Δεν είναι ταραχές – Είναι ΕΞΕΓΕΡΣΗ!

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ – 28 Μαΐου: Οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν καθώς το τρίτο Αστυνομικό Τμήμα καίγεται πίσω τους στις 28 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη της Μινεσότα. Καθώς οι αναταραχές συνεχίζονται μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, η αστυνομία εγκατέλειψε το Τμήμα, επιτρέποντας στους διαδηλωτές να το πυρπολήσουν. (Φωτογραφία από τον Stephen Maturen/Getty Images)

Workers World

της Monica Moorehead αναδημοσίευση από το workers.org σε μετάφραση Κ.Μ. για το Avantgarde

Μια μαχητική νεολαιίστικη εξέγερση, που πυροδοτήθηκε από την αστυνομική τρομοκρατία, σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν πυρκαγιά, και τώρα μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα. Ούτε ο Τραμπ που ανακηρύσσει περήφανα τον εαυτό του ως «νόμο και τάξη», απειλώντας με την κάθοδο ομοσπονδιακών στρατευμάτων σε πολλές πόλεις, αλλά ούτε και η εν εξελίξει καταστροφική πανδημία του COVID-19, με πάνω από 102.000 θανάτους, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την εξέγερση που πυροδοτήθηκε από μια φρικτή αστυνομική δολοφονία που έγινε στις 25 Μαρτίου για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο όταν το βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας.

Για σχεδόν εννέα λεπτά, ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος μαύρος, βασανίστηκε και στη συνέχεια ποδοπατήθηκε από την αστυνομία της Μινεάπολης καθώς βρισκόταν μπρούμυτα και με χειροπέδες στο δρόμο. Ένας αστυνομικός πάτησεμε το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ, ενώ δύο αστυνομικοί τον χτυπούσαν στο στομάχι του. Πριν ο Floyd χάσει εντελώς τις αισθήσεις του, φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» και ζητούσε την μακαρίτισσα μητέρα του. Ο Floyd συνελήφθη αρχικά αφού κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. 

Παρόλο που οι αστυνομικοί – Derek Chauvin (Τσάβιν), Thomas Lane, J. Alexander Kueng και Tou Thao – απολύθηκαν μετά το συμβάν, κανένας από αυτούς δεν συνελήφθη ούτε κατηγορήθηκε άμεσα για το θάνατο του Floyd. Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες μετά το λιντσάρισμα για να ανακοινώσει ο John Harrington, επίτροπος του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Μινεσότα, ο Τσάβιν συνελήφθη και κατηγορήθηκε για δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού. Οι άλλοι τρεις μπάτσοι δεν έχουν ακόμη συλληφθεί ή κατηγορηθεί.

Η οικογένεια του Floyd απαιτεί οι αστυνομικοί Lane, Keung και Thao να κατηγορηθούν για διάφορους βαθμούς δολοφονίας, και ο Chauvin να κατηγορηθεί για δολοφονία πρώτου βαθμού.

Μια ανεξάρτητη αυτοψία την 1η Ιουνίου, ύστερα από παραγγελία της οικογένειας Floyd, διαπίστωσε ότι η αστυνομία ήταν υπεύθυνη για το θάνατό του από «ιατρική ασφυξία» όταν το οξυγόνο δεν έφτανε στον εγκέφαλο για σχεδόν πέντε λεπτά. Πέθανε ακαριαία και όχι στο νοσοκομείο. Τα ευρήματα αυτής της αυτοψίας έρχονται σε αντίθεση με τα αρχικά πορίσματα που εξέδωσε ο ιατροδικαστής της κομητείας Hennepin, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι προϋπάρχουσες καταστάσεις προκάλεσαν το θάνατο του Floyd και όχι η ανθρωποκτονία από αστυνομικούς.

Στις 26 Μαΐου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στη Μινεάπολη και σε άλλες πόλεις απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Φλόιντ και συλλήψεις των αξιωματικών. Σε μια τολμηρή πράξη στις 28 Μαΐου, νέοι πυρπόλησαν το Τρίτο Αρχηγείο του Αστυνομικού Τμήματος της Μινεάπολης, στο οποίο άνηκαν οι τέσσερις αξιωματικοί.

Οι δεκάδες απαγορεύσεις κυκλοφορίας κηρύχθηκαν σε πολλές πόλεις – υποστηριζόμενες από την παρουσία τόσο της τοπικής και κρατικής αστυνομίας όσο και της Εθνοφρουράς – δεν απέτρεψαν τους νέους να ασκήσουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στους δρόμους για να ακουστούν οι οργισμένες φωνές τους, ακόμα κι αν έπρεπε να συλληφθούν για «πολιτική ανυπακοή», εάν ήταν απαραίτητο. Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν λόγω της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε έξι ημέρες πολιτικής οργής, που εκφράστηκε με το κάψιμο αστυνομικών αυτοκινήτων και τον αποκλεισμό γεφυρών και διακρατικών δικτύων.

Ακόμη και δημοσιογράφοι από τα κυρίαρχα media όπως το CNN και το MSNBC είτε έχουν τεθεί υπό κράτηση, είτε χτυπήθηκαν αδιάκριτα με λαστιχένιες σφαίρες και σπρέι πιπεριού, μαζί με διαδηλωτές. Μεμονωμένα περιστατικά νέων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, δέχτηκαν επίθεση με γκλομπς, δακρυγόνα και ασφυξιογόνα από τα ΜΑΤ βιντεοσκοπήθηκαν και προβλήθηκαν στα κοινωνικά μέσα.

Νέοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν αντάρτικες τακτικές για να αποφύγουν την αστυνομία, η οποία είναι οπλισμένη μέχρι τα δόντια με κλομπ, λαστιχένιες σφαίρες, χημικά ερεθιστικά ακόμη και αύρες και τεθωρακισμένα. Οι νέοι είχαν μόνο πέτρες, μπουκάλια νερού, τούβλα και ακόμη και skateboard για να αμυνθούν.

Η λευκή υπεροχή και η αστυνομική βία συνδέονται

Οι νέοι έχουν σιχαθεί όχι μόνο με αυτό που συνέβη στον Φλόιντ, αλλά και τις δολοφονίες από την αστυνομία των Philando Castile, Jamar Clark και άλλων μαύρων στη Μινεσότα.

Στην πραγματικότητα, αυτή η εξέγερση -που έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 130 μεγάλες και μικρές πόλεις των ΗΠΑ- βοήθησε στην αποκάλυψη των υποθέσεων άλλων μαύρων που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους από την αστυνομική βία. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Breonna Taylor, μια 26χρονη εργαζόμενη στο EMT, που πυροβολήθηκε οκτώ φορές στο κρεβάτι της στις 13 Μαρτίου από την αστυνομία του Louisville, ο Tony McDade ένας τρανς άνδρας που πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 27 Μαΐου στο Ταλαχάσι της Φλόριντα, και ο David McAtee, ένας δημοφιλής πωλητής που πυροβολήθηκε θανάσιμα σήμερα, επίσης από την αστυνομία του Louisville – για να αναφέρουμε μερικές.

Οι διαμαρτυρίες έχουν συνδέσει αυτές τις μεμονωμένες υποθέσεις με όλες τις μορφές αστυνομικής βίας στις κοινότητες των μαύρων και των μελαψών, συμπεριλαμβανομένων δυσανάλογων περιπτώσεων παρενόχλησης, συλλήψεων και πυροβολισμών. Δεκαοκτώ καταγγελίες είχαν κατατεθεί εναντίον του Τσάβιν για κακή συμπεριφορά, και μόνο δύο ακούστηκαν.

Πολλά από τα πλακάτ στις διαδηλώσεις γράφουν: «Καταργήστε την αστυνομία!» «Όλοι οι μπάτσοι είναι κακοί!» και «Όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι!»

Ο συστηματικός ρατσισμός βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των διαμαρτυριών. Οι διαδηλωτές ανέφεραν ένα περιστατικό όταν ο Κρίστιαν Κούπερ, ένας μαύρος άνδρας που παρακολουθούσε πτηνά στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης στις 25 Μαΐου, προσεγγίστηκε από την Άμι Κούπερ, μια λευκή γυναίκα. Αυτή κάλεσε το 911 για να πει στην αστυνομία «υπάρχει ένας αφροαμερικανός που απειλεί τη ζωή μου», ο θέτοντάς τον σε κίνδυνο. Και οι διαδηλωτές ύψωσαν το όνομα του Ahmaud Arbery, άοπλου δρομέα που πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 23 Φεβρουαρίου από υπέρμαχους της λευκής υπεροχής κοντά στο Brunswick. Χρειάστηκε δύο μήνες η αστυνομία για να τους συλλάβει και το τρίτο άτομο που ηχογράφησε το βίντεο των πυροβολισμών.

Οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής, τα φιλο-ομοσπονδιακά σύμβολα δεν έχουν ξεφύγει από την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν ρίξει ή βεβηλώσει τα μνημεία της Ομοσπονδίας στο Μπέρμιγχαμ στην Αλά. στο Νάσβιλ, το Τεν, το Ρίτσμοντ, και στο Τσάρλεστον. Το κτίριο των United Daughter of the Confederacy Memorial Building στο Ρίτσμοντ και το Market House, ο χώρος δημοπρασίας σκλάβων στο Fayetteville, NC.  πυρπολήθηκαν.

Παγκόσμια υπεράσπιση της αλληλεγγύης

Ο Τραμπ έχει χαρακτηριστεί «ο νούμερο ένα υπέρμαχος της λευκής υπεροχής» και δικαίως. Τα tweets του αναφέρθηκαν στους διαδηλωτές με τη ρατσιστική συνήθεια των «κακοποιών». Έχει δηλώσει ότι όταν ξεκινά η «λεηλασία», ξεκινούν οι «πυροβολισμοί». Έχει κηρύξει το κίνημα «antifa» (γνωστοί και ως αντιφασιστές) «τρομοκρατική» οργάνωση και έχει αποκαλέσει τους κυβερνήτες «βλάκες» εάν δεν «τσακίζουν» και δεν συλλαμβάνουν διαδηλωτές. Με την παρουσία της, η αστυνομία υποκινεί τη βία και όχι οι διαδηλωτές.

Ο Τραμπ έκανε μια συγκεκαλυμμένη απειλή να καλέσει τη νεοφασιστική του βάση για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές πριν κάνει πίσω. Χιλιάδες διαδηλωτές αντιμετώπισαν τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας και της τοπικής αστυνομίας στο Lafayette Park στην Ουάσιγκτον, απέναντι από το Λευκό Οίκο την 1η Ιουνίου. Για αρκετές νύχτες οι εκρήξεις από τα πυροτεχνήματα ήταν αρκετά δυνατές ώστε να ακουστούν στο Λευκό Οίκο.

Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η εξέγερση, αν θα είναι ημέρες εβδομάδες ή περισσότερο. Ένα είναι σίγουρο: Αυτή η εξέγερση είναι άνευ προηγουμένου όχι μόνο γιατί αποτελείται από κυρίως νέους, αλλά και γιατί είναι πολυεθνική με μαύρους, λατίνους, ιθαγενείς, ασιάτες και λευκούς να διαδηλώνουν μαζί. Αρνούνται να σιωπήσουν όταν πρόκειται για αλληλεγγύη με το Black Life Essentique (Κίνημα της Μαύρης Ζωής) και για την καταδίκη κάθε μορφής αστυνομικής βίας.

Αυτή η εξέγερση, όπως και η πανδημία, έχει επηρεάσει κάθε τομέα της αμερικανικής κοινωνίας.

Διακεκριμένοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές μιλούν ανοιχτά κατά του ρατσισμού, και σε ορισμένες περιπτώσεις, παρευρίσκονται στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές έχουν γονατίσει στους δρόμους σε αλληλεγγύη με τον πρώην προπονητή του Εθνικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Κόλιν Κάεπρνικ, που πρώτος γονάτισε το 2016 αντιτιθέμενος στην αστυνομική βαρβαρότητα.

Αυτή η εξέγερση είχε επίσης αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο, με δράσεις αλληλεγγύης σε πόλεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία και αλλού.

Φιλελεύθεροι αστοί και αντιδραστικοί πολιτικοί και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των συμμετεχόντων στην εξέγερση, χαρακτηρίζοντας πολλούς μαύρους διαδηλωτές «ειρηνικούς» και πολλούς λευκούς διαδηλωτές «αναρχικούς».

Αυτοί οι απολογητές της άρχουσας τάξης φοβούνται πόσο μακριά και πόσο βαθιά  θα μπορούσε να φτάσει αυτή η εξέγερση στη ρήξη του εύθραυστου καπιταλιστικού συστήματος, που παραπαίει ήδη από την πανδημία του κορονοϊού και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Αυτή η εξέγερση χρειάζεται πολιτική αλληλεγγύη και όχι απομόνωση! Αυτό είναι αρκετό για να απαιτήσουμε: Όχι στο αστυνομικό κράτος! Όχι στη στρατιωτική δικτατορία! Αμνηστία για όλους τους συλληφθέντες! Να αποσυρθεί η αστυνομία και η Εθνοφρουρά! Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s