Κάτω το ν/σ Κεραμέως! Φοιτητική διαδήλωση Πέμπτη 14/1, 12:00 Προπύλαια

Ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων

Σε συνέχεια των αντι-εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και δημιουργεί ομάδα πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει ουσιαστικά, καθώς πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα και στη συνέχεια οι μαθητές/ριες θα καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους σε δύο φάσεις. Ο καθορισμός της βάσης εισαγωγής από τα πανεπιστήμια θα καθορίζεται ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των μαθητών, το οποίο διαμορφώνεται με αυθαίρετο τρόπο από τα ιδρύματα στα πλαίσια μιας κακώς εννοούμενης ακαδημαϊκότητας και αριστείας. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου μέτρου θα είναι αφ’ ενός η άμεση μείωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κίνηση που διασπά την ενιαία και με μαζικούς όρους ένταξη της νεολαίας στην Τριτοβάθμια, η οποία σαν τέτοια αποτελεί αγκάθι διαχρονικά για τα σχέδια των κυβερνήσεων, αφ’ ετέρου εντατικοποίηση της νεολαίας ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσθέτοντας έξτρα εξεταστικά φίλτρα τα οποία κάνουν ακόμα πιο επίπονη τη διαδικασία των εξετάσεων για να μπορέσει κάποιος να περάσει σε μια σχολή, ενώ διαμορφώνουν ένα προτυπο μαθητικής ζωής στο οποίο η έννοια της συλλογικής διεκδίκησης δεν θα χωράει. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο πέταγμα μεγάλου ποσοστού μαθητών εκτός των Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα οδηγούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση. Στην κατηγορία αυτή θα ανήκουν κυρίως οι μαθητές, οι οικογένειες των οποίων θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα αλλεπάλληλα εξεταστικά φίλτρα που τίθενται σε ισχύ.
Όσοι μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+Ν/2 έτη. Το όριο φοίτησης βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες φοιτητές, καθώς θα θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο το οποίο εάν κάποιος ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πετώντας πραγματικά στον κάλαθο των αχρήστων τον κόπο και την οικονομική εξάντληση τόσων χρόνων. Η επίθεση θα είναι πολύ σφοδρότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίο λόγω της εργασίας τους αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου ορίου. Ο παράλογος χαρακτήρας των διαγραφών γίνεται φανερός από το γεγονός ότι ο μέσος όρος περάτωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης, ενώ το μέτρο στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς υπό το οποίο σπουδάζουμε, δίνοντας στο καθηγητικό στρώμα τη δυνατότητα περαιτέρω πάτημα για καθηγητικές αυθαιρεσίες. Με την εφαρμογή τους διαμορφώνεται ένα αυταρχικό περιβάλλον φοίτησης, στο οποίο οι φοιτητές υπό τον συνεχή φόβο δε θα έχουν χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα, για υγιή και κοινωνικοποίηση και πολιτική δράση και διεκδίκηση. Με αυτήν την καθημερινότητα, διαμορφώνονται μελλοντικοί απόφοιτοι – εργαζόμενοι εκπαιδευμένοι στον ατομικό δρόμο, ώστε να μην αγωνίζονται και να διεκδικούν συλλογικά, αλλά να υποτάσσονται και να αποδέχονται στους κανόνες του εργοδότη τους. Οι διαγραφές αποτελούν, συγχρόνως, μέτρο-κρίκο για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, καθώς ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων και την χρηματοδότησή τους από το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και ως μοχλός πίεσης προς τις διοικήσεις για την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης.
Την ίδια στιγμή και στη ζοφερή καθημερινότητα που προκύπτει από τα παραπάνω, η κυβέρνηση νομοθετεί την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ σε πρώτη φάση θα δρα στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας και θα αποτελεί την κίνηση ματ της ΝΔ για την δημιουργία ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου και πλήρως ασφυκτικού για την όποια φωνή αντίδρασης. Τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, η πανεπιστημιακή αστυνομία (σε συνδιασμό με τις πειθαρχικές διώξεις και τις κάρτες εισόδου) σημαίνουν τον καθημερινό έλεγχο και face-control όσων σπουδάζουν και δουλεύουν στο πανεπιστήμιο, με σκοπό κανένας να μην ξεφύγει από τα «όρια» που θέτουν οι καθηγητές, οι Πρυτάνεις ή το ίδιο το Υπουργείο. Οι εικόνες από την αστυνομική επέμβαση στη ΦΕΠΑ στις 30/12 καθιστούν σαφή τον ρόλο και τον τρόπο δράσης που θα έχει ένα τέτοιο σώμα εντός των σχολών. Προφανώς, η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν μέχρι τους όρους και το περιβάλλον φοίτησης. Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη. Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους! Το φοιτητικό κίνημα, μαζί με όλη την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα και τον κόσμο της εργασίας, θα δώσουν τη μάχη και τα επιχειρούμενα αυταρχικά σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά!

 • ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Καλούμε σε κεντρική κινητοποίηση την Πέμπτη 14/1 στις 12:00 στα Προπύλαια μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους με όλα τα μέτρα προστασίας.

Προπύλαια
(Μετρό Πανεπιστήμιο)

Στις άλλες πόλεις: Θεσσαλονίκη : 12μ.μ στο Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου.
Πάτρα : 12μ.μ στην Πλατεία Γεωργίου.
Γιάννενα : 12μ.μ στην Περιφέρεια .
Θεσσαλονίκη : 12μ.μ στο Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου
Ηράκλειο: 12μ.μ στα Λιοντάρια

 

Πηγή: https://www.kinimatorama.net/event/122798

Advertisement

6 responses to “Κάτω το ν/σ Κεραμέως! Φοιτητική διαδήλωση Πέμπτη 14/1, 12:00 Προπύλαια

 1. Συγνώμη που είμαι εκτός Κεραμεως, θέματος εννοώ, αλλά ρε σύντροφοι ο κ@λ@ς μας κλαίγεται με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Θα βγει καμία σοβαρή πολιτική ανάλυση για το καπιτολ χιλλ και την πορεία της ταξικής παλης στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμου?

  Μου αρέσει!

 2. Ειναι ευχαριστο οι αναγνωστες του σαιτ να ζητανε γερες και βαθιες αναλυσεις. Σιγουρα μας κανει να αισθανομαστε καπως χρησιμοι σε αυτη τη ματαια ζωη. Ωστοσο δεν ειμαστε μηχανες που μπορουν να γραψουν ανα πασα στιγμη, δεν διαθετουμε επαγγελματίες, ούτε δημοσιογράφους που δουλευουν σε άλλα μεσα και μπορουν να γράφουν σχεδον επαγγελματικά και για μας. Δεν εχουμε καθηγητές πανεπιστημίου που ενδεχομένως έχουν μια ελευθερία και κυρίως την άνεση να γραψουν και για αυτά που τους απασχολουν. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι που δουλευουν όπως οι υπόλοιποι και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας (παιδιά, γεροι γονεις, ολων των ειδων τα άλυτα προβληματα και λοιπές ταλαιπωρίες) οπότε οι δυνατοτητές μας είναι περίπου αυτές. Ίσως με πίεση και καποιο feed back από τον κόσμο που νομίζει οτι αξιζει κατι η υπαρξή μας, να βρίσκαμε έναν ακόμα λόγο να αφιερώσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο από αυτόν που δεν έχουμε.
  Οποίος-α περιμένει κατι από μας, ας μας ενισχύσει όπως νομίζει ή καλύτερα ας περπατήσουμε μαζί αυτη την πορεία. Δεν γίνεται τιποτα χωρίς την ανθρωπινη βούληση και την ανάλογη προσπάθεια.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να κατέβουν από τον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή και να πραγματοποιήσουν πορεία, δέχθηκαν επίθεση με χημικά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.
  Θεσσαλονίκη

  Αθήνα

  Αρέσει σε 2 άτομα

 4. @redreader νομιζω συμφωνεις οτι η καθε χωρα εχει τα «δικα της» και τα γενικα-κοινα, στις χωρες του ιμπεριαλισμου. Ας εστιασουμε στα γενικα, στη χωρα μας: η αντεπανασταση των λοκνταουν, στα εργασιακα, στη υγεια, στην παιδεια, των χρεων – και η λυση ειναι «γενικη», το οπλο το ιδιο…

  Μου αρέσει!

 5. Καλώς λοιπόν, να εργάζεται και ο βουλιμικος καταναλωτής! Είναι σωστό και δίκαιο. Και γω το κανω πράξη χωρίς να χανω μεροκάματο σαν επίτιμος πρόεδρος της φιλικής επιτροπής σχολιαστών της ιστοσελίδας (γνωστή άλλωστε και με το ακρωνυμιο ΦΕΣΙ)..
  Σήμερα, λοιπον, να προτείνω στα εκλεκτά μέλη της ραθυμης, νωχελικης και φυγοπονης ενωσης αναγνωστών που εχω την τιμή να εκπροσωπώ μια εύκολη ποζερια του συντρόφου Γιανη που με περισσή τολμη και γοητεία προσπαθει να γιτευσει ανεπιτυχώς το αμερικανικό γερακι. Αν πάλι συμπτωματικά διαθέτεις χρόνο και σε ενδιαφέρει η γεωπολιτική στρατηγική χαμένες δε θα πανε οι δυομιση ωρες. Δυστυχώς διατίθεται σε αγγλικούς υπότιτλους για την ωρα..
  Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία : )

  Μου αρέσει!

 6. Αυτη την εβδομαδα (24-27/1/21 ) γινονται φοιτητικες
  συνελευσεις . Επιτελους. Πριν 2 εβδομαδες δεν εγινε (τελικά) ουτε μια
  φοιτητικη συνλευση . Καποιοι προσπαθησαν στο φυσικο και στη φιλοσοφικη αλλά δεν καταφεραν. Την Πεμπτη 28/1/21 ωρα 1μμ στα Προπυλαια καλουν ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΟΛΜΕ , ΔΟΕ , ΑΔΕΔΥ . Εργατικο κεντρο Αθηνας.
  (Το καλεσμα της ΟΛΜΕ δεν γραφει τιποτα για την αξιολογηση… . )

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s