα σκληρό lockdown δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας»), τον γενικό εγκλεισμό. 
Η αριστερά αυτού του είδους, για ακόμα μια φορά, καταπίνει αμάσητο το τρομολαγνικό κρατικό αφήγημα κάνοντας ανοιχτά πλάτες σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι, μέσα στον μήνα του γενικού λοκντάουν, θα οριστικοποιηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις, οι οποίες καθιστούν το κράτος έκτακτης ανάγκης την κανονικότητα της μετά-κορωνοϊό εποχής.

Προφανώς το ρολόι της ταξικής ισορροπίας δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω, όπως δεν γύρισε από τα μνημόνια στην μπελ επόκ των 90ς και του μιλένιουμ, όπως πίστευε – η μισή τουλάχιστον αν όχι ολόκληρη – η πλατεία των αγανακτισμένων. Η άρχουσα τάξη, όχι μόνο εδώ αλλά παντού στο βόρειο ημισφαίριο, έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα και σε όλες τις μεταπολεμικές ισορροπίες που αφορούσαν στις εσωτερικές διευθετήσεις του πρώτου κόσμου. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται το κράτος πρόνοιας, το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο, καθώς και όλες οι εκπροσωπήσεις του (συνδικάτα, σύλλογοι, συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά, ασφάλιση, δημοκρατικά και συλλογικά δικαιώματα και όλα τα συναφή), με τα οποία η αριστερά παρίστανε έναν από τους τριτεγγυητές αυτής της ισορροπίας. Η ισορροπία αυτή εξασφάλιζε στην αριστερά μια θέση στους επίσημους συνομιλητές, αλλά και στην άρχουσα τάξη του πρωτοκλασάτου καπιταλισμού μια μεγάλη περίοδο ταξικής ειρήνης ή έστω μια ταξική πάλη μέσα σε ορισμένα πλαίσια σχεδόν θεσμοθετημένης.

Η μονομερής καταγγελία αυτής της ισορροπίας βρίσκει την αριστερή της εκπροσώπηση δεμένη χειροπόδαρα στην αστική νομιμότητα κι εντελώς ανίκανη να υπάρξει έξω απ’ αυτήν. Αυτό εξηγεί και την άθλια στάση της όλην αυτήν την περίοδο. Όμως, είναι κι ένα ρίσκο για την ίδια την άρχουσα τάξη, πολύ περισσότερο δε που στο τιμόνι της διαχείρισης βρίσκονται πολιτικά ηλίθιοι, οι οποίοι μπορεί να ξεχωρίζουν τους ιούς από τα βακτήρια, αλλά είναι εντελώς ανίκανοι ν’ αντιμετωπίσουν μια κοινωνία που βρίσκεται με το κεφάλι στον τοίχο και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος του επερχόμενου ξεσπάσματος, ειδικά χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες της προηγούμενης εποχής. Κάποιοι ονειρεύονται έναν καπιταλισμό με κάμερες, ντρόουνς, απαγορεύσεις, περιορισμούς, άδειες εξόδου και δικαιώματα υπό αναστολή στους υποτελείς. Ας ξέρουν, όμως, ότι αν αποτύχουν, δεν θα υπάρχει ούτε γι’ αυτούς επιστροφή στο κοινωνικό συμβόλαιο, ούτε στον Μιτεράν, τον Μπερλιγκουέρ, τον Παπανδρέου και τον Τσίπρα. Αυτήν τη φορά μπορεί να μην υπάρχει κανείς για να τους σώσει. Και αυτό το ενδεχόμενο δεν πρέπει κανείς να το ξεχνά. Ακόμα κι όταν θεωρεί τους αντιπάλους του εντελώς ξεγραμμένους. Κι άλλοι το θεωρούσαν, αλλά βρέθηκαν εξ απροόπτου. Ας πρόσεχαν.

5 responses to “Λοκντάουν μέχρι να τα περάσουν όλα

 1. Στη σημερινή διαδήλωση ενάντια στο ν/σ Κεραμέως Χρυσοχοίδη συμμετείχαν περισσότεροι από 8000 κόσμος κυρίως φοιτητές και λιγότεροι μαθητές. και εκπαιδευτικοί. Η πορεία σταθηκε αρκετή ώρα στο Σύνταγμα με λιγες αψιμαχίες με τα ΜΑΤ. Στη συνέχεια 3000 διαδηλωτες κατέβηκαν μέχρι την Ομόνοια. Στα Προπύλαια έγινε μια μικρή σύγκρουση με κάποιες λίγες προσαγωγές. Ο κόσμος διαλύθηκε από την Ομόνοια 4 παρά και τότε ΜΑΤ και δέλτα επιτέθηκαν και προσείγαγαν μεμονωμένους διαδηλωτές στην Πατησίων και στα γύρω στενά κάτω από την Κάνιγγος. Σύνολο προσαγωγών γύρω στις 30.

  Μου αρέσει!

 2. Το (παρα)κράτος επιμένει με νέους «κοριούς» σε I.X.
  Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την παράνομη παρακολούθηση πολιτών και μελών πολιτικών ομάδων με «κοριούς» που προσκολλώνται σε αυτοκίνητα και μηχανές, το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται, καθώς τρία μέλη της αναρχικής-κομμουνιστικής συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» βρήκαν πάλι τα οχήματά τους «παγιδευμένα»… https://www.efsyn.gr/politiki/280812_parakratos-epimenei-me-neoys-korioys-se-ix

  Μου αρέσει!

 3. Φέρνουν τρομονόμο και για την Τέχνη
  Σκοτάδι πάνε να φέρουν και στην τέχνη, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του λεγόμενου τρομονόμου, στοχεύοντας σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί «ανατρεπτικό». Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει δεκάδες διώξεις καλλιτεχνών. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας».
  https://thepressproject.gr/fernoun-tromonomo-kai-gia-tin-techni/

  Μου αρέσει!

 4. Ρεαλιστικοτατη ανάλυση ιδιαίτερα όταν αναφέρεται στα ξεφτιλικια μιας δήθεν αριστερας-ειδικα αν σκεφτείς ότι οι υπερεπαναστατες μ λ ζητάνε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα!-μα το ερώτημα παραμένει πως θα πάψουμε να μαστε μειοψηφία της μειοψηφίας και να ξαναγίνουμε μαζικοι Συντροφικα

  Μου αρέσει!

 5. Στις παρουσες συνθηκες μπορουμε καταρχην να συσπειρωθουμε οσοι και οσες νιωθουμε οτι μας ενωνει μια κοινη στάση στα νέα ζητηματα που αποτελουν αιχμη της αστικης αντιδρασης σε ολο τον κοσμο, αλλα και που διχαζουν την αριστερα για ακομα μια φορα. Όμως καθε νεα κατάσταση ειναι μια ευκαιρια να ξαναγνωριστουμε και ενδεχομενως μια ευκαιρια για την αριστερα ή έστω για ενα κομματι της να ξυπνησει από το λήθαργο. Δεν ξερω αν γνωριζομαστε σ. Βισινσκι, αλλα αν δεν, ειναι μια ευκαιρια να τα πουμε κι απο κοντα παρά τα μετρα κοινωνικης αποστασιοποιησης και περιορισμου της κυκλοφορίας.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s