Το ν/σ ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όλοι όλες στη διαδήλωση Τετάρτη 10 Φλεβάρη, 1μμ Προπύλαια
«Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει κανείς που να τολμά να κάνει καταλήψεις», δήλωσε μια μέρα πριν το μεγάλο αυριανό συλλαλητήριο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να συνεχίσει κατά λέξη: «Αυτοί που αρνούνται την ίδρυση αυτού του σώματος δεν έχουν τίποτα άλλο να προτείνουν, εδώ και 50 χρόνια προβάλλουν την ατιμωρησία». 50 χρόνια ατιμωρησία; Τι ακριβώς εννοεί εδώ ο υπουργός δημόσιας τάξης; Γιατί περιλαμβάνει στις εκκρεμότητες της μεταπολίτευσης και μερικά χρόνια από τη χούντα; Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, ο υπουργός κατατάσσει στα χρόνια της «ατιμωρησίας» ακόμα και την κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973. Η κυβέρνηση, πλέον, δεν κρύβει ούτε τις προθέσεις της. Το ν/σ, που ήδη βρίσκεται στη Βουλή από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες βδομάδες του Φλεβάρη, βάζει ταφόπλακα σε μια ολόκληρη περίοδο, που εκτείνεται πολύ πέρα από τη μεταπολίτευση.
Δεν είναι ένα ακόμα ν/σ για την εκπαίδευση. Πρόκειται για μια ιστορική τομή που μοναδικό σκοπό έχει να θέσει ένα οριστικό τέλος στο φοιτητικό κίνημα, βάζοντας τα πανεπιστήμια οριστικά στον γύψο, κάτι που δεν κατάφερε ούτε η μετεμφυλιακή δεξιά ούτε και η χούντα. Έχοντας ξεμπερδέψει με το πανεπιστημιακό άσυλο, το μπαστάκωμα της αστυνομίας μέσα στις σχολές, τα πειθαρχικά σε όσους φοιτητές αγωνίζονται, οι διαγραφές ύστερα από τα 6 χρόνια φοίτησης σε όσους δεν έχουν πάρει ακόμα το πτυχίο τους συνιστά την τελική πράξη επιβολής του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, που ήρθε για να μείνει, στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Τα πανεπιστήμια από χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, ανοιχτός στην κοινωνία και σε πολιτικές διεργασίες και δράσεις, θα μετατραπούν σε έναν κλειστό ελεγχόμενο χώρο με κάρτες εισόδου, κάμερες, διαρκή επιτήρηση από 1.000 τώρα και κανείς δεν ξέρει πόσους μπάτσους αύριο με δικαίωμα να συλλαμβάνουν, να καταστέλουν, να ελέγχουν οτιδήποτε δεν τους γυαλίζει το μάτι. Είναι προφανές ότι εξοβελίζεται όχι μόνο η πολιτική δράση, αλλά ακόμα κι ο φοιτητικός συνδικαλισμός, αφού η Κεραμέως προανήγγειλε νέο ν/σ που καταργεί τους φοιτητικούς συλλόγους, θεσπίζοντας ένα ψηφοδέλτιο, καταργώντας έτσι τις παρατάξεις, καθώς και εξατομικευμένες και ελεγχόμενες διαδικασίες (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.ά.), καθιστώντας αδύνατη τη διενέργεια συνελεύσεων, αφού όπως και στον επερχόμενο νόμο για τα εργασιακά, που αφορούν στα εργατικά σωματεία, κάθε απόφαση θα πρέπει να εγκρίνεται από μια ηλεκτρονική ψηφοφορία, αποστειρωμένη από κάθε ζωντανή πολιτική και δια ζώσης διαδικασία.
Με το ν/σ, επίσης, επιχειρείται η απότομη μείωση του σπουδαστικού πληθυσμού, όχι μόνο με τις διαγραφές των δήθεν αιώνιων φοιτητών, αλλά και με τη δραματική μείωση των εισακτέων με το νέο σύστημα εισαγωγής (βάση εισόδου) που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων κατά τουλάχιστον 30%, οδηγώντας πολλά τμήματα σε λουκέτο. Ο σχεδιασμός αυτός θα ολοκληρωθεί με προαναγγελμένες νομοθετικές ρυθμίσεις σε επίπεδο υπουργού, όπου θα συγχωνευτούν τμήματα με υποτίθεται επικαλυπτόμενο πεδίο οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν στοχεύουν σε καμιά μείωση κάποιου υπερβολικού κόστους, όπως διατείνεται το υπουργείο. Άλλωστε οι φοιτητές επί πτυχίω δεν επιβαρύνουν κανέναν προϋπολογισμό κανενός ιδρύματος ούτε καταλαμβάνουν θέσεις σε σίτιση και εστίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δώρο της υπουργού στα ιδιωτικά ΙΕΚ που πλέον μπορούν να μοιράζουν πτυχία σε όσες και όσους, φυσικά, έχουν δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά, κυρίως, είναι μέτρα πειθάρχησης και καταστολής. Τα πανεπιστήμια πρέπει να τελειώσουν ως χώρος αμφισβήτησης και ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας. Πρέπει να απομαζικοποιηθούν και πρέπει να είναι υπό τον διαρκή έλεγχο των δυνάμεων καταστολής, και οι σπουδές να συνοδεύονται από ένα ασφυκτικό πλαίσιο πειθαρχικών και φόβου για όσους και όσες διανοηθούν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.
Το πανεπιστήμιο στο δυστοπικό μέλλον που φαντασιώνεται η άρχουσα ελίτ θα παράγει πειθαρχημένα στρατιωτάκια και όχι ανυπότακτους και ελεύθερους πολίτες, που θα αντιδρούν στην εργοδοτική ή την κρατική αυθαιρεσία. Τα πανεπιστήμια πρέπει να μετατραπούν σ’ έναν αφιλόξενο χώρο για την αριστερά και όλες τις ανταγωνιστικές δυνάμεις στο σύστημα. Αυτό ακριβώς εννοεί ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο σε ένα κατά τα άλλα εκπαιδευτικό ν/σ. Η αστυνομία, πλέον, είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα. Είτε της υγείας είτε της εργασίας είτε της εκπαίδευσης είτε και όλων των άλλων που αφορούν στον δημόσιο χώρο. Το κράτος παραιτείται από κάθε κοινωνική του υποχρέωση (υγεία, παιδεία κ.λπ.), ενισχύοντας αντίστροφα τον κατασταλτικό του τομέα εις βάρος του «κράτους πρόνοιας» που είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση.
Η μανία της κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στα πανεπιστήμια. Η βάση εισαγωγής αφορά άμεσα και από φέτος τον μαθητικό πληθυσμό που, με κλειστά τα σχολεία και με την ηλεκτρονική εκπαίδευση μέσω webex να γίνεται μόνο για τα μάτια του κόσμου, καλείται να δώσει πανελλήνιες, όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία ακόμα και με μειωμένη ύλη δεν πρόκειται ν’ αντεπεξέλθει. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην αξιολόγηση μονάδων και εκπαιδευτικών, ξεδιπλώνοντας και εκεί το πειθαρχικό της μένος και γιατί όχι την αρχή για απολύσεις ή μειώσεις μισθών λόγω αρνητικής αξιολόγησης. Ο στόχος είναι περισσότερο από προφανής. Ανταγωνισμός, πειθάρχηση, κανιβαλισμός του σώματος των εκπαιδευτικών. Τα μητρώα για τα συνδικάτα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, το προσωπικό ασφαλείας, οι ιδιώνυμες διώξεις σε περίπτωση καταλήψεων δημοσίων κτηρίων, ή, έστω, παρεμπόδισης της λειτουργίας τους (π.χ. αποκλεισμός εισόδου σε υπουργείο ή Διεύθυνση), έρχονται για να ολοκληρώσουν το εμετικό σχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης.
Όλα αυτά μπορεί να ήταν στα συρτάρια της κυβέρνησης ήδη α’ την πρώτη μέρα που κέρδισε τις εκλογές το 2019, αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτά τα σχέδια υπήρχαν από την εποχή του γέρου Μητσοτάκη. Αλλά κάθε φορά που προσπάθησαν να φέρουν το 1/10 από δαύτα, γνώρισαν μια βαριά ήττα. Αυτήν τη φορά, όμως, έχοντας μαντρώσει τον κόσμο στα σπίτια του, με πρόσχημα φυσικά την καταπολέμηση του κορωνοϊού, μπορούν ν’ αλωνίζουν μόνοι τους στην αρένα. Το παζλ ενός αυταρχικού κράτους σε μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συμπληρώνεται όλους αυτούς τους μήνες, αφού οι αντιδράσεις είναι σε μόνιμη βάση απαγορευμένες είτε λόγω της εκ περιτροπής κυκλοφορίας είτε λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων, γενικώς, είτε λόγω του νόμου για τις συγκεντρώσεις του καλοκαιριού είτε, τέλος, με της χουντικής έμπνευσης διαταγές του αστυνομικού διοικητή.
Την προηγούμενη Πέμπτη περισσότεροι από 6.000 φοιτητές, εκπαιδευτικοί και ελεύθεροι πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο ν/σ έκτρωμα, παρόλο που η συγκέντρωση είχε απαγορευτεί. Αύριο η συγκέντρωση θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Άπασες και άπαντες πρέπει να είναι στον δρόμο. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες ν’ απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις 6μ.μ. στην Αττική, σκληραίνοντας τους ελέγχους και τα πρόστιμα για κάθε περίπτωση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θέλουν, την ώρα που θα περνάνε τα αντιδραστικά ν/σ για την εκπαίδευση και το εργασιακό, να μην κυκλοφορεί στους δρόμους ούτε κουνούπι. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είτε είναι ηλίθιος είτε τσιράκι της κυβέρνησης.
Το ν/σ δεν αφορά μόνο τους φοιτητές, τους μαθητές ή τους εκπαιδευτικούς, αφορά όλη την κοινωνία. Αφορά τις οικογένειες που τα παιδιά τους δεν θα μπορούν να σπουδάσουν. Αφορά όμως και όλους τους πολίτες που βλέπουν και σε αυτό το ν/σ ένα συντριπτικό χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα, ένα μεγάλο βήμα στην οικοδόμηση του αυταρχικού κράτους που ονειρεύεται το ακροδεξιό καθεστώς, που καταπατά συστηματικά όλους αυτούς τους μήνες τα βασικά συνταγματικά δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα.
- Να ανοίξουν τώρα όλες οι σχολές και τα σχολεία.
- Κάτω το ν/σ έκτρωμα της Κεραμέως και του Χρυσοχοΐδη.
- Κάτω όλες οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συναθροίσεων. Να σβηστούν όλα τα πρόστιμα.
Παράθεμα: Eνάντια στο αστυνομικό κράτος και το ν/σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη | Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση ★·