Έρευνες όσον αφορά τη θνησιμότητα του Covid-19

Αναδημοσίευση από το swprs σε μετάφραση Ν. Σταματίου για το Avantgarde

Εισαγωγή

Από την αρχή της κρίσης του κορονοιού το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας προσπάθησε να βρει απαντήσεις στην ιατρική κοινότητα, και όχι αδίκως. Η εικόνα που παρουσιάστηκε ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ιατρικής κοινότητας φοβόταν πως μία τεράστια πανδημία με ανυπολόγιστο κόστος σε ζωές ήταν προ των πυλών. Έχοντας όμως ήδη 10 μήνες εμπειρίας μπορούμε τουλάχιστον να πούμε ότι πολλές από αυτές οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν

Στην αρχή ο κορονοιός παραλληλίστηκε με την Ισπανική γρίπη, η οποία σκότωσε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία τα 28. Προβλεπτικά μοντέλα που ανέμεναν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς μέσα σε λίγες εβδομάδες απέτυχαν. Αντίστοιχα μοντέλα που προσπαθούσαν να προβλέψουν τις ανάγκες σε ΜΕΘ και άλλες ανάγκες επίσης απέτυχαν.

Στη βάση αυτών των μοντέλων και άλλων που αναφέρονταν στην αναλογία των κρουσμάτων προς τα θύματα (Infection Fatality Rate), την μέση ηλικία, την ταχύτητα μετάδοσης, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, σχηματίστηκε μία εικόνα βάσει της οποίας θεωρήθηκε μονόδρομος η επιβολή καραντίνας.

Την ίδια στιγμή όμως ο πανικός και τα μέτρα που πάρθηκαν οδήγησαν στην δημιουργία μεγάλων προβλημάτων. Όπως έχει φανεί ήδη από άλλες έρευνες πολλοί ασθενείς με καρδιακά προβλήματα απέφευγαν να επισκεφτούν τα νοσοκομεία από φόβο μήπως κολλήσουν τον νέο κορονοϊό, καρκινοπαθείς ανέβαλαν τα χειρουργεία τους, ενώ η ψυχική υγεία χειροτέρευσε δραματικά.

Αντίστοιχα έρευνες, οι οποίες παρουσίαζαν νέα δεδομένα ως προς τον ιό καταδικάζονταν ως «ψεκασμένες», «ανορθολογικές» ή ότι εμπνέονταν από την δήθεν φασιστικής έμπνευσης «ανοσία της αγέλης». Η συναισθηματική επένδυση των χιλιάδων θανάτων επί της ουσίας μπλόκαρε οποιαδήποτε δυνατότητα συζήτησης και διαφορετικής διαχείρισης της νέας κρίσης.

Έχουμε αναφερθεί σε άλλα άρθρα ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις της καραντίνας και γενικότερα της κρίσης του κορονοιού.  Θεωρούμε δε ότι η συζήτηση για το ιατρικό κομμάτι του κορονοιού απέκτησε πολιτική χροιά πρώτα από όλα από τα αστικά προπαγανδιστικά επιτελεία. Όμως αυτό δεν μπορούμε να το αποδείξουμε παρά μόνο αν προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για τα ίδια δεδομένα του κορονοιού, δηλαδή να μιλήσουμε ιατρικά και επιδημιολογικά.

Με την παρούσα μετάφραση μεταφέρουμε την εξαιρετική δουλειά του Swiss Policy Research, η οποία παρουσιάζει επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά το ιατρικό και επιδημιολογικό κομμάτι του κορονοϊού αποκλειστικά από επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι ηθικά και δεοντολογικά ακέραια και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ανήκει στο ακροδεξιό φάσμα. Η συγκεκριμένη δημοσιογραφική ομάδα κάνει κριτική στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα Ελβετικά ΜΜΕ την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία και την Ουκρανία. Θεωρεί τις ΗΠΑ ιμπεριαλιστική αυτοκρατορική δύναμη. Είναι υπέρ των προσφύγων και πραγματοποιούν κριτική στα ακροδεξιά ΜΜΕ.

Μπορούμε να μιλήσουμε εμείς για την δημόσια υγεία και για τον κορονοϊό; Αυτή την στιγμή οι θανατοστατιστικές έχουν εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει το δικό της πολιτικό πρόγραμμα.  Επομένως θέλοντας και μη είμαστε αναγκασμένοι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε. Αφενός για να μπορούμε να καταλάβουμε πότε η κυβέρνηση ψεύδεται, αφετέρου για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε την δική μας πολιτική. Γιατί όποιος κάνει το λάθος και νομίσει ότι τα ιατρικά δεδομένα είναι ένα «ουδέτερο πεδίο», επί της ουσίας επιτρέπει στην κυβέρνηση να νομιμοποιήσει στην κοινωνία την πολιτική της. Ευχόμαστε καλή ανάγνωση, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Ν. Σταματίου

 

Studies on Covid-19 Lethality

Τελευταία ενημέρωση: 5 Νοεμβρίου 2020 Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά: 12 Μάη 2020


Είδη μελετών

 1. Μελέτες αντισωμάτων 2) Ανοσολογικές μελέτες  3) Μέση ηλικία θανάτου  4) Νοσηλεία 5) Γηροκομεία  6) Συνολική θνησιμότητα ⇓ 7 ) Οροεπιπολασμός  IFR: Ποσοστό θνησιμότητας μολυσμένων

1) Μελέτες αντισωμάτων

Το ποσοστό θνησιμότητας των νοσούντων από covid-19 (IFR) εξαρτάται από τα δημογραφικά στοιχεία (ηλικία και δομή κινδύνου),  τη δημόσια πολιτική (π.χ. προστασία των γηροκομείων) και την ποιότητα της ιατρικής θεραπείας.

Τα IFR Covid-19 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, με απότομη αύξηση σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Η μέση ηλικία των θανάτων που σχετίζονται με covid στις περισσότερες Δυτικές χώρες είναι 80 έως 86 έτη (βλ. Ενότητα 3 παρακάτω). Στις περισσότερες δυτικές χώρες, περίπου οι μισοί από τους θανάτους σημειώθηκαν σε γηροκομεία (βλ. Παράγραφο 5).

Όσον αφορά τα IFR από covid-19, υπάρχει μια σημαντική διαφορά από περιοχή σε περιοχή  ανάλογα με το κατά πόσον έχει επέλθει μερική ή ολική κατάρρευση  των δομών υγείας και της φροντίδας ηλικιωμένων, και μεταξύ της πρώιμης και της   ύστερης φάσης της πανδημίας.

Α. Περιοχές χωρίς κατάρρευση της υγείας και της φροντίδας ηλικιωμένων

Χώρα δημοσίευση………… Πληθυσμός IFR (%) Πηγή
Παγκόσμια Οκτ 14 51 τοποθεσίες
Κάτω των 70 ετών
0,27³
0,05³
Ioannidis
Ιαπωνία 23 Σεπτεμβρίου Τόκιο <70y 0,01 Hibino
ΗΠΑ 2 Σεπτεμβρίου Ιντιάνα 0,26 5 AIM
Βραζιλία 1 Σεπτεμβρίου
21 Σεπτεμβρίου 
Maranhao
Manaus
0,17
0,28
da Silva
Buss
Ισλανδία 1 Σεπτεμβρίου Γενικός πληθυσμός
Κάτω των 70 ετών
0,30
0,10
NEJM
Ελβετία 14 Ιουλίου
7 Αυγούστου
Επίκεντρο Γενεύη και Περιοχή της Ζυρίχης 0,32¹
0,30¹
Perez
Aguzzi
Ινδία 31 Ιουλίου Δελχί
Μουμπάι
0,07
² 0,12 ²
India
Αφρική 29 Ιουλίου 
5 Αυγούστου
Κένυα
Μαλάουι
0,01
0,01
Uyoga
Grace
Αυστρία 25 Ιουνίου Επίκεντρο Ischgl 0,26 von Laer
Σουηδία 16 Ιουνίου Στοκχόλμη NNH
Στοκχόλμη <70y
0,35 6
0,09
FOHM
Σλοβενία 6 Μαΐου Γενικός πληθυσμός 0.16 GSI
Γερμανία 4 Μαΐου ΕπίκεντροHeinsberg 0,36 4 Streeck
Ιράν 1 Μαΐου Επαρχία Γκουιλάν 0.12 Shakiba
ΗΠΑ 7 30 Απριλίου
24 Απριλίου
21 Απριλίου
Santa Clara County
Miami-Dade County 
Los Angeles County
0,17
0,18
0,20
Bendavid
Miami
Sood
Δανία 28 Απριλίου Αιμοδότες (<70y) 0,08 Erikstrup

1) 0,64% και 0,60% συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων · 2) 0,14% και 0,23% με υποτιθέμενη μη ένταξη των 40% των θανάτων (περισσότερα) · 3) μέσες τιμές · 4) το μη προσαρμοσμένο IFR είναι 0,28% (σελίδα 9). 5) γενικός πληθυσμός (εκτός από γηροκομεία) ·6) 0,58% συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων της Στοκχόλμης (περίπου το 40% των θανάτων, βλ. Σελίδα 23). 7) Αυτές οι μελέτες στις ΗΠΑ ενδέχεται να υποτιμήσουν το πραγματικό IFR, καθώς έγιναν πολύ νωρίς ενώ η πανδημία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. 8) 0,76% συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων (36% των θανάτων)..

Σημείωση : Η πολύ-αναφερόμενη  μετα-ανάλυση των Meyerowitz- Katz-Katz που ισχυριζόταν  ότι το παγκόσμιο IFR του Covid-19 αντιστοιχεί σε 0,68% είναι παραπλανητική επειδή συνδυάζει μελέτες μοντελοποίησης και μελέτες αντισωμάτων, σε δεδομένα που αντλήθηκαν τόσο από γηροκομεία και από τον γενικό πληθυσμό, δεδομένα του IFR τόσο της πρώιμης όσο και της όψιμης φάσης, και υπό αυτή την άποψη περιέχει αρκετά μεθοδολογικά λάθη.

Β. Περιοχές με μερική ή ολική κατάρρευση της υγείας και της φροντίδας ηλικιωμένων

Επισκόπηση: 1) Ισπανία ⇓ 2) Βόρεια Ιταλία ⇓ 3) Νέα Υόρκη ⇓ 4) Αγγλία ⇓ 5) Βέλγιο 

Οι περιοχές στις οποίες επήλθε μερική ή ολική κατάρρευση  των δομών τοπικής υγείας και της φροντίδας ηλικιωμένων παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερες και πολύ έντονα εξαρτώμενες από την ηλικία τιμές IFR, ειδικά κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας.

Ωστόσο, οι εξετάσεις αντισωμάτων IgG μπορεί να υποτιμήσουν τον πραγματικό επιπολασμό των λοιμώξεων από κορονοϊό και μπορούν έτσι να υπερεκτιμήσουν το IFR με συντελεστή δύο έως πέντε (βλ. Παράγραφο 2 παρακάτω)

1) Ισπανία

Χώρα Δημοσίευση Πληθυσμός IFR (%) Πηγή
Ισπανία 7 Αυγούστου Επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid
Μη αναμενόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα
Κάτω των 50 ετών
Κάτω των 40 ετών

0,82

1,07
<0,10
<0,03

Pollan

Μια ισπανική μελέτη ορολογικών εξετάσεων  διαπίστωσε ένα συνολικό IFR μεταξύ 0,82% (με βάση τους επιβεβαιωμένους θανάτους Covid-19) και 1,07% (με βάση τους πλεονάζοντες θανάτους από όλες τις αιτίες). Η μελέτη δεν περιελάμβανε γηροκομεία, που αντιπροσώπευαν περίπου το 50% όλων των θανάτων. Το IFR εξαρτάται έντονα από την ηλικία, με τιμές κάτω από 0,03% έως 40 και κάτω από 0,1% έως 50, αλλά έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα πάνω από 70 χρόνια.

Η μελέτη διαπίστωσε οροεπιπολασμό IgG αντισωμάτων σε όλη τη χώρα μόλις της τάξης του 4,9% (περίπου 12% στη Μαδρίτη). Ωστόσο, λιγότερο από το 20% των συμπτωματικών ατόμων (3+ συμπτώματα ή ανοσμία) είχαν IgG αντισώματα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι λοιμώξεις ήταν έως και πέντε φορές πιο διαδεδομένες από ό, τι ανιχνεύθηκαν με δοκιμές αντισωμάτων IgG (βλ. Παράγραφο 2 παρακάτω σχετικά με αυτό το θέμα). Αν ισχύει αυτό, οι ισπανικές τιμές IFR ενδέχεται να πέσουν κάτω από 0,5%.

Πάνω από τα 60 χρόνια, υπήρξε μια σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτό μπορεί να οφείλεται π.χ. σε γενετικούς λόγους, στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος υγεία ή σε ορισμένες συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Ισπανία: IFR κατά ηλικιακή ομάδα και φύλο για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (Barriuso)

2) Βόρεια Ιταλία

Χώρα Δημοσιεύθηκε Πληθυσμός IFR (%) Πηγή
Βόρεια Ιταλία 6 Αυγούστου Άνω των 70 ετών
Κάτω των 70 ετών
Κάτω των 50 ετών
80+, πρώτη φάση
80+, δεύτερη φάση .
10,5
0,43
<0,01
30,40
8,10
Πολέτι

Μια ιταλική μελέτη εξέτασε  επιβεβαιωμένα κρούσματα από Covid-19 στην περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία περιλάμβανε σημαντικά επίκεντρα του ιού ,όπως το Μπέργκαμο και η Κρεμόνα, με σκοπό να προσδιορίσουν ο την θνησιμότητα και την παρουσία άλλων ασθενειών. Διαπίστωσαν ότι το συνολικό IFR ήταν 62% χαμηλότερο στη δεύτερη φάση της πανδημίας (μετά τις 16 Μαρτίου) σε σύγκριση με την πρώτη, κατακλυσμική φάση (έως τις 15 Μαρτίου).

Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε άτομα άνω των 80 ετών, όπου το IFR μειώθηκε από 30% στην αρχική φάση σε 8% στην τελευταία φάση (4% για τις γυναίκες, 16% για τους άνδρες). Κάτω των 50 ετών,  το IFR ήταν κοντά στο 0%, κάτω των 70 ετών τα IFRs ήταν 0,43% (και οι δύο φάσεις συνδυάστηκαν). Περισσότερο από το 80% των θανάτων εμφανίστηκαν σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, μεταξύ των Ιταλών ατόμων με ανοσμία (προσωρινή απώλεια της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης), ένα πολύ τυπικό σύμπτωμα του Covid, μόνο το 25% περίπου βρέθηκε να έχει IgG αντισώματα. Αυτό αποτελεί ένδειξη για το γεγονός ότι οι μολύνσεις από κορονοϊό είναι πιο διαδεδομένες, και τα IFRs είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι υποτίθεται.

Βόρεια Ιταλία: IFRs σε πρώιμη και όψιμη πανδημική φάση (Poletti)

3) Νέα Υόρκη

Πόλη Δημοσιευτ. Πληθυσμός IFR (%) Πηγή
Νέα Υόρκη 29 Ιουνίου Συνολικά 0,70 Stadlbauer
Νέα Υόρκη 29 Ιουνίου Επιβεβαιωμένα κρούσματα
Πιθανά κρούσματα
25 έως 44 ετών.
<25 ετών
1,10
1,45
0,12
0,01
Yang

Μέχρι τον Μάιο του 2020, η Νέα Υόρκη είχε περίπου 20.000 επιβεβαιωμένους και πιθανούς θανάτους από Covid-19 μεταξύ των 8,4 εκατομμυρίων κατοίκων της και κατέγραψε επιπολασμό αντισωμάτων της τάξης του 20%. Μελέτες που εκτιμούν το ποσοστό θνησιμότητας μόλυνσης (IFR) για τη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν τιμές μεταξύ του 0,7% και του 1,1%  για τους επιβεβαιωμένους θανάτους και έως 1,45% με βάση τους επιβεβαιωμένους και τους πιθανούς θανάτους.

Περίπου το 52% των θανάτων από Covid στη Νέα Υόρκη σημειώθηκαν σε ηλικιωμένους άνω των 75 χρονών. Αυτή η τιμή είναι χαμηλότερη από ότι στην Ευρώπη, όπου περίπου το 90% των θανάτων ήταν πάνω από 70. Σε όλες την πολιτεία της Νέας Υόρκης, περίπου 6.300 ασθενείς στάλθηκαν από τα νοσοκομεία πίσω στα γηροκομεία , τα οποία τελικά κατέγραψαν μεταξύ 6.600 και 13.000 θανάτων.

Όπως έγινε στην Ιταλία και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά, το IFR για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών μειώθηκε κατά περίπου 50% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανώς λόγω της υιοθέτησης καλύτερων στρατηγικών ιατρικής ετοιμότητας και θεραπευτικών μοντέλων.

Υποθέτοντας ότι οι ορολογικές εξετάσεις αντισωμάτων IgG δεν καταγράφουν την πλήρη έκταση των μολύνσεων από κορονοϊό (π.χ. λόγω του ότι οι ήπιες περιπτώσεις δεν φέρουν τα αντισώματα IgG), το συνολικό IFR στη Νέα Υόρκη ενδέχεται να πρέπει να μειωθεί περίπου στο 0,50% ή ακόμα και χαμηλότερα, και η πραγματική εξάπλωση του κορονοϊού ενδέχεται να είναι πάνω από 50%.

Covid θάνατοι στη Νέα Υόρκη ανά ηλικιακή ομάδα (Πηγή: NYC.gov)

4) Ηνωμένο Βασίλειο

Χώρα Δημοσίευση Πληθυσμός IFR (%) Μελέτη
Αγγλία 21 Αυγούστου 28 Ιουλίου (MCT)
28 Ιουλίου (ONS)
0,30
0,49
CEBM
Αγγλία 14 Αυγούστου Γενικός πληθυσμός
Περιλαμβάνοντας οίκους ευγηρίας
45 έως 64 ετών
Κάτω των 44 ετών
0,90
1,43
0,50
0,03
Ward

Μέχρι τον Ιούλιο του 2020, η Αγγλία υπολόγισε περίπου 30.000 θανάτους από Covid στο γενικό πληθυσμό και περίπου 20.000 θανάτους που σχετίζονται με Covid σε γηροκομεία (που έπρεπε να δεχτούν ασθενείς). Σύμφωνα με το Oxford Center for Evidence-based Medicine, το IFR του covid μειώθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας έως από 50% έως και 80% φτάνοντας σε τιμές  μεταξύ 0,3% και 0,5% μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μια μελέτη από το Imperial College London υπολόγισε οροεπιπολασμό IgG αντισώματος συνολικά 6% και 13% στο Λονδίνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Public Health England, ήδη από τον Μάιο οι αιμοδότες στο Λονδίνο είχαν οροεπιπολασμό αντισωμάτων 17,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο περίπου το 50% των ατόμων με ανοσμία (προσωρινή απώλεια της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης), ένα πολύ τυπικό σύμπτωμα του Covid, είχαν IgG αντισώματα. Από ένα σύνολο ανθρώπων που είχε εξεταστεί από ιατρό και είχε κριθεί ότι ήταν κρούσματα Covid, μόνο ένα 35% των ατόμων είχε IgG αντισώματα. Και μόνο το 28% των ατόμων που ανέφεραν «σοβαρά συμπτώματα» είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2.

Εάν ορισμένα από αυτά τα άτομα  ήταν πράγματι περιπτώσεις που νοσούσαν από Covid (χωρίς ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά τη στιγμή της δοκιμής), η συνολική τιμή IFR στο γενικό πληθυσμό μπορεί να μειωθεί σε περίπου 0,50% ή ακόμα και λιγότερο. Η συνολική θνησιμότητα του 2020 είναι συγκρίσιμη με την περίπτωση της ισχυρής γρίπης του 1999/2000 (βλ. Παρακάτω).

Αγγλία: Θνησιμότητα 2020 σε σύγκριση με το ισχυρό κύμα γρίπης 1999/2000 (InProportion)

 

5) Βέλγιο

Χώρα Δημοσιεύθηκε Πληθυσμός IFR (%) Μελέτη
Βέλγιο 20 Ιουνίου Γενικός πληθυσμός
Συμπ. κέντρα φροντίδας
45 έως 64 ετών
Κάτω των 44 ετών
0,43
1,25
0,21
0,02
Molenberghs

Το Βέλγιο ανέφερε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας Covid στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω του ότι περιλάμβανε στη συνολική θνησιμότητα και τους επιβεβαιωμένους και τους πιθανούς θανάτους από Covid. Το 66% των πλεοναζόντων -σε σχέση με το φυσιολογικό- θανάτων στο Βέλγιο σημειώθηκαν σε γηροκομεία Από αυτά, μόνο το ένα τρίτο επιβεβαιώθηκε μέσω των τεστ PCR. Είναι πιθανό ότι ορισμένοι από τους μη-επιβεβαιωμένους θανάτους στα γηροκομεία δεν οφείλονταν στον Covid, αλλά στις ακραίες συνθήκες.

Λόγω του υψηλού ποσοστού θανάτων που συνέβησαν στα γηροκομεία, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο IFR αν συγκρίνουμε τον γενικό πληθυσμό και τον πληθυσμό των γηροκομείων. Το IFR για τον γενικό πληθυσμό εκτιμάται μεταξύ 0,30% έως 0,62%, ενώ το IFR για τον πληθυσμό στα γηροκομεία εκτιμάται μεταξύ 28% και 45%. Για άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών, το IFR είναι 0,21 και για άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών, το IFR είναι 0,02%.

Ακόμη και χωρίς να προσαρμόσουμε τους θανάτους ανάλογα με την ηλικία, ο αριθμός της υπερβολικής θνησιμότητας τον Απρίλιο του 2020, που αποδίδεται στον Covid είναι συγκρίσιμος με τον αριθμό των υπερβολικών θανάτων του Ιανουάριο 1951 και του Φεβρουάριο του 1960 λόγω της έντονης εποχικής γρίπης.

Το Βέλγιο ανέφερε συνολική οροεπιβολή IgG αντισωμάτων περίπου της τάξης του 6% έως τον Μάιο του 2020. Εάν το πραγματικό επίπεδο των λοιμώξεων είναι μεγαλύτερο (συμπεριλαμβανομένων ήπιων περιπτώσεων που δεν εκδηλώνουν αντισώματα IgG), το IFR στο γενικό πληθυσμό μπορεί να μειωθεί κάτω από 0,30%. Όπως και σε άλλες χώρες, σε ηλικίες πάνω από 65 χρόνια, τα IFRs είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες.

Βέλγιο: IFR κατά φύλο και ηλικία (μη) πληθυσμός γηροκομείων (Molenberghs)

 

2) Ανοσολογικές μελέτες

Η έρευνα στην ανοσολογία δείχνει, ότι σε μελέτες ορολογικών αντισωμάτων, οι οποίες μετρούν τα αντισώματα στο αίμα (κυρίως IgG), μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο περίπου από 20% έως το 80% όλων των ανθρώπων που νοσούν από  κορονοϊού, ανάλογα με την ευαισθησία της δοκιμής, το χρονικό διάστημα του τεστ και τον πληθυσμό πάνω στον οποίο έγιναν οι δοκιμές.

Αυτό συμβαίνει επειδή έως και το 80% των ανθρώπων αναπτύσσουν από ήπια συμπτώματα μέχρι και καθόλου συμπτώματα εάν μολυνθούν, καθώς ο κορονοϊός εξουδετερώνεται είτε με το βλεννογόνο (IgA) ή το κυτταρικό (T-κύτταρα) ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτοί οι άνθρωποι είτε αναπτύσσουν μη μετρήσιμα αντισώματα IgG είτε μπορεί να τα εμφανίσουν μόνο για μερικές εβδομάδες.

Τα περισσότερα παγκόσμια επίκεντρα του Covid-19 έφτασαν στο 20% ως προς τα αντισωμάτα IgG (π.χ. Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Μαδρίτη, Μπέργκαμο). Επιπλέον, μεταξύ των ατόμων με ανοσμία (προσωρινή απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της οσμής) – ένα πολύ τυπικό σύμπτωμα Covid-19 – μόνο περίπου 20% έως 50% είχε ανιχνεύσιμα αντισώματα IgG, σύμφωνα με έρευνες σε αρκετές χώρες (βλ. Παρακάτω).

Δείτε επίσηςΥπάρχει υποτίμηση του ιοεπιπολασμού του SARS-CoV-2; (BMJ, 09/2020) και Ο κορονοιός ίσως είναι έως και πέντε φορές πιο συχνές και λιγότερο θανατηφόρος από ό, τι νομίζεται (SZ, 06/2020).

Χώρα δημοσίευση Κριτήριο μέτρησης Παράγοντας Πηγή
Ελβετία 23 Μαΐου IgA 5 Μελέτη
Κίνα 16 Ιουνίου IgG 6 Μελέτη ¹
Σουηδία 29 Ιουνίου Τ-κύτταρα 2 Μελέτη
Ισπανία 6 Ιουλίου IgG 5 Μελέτη ²
Γερμανία 16 Ιουλίου IgG 2 Μελέτη
Ιταλία 3 Αυγούστου IgG 4 Μελέτη ²
Βραζιλία 12 Αυγούστου IgG 5 Μελέτη ²
Ηνωμένο Βασίλειο 14 Αυγούστου IgG 2 Μελέτη ²

1) Μόνο το 16% των πιθανών μολυσμένων HCW είχαν IgG. 2) Άτομα με ανοσμία αλλά χωρίς αντισώματα IgG.

 

3) Μέση ηλικία θανάτων Covid-19 ανά χώρα

Οι μισοί από τους θανάτους ήταν κάτω, οι μισοί ήταν πάνω από τη μέση ηλικία.

Χώρα Μέση ηλικία Πηγή
Αυστραλία 82 χρόνια DOH
Αυστρία 82 χρόνια EMS
Βραζιλία ~ 70 χρόνια SDS
Καναδάς 86 χρόνια HCSC
Αγγλία 82 χρόνια NHS
Γαλλία 84 χρόνια SPF
Γερμανία 82 χρόνια RKI
Ιταλία 82 χρόνια ISS
Ισπανία 82 χρόνια MDS
Σουηδία 84 χρόνια FOHM
Ελβετία 86 χρόνια BAG
ΗΠΑ 78 χρόνια CDC

Παράδειγμα: Ποσοστό θανάτου ανά ηλικιακή ομάδα στη Μασαχουσέτη (mass.gov)

 

4) Ποσοστό νοσηλείας

Οι αρχικές εκτιμήσεις με βάση τα κινέζικα δεδομένα ανέφεραν ένα πολύ υψηλό ποσοστό νοσοκομειακής περίθαλψης στο όριο του 20%. Για αυτό τον λόγο προκρίθηκε η στρατηγική «ισοπέδωσης της καμπύλης» προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση των νοσοκομείων. Ωστόσο, οι μελέτες αντισωμάτων με βάση τον πληθυσμό (βλ. Παραπάνω) έχουν δείξει έκτοτε ότι τα πραγματικά ποσοστά νοσηλείας είναι κοντά στο 1%, το οποίο βρίσκεται στο εύρος των ποσοστών νοσηλείας για τη γρίπη (1 έως 2%).

Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα ποσοστά νοσοκομειακής περίθαλψης για τον Covid-19 σε άτομα ηλικίας από 65 ετών και πάνω είναι «εντός των μέσων ποσοστών της νοσηλείας για την γρίπη», με ποσοστά ελαφρώς υψηλότερα για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών και «πολύ χαμηλότερα» (σε σύγκριση με τη γρίπη) για άτομα κάτω των 18 ετών .

Σε τοπικά σημεία όπως η Νέα Υόρκη, το συνολικό ποσοστό νοσοκομειακής περίθαλψης συγκριτικά με τις μελέτες αντισωμάτων είναι περίπου 2,5% (19,9% ή 1,7 εκατομμύρια άτομα είχαν τα αντισώματα ενώ 43.000 νοσηλεύτηκαν έως τις 2 Μαΐου).

Το πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό νοσηλείας μπορεί να εξηγήσει γιατί τα περισσότερα «νοσοκομεία» που σήκωσαν το βάρος του Covid-19, ακόμη και για χώρες που επλήγησαν σοβαρά, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό άδειο.

 

5) Ποσοστό θανάτων από Covid-19 σε κέντρα φροντίδας

Σε πολλές χώρες, οι θάνατοι στα κέντρα φροντίδας αντιπροσωπεύουν το 30 έως 60% όλων των επιπλέον θανάτων. Στον Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ , τα κέντρα φροντίδας αντιπροσωπεύουν έως και το 80% όλων των θανάτων «που σχετίζονται με το Covid19». Στη Σουηδία, οι θάνατοι σε γηροκομεία καθώς και των υπό φροντίδα στα διαμερίσματα τους ηλικιωμένων (nursing apartments) αντιπροσωπεύουν το 75% όλων των θανάτων .

Θάνατοι στους οίκους ευγηρίας: απόλυτοι αριθμοί (ράβδοι, αριστερή κλίμακα) και ποσοστά (τελείες, δεξιά κλίμακα)

ΠηγήΘνησιμότητα που σχετίζεται με εστίες COVID-19 σε κέντρα φροντίδας (LTC Covid, 21 Μαΐου 2020)

ΠηγήThe Covid-19 Nursing Home Crisis by The Numbers (Freopp, 19 Ιουνίου 2020)

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ των IFRs για ολόκληρο τον πληθυσμό (συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων, στην πρώτη σειρά) και για τον πληθυσμό που δεν είναι σε γηροκομεία (κάτω σειρά) στο παράδειγμα του Βελγίου. Τα IFR για ασθενείς σε γηροκομεία (περίπου 30%) είναι περίπου 10 φορές υψηλότερα από τα IFR για άτομα της ίδιας ηλικίας (75+) εκτός των γηροκομείων (περίπου 3%).

Κατά τον υπολογισμό και την επικοινωνία των IFR, είναι επομένως σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των γηροκομείων (που απαιτούν εστιασμένη και ανθρώπινη προστασία) και του γενικού πληθυσμού.

Βέλγιο: IFR για ολόκληρο τον πληθυσμό έναντι πληθυσμός μη γηροκομείων (Molenberghs)

 

6) Συνολική θνησιμότητα

Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (που πραγματοποιήθηκε lockdown) και η Σουηδία (χωρίς lockdown), η συνολική θνησιμότητα από τις αρχές του έτους μοιάζει με μία κακή εποχική γρίπη. Στις ΗΠΑ, η θνησιμότητα κυμαίνεται στο πλαίσιο των πανδημιών γρίπης του 1957 και του 1968. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, η συνολική θνησιμότητα κυμαίνεται στο πλαίσιο μίας ήπιας περιόδου γρίπης (αλλά τα επίπεδα των αντισωμάτων εξακολουθούν να είναι χαμηλά).

Παγκόσμιοι θάνατοι και περιστατικά covid σε σύγκριση με του παγκόσμιους θανάτους από όλες τις αιτίες

ΗΠΑ: Μηνιαία θνησιμότητα προσαρμοσμένη ανάλογα με την ηλικία από το 1900

Ηνωμένο Βασίλειο: Θνησιμότητα 2020 σε σύγκριση με το 2000

Σουηδία: Θνησιμότητα από το 1851

Ελβετία: Αθροιστική πλεονάζουσα θνησιμότητα (2010-2020)

Γερμανική θνησιμότητα 2017-20

ΠηγέςGlobalUSA,  EnglandSwedenSwitzerland, Germany

Αν συγκρίνουμε τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό που προέβλεψε το μοντέλο του Imperial College London (με το πάρσιμο ή χωρίς μέτρων) με τον πραγματικό αριθμό των θανάτων στη Σουηδία φαίνεται ότι το μοντέλο υπερεκτίμησε σημαντικά τον αντίκτυπο της επιδημίας:

Σουηδία: Πρόβλεψη μοντέλου ICL έναντι πραγματικών θανάτων Covid-19 (HTY/FOHM)

 

7) Οροεπιπολασμός αντισωμάτων ανά χώρα

Ποσοστό ατόμων με μετρήσιμα αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού.

Χώρα Μήνας Περιοχή……………………. Αντισώματα Πηγή
Βέλγιο Ιούνιος Εθνικό επίπεδο
Βρυξέλλες
7%
12%
Herzog
Βραζιλία Ιούνιος
Ιούνιος
Μάιος
Manaus
Maranhao
Σάο Πάολο
52%
40%
5%
Buss
Silva
Tess
Καναδάς Ιούνιος Εθνικό επίπεδο
Κεμπέκ
Οτάβα
Βανκούβερ
0,7%
2,2%
1,3%
0,6%
BCA
Δανία Αύγουστος Εθνικό επίπεδο
Κοπεγχάγη
2,2%
3,2%
SSI
Αγγλία Ιούλιος Εθνικό επίπεδο
Βορειοδυτικό
Λονδίνο
6%
12%
17%
PHE
Γαλλία Μάιος Εθνικό επίπεδο
περιοχή του Παρισιού
Grand-Est
5%
9%
8,5%
SPF
Γερμανία Ιούνιος
Απρίλιος
Εθνικό επίπεδο
Gangelt
<2%
15%
RKI
Ουγγαρία Ιούνιος Εθνικό επίπεδο
Βουδαπέστη
0,7%
0,8%
Merkely
Ισλανδία Ιούλιος Εθνικό επίπεδο 0,9% NEJM
Ινδία Ιούλιος Δελχί
Μουμπάι
24%
33%
NCDC
Ιταλία Ιούλιος Εθνικό επίπεδο
Μπέργκαμο
Λομβαρδία
Σικελία
2,5%
24%
7,5%
0,3%
ISTAT
Κένυα Ιούνιος Εθνικό επίπεδο
Ναϊρόμπι
5,2%
8,3%
Uyoga
Ολλανδία Ιούλιος Εθνικό επίπεδο
Νότος
4%
16%
RIVM
Ρωσία Ιούνιος Εθνικό επίπεδο
Μόσχα
Πετρούπολη
14%
20%
5,7%
TMT
TMT
EUSP
Ισπανία Ιούλιος Εθνικό επίπεδο
Μαδρίτη
5%
12%
Pollan
Σουηδία Μάιος Εθνικό επίπεδο
Στοκχόλμη
5%
15%
FOHM
Sekine
Ελβετία Αύγουστος Ζυρίχη
Γενεύη
Τιτσίνο
3%
11%
11%
BAG
ΗΠΑ

Ιούλιος
Ιούλιος
Ιούλιος
Αύγουστος
Αύγουστος

Εθνικό επίπεδο
Εθνικό επίπεδο
NYC
Chelsea MA
Σικάγο
5%
9,3%
25%
32%
20%
CDC
Anand
CDC
JID
NWU

 

Σχετικό : Μαθηματικές σκέψεις και όχι μόνο για τον covid19 Μαθηματικές σκέψεις και όχι μόνο για τον covid19

Advertisement

5 responses to “Έρευνες όσον αφορά τη θνησιμότητα του Covid-19

 1. Διαβάζω εδώ οτι στην «Νέα Υόρκη, περίπου 6.300 ασθενείς στάλθηκαν από τα νοσοκομεία πίσω στα γηροκομεία , τα οποία τελικά κατέγραψαν μεταξύ 6.600 και 13.000 θανάτων». σε συνολο 20000 μεχρι το Μαιο. Με αλλα λογια έστελναν τους παππουδες με κορωνοιό πίσω στα γηροκομεια για να διασπειρουν τον ιο και στους υπολοιπους. Μιλαμε για εντελως σκουληκια. και μετα μας δουλευουν για το μακελειο της Νεας Υορκης.
  Οι καραντινιερι της αριστερας, εχουν καμια ιδεα για το τι συνεβη στην πρωτευουσα της καραντινας;

  Μου αρέσει!

 2. εγώ απλά να πω ότι το sprs είναι ο βασιλιάς της συνομοσιολογίας (όχι μόνο για κόβιντ, αλλά γενικά) . Οπότε καλό θα ήταν να μην παίρνουμε τις μετρητοίς ότι λέει , και να μην αναδημοσιεύουμε άρθρα τους

  Μου αρέσει!

 3. Καλο θα ηταν εφοσον γνωριζεις το θεμα να κανεις πιο συγκεκριμενες υποδειξεις. Ας πουμε του στυλ εδω και εκει ή παρακει αυτά που λεει το άρθρο δεν ισχυουν.
  Κατα τα αλλα μια χαρα ειναι οι sex pistols αν και οι clash για την εποχη που συζηταμε ειναι κλασεις ανωτεροι.

  Μου αρέσει!

 4. Επική απάντηση Μαραγκού 🙂

  Για τον ένα ή μια που έχει χρόνο να παρακολουθήσει μια εξαιρετικα ενδιαφέρουσα σχετικη συζήτηση του Joe Rogan με τον ελληνοαμερικανο Nicholas Christakis

  Μου αρέσει!

 5. Εγω πάντως έμεινα μάλ@κας από το βάθος που έχει το θεμα άμεσα και μεσοπροθεσμα από πολιτική κοινωνική και επιδημιολογικη σκοπιά. Και με ΔΕΔΟΜΕΝΟ ενα τρέχον κόσμο με τουλάχιστον δύο αποτελεσματικά vaccines! Αυτή η ιστορία δε τελειώνει εδω..

  Υ. Γ: εννοείται ότι συμφωνεί απολύτως ο Christakis με τα νούμερα που δίνει η δημοσίευση της ιστοσελίδας αλλά νομίζω ότι το ζητημα της θνησιμότητας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου..

  συντροφικα

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s