Ως εδώ

Ανακοίνωση ΚΕΔ

Από σήμερα το πρωί μέχρι το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ (;;;) απαγορεύεται κάθε συνάθροιση άνω των 3 ατόμων σε όλη την επικράτεια. Η απόφαση του αστυνομικού οργάνου (;;;) έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και προβλέπει διοικητικά πρόστιμα 5000 ευρώ στους διοργανωτές αν είναι φορείς, 3000 αν είναι φυσικά πρόσωπα και 300 ευρω σε όποιον συμμετέχει. Έτσι οποιοσδήποτε πολίτης καλεί με οποιοδήποτε τρόπο στην συγκέντρωση του πολυτεχνείου είναι υποψήφιος για το πρόστιμο των 3000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός προστίμων κατευθείαν από τον αρχηγό της αστυνομίας είναι διάτρητος καθώς πουθενά δεν ορίζεται από κανένα νόμο ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν αναλάβει εκτός των άλλων και νομοθετικές εξουσίες οι οποίες έχουν την ισxύ νόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύεται η απόφαση έχει την υπογραφή μόνο του αρχηγού της αστυνομίας, ούτε καν των αρμόδιων υπουργών και της ΠτΔ για να έχει τουλάχιστον την ισχύ προεδρικού διατάγματος. Επιπλέον η απόφαση αυτή δεν βασίζεται σε καμία από τις ΚΥΑ που αναφέρεται αφού σε αυτές ναι μεν αναστέλλονται οι Συναθροίσεις, όμως «με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος». Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι και μετά από αυτό η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς συνταγματικής εκτροπής και άτυπης κήρυξης της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας (άρθρο 48 Συντάγματος) το οποίο όμως προβλέπεται μόνο σε εξαιρετικές καταστάσεις πολέμου ή απόπειρας ένοπλου κινήματος κατά του πολιτεύματος, και όχι για υγειονομικούς λόγους ούτε για φυσικές καταστροφές. Ως εκ τούτου η καθολική αναστολή των άρθρων 5 (ελεύθερη μετακίνηση) και 11 (δικαίωμα του συνέρχεσθαι) με αστυνομικά διατάγματα είναι εντελώς αυθαίρετη, αντιδημοκρατική, αυταρχική και αντισυνταγματική πράξη. Ακόμα και η Ένωση δικαστών και εισαγγελέων καλεί πλέον την κυβέρνηση να αποσύρει την αντισυνταγματική απαγόρευση της διαδήλωσης.

Το διάταγμα της χούντας του Παπαδόπουλου

Ακήρυχτη  χούντα

Το νομικό άλλοθι των δικτατοριών είναι η επίκληση μιας απόπειρας ανατροπής του πολιτεύματος και εξαιτίας αυτής της απειλής η χωρά κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας, προκειμένου να ανασταλούν τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα όπως αυτά προβλέπονται από συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος. Η χούντα του 1967 επικαλέσθηκε το κίνδυνο κομμουνιστικού πραξικοπήματος. Η σημερινή κυβέρνηση αναστέλλει στα μουλωχτά τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα σε καθεστώς κατάχρησης -εκτελεστικής- εξουσίας. Πλέον δεν νομοθετεί μόνο με ΚΥΑ (προεδρικά διατάγματα) χωρίς καν να περνάνε από τη Βουλή η οποία και αυτή βρίσκεται υπό καθεστώς μετρικής αναστολής, αλλά καθώς φαίνεται νομοθετεί και ο αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος καθορίζει εκτός των άλλων και το ύψος (είσαστε πραγματικά γέλια) των  εξοντωτικών διοικητικών προστίμων έτσι ώστε να καθιστούν την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από τους πολίτες παντελώς αδύνατη. Πρόκειται για μια εξωφρενική εξέλιξη χωρίς προηγούμενο μετά την πτώση της χούντας.

Το διάταγμα της χούντας του Ιωαννίδη στις 17/11/1973

Οι απειλές του Xrysoxoidi κατά εκλεγμένων βουλευτών (του ΜεΡΑ25) ότι θα συλληφθούν αν επιχειρήσουν να πορευτούν στις 17 Νοεμβρίου προς την αμερικάνικη πρεσβεία συνιστά αναστολή του άρθρου 62: (Ακαταδίωκτο των βουλευτών) βάσει του οποίου εν ενεργεία «βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος». Είναι προφανές ότι ο υπουργός δημόσιας τάξης είτε είναι άσχετος είτε νομολογεί με τον ίδιο τρόπο που νομολογεί ο αρχιαστυνόμος. Η συμπεριφορά τους δεν διαφέρει σε τίποτα από τη συμπεριφορά πραξικοπηματιών που πριν καταλύσουν τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα κηρύσσουν τουλάχιστον επίσημα κατάσταση πολιορκίας. Σύμφωνα πάντως με το νομικό σκεπτικό του υπουργού θα έπρεπε ήδη να έχει συλληφθεί ο Μπογδάνος αφού παρεβρέθει στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου που είχε εισβάλει το τανκ το βράδυ της 17ν 1973 για να επιθεωρήσει την προχθεσινή εισβολή των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στο εσωτερικό του ιδρύματος. Φαίνεται ότι οι βουλευτές του καθεστώτος μπορούν να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμα της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας από το οποίο όμως εξαιρούνται οι βουλευτές της αριστεράς. Πρόκειται για επανάληψη της υπόθεσης Λαμπράκη που κατέληξε ως γνωστόν στην δολοφονία του από παρακρατικούς της δεξιάς.

και το διάταγμα του αρχηγού της ελας

Η αστυνομική και εισαγγελική αυθαιρεσία τις τελευταίες μέρες ξεπερνάει κάθε όριο. Η επιχείρηση στο εσωτερικό του κάτω και του πάνω Πολυτεχνείου κατά δεκάδων ειρηνικών αντιεξουσιαστών πολιτών  που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση της τριήμερης επετείου της εξέγερσης του 1973, ο ξυλοδαρμός και οι συλλήψεις επίσης δεκάδων αντιεξουσιαστών διαδηλωτών το Σάββατο στην Πάτρα, οι συλλήψεις μελών της Ανταρσύα στη Θεσσαλονίκη που μοίραζαν προκηρύξεις, οι τραμπουκισμοί και τα εκατοντάδες πρόστιμα που ρίχνει σωρηδόν η αστυνομία σε ανύποπτους πολίτες που δήθεν κυκλοφορούν άσκοπα παρόλο που είναι εφοδιασμένοι με το κατάλληλο χαφιεδόχαρτο και sms, συνιστούν όχι μόνο παραβίαση των ατομικών και δημοκρατικών συνταγματικών δικαιωμάτων αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου εν γένει. Δίπλα στην κλιμακούμενη αστυνομική αυθαιρεσία εκδηλώνεται και το φαινόμενο των απανωτών εισαγγελικών παραγγελιών κατά φορέων και πολιτών που καλούν στην συγκέντρωση του Πολυτεχνείου με τις ανυπόστατες κατηγορίας της «πρόκλησης σε διέγερση». Κατηγορία που άλλωστε φορτώνεται και σε όσους πολίτες αναφέρθηκε προηγουμένως που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια άσκησης των νόμιμων συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

Στοιβαγμένοι στη ΓΑΔΑ οι προσαχθέντες από το Πολυτεχνείο

Ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα βρίσκεται υπό αίρεση το οικιακό άσυλο (άρθρο 9) αφού με πρόσχημα τις απαγορεύσεις μετακίνησης και συναθροίσεων σε ιδιωτικό χώρο η αστυνομία μπουκάρει στα σπίτια κόβοντας πρόστιμα ακόμα και για στενές οικογενειακές συναναστροφές. Είναι προφανές σε κάθε νοήμων ότι ακόμα κι αν παίρνονται μέτρα για να περιοριστούν οι συναναστροφές μεταξύ αγνώστων, αυτό είναι αδύνατο να επεκταθεί μεταξύ συγγενών ή ανθρώπων που έτσι κι αλλιώς μοιράζονται το ίδιο οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τον συγχρωτισμό θα είχε λύσει το πρόβλημα του αναγκαστικού στενού συγχρωτισμού μεταξύ αγνώστων στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις επιχειρήσεις, τα εργοστάσια, τις φυλακές, τα γηροκομεία, τα νοσοκομεία, κοκ. και δεν θα εξαντλούσε το δήθεν ενδιαφέρον της στην καταστολή μεμονωμένων περιπατητών, ποδηλατών, κολυμβητών, ερασιτεχνών ψαράδων και στενών οικογενειακών ή φιλικών συναναστροφών. Η ποινικοποίηση και οι απαγορεύσεις σε αυτό το επίπεδο, αποτελούν εργαλείο και άλλοθι για καταστολή, έλεγχο, και περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών που είναι αναγκαίο αγαθό για την επιβίωσή τους και όχι αγαθό πολυτελείας με το ίδιο τρόπο που η δημόσια υγεία δεν είναι “ατομική ευθύνη” αλλά κοινωνικό αγαθό που μετριέται σε κρεβάτια, γιατρούς, ΜΕΘ, 166 και όχι με καραντίνες και πρόστιμα. Η κοινωνική αλληλεγγύη, δεν εκπληρώνεται με την κρατική (απ)αλλοτρίωσή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η κοινωνική αλληλεγγύη αφορά πρώτα απ’ όλα την υποχρέωση της πολιτείας στην εξασφάλιση και στην ισότιμη κατανομή του ύψιστου κοινωνικού αγαθού (δημόσια υγεία), καθώς και στην –αναλογική– κατανομή των βαρών για τη διαχείριση της κρίσης σε όσους την έχουν ανάγκη. Και αυτό το κοινωνικό αγαθό δεν προσφέρεται αντιστρόφως ανάλογα με την έκπτωση των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Συνειδητοί ξετσίπωτοι απατεώνες

Η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανίκανη να εξασφαλίσει στοιχειωδώς την δημόσια υγεία αλλά διαπράττει συνειδητή απάτη, διασπείροντας την ευθύνη στους μεμονωμένους πολίτες λες και η οργανωμένη πολιτεία είναι το άθροισμα των συμπεριφορών των μεμονωμένων ατόμων που την αποτελούν. Η απάτη όμως δεν περιορίζεται σε αυτό. Κλιμακώνεται στο βαθμό που πλέον η συγκεκριμένη κυβέρνηση, αφού πρώτα καθιστά ένοχους τους πολίτες δια μέσω της ατομικής ευθύνης ως το μείζον όπλο κατά του κορωνοϊού, στη συνέχεια επιδίδεται στο ξεδίπλωμα μιας πολιτικής (κατάργηση 8ωρου και αντικατάσταση με ελαστικό 10ωρο, απελευθέρωση απολύσεων, ν/σ στην εκπαίδευση, μείωση εργοδοτικών εισφορών, ασφυκτικός περιορισμός διαδηλώσεων και απεργιών, αστυνομοκρατία και χιλιάδες πρόστιμα και ξύλο σε τμήματα του πληθυσμού που δήθεν παραβιάζουν τα μέτρα ή επιμένουν να παραμείνουν ενεργοί πολίτες, κλείσιμο των σχολών και σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, εκατοντάδες δις σε κολλητούς με πρόσχημα την οικονομική τους διάσωση λόγω κορωνοϊού, εκατομμύρια στις τσέπες των μίντια για να γκεμπελίζουν επί 24ωρου βάσεως τα παραμυθία της κυβέρνησης, άλλα εκατομμύρια σε κολλητούς για μάσκες, εργολαβίες στους κολλητούς των διαγνωστικών για τα τεστ και αλλά εκατομμύρια για τις δήθεν επιτασσόμενες ΜΕΘ του ιδιωτικού με 1600 ευρω αποζημίωση τη μέρα κοκ) που ουδεμία σχέση έχει με την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Αντίθετα αποτελεί πολιτική καταλήστευσης του δημόσιου ταμείου και μάλιστα σε μια έκτακτη συνθήκη. Ή μήπως δεν συμβαίνουν όλα αυτά και είναι προϊόν ψεκασμένων σκέψεων κάποιων συνωμοσιολόγων; 

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον εγκλωβισμένη στην συνειδητή μιντιακή απάτη που έστησε προκειμένου να μαντρώσει τον κόσμο στα σπίτια του, αφού πρώτα τον κατέστησε ένοχο για ότι συμβεί, και πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη χειμωνιάτικη επίσκεψη του νέου κορωνοϊού με τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να έχουν ήδη φουλάρει, και τότε αντί να παραιτηθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, επιχειρεί να επιβάλει από το παράθυρο στρατιωτικό νόμο συνεχίζοντας την ενοχοποίηση του κόσμου επιδιώκοντας συνειδητά τον κοινωνικό κανιβαλισμό προκειμένου να εκτονωθεί εκεί η κοινωνική δυσαρέσκεια και έτσι να τη σκαπουλάρει. Το σύστημα υγείας καταρρέει όχι από τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα, αλλά από τα εκατοντάδες περιστατικά που χρειάζονται στοιχειώδη νοσηλεία και τα δεκάδες που πιθανόν να χρειαστούν εισαγωγή στις ΜΕΘ. Κατέρρεε και πριν την κρίση του κορωνοϊού, ο οποίος του δίνει το τελειωτικό του χτύπημα. Και ενώ ακόμα κι αυτή η απότομη αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε να καλυφθεί με έκτακτες υποδομές αντιμετώπισης του covid-19, οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη παραδοθεί, η κυβέρνηση ακόμα και τώρα στέλνει τον κόσμο στις εισόδους των νοσοκομείων για να κάνει ράπιντ τεστ, ενώ δεν έχει προστεθεί τίποτα σε ΜΕΘ, κλίνες και έμψυχο δυναμικό στο ΕΣΥ.

Πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, στις 17 Νοεμβρίου 2019.

Καμία ομοψυχία με τους κατσαπλιάδες

Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι απλά ανεπαρκής που χρειάζεται την βοήθεια των πολιτών. Είναι μια κυβέρνηση απατεώνων που κάνουν μπίζνες ακόμα και με τον κορωνοϊό, και σκέπτονται πως ο κορωνοϊός μπορεί να είναι η ευκαιρία για να επιβάλουν το «κοινωνικό» τους δυστοπικό όραμα σε μια φοβισμένη και τρομοκρατημένη κοινωνία, που δεν ξεχωρίζει τους θύτες από τους σωτήρες της. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δρόμο το ταχύτερο δυνατό, ειδικά όταν σε μια κρίσιμη υποτίθεται στιγμή που δήθεν πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τον ιό, δημιουργεί συνθήκες εμφύλιου πολέμου. Και επιλέγει να κλιμακώσει τις μέρες της επετείου που το τανκ μπήκε στο πολυτεχνείο και με τις κραυγές του Μητσοτάκη «άντε να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα. Σας τα είπα και για την Εθνική Αντίσταση τις προάλλες. Θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο….». Είναι προφανές ότι πίσω από αυτά τα λόγια δεν κρύβεται η αγωνία της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό αλλά το μίσος της για το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα και η έπαρση μιας εξουσίας που παλινορθώνει μέρα με τη μέρα το κράτος της μεταεμφυλιακής δεξιάς που νιώθει ότι έχει πλέον τον συσχετισμό να σαρώσει τα πάντα, εξαφανίζοντας από το χάρτη κάθε αριστερά.

Η διαδήλωση για το πολυτεχνείο έχει μια σημασία που ξεπερνάει τα όρια της επετείου. Είναι η οριακή στιγμή για να μπει φρένο στη φόρα της ακροδεξιάς κυβέρνησης που έχει καταργήσει ακόμα και το Σύνταγμά τους και αυθαιρετεί κατά των ζωτικών δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων. Η απαγόρευση της συγκέντρωσης είναι παράνομη και αντιδημοκρατική και ως εκ τούτου δεν έχει καμία νομική ισχύ μαζί και το οποιοδήποτε πρόστιμο επιβληθεί κατά την προσέλευση των πολιτών στη συγκέντρωση. Οποιοσδήποτε τολμήσει να σταματήσει τους πολίτες στην άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και καθηκόντων, παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος. Η απάντηση του μαζικού κινήματος, πρέπει να είναι μια: Ως εδώ.

4 responses to “Ως εδώ

 1. Θυμαμαι οτι το Σεπτεμβριο-Οκτωβριο του 1973 (ημουν τοτε μαθητης Β Λυκειου και πηγαινα στο φροντιστηριο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ καθημερινα 4-7μμ)
  αιφνιδιαστικά συναντουσαμε πορεια 40-50 φοιτητων να κατεβαινει τη Σολωνος ή την Ακαδημιας με αντιχουντικά συνθηματα και
  μπαιναμε μεσα στην πορεια μεχρι να εμφανισθουν μπατσοι (συνηθως στην Ομονοια). Αυτές οι αιφνιδιαστικες φοιτητικες πορειες προετοιμασαν τη μεγαλη εξεγερση του Πολυτεχνειου 1973. Διοτι με τις μικρες αυτες πορειες ψηθηκαν στο καμινι του αντιχουντικου αγωνα δρομο οι φοιτητες που ξεκινησαν την εξεγερση του πλουτεχνειου.
  Αναλογες δρασεις θα μπορουσαν να επαναληφθουν σε συνθηκες απαγόρευσης των διαδηλώσεων….

  Μου αρέσει!

 2. Πολύ ωραίο το σχόλιο σου σ. Ναβη, δε γνώριζα την ηλικία σου! Πήγαινα και γω στον Ηράκλειτο φροντιστήριο και σε αλλα στην περιοχή αυτή χρόνια μετά.

  Όσον αφορά τακτικές «αντάρτικου πόλεως’ νομίζω υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία σήμερα καθώς και αξιόπιστα μέσα επικοινωνίας μεσα απο εξεγέρσεις, πλατειες, αντιφασιστικη δράση, κλπ.

  Εκτιμώ ότι οι μοτοπορειες είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος δράσης και για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου..

  Μου αρέσει!

 3. Δεν ήταν «ανταρτικο πολης » συντροφε red reader. Hταν ας πουμε ενας τροπος παρομοιος με αυτον που ακολουθησε σημερα (17/11/20) το ΚΚΕ στα προπυλαια , το ΝΑΡ στο σταθμο Λαρισσης, η ακρα αριστερα στην οδο Τσιμισκη στη Θεσσαλονικη και καποιες αναρχικες ομαδες το απογευμα στην Κυψελη , στο Περιστερι και στην Αγια Παρασκευη. Το ΚΚΕ δεν ανακοινωσε τι θα κανει. Δεν ανακοινωσε συγκεντρωση καποια ορισμενη ωρα σε καποιο ορισμενο τοπο. Καθε χρονο καλουσε στις 4μμ στην Ομονοια . Εφετος δεν ανακοινωσε τιποτα. Γιατί ; Διοτι σε συνθηκες απαγορευσης οι κινητοποιησεις ΔΕΝ ανακοινωνονται . Το ΚΚΕ καταφερε να συγκεντρωσει στις 2μμ περιπου 1500 διαδηλωτές στα προπυλαια ! Ειλικρινά απορω πως το καταφερε. Ολοι νομιζω οτι απορουν. Ξαφνικά με ακριβεια λεπτού εμφανιστηκαν διαδηλωτες απο την Ιπποκρατους και απο την Ασκληπιου μαζικά. Ενώ υπηρχε απιστευτη μπατσοκρατία σε ολους τους δρομους και ηταν πολυ δυσκολο να προσεγγισει καποιος ανθρωπος την κλαυθμωνος και τα προπυλαια ωστόσο το ΚΚΕ καταφερε να συγκεντρωσει με οργανωμενη ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ καθοδο περιπου 1500 διαδηλωτες. Φυσικά χτυπηθηκε και ειχε αρκετους συλληφθεντες. Καταφερε ομως να συγκροτησει διαδηλωση. Αλλα και η διαδηλωση του ΝΑΡ στο σταθμο Λαρισσης επισης δεν ηταν ανακοινωμενη εκ των προτερων. Και αυτη χτυπηθηκε. Στα Σεπολια οι μπατσοι μπηκαν στα σπιτια και συνελαβαν ανθρωπους μεσα στο σπιτι τους. Ενας συντροφος έπαθε έμφραγμα. Αλλά η διαδηλωση εγινε. Η απαγορευση εσπασε. Ομοιως και στη Θεσσαλονικη η διαδηλωση εγινε χωρις να εχει ανακοινωθει ο τοπος και ο χρονος. Παρομοιες ομως διαδηλωσεις μη ανακοινωμενες εγιναν σημερα το απογευμα στην Κυψελη, στο Περιστερι και στην Αγια Παρασκευη απο αναρχικες ομαδες. Η απαγορευση που ανακοινωσε η κυβερνηση δεν αφορουσε μια κεντρικη περιοχη της Αθηνας αλλα ολες τις περιοχες σε ολη την Ελλαδα. Αφου εγιναν διαδηλωσεις απαγορευμενες μπορουμε να πουμε οτι η απαγορευση δεν περασε !!

  Μου αρέσει!

 4. Εξαιρετικο και κατατοπιστικο σχόλιο σύντροφε Ναβη!
  Ευχαριστώ για τη γρήγορη και πυκνή εικονα πιυ μεταδίδεις..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s