ΗΠΑ εναντίον Κίνας: ο ιμπεριαλισμός στην εποχή του κορωνοϊού

16s6fl10-thumb-large

TeoCubanos για το avantgarde

b1d3bb95113745.y3jvccwymzyylde4ndcsmcwymw

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ έκοψε την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατηγορώντας τον ως συνένοχο της Κίνας στην “συγκάλυψη” και την “παραπληροφόρηση” για τον κορωνοϊό και στη χειροτέρευση έτσι της παγκόσμιας κρίση υγείας, κάτι για το οποίο η Κίνα (και ο ΠΟΥ) “πρέπει να πληρώσει”. Ταυτόχρονα ξανάβαλε στο τραπέζι την ιμπεριαλιστική ρητορική (ή μήπως να πούμε την ιμπεριαλιστική συνωμοσιολογία, μιας και ο όρος είναι της μοδός;) ότι ο ιός “ξέφυγε” από ερευνητικό εργαστήριο στην κινεζική Γουχάν.

Εμείς δεν είμαστε βέβαια τόσο “τελειωμένοι ορθολογιστές” ώστε να πιστεύουμε ότι ο ΠΟΥ είναι υπεράνω υποψίας πολιτικών και γεωπολιτικών νταλαβεριών. Αυτές τις καθεστωτικές βεβαιότητες του συρμού τις αφήνουμε στα “διαφωτισμένα” παπαγαλάκια της κορωνο-Αποκάλυψης. Είναι ωστόσο μάλλον προφανές και στους πιο αφελείς ότι η απόφαση του Τραμπ είναι μια τιμωρία ή μια πίεση (ή μάλλον και τα δύο) προκειμένου ο ΠΟΥ να συντονιστεί με το εν εξελίξει προπαγανδιστικό (ακόμα) πόλεμο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στην Κίνα, που βρίσκεται ήδη σε κλιμάκωση.

Μόλις χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, δήλωσε ότι η Κίνα αξιοποιεί τον κορωνοϊό “για να κάνει μπούλινγκ στους γείτονες της και επιδεικνύει προκλητική συμπεριφορά διαβρώνοντας την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, εξασκώντας στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν και πιέζοντας τα γειτονικά της κράτη στη νότια σινική θάλασσα”. Η Κίνα επίσης -λέει ο Πομπέο- δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες που είχε για τον ιό αλλά αντίθετα συγκάλυψε την επικινδυνότητά του  και γι’ αυτό πρέπει να καταστεί υπόλογη. Στο παιχνίδι έχουν μπει κι άλλες κυβερνήσεις όπως αυτή της Αυστραλίας, με διακομματική συναίνεση μάλιστα.

ππ1

Ήδη από τέλη Μάρτη στις ΗΠΑ είχε ξεκινήσει ένα μπαράζ μηνύσεων για αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού. Η ιδέα εξελίχθηκε γρήγορα: αντί να αλληλομηνυόμαστε, γιατί δεν μηνύουμε τους Κινέζους; Στην αρχή μπορεί να φαινόταν “τραβηγμένη περιθωριακή κίνηση”. Ωστόσο όλο και μεγάλωναν τα “ψάρια” που εμπλέκονταν. Μεγαλοκτηματίες, μεγαλοδικηγόροι και άλλοι επιχειρηματικοί παράγοντες με στενές σχέσεις και με τα δύο κυβερνητικά κόμματα, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, ξεκίνησαν να καταθέτουν μηνύσεις ζητώντας κατά βούληση τρισεκατομμύρια δολλαρίων ως αποζημιώσεις από το κινεζικό κράτος.

Το “μεγάλο αμερικανικό έθνος” και πίσω του ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος μπορεί να συσπειρωθεί εναντίον του σχιστομάτη εχθρού. Στο παχνίδι έχουν μπει ήδη κι άλλοι “ενδιαφερόμενοι”, από βρετανικά think – tank μέχρι τη γερμανική Bild (κιτρινοφυλλάδα μεν, με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στην Ευρώπη δε) και υποψιαζόμαστε (ομολογούμε, “ύποπτη” συνήθεια οι υποψίες στην εποχή του Ορθού Κορωνο-Λόγου) ότι το σχετικό τσουνάμι είναι έτοιμο να σηκωθεί.

communism-is-the-real-virus-in-china

Σε μια κίνηση κλιμάκωσης και θεσμικής επισημοποίησης της τακτικής των μηνύσεων, χτες κατέθεσε μήνυση και η αμερικανική πολιτεία του Μιζούρι. Ο Γενικός Εισαγγέλεας της πολιτείας, Έρικ Σμιτ, κατέθεσε λοιπόν μήνυση εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλων κινέζων αξιωματούχων και θεσμών. “Η κυβέρνηση της Κίνας είπε ψέμματα στον πλανήτη για τον κίνδυνο και την μεταδοτικότητα του ιού, φίμωσε καταγγέλοντες (whistleblowers) και έκανε ελάχιστα για να σταματήσει τη διάδοση του ιού. Πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους” δήλωσε ο κύριος Σμιτ.

Υπάρχει βέβαια ο αντίλογος ότι τα αμερικανικά δικαστήρια δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία. Αυτό ήταν τμήμα και της κινεζικής απάντησης, πέραν της οργής της για το αβάσιμο των κατηγοριών. Η σχετική συζήτηση στην αμερικανική δημόσια σφαίρα διεξάγεται εδώ και καιρό. Ηδη στις 24 Μαρτίου παραδείγματος χάρη, το Bloomberg με εμφανή δυσάρεσκεια έγραφε ότι “η Κίνα δεν μπορεί να μηνυθεί για τον κορωνοϊό”.

Εμείς θα σημειώσουμε ότι παρότι τα προσχήματα είναι πάντα σε κάποιο βαθμό αναγκαία στον ιμπεριαλιασμό για να εξαπολύσει τις κυρώσεις του ή τις βόμβες του, η κύρια ωστόσο λειτουργία τους είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης των διαφόρων συμμάχων ή η ουδετεροποίηση πιθανών αντιπάλων και επίσης η οικοδόμηση της συναίνεσης και της εθνικής ενότητας στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας και των άλλων δυτικών συμμαχικών κοινωνιών. Και στην εποχή της κορωνοϋστερίας, των κρύων ντουζ φόβου και πανικού στις υποίες υποβάλλονται οι σύμμαχες δυτικές κοινωνίες (που είναι έτσι κι αλλιώς ευάλωτες στην μικροαστική φιλαυτία και τον οριενταλιστικό ρατσισμό) η τήρηση των προσχημάτων και των δημοκρατικών και δικαιικών εγγυήσεων έχει όλο και μικρότερο ρόλο να παίξει.

Και θα επισημάνουμε και την προσοχή σας σε κάτι που μας θύμησε η “ασταμάτητη μηχανή” (ανοίξτε ομπρέλα, μπορεί να σας “ψεκάσει” αυτή η μηχανή λένε τα κινηματικά “αρνητικά” του Χαρδαλιά): στην υπόθεση του βορειοκορεάτικου πλοίου Wise Honest, το οποίο οι ΗΠΑ αρχικά κατέλαβαν πειρατικά τον Μάη του 2019, με την κατηγορία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις τους, μετά το ιδιοποιήθηκαν ως αποζημίωση με απόφαση των δικαστηρίων τους και στη συνέχεια εκχώρησαν και ένα μέρος της αποζημίωσης στην οικογένεια του Αμερικάνου φοιτητή Otto Warmbier, η οποία είχε ασκήσει μήνυση εναντίον της Βορειοκορεατικής κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι τον θανάτωσε μέσω βασανιστηρίων. Η μήνυση είχε κερδηθεί στα αμερικανικά δικαστήρια που καλούσαν την Βορειοκορεατική κυβέρνηση να πληρώσει 500 εκατομμύρια δολλάρια. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει κύριοι. Στον ιμπεριαλισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

Δεν νομίζουμε λοιπόν ότι θα ζοριστεί λόγω “νομικών αγκυλώσεων” προκειμένου να μεθοδεύσει την επίθεση του στην Κίνα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επειδή -τι αναχρονισμός!- δεν έχει δικαιοδοσία στην κινεζική επικράτεια! Άλλωστε όπως φαίνεται και από την κινητικότητά του στην Λατινική Αμερική, η πειρατεία έχει μάλλον ξαναγίνει της μόδας για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ο μηχανισμός παραγωγής αντικινεζικής προπαγάνδας έχει ήδη μπει σε λειτουργία στη νέα φάση, προσαρμοζόμενος στις τρέχουσες συνθήκες. Ενδεικτικά, ο καλός μας ο Guardian (που ξεπλένει όμορφα και προοδευτικά τον ιμπεριαλισμό, έχει ευαισθησίες, δεν είναι κάνας μονόχνωτος) δημοσιεύει σήμερα όλο χαρά ότι κάποιοι ερευνητές στον Χονγκ Κονγκ (!) λένε ότι τα κρούσματα στην Κίνα μπορεί να ήταν τετραπλάσια απ’ αυτά που μας είπε η κυβέρνηση της! Το νέο έφτασε ήδη και στην εγχώρια αγορά. Άλλωστε το στασίδι για την “ψεύτρα Κίνα” έχει ήδη πιαστεί εδώ και καιρό και στα ελληνικά ΜΜΕ. Γενικότερα, οι ενδείξεις (τουλάχιστον για όσους έχουν διατηρήσει την αντιληπτική τους ικανότητα ζωντανή) είναι ότι οι “τουρμπίνες” διασποράς ιμπεριαλιστικής κορωνο-προπαγανδας έχουν μπει σε πλήρη λειτουργία.

gmwb9j2bcht41

Ώστε έτσι λένε λοιπόν οι ερευνητές του Χονγκ Κονγκ! Είναι της επιστημονικής κοινότητος κι αυτοί, οπότε καλύτερα εμείς να το βουλώνουμε. Άλλωστε είναι κι από τα εργαστήρια του  Χονγκ Κονγκ που ήταν “εξεγερμένο” πριν τον κορωνοϊό, καλώντας τον Τραμπ να το σώσει από την Κίνα. Άλλωστε κι ο Πομπέο μάς υπενθύμισε ξανά χτες ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται τον ιό για να υπονομεύσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Αλλά μάλλον τώρα εκπίπτουμε στην θλιβέραν έξιν της “συνωμοσιολογίας” κάνοντας αυτούς τους παρατακτικούς συνειρμούς και θα μας εγκαλέσουν στην τάξη οι ιεροεξεταστές του Μετώπου Λογικής.

Ανακρούουμε πρύμναν για να θυμήσουμε ότι η ελεεινή ρατσιστική αντικινεζική προπαγάνδα, δεν είναι ένα καινούριο φρούτο. Τώρα μπορεί να φόρεσε τα ρούχα της “ανεύθυνης Κίνας” που κρύβει και παραποιεί στοιχεία, μεταγλωτίζοντας την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη “γλώσσα του κορωνοϊού”. Αλλά η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα εναντίον της Κίνας δεν είναι καθόλου καινούριο φρούτο. Άλλωστε, για να μην πάμε παλιότερα, μόλις πριν λίγους μήνες όταν ξεκινούσε η κορωνο-κρίση στην Κίνα, η Δύση την είχε “στημένη”, περίμενοντας να καταρρεύσει οικονομικά λόγω του ιού, είτε να της χρεώσει κάποια “ανθρωπιστική καταστροφή” εφόσον δεν κατάφερνε να ανταποκριθεί στο υγειονομικό πεδίο.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό της ιμπεριαλιστικής υπεροψίας, όταν η Κίνα δεν κατέρευσε και η μπάλα πέρασε στο ευρωπαϊκό και αμερικανικό γήπεδο, μπήκαν σε λειτουργία μηχανισμοί και πολιτικές για την διαχείριση της κατάστασης προς όφελος της θωράκισης των άρχουσων τάξεων στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών και προώθησης των συμφερόντων και των σχεδιασμών της Αυτοκρατορίας σ’ όλόκληρο τον πλανήτη.

Δεν είναι το θέμα αυτού του άρθρου αλλά παρεκβατικά ας ειπωθεί αντί επιλόγου: Δεν “στήθηκε” ο κορωνοϊός.  Στήθηκε μια τρομοϋστερία πειθάρχησης στο εσωτερικό των κοινωνιών που είναι πάντα χρήσιμη.  Και είναι εξόχως κρίσιμη όταν επίκειται οικονομική κρίση και πολεμικές περιπέτειες και απαιτείται “εθνική συστράτευση”. Στήθηκε ένας μηχανισμός μεταγλώτισης όλων των αντιθέσεων και των πολιτικών διακυβευμάτων στην “γλώσσα του κορωνοϊού”. Εδώ δυστυχώς βρέθηκαν μπόλικοι “πρόθυμοι” και “χρήσιμοι ηλίθιοι”. Και στήθηκε και μια αντίστοιχη προσαρμογή της ιμπεριαλιστικής διπλωματίας και προπαγάνδας για την απρόσκοπτη προώθηση των ιμπεριαλιστικών στοχεύσεων, της εναγώνιας προσπάθειας των ΗΠΑ για διατήρηση και επικαιροποίηση της ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας και της αμερικανικής ηγεμονίας. Κι αυτό περιλάμβανε και εξακολουθεί να περιλαμβάνει και στην εποχή του κορωνοϊού τη  διάλυση των κρατών που προέρχονται απο την περίοδο των σοσιαλιστικών και αντιαποικιακών επαναστάσεων (Κούβα, Συρία, Ιράν, Βόρεια Κορέα κ.α), την ανατροπή κυβερνήσεων που ενίοτε δεν υποτάσσονται στας υποδείξεις (πχ Νικαράγουα) και τελικά την περικύκλωση, το γονάτισμα και την αποικιοποίηση των διαδόχων βασικών κρατών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, της Ρωσίας και της “υβριδικής” Κίνας.

Η υπεράσπιση των χωρών που μπαίνουν στο στόχαστρο της Αυτοκρατορίας από τις επιθέσεις της, η αποκάλυψη της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και ρητορικής και η υπονόμευση της εθνικής ενότητας στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για να μείνει ανοιχτή η κομμουνιστική προοπτική.

One response to “ΗΠΑ εναντίον Κίνας: ο ιμπεριαλισμός στην εποχή του κορωνοϊού

  1. Το… υβριδικό όπλο των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας (που υπάρχει για κάθε ακραίο ενδεχόμενο) έχει ήδη αρχίσει να ψιλο-συζητιέται δημοσιογραφικά, μήνες πριν: τα προεπαναστατικά (!) κινέζικα χρεόγραφα, δηλ. κάτι πληθωριστικοί τίτλοι άνευ αντικρίσματος που εξέδιδε τότε η χρεοκοπημένη κινεζική κυβέρνηση για να επιβιώσει, οι οποίοι μέχρι πρότινος πωλούνταν στα παλιατζίδικα σε κορνίζα, ως διακοσμητικά!
    Ενώ παλιότερες απόπειρες κατόχων τους να διεκδικήσουν τα αναγραφόμενα ποσά είχαν απορριφθεί απ’ τα αμερικάνικα δικαστήρια, κάποιοι πρόσφατα δικαιώθηκαν! «Συμπτωματικά» το ύψος τους υπολογίζεται (με μπόλικη αυθαιρεσία) σε 1 τρις $, σχεδόν όσο το ανάλογο χρέος των ΗΠΑ προς την Κίνα (γεγονός ασφαλώς τυχαίο και συμπτωματικό)!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s