Οι ΗΠΑ να πολεμήσουν τον κορωνοϊό, όχι τη Βενεζουέλα

flores

Στα πλαίσια της 19ης Απρίλη – Παγκόσμια Μέρα Δράσης Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα, αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Leonardo Flores από το venezuelanalysis.com που παρέχει μια  κατατοπιστική περιγραφή της τρέχουσας επιθετικότητας  και των πολεμικών προετοιμασιών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού εναντίον της Βενεζουέλας. Μετάφραση για το avantgarde: TeoCubanos

  Την 1η Απριλίου η κυβέρνηση Τραμπ “καπέλωσε” μια συνέντευξη Τύπου για τον covid-19 για να ανακοινώσει  την ανάπτυξη πλοίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερστο συγκεκριμένο στρατιωτικό απόσπασμα περιλαμβάνονται αντιτορπιλικά και πλοία παράκτιας μάχης (LCS) του Πολεμικού Ναυτικού, σκάφη της ακτοφυλακής, αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και τμήματα μιας βοηθητικής ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων του Στρατού (SFABs)” ενώ ο Στρατηγός Μάρκ Μάιλυ, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσθεσε ότι “στην επιχείρηση εμπλέκονται χιλιάδες ναύτες, ακτοφύλακες, στρατιώτες, αεροπόροι και και πεζοναύτες”. Το πρόσχημα είναι μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, ως συνέχεια του κατηγορητηρίου της 26ης Μαρτίου, περί ναρκο-τρομοκρατίας,  που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Αυτό το κατηγορητήριο έχει βαθύτατα πολιτικά κίνητρα και έχει ήδη δεχτεί δριμεία κριτική.

   Ανάμεσα στα δύο μαστίγια, από τη μία του ναρκο-κατηγορητηρίου και από την άλλη των στρατιωτικών ενεργειών, η κυβέρνηση Τραμπ φαινομενικά πρόσφερε κι ένα καρότο: ένα προτεινόμενο “δημοκρατικό πλαίσιο μετάβασης”, με το οποίο θα αίρονταν σταδιακά οι κυρώσεις, μετά την παραίτηση του Μαδούρο και του Χουάν Γουαϊδό, την εγκαθίδρυση ενός “Συμβουλίου του Κράτους” και τη διεξαγωγή εκλογών στις οποίες ούτε ο Μαδούρο ούτε ο Γουαϊδό θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Αυτή η πρόταση, η οποία είναι περισσότερο ναρκωτικό χάπι παρά καρότο, απορρίφθηκε αμέσως και από την κυβέρνηση και από πολιτικούς της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης. Αυτό το πλάνο είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει την κυριαρχία της Βενεζουέλας (καθώς είναι μια σιωπηρή παραδοχή ότι οι παράνομες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ θα επιτραπεί να καθορίζουν τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας) και αντίκειται και στον εξελισσόμενο διάλογο στη Βενεζουέλα, που πλησιάζει όλο και περισσότερο στην δημιουργία ενός νέου Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου και στο ορισμό ημερομηνίας για βουλευτικές εκλογές. O Χένρι Φάλκον -ένας πρώην υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης- κριτίκαρε την πρόταση Τραμπ λέγοντας ότι η όποια συμφωνία δεν μπορεί να επιβληθεί κι ότι “η λύση στη Βενεζουέλα θα βρεθεί μεταξύ των Βενεζουελάνων”. Αμφισβητήθηκε επίσης και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Έλιοτ Ένγκελ, ο οποίος αποκάλεσε το σχέδιο Τραμπ “εντελώς ασυνάρτητη πολιτική”, καθώς ήρθε λίγες μέρες αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι τίποτα δεν πρόκεται να το σταματήσει από το να προχωρήσει με την υπόθεση της ναρκοτρομοκρατίας.

Ο αποπροσανατολισμός από τον covid-19 και η μετατροπή του σε όπλο

  Κι ενώ φαινόταν ότι η Βενεζουέλα τελικά προχωρούσε προς μια συμφωνημένη λύση στην πολιτική της κρίση, η αμερικανική ναυτική κινητοποίηση θα μπορούσε να σαμποτάρει τον διάλογο, κάτι που άλλωστε ήταν κι ένας από τους σκοπούς της.  Οι άλλοι σκοποί της ήταν να αποσπάσει την προσοχή από τον covid-19 στο εσωτερικό των ΗΠΑ και βεβαίως να εκμεταλλευτεί την εξέλιξη της επιδημίας για να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο.

   Ήταν μια περίεργη σκηνή αυτή που παίχτηκε την 1η Απρίλη κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η αμερικανική στρατιωτική κινητοποίηση. Το CNN κάλυπτε ζωντανά τη συνέντευξη, θεωρώντας ότι θα αφορούσε την πανδημία. Αυτό ήταν βάσιμο καθώς είχε προμοταριστεί ως ενημέρωση για τον κορωνοϊο και λάμβανε χώρα μια μέρα αφότου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μια πρόβλεψη για 100 με 240 χιλιάδες νεκρούς από τον covid-19. Όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ξεκίνησε να επιχειρηματολογεί ότι οι διακινητές ναρκωτικών μπορεί να εκμεταλλευτούν τον ιό, το CNN διέκοψε τη ζωντανή σύνδεση με την φαινομενικά άσχετη ενημέρωση για επιχειρήσεις εναντίον των ναρκωτικών. Το ίδιο βράδυ το twitter πλημμύρισε με #WagTheDog tweets, ένα χάσταγκ που υποδείκνυε ότι ο Τραμπ ξεκίναγε τυμπανοκρουσίες πολέμου ως αντιπερισπασμό για την ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας.

 Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στο Newsweek ότι ο Τραμπ “χρησιμοποιεί την επιχείρηση για να αποσπάσει την προσοχή”. Στις 3 Απριλίου ο Λευκός Οίκος προωθούσε την άποψη ότι ο πόλεμος εναντίον του εμπορίου ναρκωτικών θα βοηθούσε με κάποιον τρόπο στον πόλεμο εναντίον του κορωνοϊού, οδηγώντας στρατιωτικούς αξιωματούχους να δηλώσουν “σοκαρισμένοι” με το μπλέξιμο του πολέμου ενάντια στα ναρκωτικά με τον covid-19. Φυσικά, όπως είχε φανεί από την πρόσφατη περίπτωση του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt -του οποίου ο πλοίαρχος απαλλάχτηκε των καθηκόντων του μετά τη ραγδαία εξάπλωση του ιού στους ναύτες του- οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί εκτίθενται σε μεγαλύτερο ρίσκο μόλυνσης από αυτήν την τεράστια κινητοποίηση στην Καραϊβική. Εκτίθενται σε συνωστισμένα πλοία και εκτίθενται και στη στεριά στις εννιά αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία. Πόσο μάλλον λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Κολομβία η αντιμετώπιση του covid-19 είναι τόσο κακή που στα τέλη Μάρτη το ένα από τα δύο μηχανήματα για την ανάλυση των τεστ κορωνοϊου βγήκε εκτός λειτουργίας για 24 ώρες.

  Προφανώς, αυτό το ρίσκο είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς το βλέπει ως μια ευκαιρία να μετατρέψει την πανδημία σε όπλο, χρησιμοποιώντας την αστάθεια και το χάος που προκαλεί, για να προωθήσει το στόχο αλλαγής καθεστώτος. O Γουϊλλιαμ Μπράουνφιλντ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής αλλαγής καθεστώτος, χαρακτήρισε “τις κυρώσεις, την τιμή του πετρελαίου, την πανδημία, την ανθρωπιστική κρίση” και την μετανάστευση τόσων Βενεζουελάνων ως μια “τέλεια καταιγίδα” προκειμένου να πιεστεί ο Μαδούρο με την “μη διαπραγματεύση προσφορά” ότι πρέπει να φύγει.

Οι πιθανές επιπτώσεις της ναυτικής κινητοποίησης

 Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει δώσει πληροφορίες για το τι είδους θα μπορούσαν να είναι οι “επιχειρήσεις εναντίον των ναρκωτικών” σε βενεζουελάνικα χωρικά ύδατα αλλά πρόκειται ξεκάθαρα για μια πρόκληση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μιας προβοκάτσιας κατά την οποία κάποιο “συμβάν” μεταξύ του αμερικανικού και του βενεζουελάνικου πολεμικού ναυτικού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για πόλεμο, με τον ίδιο τρόπο που το συμβάν στον Κόλπο του Τονκίνο είχει χρησιμοποιηθεί για να μπουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.

 Υπάρχουν κι άλλα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανησυχεί ότι τα πάντα, από εισαγωγές μέχρι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν ή να κατασχεθούν από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Αυτή είναι μια βάσιμη ανησυχία καθώς το Πεντάγωνο έχει υποστηρίξει -χωρίς να δώσει καμία απόδειξη- ότι γίνεται μεταφορά ναρκωτικών από την Βενεζουέλα στην Κούβα με την χρήση ναυτικών σκαφών. Δεδομένης της στοχοποίησης και των κυρώσεων από μεριάς αμερικανικής κυβέρνησης των πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα στην Κούβα, δεν θα αποτελούσε καμία έκπληξη βενεζουελάνικα τάνκερ να καταληφθούν από τον αμερικανικό στρατό.

  Καθώς απ’ ότι φαίνεται η πειρατεία ξαναγίνεται της μόδας, με τις ΗΠΑ, και άλλες χώρες, να αρπάζουν υλικό για τον covid-19 που έχει ήδη πληρωθεί από μικρότερες χώρες, δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη να δούμε τις ΗΠΑ να αρπάζουν μεσοπέλαγα βενεζουελάνικο πετρέλαιο ή άλλα αγαθά, δεδομένης ειδικά της επιμονής του Τραμπ ότι οι άλλες χώρες πρέπει να πληρώσουν για τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ (είτε πρόκειται για το τείχος στα μεξικανικά σύνορα, τα έξοδα του ΝΑΤΟ ή την επαπειλούμενη λεηλασία του ιρακινού και συριακού πετρελαίου). Είναι ένα ανοιχτό ερώτημα το κατά πόσο ο υπόλοιπος κόσμος θα επιτρέψει να εξωθηθεί ο λαός της Βενεζουέλας στην πείνα από ενός τέτοιου είδους αποκλεισμό.

Ο κίνδυνος της στρατιωτικής δράσης

 Ο Τραμπ απειλεί με στρατιωτική δράση εναντίον της Βενεζουέλας από τον Αύγουστο του 2017 και με ναυτικό αποκλεισμό από τον Αυγουστο του 2019. Η ανάπτυξη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Βενεζουέλα είναι το πρώτο βήμα υποστήριξης και των δύο απειλών. Σύμφωνα με το Assosiated Press πρόκειται για “μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή από το 1989 και την εισβολή στον Παναμά για την ανατροπή του στρατηγού Μανουέλ Νοριέγκα και την μεταφορά του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί ναρκωτικών”. Το κατηγορητήριο για τον Μαδούρο έχει αναλογίες με την υπόθεση Νοριέγκα, καθώς οι κατηγορίες είναι παρόμοιες. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο -ίσως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής βίαιων αλλαγών καθεστώτων στην Ουάσινγκτον- τουίταρε τον περασμένο χρόνο εικόνες του Νοριέγκα σε μια απροκάλυπτη απειλή στον Πρόεδρο Μαδούρο. Οι συνδέσεις με την περίπτωση του Παναμά πάνε ακόμα παραπέρα: ο Γενικός Εισαγγελέας, Γουίλλιαμ Μπαρ και ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Βενεζουέλα, Έλιοτ Έϊμπραμς, δούλεψαν και οι δύο για την κυβέρνηση Μπους την περίοδο που ανέβαζε την πίεση στον Νοριέγκα.

 Εν τούτοις, η ανατροπή του Νοριέγκα δεν επιτεύχθηκε με κυρώσεις, κατηγορητήρια ή μια ναυτική κινητοποίηση αλλά με μια αμερικανική εισβολή. Επιπλέον, η Βενεζουέλα δεν είναι Παναμάς. Είναι σημαντικά μεγαλύτερη χώρα, πιο δυνατή στρατιωτικά, έχει σημαντικούς συμμάχους στο πρόσωπο της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και μια πολιτοφυλακή τριών εκατομμυρίων ανθρώπων.

 Αυτό το τελευταίο σημείο συχνά υποτιμάται ή ξεχνιέται αλλά το να αντιληφθεί κανείς τη σημασία αυτής της πολιτοφυλακής είναι καθοριστικό για να κατανοήσει το πολιτικό τοπίο της Βενεζουέλας. Τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς οργίαζαν οι φήμες για μια πιθανή εισβολή από την Κολομβία, μέλη της πολιτοφυλακής κατέλαβαν γέφυρες-κλειδιά κατά μήκος των συνόρων, πλήρως προετοιμασμένοι να ρισκάρουν τις ζωές τους, όπως ανέφερε ένας απ’ αυτούς σε πρόσφατο ντοκυμαντέρ. Η πολιτοφυλακή είναι κομμάτι της ταυτότητας του Τσαβισμού, του αριστερού επαναστατικού κινήματος που υποστηρίζει τον Μαδούρο και εμπνέεται από τον προηγούμενο Βενεζουελάνο πρόεδρο Ούγκο Τσάβες. Για τους περισσότερους στην Αριστερά της Βενεζουέλας δεν υπάρχουν πάνω από δύο βαθμίδες “διαχωρισμού” από την πολιτοφυλακή: είτε ανήκουν σ’ αυτή, είτε ξέρουν κάποιον που είναι μέλος της ή κάποιον που ξέρει κάποιον που είναι μέλος της.

 Οι συνεπαγωγές αυτού του γεγονότος είναι εμφανείς: Η Βενεζουέλα έχει ένα κρίσιμο κομμάτι πληθυσμού που θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε εισβολή ή πραξικόπημα. Αυτό δεν είναι ρητορικό. Η μεγαλύτερη λαϊκή εξέγερση στη Βενεζουέλα τα τελευταία 30 χρόνια συνέβη στις 12 Απριλίου του 2002, όταν οι φτωχοί, η εργατική τάξη, οι μαύροι, οι μελαμψοί και οι ιθαγενείς της Βενεζουέλας βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλλουν την επιστροφή του εκδιωγμένου προέδρου Ούγκο Τσάβες, ανατρέποντας το δεξιό πραξικόπημα μέσα σε 48 ώρες (ενδιαφέρουσα σημείωση: ο Έλιοτ Έϊμπραμς -σημερινός ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Βενεζουέλα- ήταν τότε στην κυβέρνηση Μπους και σύμφωνα με τον Guardian ήταν αυτός που είχε “δώσει το ΟΚ” για το πραξικόπημα).

  Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Βενεζουέλα δεν θα είναι σαν τον Παναμά όπου υπήρξε μικρή αντίσταση. Αν το χειρότερο συμβεί και ξεσπάσει πόλεμος, οι πιο κατάλληλες συγκρίσεις θα είναι με το Αφγανιστάν, τη Συρία ή το Ιράκ, χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ ξόδεψαν δισεκατομμύρια για να πετύχουν αλλαγή καθεστώτος, με καταστροφικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και για την περιφερειακή σταθερότητα. Οι επικίνδυνες πολεμικές προετοιμασίες της κυβέρνησης Τραμπ θα έπρεπε να αμφισβητηθούν από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους αλλά ως τώρα κανένας πολιτικός δεν τις έχει κριτικάρει. Ας ελπίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός θα διαβάσει το μήνυμα ειρήνης του Πρόεδρου Μαδούρο και θα αναγκάσει την αμερικανική κυβέρνηση να πολεμήσει τον covid και όχι την Βενεζουέλα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s