Ο κόσμος σε διένεξη μετά την πανδημία

Αναδημοσιεύουμε από το δημοσιογραφικό ιστολόγιο του PTS Αργεντινής ένα ραπόρτο για το πώς βιώνει η Αργεντινή υπό την κεντροαριστερή περονική κυβέρνηση Φερνάντεζ την κρίση του κορωνοϊού στο μέτωπο του ταξικού ανταγωνισμού. Η ταξική πάλη δεν έχει ανασταλεί και η εκθετική διασπορά του αντεπαναστατικού ιού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις της άρχουσας τάξης ανά τον κόσμο, στο φόντο των κροκοδείλιων δακρύων για την υπέρτατη αξία της ζωής.

Μετάφραση ΚΜ για το Avantgarde

Συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από το εργοστάσιο Frigorífico Penta ύστερα από το λουκέτο και την απόλυση 240 εργαζομένων

Φερνάντο Ρόσο. Το μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο να κάνει την κρίση μια ευκαιρία και να «λύσει» τις αντιφάσεις με μια νέα αντεπανάσταση στο χώρο εργασίας. Σύνταξη του «El Círculo Rojo», ένα πρόγραμμα της La Izquierda Diario που μεταδίδεται τις Κυριακές από το Radio Con Vos, 89.9.

Πλήθος προβλέψεων κυκλοφορούν σχετικά με το πώς θα είναι ο μετα-πανδημικός κόσμος. Το μεγαλύτερο μέρος των μελλοντολόγων προβλέπει ότι ο καπιταλισμός θα βγει από την κρίση κάπως αλλαγμένος, αλλά όχι τραυματισμένος και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα είναι ακόμη πιο δυνατός. Σκέφτονται την ανάκαμψη της «επόμενης ημέρας» όταν η ένταση και η διάρκεια της κρίσης που μόλις ξεκινά δεν είναι ακόμη γνωστή.

Πρώτον, πρέπει να ξεκινήσουμε από μερικές επισημάνσεις που είναι ήδη αδιαμφισβήτητες. Αφενός, ότι η καταστροφή που προκαλείται από τον ιό δεν είναι «φυσική» και έχει μεγάλη σχέση με τη δεσποτική και άναρχη παρέμβαση του κεφαλαίου στη φύση και την καταστροφή των συστημάτων δημόσιας υγείας που συνέβησαν -με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση- σχεδόν παντού στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι η ανεξέλεγκτη πρόοδος του κορονοϊού, πολύ μακριά από την παραγωγή μιας εντελώς νέας κρίσης, συνέβαλε στην αποκάλυψη της υφέρπουσας κρίσης που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Υπάρχουν στοιχεία για όλα τα γούστα για την επικείμενη κοινωνική καταστροφή: σύμφωνα με τους οικονομολόγους της JP Morgan, η βιομηχανική παράλυση θα αφαιρέσει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια, το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει πτώση μεταξύ 13% και 32% στην παγκόσμια ανταλλαγή αγαθών. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου αναμένουν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί 7,5% το δεύτερο τρίμηνο. Η κινεζική οικονομία θα μειωθεί περίπου 9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Καθεστωτικοί αναλυτές μιλούν για τον κίνδυνο «κοινωνικής αναταραχής, εξεγέρσεων και ακόμη και επαναστάσεων». Ακόμα και ο «Manu» Ginobili συνειδητοποίησε τον «κίνδυνο της εξέγερσης του προλεταριάτου», κάνοντας το νέο του στάτους ως πλούσιος να επισκιάζει το αθλητικό του αστέρι.

Οι προοπτικές είναι καταστροφικές, αν και δεν είναι συνώνυμες με την ίδια την κατάρρευση του καπιταλισμού. Στην πραγματικότητα, οι εργοδότες και οι άρχουσες τάξεις σε όλο τον κόσμο έχουν ένα σχέδιο να αναδιαρθρώσουν το σύστημα υπέρ τους μετά την πανδημία: εκμεταλλευτείτε τον τρόμο -πραγματικό ή υπερβολικό- για τον ιό ή την οικονομία για να εμβαθύνετε την «ουδετερότητα» της εργασίας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι «να είναι παρά πόδα» οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας χωρίς εργατικό δίκαιο, η μόδα της τηλεργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας. Συστήματα «ανταλλαγής» επισφαλών εργαζομένων μεταξύ διαφορετικών εταιρειών μελετώνται σε πολλές χώρες. Στοιχηματίζουν σε μια αντεπανάσταση στον εργασιακό τομέα, η οποία θα υποδουλώσει την εργατική τάξη ακόμα περισσότερο, ως έξοδο από την κρίση.

Η χώρα μας δεν είναι ξένη σε αυτήν την τάση. Και σε αυτήν την περίοδο που βρισκόμασταν σε καραντίνα, οι ανακοινώσεις σχετικά με απολύσεις, αναστολές εργασίας και μη συμμόρφωση με τους μισθούς πολλαπλασιάστηκαν. Είναι εντυπωσιακό επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης δεν αναφέρει όλες αυτές τις συγκρούσεις, ή τουλάχιστον όχι με την ίδια ένταση που επαινεί την «επιτυχία» της καραντίνας μέχρι στιγμής, κυρίως επειδή συγκρίνεται με την καταστροφή που προκαλούν ο Bolsonaro ή ο Trump. Παρά το διάταγμα που απαγορεύει τις απολύσεις και τις αναστολές, ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας αγνόησε το ψήφισμα προκειμένου να επωφεληθεί από την κρίση για να επιβάλει νέους όρους που στη συνέχεια θα διατηρηθούν μόνιμα.

Για να κάνουμε μόνο μια σούμα, υπήρξαν αναφορές μαζικών απολύσεων σε μεγάλο αριθμό εταιρειών: μεταφορά επιβατών (Ersa στην επαρχία Corrientes, Via Bariloche , Terminal Salta, μεταξύ άλλων), σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμπόριο (Supermercado el Túnel, Supermax, Οικογένεια), τρόφιμα, ενέργεια και κατασκευές (YPF, Techint που επιβεβαίωσε 1.500 απολύσεις) ή υπηρεσία υγείας (SAME La Plata, Hospital Bariloche). Στη μεταποιητική βιομηχανία και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Στην πρώτη περίπτωση, οι απολύσεις στα ψυγεία Agroservice, στην εταιρεία Dánica, το Frigorífico Penta κλείσιμο εργοστασίου και απόλυση 240 εργαζομένων που χτυπήθηκαν από την αστυνομία του Μπουένος Άιρες), Laboratorio Craveri, Lavaderos Ενδύματα, Pan Pan Bakery, Ψυγεία Senillosa, μεταξύ άλλων. Στη δεύτερη περίπτωση, υπήρχαν καταγγελίες για απολύσεις στο συγκρότημα Cinemark, στο θέατρο Colón, στο περιοδικό Pronto (το οποίο αποφάσισε να κλείσει χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση), στο Cablevisión (τηλεφωνικό κέντρο της GSA). Από την πλευρά της, η κινηματογραφική βιομηχανία ανέφερε την απώλεια 4.000 θέσεων εργασίας.
Εκτός από τις απολύσεις, ορισμένες εταιρείες έχουν καταφύγει σε άλλες μορφές περικοπών μισθών: 1) αναστολές, 2) πληρωμή μισθών σε δόσεις, 3) περικοπές μισθών χωρίς διαφωνίες ή επιχειρήματα μειώσεων για την παρουσία, βραβεία παραγωγικότητας κ.λπ.

Επίσης, σε αυτές τις πρακτικές υπάρχουν ατελείωτα παραδείγματα: Pol-Ka (ανακοίνωσε την καταβολή μισθού σε δύο δόσεις), Veronica (ανακοίνωσε τη μετάβαση των μισθών σε τέσσερις δόσεις), την Ένωση Επιχειρηματιών Μεταφορών Αυτοκινήτων της Tucumán (συμφωνημένη πληρωμή σε δόσεις), Editorial Atlántida , Grupo América (πληρωμή σε δύο δόσεις), Medical Corporation .

Μια άλλη ομάδα προέβη σε μειώσεις μισθού που κυμαίνονται από 20% έως 50%: Danone (La Serenísima), Osplad , Radio Metro , όλα τα καταστήματα mega-fast food (Wendys, Mc Donals, Burguer King, Starbuck), Todo Moda/Isadora, Tenaris-SIAT (Grupo Techint), Garbarino (απομακρύνει το 30% δηλαδή 4.500 εργαζόμενους), Flybondi, LATAM, Ingenio San Isidro, Mabe, Tres Arroyos, Pecom (η εταιρεία της Pérez Companc θα πληρώσει το 50% των μισθών και απειλεί με απολύσεις), οι κύριες διαδικτυακές εταιρείες τουρισμού (Despegar, Al Mundo, Avantrip) κοκ.

Πολλά από αυτά τα δεδομένα αποτελούν μέρος της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Κοινωνικού Δικαίου CTA-Autónoma και τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται στο La Izquierda Diario .

Τέλος, μεγάλα συνδικάτα όπως η Smata και η UOM συμφωνούν σε αναστολές με περικοπές μισθών σε πολλά εργοστάσια.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία και η καραντίνα δημιούργησαν συγκυριακά δυσμενείς επιπτώσεις για την αντίσταση ή την οργάνωση και φαίνεται ότι η μάχη είχε διακοπεί, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αν το δει κανείς στο σύνολό του, γίνεται σαφές ότι είναι μια «μεγάλη στρατηγική» για τους επιχειρηματίες να μετατρέψουν την «κορωνοκρίση» σε «ευκαιρία». Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα έχουν βρει μια υπόγεια λαϊκή αντίσταση με όλα τα όρια που επιβάλλονται από την καραντίνα, αλλά την πλήρη συναίνεση από την ηγεσία των συνδικάτων και τις κυβερνητικές αρχές. Επειδή το γράμμα στα έγγραφα των διαταγμάτων είναι ένα πράγμα και οι πρακτικές στην πραγματικότητα της ζωής είναι διαφορετικές.

Η κατανόηση ότι αυτό είναι ένα κοινό σχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα για να σκεφτούμε τις μορφές αντίστασης. Ενάντια τόσο στους προφήτες του τέλους του κόσμου, όσο και σε εκείνους που έχουν ήδη προεξοφλήσει μια νέα ομαλότητα, προτιμούμε να σκεφτόμαστε όπως ο Antonio Gramsci ο οποίος στην παρωδία του για τους μηχανιστές έλεγε ότι η μόνη πραγματικά «επιστημονική» πρόβλεψη είναι αυτή του αγώνα.

πηγή: http://www.laizquierdadiario.com/El-mundo-en-disputa-despues-de-la-pandemia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s