Ο Ben Norton γράφει στο thegrayzone για τις προσπάθειες τής αντεπαναστατικής δεξιάς αντιπολίτευσης της Νικαράγουα -και βεβαίως των ιμπεριαλιστών πατρώνων της- να εκμεταλλευτεί την κρίση του κορωνοϊού για να προωθήσει την ατζέντα της. Η αντιπολίτευση εκεί μάλλον δεν έχει στο μυαλό της να λογαριαστεί «μετά» με την κυβέρνηση των Σαντινίστας, ούτε περιορίζεται στο να ζητάει μάσκες για τα νοσοκομεία. Συνεχίζει την πολιτική της με άλλα μέσα.
Μετάφραση: Teo Cubanos, ΠΚ για το avantgarde
_________________________________________
Η δεξιά αντιπολίτευση στη Νικαράγουα, έχει εξαπολύσει μια καμπάνια επικοινωνιακού πολέμου για να υπονομεύσει την εκλεγμένη κυβέρνηση των Σαντινίστας, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό, την ώρα που το κράτος έχει μια προσεγμένη προσέγγιση δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην εργατική τάξη και τους φτωχούς.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, εξαπολύοντας την χειρότερη κρίση από την ύφεση του 2008, αν όχι του 1929.
Στη Νικαράγουα, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δεξιές δυνάμεις, εκμεταλλεύονται την πανδημία στην προσπάθεια τους να αποστεθεροποιήσουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του αριστερού Μέτωπο Σαντινίστα (FSLN) υπό την ηγεσία του προέδρου του κόμματος Ντανιέλ Ορτέγκα και της αντιπροέδρου Ροσάριο Μουρίγιο.
Αμέσως μόλις ξέσπασε η κρίση του covid-19, η κυβέρνηση Τράμπ άρπαξε την ευκαιρία να κλιμακώσει τον οικονομικό της πόλεμο εναντίον της Νικαράγουα, επιβάλλοντας στις 5 Μαρτίου ένα νέο γύρο κυρώσεων στην κυβέρνηση των Σαντινίστας.
Παρότι η Νικαράγουα έχει καταφέρει να χειριστεί το ξέσπασμα του ιού πολύ καλύτερα από τις γειτονικές – και σύμμαχες των ΗΠΑ – χώρες στην Κεντρική Αμερική, όπου οι ρυθμοί μόλυνσης είναι πολύ υψηλότεροι, αυτό δεν έχει εμποδίσει την εγχώρια αντιπολίτευση από το να προσπαθεί να “αρμέξει” την κρίση.
Η Νικαραγουανή δεξιά είναι μια μικρή, υπερβολικά ελιτίστικη περιχαρακωμένη μερίδα που συνιστά περίπου το 10% του πληθυσμού. Με μικρές ελπίδες εκλογικής νίκης και με την βάση της της πιο διασπασμένη από ποτέ, έχει καταφύγει στο να διαδίδει βουνά από ψευδείς ειδήσεις, διακινώντας αποδεδεγμένα ψευδείς πληροφορίες με την ελπίδα να προκαλέσει πανικό στον πληθυσμό.
Ενώ η τρομοϋστερία έχει προκαλέσει πανικό στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις της Νικαράγουα, η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας συνεχίζει να ακολουθεί τις συστάσεις της κυβέρνησης.
Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2020 ζώντας και δημοσιογραφώντας στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, κι έτσι έχω δει πως τα διεθνή κυριαρχα μήντια διαδίδουν αποπροσανατολιστικούς ισχυρισμούς για την Νικαράγουα και την αντίδραση της στον ιό, τροφοδοτώντας τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να προκαλέσει χάος.
Μέχρι τη μέρα αυτής της δημοσίευσης (13/4), δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης. Και οι εννιά ασθενείς που έχουν καταγραφεί είναι Νικαραγουανοί που κόλλησαν τον ιό στις ΗΠΑ, την Κολομβία ή τον Παναμά και τον έφεραν στη χώρα. Πέντε από τους εννιά έχουν αναρρώσει και ένας, ο οποίος είχε AIDS, πέθανε.
Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς απομονωθηκαν. Το υπουργείο υγείας της Νικαράγουα διέταξε όσους είχαν έρθει σε επαφή να αυτοαπομονωθούν και τους τσεκάρει τακτικά.
Η Νικαράγουα δεν έχει κλείσει τα σύνορα της, ωστόσο οποιοσδήποτε περνάει επίγειο σύνορο ή αποβιβάζεται από αεροπλάνο στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανάγκουα πρέπει να εξεταστεί από επαγγελματία υγείας, ο οποίος ελέγχει τη θερμοκρασία όλων των αφιχθέντων, τσεκάρει για πιθανά συμπτώματα και τους ρωτά για θέματα υγείας.
Η Νικαράγουα καμαρώνει για το σύστημα κοινωνικοποιημένης ιατρικής της που προσφέρει υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους δωρεάν – μια κατάκτηση που προέκυψε με την εκλογική νίκη των Σαντινίστας στις εθνικές εκλογές του 2006.
Αυτό το πανκοινωνικό σύστημα υγείας βοήθησε τη Νικαράγουα να προετοιμαστεί για την κρίση αρκετά πριν αυτή αρχίσει. Στα δεκατρία του χρόνια στην εξουσία η κυβέρνηση του FSLN έχει κατασκευάσει 18 δημόσια νοσοκομεία (και έχει σχέδια για άλλα 15) και έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι Νικαραγουανοί θα λαμβάνουν τακτικά σύγχρονο, δωρεάν εμβολιασμό.
Το στιβαρό σύστημα υγείας της Νικαράγουα ανέλαβε δράση με το παγκόσμιο ξέσπασμα του covid-19. H κυβέρνηση των Σαντινίστας ανακοίνωσε ότι οι επαγγελματίες της θα εκπαίδευαν 250.000 “μπριγαδίστας” υγείας, με στόχο να επισκεφτούν πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια για να τσεκάρουν τις οικογένειες και να τους δείξουν τρόπους να αντιμετωπίσουν και να περιορίοσουν τον ιό.
Φαίνεται ότι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που ο κορωνοϊός δεν έχει εξαπλωθεί πολύ στη Νικαράγουα είναι το ζεστό κλίμα της χώρας. Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή σχετική υγρασία μειώνουν σημαντικά την μετάδοση του ιού. Η μέση θερμοκρασία της Νικαράγουα είναι 35 βαθμούς, με υγρασία συχνά γύρω στο 50% και παραπάνω. Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη τη μετάδοση του ιού.
Η Νικαράγουα επωφελήθηκε επίσης από βοήθεια φίλων και συμμάχων. Υγειονομικοί ειδικοί από την Κούβα, από τους καλύτερους στον κόσμο, ήρθαν στην Νικαράγουα γθα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού.
Οι υγειονομικές αρχές της Νικαράγουα συμβουλεύτηκαν επίσης ειδικούς τόσο από την Κίνα όσο και από την Ταϊβάν. (Οι σχέσεις της Νικαράγουα με την Κίνα είναι περιπλεγμένες καθώς είναι από τα λίγα έθνη στον κόσμο που ακόμα αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, εξαιτίας των αποφάσεων προηγούμενων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, οικονομικής βοήθειας σε προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και συνεχών παρεμβάσεων των ΗΠΑ).
Το οικονομικό δίλημμα της Νικαράγουα, το αμερικανικό πραξικόπημα και ο “άτυπος” τομέας της οικονομίας
Παρότι η αντίδραση της Νικαράγουα στην πανδημία είναι λιγότερο “επεμβατική” σε σχέση με την προσέγγιση “λοκ-ντάουν” που ακολουθείται από τις χώρες στον Παγκόσμιο Βορρά, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει τον ίο στα σοβαρά. Κάθε πρώι, για παράδειγμα, το υπουργείο υγείας δίνει συνέντευξη Τύπου όπου αξιωματούχοι του υπουργείου και εξειδικευμένοι γιατροί ενημερώνουν το κοινό για τα τελευταία νέα σχετικά με τον ιό.
Αλλά σε αντίθεση με του πολίτες στα πλούσια βιομηχανικά έθνη του Παγκόσμιου Βορρά, πολλοί Νικαραγουανοί αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό οικονομικό δίλλημα καθώς ο ιός τους πλησιάζει.
Η Νικαράγουα μόλις ξεκίνησε να αναρρώνει από την τεράστια οικονομική καταστροφή που αντιμετώπισε με το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του 2018. Για μήνες, βίαιοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποσταθεροποιούσαν ενεργά ολόκληρη τη χώρα, στήνοντας οδοφράγματα που μπλόκαραν την κυκλοφορία, οδηγώντας το έθνος και την οικονομία του σε στασιμότητα.
Εκτός από τις εκατοντάδες πολιτών που πέθαναν εξαιτίας της ακροδεξιάς βίας, ή που υπέφεραν βασανιστήρια και αγριότητες στα χέρια ένοπλων αντιπολιτευτικών δυνάμεων, η οικονομία της χώρας καταρακύλισε από το αναπτυσσόμενο 5% στο μηδέν.
Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, η κυβέρνηση των Σαντινίστας έχει έκτοτε καταβάλλει ηράκλεια προσπάθεια για μια διαδικασία εθνικής ειρήνης και συμφιλίωσης. Έχει επίσης προσπαθήσει να αναπληρώσει την οικονομική ζημιά αξίας δισεκαττομυρίων δολλαρίων που προκλήθηκε, ανεβάζοντας την εγχώρια παραγωγή και προσκαλώντας τους τουρίστες να επιστρέψουν στις παραλίες της χώρας.
Στις αρχές του 2020 η Νικαράγουα έμοιαζε να αρχίζει να συνέρχεται οικονομικά από το χάος. Και μετά ήρθε ο Covid-19.
Με κρίσιμες εθνικές εκλογές να επίκεινται το 2021, το μέτωπο των Σαντινίστας ξεκάθαρα αντιλαμβάνεται ότι ένα γενικό οικονομικό λουκέτο ενόψει covid-19 θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ολιγάρχες της Νικαραγουανής δεξιάς, που επί 13 χρόνια προσπαθούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στην εξουσία.
Επιβαρυντικό σ’ αυτό το δίλλημα είναι το γεγονός ότι η οικονομία της Νικαράγουα είναι ελάχιστα συγκεντροποιημένη σε σχέση με τα πλούσια βιομηχανικά έθνη του Παγκόσμιου Βορρά.
Περισσότερο από 70% των Νικαραγουανών εργάζονταν στον “άτυπο” τομέα της οικονομίας, που σημαίνει ότι ζουν μεροδούλι-μεροφάι, χωρίς επιταγές μισθοδοσίας ή μηνιάτικους μισθούς. Παράγουν τρόφιμα, πουλάνε προϊόντα στο δρόμο ή παρέχουν υπηρεσίες, συχνά στα ίδια τους τα σπίτια, όπου έχουν στήσει τις μικροεπιχειρήσεις τους.
Η κυβέρνηση των Σαντινίστα είναι περήφανη για την θέσπιση ενός οικονομικού μοντέλου που βάζει στο κέντρο του μικρές επιχειρήσεις και άτυπους πωλητές, στους οποίους παρέχει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο και άλλες μορφές δωρέαν υποστήριξης.
Μεγάλες εταιρίες υπάρχουν στη Νικαράγουα ( πχ η Walmart έχει μερικές αλυσίδες σουπερμάρκετ) αλλά είναι κυρίως η μεσαία τάξη και οι πλούσιοι που ψωνίζουν σ’ αυτά τα μαγαζιά. Η μεγάλη πλιεοψηφία της εργατικής τάξης της Νικαράγουα ψωνίζουν στις κοινοτικές αγορές, σε μικρές επιχειρήσεις, και στην “άτυπη” οικονομία. Αγοράζουν φαγητό, ρούχα, καθαριστικά, ακόμα και ηλεκτρονικά είδη από τους πλανώδιους πωλητές.
Αν η πλειοψηφία των Νικαραγουανών που εργάζεται σ’ αυτές τις μικρές επιχειρήσεις σταματήσει να δουλεύει, δεν θα έχει να φάει. Και δεν μπορούν καν να πάρουν τραπεζικές επιταγές από την κυβέρνηση καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν καν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νεαρός Νικαραγουανός πωλητής σε εργατική κοινοτική αγορά στη Μανάγουα
Έτσι η κυβέρνηση των Σαντινίστας έχει αντιδράσει με πιο μετρημένη οικονομική απάντηση στην κρίση. Η Νικαραγουανή οικονομία δεν έχει κλείσει ολοκληρωτικά. Πολλά μη απαραίτητα μαγαζιά και ρεστοράν είναι κλειστά αλλά κάποια μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά.
Στα σούπερμαρκετ, τις τράπεζες και τα περισσότερα καταστήματα στη Μανάγκουα υπάρχει ένας φρουρός στην είσοδο με μία μάσκα και ένα μπουκάλι οινοπνεύματος για να ψεκάζει τα χέρια των πελάτων.
Σε όλη τη χώρα οι άνθρωποι φοράνε μάσκες. Μέχρι κι οι ταξιτζήδες φοράνε προστατευτικές μάσκες.
Η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει στους δημόσιους χώρους δοχεία με απολυμαντικό χεριών και υπάρχουν παντού πινακίδες που ενημερώνουν τον κόσμο να μην ακουμπάει τα μάτια και το στόμα του και να πλένει σχολαστικά τα χέρια του για 20 δευτερόλεπτα.
Η Νικαράγουα έχει καταφέρει να βρει μια υγιή ισορροπία, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον ιό. Η ζωή δεν είναι φυσιολογική αλλά δεν έχει σταματήσει όπως σε πολλές άλλες χώρες.
Ο αριστερός πρόεδρος Ομπραδόρ στο Μεξικό αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο δίλημμα -άλλη μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού δουλεύει στον “άτυπο” τομέα της οικονομίας. Και όπως και στη Νικαράγουα, η δεξιά αντιπολίτευση επιχειρεί να μετατρέπει σε όπλο αυτήν την πιο προσεκτική οικονομική αντιμπετώπιση για να επιτεθεί στον Ομπραδόρ.
Στα σόσιαλ μήντια έγινε βάιραλ μια φωτογραφία που έδειχνε ένα Μεξικανή εργαζόμενη στον επισιτισμό δίπλα σε μια ταμπέλα που έλεγε: “το Μεξικό δεν είναι Ευρώπη, στο Μεξικό αν δεν δουλέψεις δεν τρως”. Αυτό είναι ένα πραγματικό δίλλημα που αντιμετωπίζουν πολλά εκατομμύρια εργαζόμενοι στην “άτυπη” οικονομία.
Παρά τις κριτικές ωστόσο η Νικαράγουα έχει καταφέρει να αποφύγει το χάος που παρατηρήθηκε σε περιοχές όπως στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η δεξιά κυβέρνηση έβαλε λουκέτο σε ολόκληρη την οικονομία, οδηγώντας σε μαζικές διαμαρτυρίες φτωχών κατοίκων που λοιμοκτονούν.
Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Η καθημερινή αναφορά που δίνεται από το SICA (Central American Integration System) δείχνει ότι η Νικαράγουα έχει τα λιγότερα κρούσματα στην περιοχή, λιγότερα κι από το πολύ μικρότερο Μπελίζ.
Η δεξιά αντιπολίτευση της Νικαράγουα εκμεταλλεύεται τον κορωνοϊό για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Η σχετική επιτυχία της Νικαράγουα στην αντιμετώπιση του ιού, δεν έχει αποτρέψει την δεξιά αντιπολίτευση από το να χρησιμοποιήσει την κρίση σαν ευκαιρία για να αυξήσει τις πιέσεις στους Σαντινίστας.
Η στρατηγική τους είναι ο επικοινωνιακός πόλεμος, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις για να παρουσιάσουν την κυβέρνηση του FSLN ως ανίκανη και αδιάφορη.
Ελεγχόμενα από την αντιπολίτευση μήντια όπος το 100%Noticias, ένα δεξιό κιτρινοκάναλο που χρηματοδοτείται εμμέσως από την αμερικανική κυβέρνηση μέσω του “Ιδρύματος Βιολέτα Τσαμόρο”, το Confidencial, το οποίο ανήκει σε άλλο κλάδο της ελίτ της φάρας των Τσαμόρο, καθώς και η La Prensa, η οποία επίσης ιστορικά χρηματοδοτούνταν από το “στυλοβάτη” αλλαγής καθεστώτων της Ουάσινγκτον, το “Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία” (NED), όλα τους δημοσιεύουν τη μια φήμη μετά την άλλη ως αδιαμφισβήτη αλήθεια.
Σε καθημερινή βάση, αυτά τα αντιπολιτευτικά μήντια διαδίδουν φανταστικές στατιστικές, ισχυριζόμενα χωρίς καμία απόδειξη ότι οι Σαντινίστας συγκλύπτουν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων και νεκρών από τον κορωνοϊό.
Δεξιοί σαμποτέρ δημιούργησαν μέχρι και ψεύτικο λογαριασμό που παρουσιαζόταν ως ο δημόσιος ενημερωτικός σταθμός Channel 4 και διέδιδε κατασκευασμένες ανακοινώσεις που ψευδώς αποδίδονταν στην αντιπρόεδρο Μουρίγιο και ισχυρίζονταν ότι τα σχολείο έχουν κλείσει μέχρι νεωτέρας.
Το ψεύτικο βίντεο που δημοσίευσαν έγινε βάιραλ, συγκεντρώνοντας μόνο στο facebook πάνω από 350.000 προβολές. Μετά από δύο βδομάδες και πολλές αναφορές, το facebook ακόμα δεν το έχει κατεβάσει.
Ένας υπάλληλος του Channel 4 με ενημέρωσε ότι η πραγματική σελίδα του δημόσιου σταθμού υπέβαλε διαμαρτυρία στο facebook αλλά το facebook αντί να κατεβάσει την ψευδή είδηση είπε απλά στον ιδιοκτήτη του πλαστού λογαριασμού ότι έπρεπε να αλλάξει την εικόνα προφίλ του, ώστε να διαφέρει από το επίσημο σήμα του Channel 4. Ωστόσο ο κολοσσός των σόσιαλ μήντια αρνήθηκε να σβήσει τον πλαστό λογαριασμό καθώς ο αυθεντικός λογαριασμός του Channel 4 δεν έχει διαπιστευθεί (το facebook έχει αρνηθεί την αίτηση διαπίστευσης). Τελικά το facebook άφησε τους χρήστες να κρατήσουν το ψευδές όνομα – παρότι την ίδια στιγμή συνεχίζει το πρόγραμμα φίμωσης Βενεζουελάνων και Ιράνων υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο επικοινωνιακός πόλεμος της αντιπολίτευσης διέσπειρε σύγχυση στις οικογένειες των Νικαραγουανών εργαζόμενων, των οποίων τα παιδιά έχασαν μαθήματα γιατί νόμιζαν ότι έπρεπε να μείνουν σπίτι.
Οι χούλιγκαν της αντιπολίτευσης έχουν διασπείρει δεκάδες ψευδή έγγραφα που παρουσιάζονται ωε κυβερνητικές ανακοινώσεις κάνοντας αντιποίηση της εθνικής αστυνομίας και άλλων κρατικών θεσμών.
Ακτιβιστές της δεξιάς προσπάθησαν επίσης να χρεώσουν μη σχετιζόμενους θανάτους στον κορωνοϊό. Όταν ένας ηληκιωμένος πέθανε από καρδιακή προσβολή σε μία αγορά, ομάδες της αντιπολίτευσης ψευδώς ισχυρίστηκαν ότι ήταν θύμα του κορωνοϊού και ότι η κυβέρνηση υποτίθεται το συγκάλυπτε. Αντικυβερνητικές ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν μέχρι και φωτογραφίες από άλλες χώρες ισχυροζόμενες ότι ήταν από τη Νικαράγουα.
Αυτή η καμπάνια της αντιπολίτευσης είχε και κάποιες κωμικώς υποκριτικά αποτελέσματα. Σε μια παραλία στο San Juan del Sur αρχές Απρίλη, ένας Νικαραγουανός φίλος παρατήρησε ότι δύο εξέχοντα μέλη της δεξιάς κολυμπούσαν και λιάζονταν στην ακρογιαλιά μαζί με μεγάλη παρέα.
Και τα δύο λουόμενα στελέχη της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούσαν τους δημοφιλείς λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα για να ικετεύσουν τους Νικαραγουανούς να μείνουν σπίτι. “Μένουμε σπίτι αλλά οι καρδιές μας είναι παντού” έγραψε ο αντιπολιτευόμενος Cristian Vaughan στο instragram του, συνοδεύντας το με το hashtag #μένουμε_σπίτι την ώρα που ο ίδιος το παραβίαζε αράζοντας στην παραλία.
Η παρτενέρ του, Idania Maria Flores, μια δημοφιλής αντικυβενρητική περσόνα των σοσιαλ μήντια που ήταν μαζί με τον Vaughan και φίλους στην παραλία, επίσης ικέτευε τους περισσότερους από 50.000 ακόλουθους της στο instagram να “μείνουν σπίτι”.
Η Flores και ο Vaughan πήραν μέρος σε ένα πολυπαιγμένο βίντεο που φτιάχτηκε από ακτιβιστές της δεξιάς, στο οποίο κάποιοι από του κορυφαίους ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτουσαν από τους συμπατριώτες τους να “μείνουν σπίτι”. Λίγες μέρες πριν εντοπιστεί στην παραλία ή Flores πόσταρε το βίντεο στο instagram, γράφοντας με κεφαλαία “εγώ μένω σπίτι”.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας παραπληροφόρησης, η αμερικανοκίνητη νικαραγουανή δεξιά, έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και έχει διασπείρει τον φόβο για να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες της. Για την εργατική τάξη και τους φτωχούς, την βάση του μετώπου Σαντινίστα, η κυνική δράση της αντιπολίτευσης εν μέσω πανδημίας, είναι μια επιπλέον επιβεβαίωση του πόσο λίγο νοιάζεται για τις ζωές τους.
Καταδικασμένη αν πάρει μέτρα, καταδικασμένη και αν δεν πάρει
Σε μικρές χώρες όπως η Νικαράγουα, η δύναμη των διεθνών εταιρικών MME μπορεί να είναι συντριπτική. Και ο παγκόσμιος Τύπος έχει σε μεγάλο βαθμό συνταχθεί με την προσπάθεια της αντιπολίτευσης, που χρησιμοποιώντας την πανδημία κορωνοϊού ως ευκαιρία επιτίθεται αδιάκοπα στην κυβέρνηση της Νικαράγουα
Ξένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ψευδώς, για παράδειγμα, ότι οι Σαντινίστας συνέχισαν να πραγματοποιούν πορείες εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μέχρι τον Μάρτιο, το FSLN οργάνωνε εβδομαδιαίες διαδηλώσεις με την ονομασία «caminatas», στις οποίες χιλιάδες υποστηρικτές του διαδήλωναν στο κέντρο της Μανάγουα.
Η τελευταία caminata πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ασθενείς με Covid-19 στη Νικαράγουα. Υγειονομικοί επαγγελματίες του Υπουργείου Υγείας συμμετείχαν στη διαδήλωση, και η κυβέρνηση παρείχε πολλές πινακίδες και αφίσες για να βοηθήσει στην εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο συγκράτησης και καταγραφής του ιού. Μετά από αυτήν την caminata, όλες οι επόμενες πορείες ακυρώθηκαν.
Παράλληλα με την Washington Post, που ανήκει στον Bezos, ακόμη και φαινομενικά «προοδευτικά» ΜΜΕ όπως το Democracy Now έχουν βοηθήσει στην προώθηση της εκστρατείας δαιμονοποίησης κατά της κυβέρνησης της Νικαράγουα, διαδίδοντας επανειλημμένα παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την απάντησή της στον κορωνοϊό.

Εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Υγείας της Νικαράγουα παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο περιορισμού του κορωνοϊού, στην τελευταία πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου (Φωτογραφία: Ben Norton)
Το κύμα αρνητικών και ψεύτικων ειδήσεων της καμπάνιας αυτής δημοσίων σχέσεων έχει φέρει τη Νικαράγουα σε δύσκολη θέση. Εάν η κυβέρνηση των Σαντινίστας αποφασίσει να ανταποκριθεί επιθετικά στον Covid-19, θα κατηγορηθεί ότι είναι «αυταρχική» και «καταπιεστική» (όπως συνέβη και με την Κίνα νωρίς στο ξέσπασμα). Εν τω μεταξύ, οι πολίτες που εργάζονται στην άτυπη οικονομία θα αντιμετωπίσουν πείνα και θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαμαρτυρηθούν που αναγκάζονται να παραμένουν στα σπίτια τους – όπως συνέβη επανειλημμένα στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι διαδηλωτές φωνάζουν: «Πεθαίνουμε από την πείνα!»
Αλλά εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί αρκετά επιθετικά στην πανδημία, και συνεχίσει την ισορροπημένη προσέγγιση που ακολουθεί αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται «ανεύθυνη».
Ιστορικά αποικιοκρατούμενες, πολιτικά ανεξάρτητες χώρες όπως η Νικαράγουα, οι οποίες βρίσκονται υπό πολιορκία από τις αμερικάνικες κυρώσεις, είναι καταδικασμένες είτε πάρουν μέτρα είτε όχι. Και ακόμα και οι μικρότερες αποφάσεις μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο αντίκτυπο.
Ενώ η Νικαράγουα αντιμετωπίζει δριμείες επιθέσεις από εταιρικά ΜΜΕ από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το δεξιό καθεστώς στη γειτονική Ονδούρα έχει καταφέρει να συντρίψει ένα πανεθνικό λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας χωρίς να υποβληθεί παρά σε ελάχιστο έλεγχο. Η Ονδούρα είναι ένα αποτυχημένο κράτος (failed state) υπό την εξουσία μιας δικτατορίας ναρκεμπόρων που εγκατέστησε η Ουάσιγκτον μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον μιας προοδευτικής εθνικιστικής κυβέρνησης το 2009. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κρίση της υγείας στην Ονδούρα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στη Νικαράγουα.
Εν τω μεταξύ, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro έχει υποτιμήσει επανειλημμένα τη σοβαρότητα της κρίσης. Ο Τραμπ έκανε το ίδιο για μήνες. Αλλά στη Νικαράγουα, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν τον Μπολσονάρο και τον Τραμπ ισχυρίζονται –τι ειρωνεία– ότι η κυβέρνησή τους δεν έχει ενεργήσει αρκετά επιθετικά.
Από κυνική πολιτική σκοπιά αυτό έχει νόημα: η δεξιά είναι στην εξουσία στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, και οι σύμμαχοί τους στο εξωτερικό δεν θέλουν να της κάνουν κριτική. Αλλά στη Νικαράγουα είναι η Αριστερά που βρίσκεται στην εξουσία, οπότε η αντιπολίτευση θέλει χάος και αποσταθεροποίηση.
Ο Carlos Fonseca Terán, αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων του FSLN και γιος του μάρτυρα ιδρυτή του Μετώπου Σαντινίστας, εξήγησε την αντιφατική προσέγγιση της αντιπολίτευσης της Νικαράγουα: «Υπάρχει μια υπαρξιακή κρίση στην αρπακτική δεξιά της Νικαράγουα. Οι εκπρόσωποί της μάς κατηγορούν ότι δεν κάνουμε τίποτα κατά της πανδημίας, επειδή δεν παραλύσαμε τη χώρα ή δεν επιβάλαμε καραντίνα για δύο εισαγόμενα κρούσματα – ενώ το αφεντικό τους ο Ντόναλντ Τραμπ, με [πολλές χιλιάδες] κρούσματα και [επιπλέον χιλιάδες] θανάτους, δεν έχει ούτε αυτός επιβάλει καραντίνα. «
«Πριν διαμαρτύρονταν για την «καταστολή», και τώρα απαιτούν να κάνουμε το ίδιο με το είδωλό τους, τον Μπουκέλε [τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ], ο οποίος χρησιμοποιεί τανκς για να κλείσει αγορές, παρά τα λίγα κρούσματα εκεί – και ακόμη και έτσι, υπάρχουν εκεί περισσότερα από ό,τι στη Νικαράγουα, αλλά αν κάναμε κάτι παρόμοιο, θα έλεγαν ότι χρησιμοποιούμε την πανδημία για να εντείνουμε την «καταστολή», πρόσθεσε ο Fonseca Terán.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κάνουν την κατάσταση χειρότερη
Ενώ η Νικαράγουα λαμβάνει προσεκτικά μέτρα για να αποφύγει να βλάψει τα μέσα διαβίωσης του πληθυσμού της, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενωθεί με τη δεξιά αντιπολίτευση –την οποία και σπονσοράρει– στην εκμετάλλευση της ευκαιρίας με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση των Σαντινίστας.
Πριν από την πανδημία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επιβάλει αρκετούς γύρους επιθετικών κυρώσεων στη Νικαράγουα. Το 2018, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο NICA χωρίς καμία αντιπολίτευση. Αυτό αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Νικαράγουα, αποκλείοντας την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια και εμποδίζοντας τη συνεργασία της με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Έκτοτε, η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει τον οικονομικό πόλεμο, με νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 5 Μαρτίου, ακριβώς όταν εξαπλωνόταν η επιδημία Covid-19.
Σε αντίθεση με τις δεξιές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως τα καθεστώτα που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη γειτονική Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα – που όλα τους έχουν κάνει χειρότερη δουλειά στην καταπολέμηση του κορωνοϊού – η Νικαράγουα είναι κλειδωμένη έξω από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Οι ανησυχίες για τη ζημιά που έχει υποστεί ο λαός της Νικαράγουα από αυτό οδήγησαν την κυβέρνηση των Σαντινίστας να συνυπογράψει με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Συρία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας μια ανοιχτή επιστολή που καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για την άρση των παράνομων, μονομερών καταναγκαστικών μέτρων που στοχεύουν τις οικονομίες των χωρών αυτών.

«Δεδομένης της συγκυρίας του COVID-19, σήμερα, η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία, η ΛΔ της Κορέας, η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα, γράφουμε στον Γενικό Γραμματέα @antonioguterres έτσι ώστε ο ΟΗΕ να συννταχθεί δυναμικά με την πλήρη άρση των παράνομων καταναγκαστικών μέτρων. #LasSancionesSonUnCrimen (Οι κυρώσεις είναι έγκλημα) και πρέπει να σταματήσουν τώρα!»
Διακεκριμένοι αγωνιστές των Σαντινίστας με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν ανησυχίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία να παγιδεύσει φτωχές χώρες του Παγκόσμιου Νότου σε αλυσίδες χρέους. Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αξιοποιήσει το χρέος για να αναγκάσει τις χώρες να της παραδώσουν τους φυσικούς τους πόρους, να ιδιωτικοποιήσουν τους κρατικούς θεσμούς και να ανοίξουν τις οικονομίες τους για λεηλασία από πολυεθνικές εταιρείες.
Τα μέλη των Σαντινίστας τόνισαν επίσης στις συνομιλίες μας ότι, ενώ πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντιμετωπίζουν τον Covid-19 ως απειλή που προκύπτει μια φορά ανά αιώνα, η Λατινική Αμερική βρίσκεται εδώ και δεκαετίες αντιμέτωπη με θανατηφόρους ιούς.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική υπέφεραν από δάγκειο πυρετό μόνο το 2019, συμπεριλαμβανομένων 186.173 στη Νικαράγουα, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εθνικές προσπάθειες για την καταστολή της ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Ο δάγκειος πυρετός είναι καθ’ όλα θεραπεύσιμος, σε μεγάλο ωστόσο μέρος της Λατινικής Αμερικής, όπου δεξιές κυβερνήσεις έχουν συστηματικά ιδιωτικοποιήσει τα συστήματα υγείας υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι φτωχοί συχνά παραμελούνται.
Για αυτούς που στέκονται με επιτυχία απέναντι στη νεοαποικιοκρατία, ο Covid-19 είναι μια απειλή, αλλά μόνο ένα από μια ανησυχητικά μεγάλη λίστα με αυτά.
Το κοινωνικοποιημένο σύστημα υγείας της Νικαράγουα έχει υιοθετήσει μια προληπτική προσέγγιση για την εξισορρόπηση του βάρους των πολλών κρίσεων υγείας που αντιμετωπίζει σε τακτική βάση. Ενώ το κερδοσκοπικό, καπιταλιστικό σύστημα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταρρεύσει κάτω από το βάρος της πανδημίας, οδηγώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και μαζικούς τάφους στα δημόσια πάρκα της Νέας Υόρκης, η Νικαράγουα μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο.
Η κυβέρνηση των Σαντινίστας έχει επιτύχει αυτό το κατόρθωμα κάτω από πολύ λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες σε σχέση με το οποιοδήποτε έθνος του Παγκόσμιου Βορρά, με τη δαμόκλειο σπάθη της Αυτοκρατορίας να κρέμεται ανά πάσα στιγμή πάνω από το κεφάλι της. Η Ουάσινγκτον περίμενε ανυπόμονα κάποιο λάθος της. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση, ενώ ο λαός της Νικαράγουα συνεχίζει τη ζωή του.