Με τη νέα απαγόρευση το δικαίωμα των συναθροίσεων υπό διαρκή αναστολή

Avantgarde

Με νέα απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων από τις 5:00 το πρωί της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 24:00 τα μεσάνυχτα και πρόστιμο έως «5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της ελας στις 10 σήμερα το πρωί, ο αρχηγός της αστυνομίας απαγορεύει όλες τις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Και αυτήν τη φορά, όπως και με την τετραήμερη απαγόρευση για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, η απόφαση αντλεί τη «νομιμότητά» της από την 20.3.2020 ΠΝΠ (άρθρο 68 παρ. 2) που αφορούσε στα μέτρα του πρώτου λοκντάουν της άνοιξης. Ύστερα και από αυτήν την απόφαση, το συνταγματικό δικαίωμα στη συνάθροιση βρίσκεται υπό διαρκή αναστολή, και μάλιστα με αποφάσεις ενός οργάνου που δεν έχει κανένα δικαίωμα να νομοθετεί και να νομολογεί. Σε κάθε περίπτωση και αυτή η απαγόρευση από ένα αναρμόδιο όργανο του κράτους δεν συνεπάγεται αναστολή συνταγματικού δικαιώματος, παρά μόνο μια ακόμα αυθαίρετη ενέργεια παρακρατικού περιεχομένου από την ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ.

Η απόφαση εκτός των άλλων υποτίθεται ότι εντάσσεται στα μέτρα «προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19». Πρόκειται περί καθαρής στρεψοδικίας. Κάθε μέρα χάνονται τουλάχιστον, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, 100 άνθρωποι  με ή από κορωνοϊό. Η Ελλάδα, ύστερα από το success story της άνοιξης με τους εθνοσωτήρες που μας «έσωσαν» από τον κορωνοϊό, έχει βρεθεί στην άλλη άκρη και πρωταγωνιστεί σε καταγεγραμμένους θανάτους ανά εκατομμύριο σε όλην την Ευρώπη και μάλιστα ύστερα από έναν μήνα πανελλαδικού λοκτνάουν. Τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έχουν καταρρεύσει, με τις ΜΕΘ και τα λοιπές κλινικές να έχουν φουλάρει με περιστατικά COVID-19. Τα εκατοντάδες περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία μένουν αβοήθητα, ενώ οι άνθρωποι που θα έσωζαν ενδεχομένως τη ζωή τους μπαίνοντας στον αναπνευστήρα ή σε μια ΜΕΘ τώρα τη χάνουν στα σίγουρα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν θέσεις. Όλη η χώρα διαθέτει 1.000 ΜΕΘ, οι οποίες είναι γεμάτες από 630 περιστατικά COVID-19 και άλλα 350 από όλες τις άλλες ασθένειες. Εδώ και 10 μέρες όχι μόνο τα περιστατικά με COVID-19, αλλά και όλα τα άλλα, μένουν αβοήθητα από ένα κράτος που στα χέρια της ακροδεξιάς κλίκας του Μαξίμου ασκεί πλέον μόνο αστυνομικά καθήκοντα, προσομοιάζοντας σε καθεστώς κρατικής τρομοκρατίας ή χούντας.

Την Παρασκευή το απόγευμα επέμβαση κατά περίπου 100 διαδηλωτών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που έγινε με μάσκες και τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας πραγματοποίησαν τα ΜΑΤ, πετώντας κρότου λάμψης, στο Σύνταγμα, και μαρσάροντας με τα μηχανάκια πάνω στην πλατεία. Έγιναν 11 προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις και περνάνε σήμερα από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων.

Και όμως, ύστερα από μια άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου περί «ατομικών ευθυνών», η κυβέρνηση της θανατοπολιτικής την έχει σκαπουλάρει, ξεφορτώνοντας από πάνω της τις εγκληματικές ευθύνες για την κατάρρευση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ευάλωτοι συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους από έναν ιό με θνησιμότητα διπλάσια τη γρίπης. Η κυβέρνηση ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και σχεδόν όλων των πρωτοκοσμικών κρατών, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, εκμεταλλεύτηκε τον ιό για να σπείρει τον τρόμο και τον πανικό στους υπηκόους της, έτσι ώστε να επιβάλει το δυστοπικό καθεστώς που πάντα ονειρευόταν. Δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση γι΄ αυτό που συμβαίνει. Την ίδια ώρα εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται σε επιδοτήσεις, δώρα και μίζες στους κολλητούς της, ενώ το κεφάλαιο σε όλον τον κόσμο βλέπει στον κορωνοϊό την ευκαιρία για έναν νέο γύρο κερδοσκοπικής «ανάκαμψης» ύστερα από την κατάρρευση του 2008, με πρωταγωνιστή αυτήν τη φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον της προστασίας από τους ιούς. Στην πραγματικότητα καρφί δεν τους καίγεται για την υγεία του κόσμου. Το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα γεμίζουν με δισεκατομμύρια τις τσέπες τους λεηλατώντας εν μέσω «έκτακτης ανάγκης» τους κρατικούς προϋπολογισμούς, με φωτογραφικούς διαγωνισμούς, απευθείας αναθέσεις, σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις στα τσιράκια τους, ενώ ταυτόχρονα στήνουν το νέο μεγάλο αεροπλανάκι χρηματιστικής κερδοσκοπίας γύρω από τις έρευνες και την εμπορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και τις πλατφόρμες τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, τηλεμπορίου, μεταφορών, «εκσυγχρονισμού» της δημόσιας διοίκησης και, φυσικά -της ναυαρχίδας του παγκόσμιου καπιταλισμού- τους κολοσσούς του ίντερνετ (Silicon valey, GAFA κ.ο.κ.), και όλους τους προμηθευτές προσωπικών δεδομένων και megadata.  

Όλο αυτό το αληταριό, προκειμένου να επιβάλει με συνοπτικές διαδικασίες το δυστοπικό του όραμα, δεν διστάζει μέσα από τη θεραπεία σοκ της διασποράς του τρόμου, να στέλνει στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους κυρίως μεγάλης ηλικίας, τους οποίους βλέπει μόνο ως βάρος για τα λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία. Κι όμως έχουν καταφέρει να φορτώσουν το εν εξελίξει έγκλημα στις πλάτες της κοινωνίας σε ένα μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών για τους «ανεύθυνους» που δήθεν διασπείρουν τον ιό. Τώρα πια διασύρουν ακόμα και τους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής» στα νοσοκομεία διατάσσοντας άθλιες ΕΔΕ για νοσηλευτές και γιατρούς που βρέθηκαν με κορωνοϊό. Η αλητεία πλέον δεν έχει όρια. 

Την ίδια στιγμή όσοι τολμούν -ακόμα και έγκριτοι επιστήμονες της υγείας- να κριτικάρουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ποδοπατούνται πρώτα από τα κιτρινοκάναλα που σε διατεταγμένη υπηρεσία διαπομπεύουν αναγνωρισμένους επιστήμονες ως ψεκασμένους και συνομωσιολόγους, για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και οι εισαγγελείς σε ρόλο Ιεράς Εξέτασης. Με πρόσχημα τη διασπορά fake news η ελευθερία της γνώμης πάει περίπατο. 

Τώρα η επιχείρηση καθυπόταξης ολοκληρώνεται με το εμβόλιο, το οποίο καθίσταται σχεδόν υποχρεωτικό για να μπορεί κανείς να διατηρήσει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας. Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου γίνεται το όχημα για την επιβολή του υγειονομικού διαβατηρίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εξατομικευμένη ατομική, δημόσια και κυρίως ιδιωτική ασφάλιση, την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, την είσοδο σε αεροπλάνα, τρένα, πλοία, θέατρα, μαγαζιά και -γιατί όχι;- και προϋπόθεση για εργασία. 

Ο πλανήτης ζει πλέον στους ρυθμούς ενός ακήρυχτου παγκοσμίου εμφυλίου πολέμου που έχουν κηρύξει οι άρχουσες τάξεις κατά των υποτελών τάξεων, χτίζοντας έτσι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του κατασκοπευτικού καπιταλισμού, και σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Αστυνομία παντού, Δικαιοσύνη πουθενά» | Ημεροδρόμος

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους στο Παρίσι πριν λίγες μέρες ενάντια στο ν.σ. έκτρωμα του Μακρόν, το οποίο απαγορεύει τη φωτογράφιση των βιαιοπραγιών της αστυνομίας, δείχνει ότι η κοινωνία έχει τα αποθέματα να αντισταθεί στον καπιταλισμό της διαρκούς επιτήρησης και τους αυταρχικού κράτους. Αυτό έδειξαν και οι διαδηλώσεις του καλοκαιρού στις ΗΠΑ ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Μπροστά σ’ αυτήν την πραγματικότητα είναι σκέτη υποκρισία να ισχυρίζεται κανείς ότι οι διαδηλώσεις διασπείρουν τον κορωνοϊό, αναπαράγοντας την γκεμπελίστικη προπαγάνδα της κυβέρνησης. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τη ζωή των ανθρώπων που χάνονται με ή από κορωνοϊό, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την άθλια αυτή κυβέρνηση που, αντί να κάνει τα δέοντα για την υγεία, έχει επιβάλει στρατιωτικό καθεστώς σε όλην την επικράτεια, για να περνάει σωρηδόν σε συνθήκες πολιορκίας και άρα αδυναμίας αντίστασης όλα τα αντιδραστικά νομοσχέδια που είχε στο συρτάρι, όχι μόνο αυτή, αλλά και η παρακρατική δεξιά απ’ την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Όσοι καλούν τον κόσμο της αριστεράς να δείξει «υπευθυνότητα», δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον πέμπτο τροχό της ακροδεξιάς φάλαγγας. Απολογητές, ξεπλυματίες και παπαγαλάκια του αυταρχικού κράτους. 

Οι συγκεντρώσεις μνήμης για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι, ταυτόχρονα, και μια μάχη ενάντια στη μόνιμη εγκαθίδρυση του αυταρχικού κράτους, είναι μια ζωτική μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση κάνοντας επίδειξη δύναμης δηλώνει ότι θα έχει αποκλείσει το σημείο της δολοφονίας -στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα- απαγορεύοντας ακόμα και τη συμβολική παρουσία στο σημείο, στο οποίο καλούν με κείμενο υπογραφών δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άλλοι.  Όπως και στο Πολυτεχνείο, έτσι και τώρα, το κίνημα θα δώσει την απάντησή του σπάζοντας γι’ ακόμη μια φορά τις απαγορεύσεις και χτίζοντας τους όρους για την αποφασιστική σύγκρουση με την αστική αντεπανάσταση.

 • Η πολιτική δράση δεν μπαίνει σε καραντίνα
 • Καμία αναστολή των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών
 • Καμία ομοψυχία και καμία ανοχή στην κυβέρνηση

 

Εδώ τα καλέσματα για την Κυριακή:

Στο μνημείο 11πμ  (Μέτωπο Αντίστασης, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ταξική Αντεπίθεση, στις 12:00 στο ίδιο σημείο καλεί το ΕΕΚΜεσολογγίου & Τζαβέλλα, Εξάρχεια

χάρτης

Στα Προπύλαια 12:00 (ΚΚΕ (μ-λ), ΟΚΔΕ)

χάρτης

Εργατική Λέσχη, Κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, (Στάση Τραμ Αγ. Φωτεινή), 12:00

χάρτης

Εργατική Λέσχη 12:00, Δραπετσώνα, Παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων

χάρτης

Συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/-τριών, μεταναστών/-τριών, αλληλέγγυων, σημείο δολοφονίας Αλέξη Γρηγορόπουλου, Μεσολογγίου & Τζαβέλλα, Εξάρχεια, 2μμ

χάρτης

Κοινή ανακοίνωση Αριστερών Οργανώσεων για 6 Δεκέμβρη που στηρίζουν τις συγκεντρώσεις στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων

2 responses to “Με τη νέα απαγόρευση το δικαίωμα των συναθροίσεων υπό διαρκή αναστολή

 1. Επειδή έχω και γω παρακολουθήσει διάφορα δημοσιεύματα (δε μπορώ να θυμηθώ την πηγή νομίζω αμερικανικός οργανισμός υγείας) νομίζω πως η θνησιμότητα του covid 19 δεν είναι διπλάσια της κοινής γρίπης αλλά μάλλον ‘τρέχει’ ήδη ως 8πλασια. Βέβαια η χρήση της στατιστικής (συγκριτικής και δυναμικής) απαιτεί επιδεξιότητα για να αναδείξει σοβαρά συμπεράσματα..
  Σε ένα δεύτερο σημείο βρίσκω πολύ έντονους και επιθετικούς τους χαρακτηρισμούς στην ‘υπεύθυνη αριστερά’. Ακόμα και αν γίνεται από τη σωστή οπτική. Και γίνεται, γιατί είναι αδιανόητο να συζητήσουμε για οποιαδήποτε υποστολή κινητοποιήσεων σε εμβληματικές επετείους μας που αποκτούν ακόμα πιο καθοριστικό χαρακτήρα στο ζοφερό φόντο του δυστοπικου αυταρχισμού. Όμως ατομική υπευθυνότητα στη συλλογική εξωστρεφή πάλη δεν είναι υποταγή στα πειθαναγκαστικα ιδεολογήματα της εξουσίας, αλλά πειθαρχία και ηθικό πλεονέκτημα της πρωτοπορίας..
  Τέλος, από τη στιγμή που οι υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα κρατήσουν για ακόμα περίπου τρία χρόνια (αύξηση της θνησιμότητας από ‘παράπλευρες απώλειες’, επόμενα κύματα διασποράς κλπ) και οικονομικές έως και μια δεκαετία ανάλογα την περίπτωση (λιτότητα, απασχόληση, αμοιβές, εργασιακό πλαίσιο, κλπ) το λιγότερο ενδιαφέρον η ύποπτο είναι το περίφημο υγειονομικό διαβατήριο..
  -Η πολιτική δράση δε μπαίνει σε καραντίνα!
  -Καμιά αναστολή ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών!
  -Καμία ομοψυχία καμία ανοχή στην κυβέρνηση!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s