Ζει τελικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν; Άλλη μια δυτική καμπάνια fake news που τον κόσμο κυριεύει

north-korea-fake-news-kim-dead-ned

Του Ben Norton από το grayzone: «Ανατομία μιας ψεύτικης εκστρατείας ειδήσεων: Τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψέματα από το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ κορεατικό μέσο ότι πέθανε ο Κιμ Γιονγκ-ούν» (ο ελληνικός τίτλος είναι δικός μας).

Μετάφραση για το avantgarde: ΤeoCubanos

Τα ΜΜΕ διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις ισχυριζόμενα ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν πέθανε. Το ψέμμα ξεκίνησε από ένα σάιτ στη Σεούλ, που χρηματοδοτείται από το National Endowment for Democracy (Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία – NED) ένα θεσμό – εργαλείο της αμερικανικής κυβέρνησης για επιχειρήσεις “αλλαγής καθεστώτων”.

Ίσως δεν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη για την οποία έχουν ειπωθεί τόσα ψέμματα όσο για τη Βόρεια Κορέα. Τα δυτικά MME έχουν απολύτως μηδενικά στάνταρ δεοντολογίας όταν αναφέρονται στη χώρα αυτή.

Απίθανα ψέμματα σταθερά αντιμετωπίζονται ως άξιες δημοσίευσης ειδήσεις, από τον γελοίο ισχυρισμό ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον θείο του ταϊζοντάς τον σε μια πεινασμένη αγέλη σκύλων (ψευδής είδηση), στην υποβολή της ιδέας ότι όλοι οι Βορειοκορεάτες είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα σε κυβερνητικά επιβεβλημένα στυλ κουρέματος (ρατσιστικά χρωματισμένη ψευδής είδηση), ώς τον ισχυρισμό ότι τα κρατικά βορειοκορεάτικα ΜΜΕ επιμένουν ότι ανακάλυψαν τη φωλιά ενός μονόκερου (παρανοϊκά ηλίθια ψευδής είδηση βασισμένη σε κακή μετάφραση).

Αλλά αυτά τα ψέμματα δεν είναι απλά αθώα λάθη που έρχονται από το πουθενά. Είναι μέρος μιας ύπουλης μεθόδου και είναι εξόχως πολιτικά. Είναι μια μορφή πληροφοριακού πολέμου με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας, γνωστής επισήμως ως Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), η οποία έχει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και μια γεωστρατηγικής σημασίας θέση στο χάρτη – και επίσης συμβαίνει να βρίσκεται πάνω από αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλές απ’ αυτές τις ιστορίες fake news ξεκινούν από κορεατικές αντιπολιτευτικές ομάδες που χρηματοδοτούνται αφειδώς από το NED της αμερικανικής κυβέρνησης, ένα παράρτημα της CIA που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρήγκαν για να προωθήσει την ανατροπή καθεστώτων σε ξένες χώρες που δεν υποτάσσονται επαρκώς στην Ουάσινγκτον.

Ο Max Blumenthal δημοσίευσε στο grayzone ένα ντοκυμαντέρ που δείχνει πως το NED χρηματοδοτεί ένα παγκόσμιο δίκτυο “ακτιβιστών αλλαγής καθεστώτων”, των οποίων οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της ΛΔK, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουα, του Ιράν και άλλων εθνών, μετατρέπονται σε αδιαμφισβήτητες αλήθειες. Οι αποστάτες από την Βόρεια Κορέα είναι μια ιδιαίτερα αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών και πολλοί από τους ισχυρισμούς τους έχουν αποδειχτεί ψευδείς. Τα ψέμματα τους έχουν ωστόσο “υψηλό” κίνητρο καθώς υπάρχουν προσφορές εκατομμυρίων για να συνεχίσει να κυκλοφορεί η παραπληροφόρηση.

Αυτόν τον Απρίλη είδαμε άλλο ένα τυπικό παράδειγμα του πώς χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ νοτιοκορεατικά Μέσα, διαβόητα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενισχύονται από τα διεθνή ΜΜΕ μέχρι του σημείου που η εξαπάτηση κυριαρχεί στην ειδησεογραφία για μέρες.

Για σχεδόν δύο εβδομάδες, δεκάδες μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα ανά τον πλανήτη προσέφεραν ένα μεγάφωνο σε αβάσιμες φήμες ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν νεκρός.

Η καμπάνια παραπληροφόρησης ξεκίνησε στις 20 Απρίλη όταν ένα ελάσσον μέσο, χρηματοδοτούμενο  από τις ΗΠΑ, ονόματι Daily NK, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε μόλις υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς και ότι η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση. Αυτή η ιστορία στη συνέχεια επεκτάθηκε σ’ έναν σοκαριστικό ισχυρισμό: Ο Κιμ είχε πεθάνει σε ηλικία 36 ετών. Η Daily NK έδωσε συνέχεια μ’ ένα νέο άρθρο που ανέφερε ότι ένα βίντεο που επιβεβαιώνει ότι ο ανώτατος ηγέτης είναι νεκρός έχει γίνει ανάρπαστο στη Βόρεια Κορέα.

Αυτά τα ρεπορτάζ ξεκίνησαν μια καταιγίδα. Δεκάδες ΜΜΕ ανά τον πλανήτη δημοσίευαν το ένα ρεπορτάζ μετά το άλλο ισχυριζόμενα ότι ο Κιμ ήταν πεθαμένος ή κλινικά νεκρός μετά από αποτυχημένη εγχείρηση. Η ανατομία αυτής της ψευδούς είδησης γίνεται παρακάτω.

p1k

Όλα ξεκίνησαν με την Daily NK. Αλλά ποια ακριβώς είναι αυτή η περίεργη Daily NK;

Η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την παραγωγή fake news εναντίον της ΛΔΚ.

Η Daily NK είναι ένα νοτιοκορεατικό προπαγανδιστικό μέσο, που χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον για να διεξάγει επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης του Βορρά. Ιδρύθηκε από ακτιβιστές εναντίον της ΛΔΚ γύρω από το “Δίκτυο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα”.

Αυτό το Δίκτυο έχει λάβει εκατομμύρια δολλάρια σε προσφορές από το NED της CIA. Η χρηματοδότηση της Daily NK από το NED ανάγεται σε πάνω από μια δεκαετία, την περίοδο της ίδρυσης της. Μια αναζήτηση στη βάση δεδομένων του NED δείχνει ότι η Daily NK έλαβε 400.000 δολάρια χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση, μόνο για το 2019, και τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια αμερικανικά δολλάρια από το 2016.

ned-daily-nk-funding

Η αμερικάνικη χρηματοδότηση μέσω NED για το μύλο ψεύτικων ειδήσεων, την Daily NK

Ο Χο Παρκ, “επικεφαλής βορειοκορεατικής έρευνας” στην Daily NK και εκ των συνιδρυτών της, είναι ένας εκ των εποφελούμενων των δωρεών που έχει δημόσια επαινεθεί από το NED.

Αυτό το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ “Δίκτυο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα”, συνδέεται επίσης και έναν άλλο μεγάλο επωφελούμενο οργανισμό, ονόματι Unification Media Group, ο οποίος έλαβε τουλάχιστον 2,4 εκατομμύρια δολλάρια από το NED μεταξύ 2016 και 2019.

Το ΝΕD σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι το νοτιοκορεατικό Unification Media Group αποτελείται από την Daily NK, το Radio Free Chosun και το Open North Korea Radio.

Με άλλα λόγια, η αμερικανική κυβέρνηση, στη διάρκεια αρκετών δεκαετιών, έχει προσεκτικά δημιουργήσει στη Σεούλ ένα δίκτυο Μέσων προπαγάνδας εναντίον της ΛΔΚ, χρησιμοποιώντας τα για να λαδώνει τους τροχούς των μηχανών παραπληροφόρησης που σταθερά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες από Βορειοκορεάτες αποστάτες. Αυτός ο μηχανισμός ΜΜΕ είναι η αιχμή του δόρατος της καμπάνιας υβριδικού πολέμου της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της ΛΔΚ.

Ανατομία της καμπάνιας ψευδών ειδήσεων

Βγαλμένα από την κοιλιά του αμερικανοχρηματοδοτούμενου δικτύου παραπληροφόρησης στη Σεούλ, τα fake news υιοθετήθηκαν με ενθουσιασμό από τον διεθνή Τύπο και μεταφέρθηκαν στο δυτικό κοινό.

Μετά τα αρχικά ρεπορτάζ της Daily NK στις 20 Απρίλη, μεγάλα ΜΜΕ στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία βοήθησαν στο να δωθεί δημοσιότητα στη φήμη.

H New York Post ακολούθησε μ’ έναν εντυπωσιακό τίτλο: “Φημολογείται ότι ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι νεκρός”. (Όπως και πολλά άλλα Μέσα, η New York Post  αργότερα άλλαξε αυτόν τον τίτλο, όταν πια άρχισε να γίνεται φανερό ότι η ιστορία δεν επιβεβαιωνόταν – οι αρχικοί τίτλοι πολλών απ’ αυτά τα ψευδή ρεπορτάζ είναι ακόμα προσβάσιμοι στα URLs ή μέσω των διαδικτυακών αρχείων.)

Η New York Post βάσιζε τους ισχυρισμούς της σ’ ένα ρεπορτάζ τηλεοπτικού δικτύου του Χονγκ Κονγκ (αργότερα ονοματίστηκε το HKSTV – μια δορυφορική τηλεόραση στο Χονγκ Κονγκ) που υποστήριζε ότι σύμφωνα με μια “πολύ σίγουρη πηγή” ο Κιμ ήταν νεκρός. Η New York Post επίσης ανέφερε ένα άρθρο σ’ ένα γιαπωνέζικο περιοδικό που επέμενε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης “ήταν φυτό”, κι ακόμα υποστήριζε ότι “υψηλόβαθμες πηγές στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Πεκίνου” επιβεβαίωναν την φήμη ότι ο Κιμ πέθανε μετά από αποτυχημένη εγχείρηση.

ny-post-kim-jong-un-dead

Μετά το δημοσίευμα της New York Post, η ψευδής είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή μέσω ταμπλόιντ, από το TMZ μέχρι την Daily Express, την Metro, την βρετανική Sun, την Toronto Sun, την Irish Post και τελικά την Mirror.

Μετά την “τσίμπησαν” διάφορα τοπικά δίκτυα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Στη συνέχεια, φαινομενικά “αξιοσέβαστοι” όμιλοι ΜΜΕ έριξαν κι άλλο λάδι στην φρενίτιδα των fake news, μεταξύ των οποίων το National Interest, οι International Business Times, το Yahoo News και το Foreign Policy.

Νεοσυντηρητικοί Αμερικάνοι πολιτικοί, πολύ προβλέψιμα, υιοθέτησαν τις φήμες.

Ο Ρεπουμπλικανός Lindsey Graham, ο πιο φανατικός -μετά το θάνατο του φίλου του John McCain- μιλιταριστής της Γερουσίας, είπε στο Fox News όλο αυτοπεποίθηση: “πιστεύω ότι είναι νεκρός ή έχει μείνει φυτό”.

Ο Graham συνέχισε: “θα με σόκαρε αν δεν είναι νεκρός ή σε κατάσταση ανικανότητας, γιατί δεν γίνεται φήμες σαν αυτή να συνεχίζονται και να μένουν αναπάντητες σε μια κλειστή κοινωνία σαν την Βόρεια Κορέα, που είναι στην πραγματικότητα περισσότερο ένα είδος λατρείας και όχι μια χώρα”.

To “ένστικτο” των Αμερικάνων που τους “έλεγε” ότι η είδηση είναι αληθινή, θεωρήθηκε ως απόδειξη για το ότι είναι όντως αληθινή, έχοντας μεσολαβήσει δεκαετίες κατανάλωσης ανισσόροπων φημών με σκοπό την αλλαγή καθεστώτων.

Στο twitter το hastag #KimJongunDead έγινε επίσης βάιραλ και εκατομμύρια χρήστες κατάπιαν εύκολα την ψευδή είδηση.

Στη συνέχεια, μια παραποιημένη φωτογραφία που υποτίθεται ότι απεικόνιζε τον Κιμ νεκρό σε ένα γυάλινο φέρετρο, έγινε βάιραλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εικόνα δημοσιεύτηκε σε δυτικά μήντια σαν την Sun, μια ταμπλόιντ φυλλάδα που ανήκει στον δεξιό όμιλο ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ, τον ίδιο όμιλο στον οποίον ανήκει και η New York Post.

Καθώς η ψευδής είδηση εξαπλωνόταν στο μηντιακό οικοσύστημα, δυτικοί δημοσιογράφοι και επαγγελματίες αναλυτές ξεκίνησαν να πλασάρουν την ιδέα ότι η Kim Yo-Yung, αδερφή του υποτιθέμενα νεκρού Βορειοκορεάτη ηγέτη, προετοιμαζόταν να τον αντικαταστήσει.

Χωρίς καμία πραγματική απόδειξη, δεκάδες μήντια έπαιξαν ιστορίες που με σιγουριά υποστήριζαν ότι η Yo-jong ετοιμαζόταν να πάρει τη θέση του αδερφού της. Η Daily Beast μάλιστα δημοσίευσε και ένα άρθρο που παρίστανε ότι εξηγεί “γιατί την φοβούνται τόσο πολύ στην χώρα”.

Η Washington Post δημοσίευσε ένα κείμενο του Jung H. Park, ενός πρώην υψηλόβαθμου αναλυτή της CIA και υψηλού συνεργάτη του Ινστιτούτου Brooking, με τον τίτλο: “γιατί δεν πρέπει να αποκλείσουμε ότι μια γυναίκα θα είναι η επόμενη ηγέτης της Βόρειας Κορέας”

O Guardian, το Foreign Policy, το BBC, ο New Yorker, το TIME, η Deutsche Welle, η The Australian και το Newsweek, όλοι συνεισέφεραν σ’ αυτήν την αβάσιμη σπέκουλα.

Κι ενώ κάποια απ’ αυτά τα Μέσα αναπαρήγαγαν την ψευδή είδηση υποκρινόμενα κι έναν τόνο σκεπτικισμού, το VICE News απεμπόλησε κάθε επιφύλαξη. Ο “χίπστερ αρμός της Αυτοκρατορίας”  δημοσίευσε ένα άρθρο που διακήρυσσε: “διακεκριμένος βορειοκορεάτης αποστάτης είναι 99% σίγουρος ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι νεκρός”. Η πηγή του ήταν ένας αποστάτης εκπαιδευμένος και χρηματοδοτούμενος από το NED.

vice-north-korean-defector-kim-jong-un-dead

Κάποιες μέρες πριν, η χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ Daily NK είχε επίσης επαινέσει το VICE για τη δημιουργία ενός επιτηδευμένου ντοκυμαντέρ που επί της ουσίας, σαν ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα προπαγάνδας, έκανε διαφήμιση στην Daily NK.

Ο νεκρός ξένος “κακός” εμφανίζεται τελικά την τηλεόραση

Τελικά, την 1η Μάη –την ίδια μέρα που το VICE News υποστήριζε ότι κατά 99% ο Κιμ ήταν νεκρός– ο πύργος από τραπουλόχαρτα κατέρευσε, καθώς ένα κρατικό μέσο της ΛΔΚ δημοσίευσε φωτογραφίες του να κόβει την κορδέλα εγκαινίων σε μια εγκατάσταση λιπασμάτων.

Τώρα που είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι φήμες που διαδώθηκαν ήταν εντελώς αβάσιμες, κάποια από τα μήντια που προαναφέρθηκαν έσπευσαν να διορθώσουν τους τίτλους και τα στοιχεία τους και να αλλάξουν την γλώσσα τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχε ακόμα σύγχυση εκείνη την ώρα. Αλλά τα αρχειοθετημένα λινκ δείχνουν την αλήθεια.

Και το γεγονός της υπόθεσης είναι ότι ήταν εμφανές από την αρχή, σε οποινδήποτε με λίγο μυαλό και την ικανότητα να σκεφτεί κριτικά έξω από τη φούσκα των κυρίαρχων ΜΜΕ, ότι οι φήμες δεν έπρεπε να γίνουν πιστευτές.

Υπήρξαν μάλιστα αναλυτές, ακόμα και γνωστοί εκπατρισμένοι στην Κορέα, που από την αρχή έλεγαν ότι η συγκεκριμένη καμπάνια ήταν παραμύθι.

Επισήμανθηκε επίσης ότι το νοσοκομείο Hyangsan –το νοσοκομείο που η Daily NK έλεγε ότι έκανε την εγχείρηση ο Κιμ– είναι μια κοινοτική κλινική και όχι μια δομή όπου μπορούν να γίνουν επεμβάσεις και χειρουργεία.

Αλλά δεν χρειαζόταν να είναι κανείς ειδικός στα της Κορέας για να αναγνωρίσει τη μεθοδοθολογία της παραπληροφόρησης. Οποιοσδήποτε έχει στοιχειωδώς μια αίσθηση των πρακτικά ανύπαρκτων στάνταρ των ρεπορτάζ για την Βόρεια Κορέα, ξέρει πως λειτουργεί αυτό το κύκλωμα fake news και δεν βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα.

Σ’ ένα σπάνιο αλλά αναζωογοννητικό παράδειγμα επιφυλακτικού σκεπτικισμού, το παρατητήριο ΜΜΕ “Fairness In Accuracy and Reporting» (FAIR) ξεμπρόστιασε τα κυρίαρχα ΜΜΕ, πριν ακόμα ο Κιμ εμφανιστεί στην τηλεόραση, για τη διάδοση αυτών των φημών χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο.

Κι ενώ οι επιρρεπείς δυτικοί δημοσιογράφοι διέδιδαν με φόρα τα fake news, η βορειοκορεατική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι: “ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και καλά. Βρίσκεται στην περιοχή Wonsan από τις 13 Απριλίου. Καμία περίεργη κινητικότητα δεν έχει ως τώρα παρατηρηθεί”.

Κινέζικα μήντια επίσης τόνιζαν από το ξεκίνημα της προπαγάνδας παραπληροφόρησης ότι ήταν ξεκάθαρα ψευδής. Αλλά η επιμονή τους απορριπτόταν ως ¨κινέζικη προπαγάνδα”.

Δεν ήταν καν η πρώτη φορά που φήμες ότι ο Κιμ είναι νεκρός έγιναν ανάρπαστες. Το 2012, μια εντυπωσιακά παρόμοια υστερία fake news είχε προκύψει όταν αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα που ανέφεραν ότι ο Κιμ ήταν νεκρός, μπήκαν στο λεπτό στα μεγάφωνα των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Ο σημερινός παροξυσμός προπαγάνδας δεν ήταν η μόνη καμπάνια παρπληροφόρησης στα πλαίσια επιχειρήσεων αλλαγής καθεστώτων που έσκασε τις τελευταίες βδομάδες. Τον Απρίλη αναφερθήκαμε στο κύμα τερατώδικων ιστοριών στα ΜΜΕ που ισχυρίζονταν ότι είχε πεθάνει ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα – πριν κι αυτός τελικά εμφανιστεί στα κανάλια, μια χαρά ζωντανός.

Η κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής πληροφοριακού πολέμου που στοχεύει σε έθνη που αρνούνται να υποταχτούν στην κυριαρχία των ΗΠΑ.

Από τα κύματα αμφίβολων αναφορών για υποτιθέμενα “στρατόπεδα συγκέντρωσης” στην Κίνα γεμάτα με εκατομμύρια Ουιγούρους Μουσουλμάνους, μέχρι τις αλλοπρόσαλλες προειδοποιήσεις για τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να χακάρει το αμερικανικό ηλεκτρικό δίκτυο μες το καταχείμωνο, ως τις χυδαίες ιστορίες για τα προφυλακτικά των 750 δολαριών στη Βενεζουέλα και τις παρουσιάσεις με κομμένη την ανάσα των ιρανικών αρχείων πυρηνικών όπλων, το πρόγραμμα είναι πάντα το ίδιο: λέμε ψέμματα χωρίς ντροπή και μετά αποτραβιόμαστε μόλις η εξαπάτηση αποκαλυφθεί ως τέτοια.

Μέχρι τότε άλλωστε, η ζημιά έχει πια ήδη γίνει.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s